Kaj so “Stablecoins”?

Stablecoins uporabljajo enako tehnologijo veriženja blokov kot običajna kriptovaluta – ki so sicer znani kot digitalna sredstva. Stablecoins so neposredno vezane na običajne valute, kot sta USD ali EUR.

Prednosti stabilnih kovancev?

Preglednost – Ker ta sredstva temeljijo na verigi verig, si lahko vsakdo ogleda zgodovino transakcij, saj so ti podatki shranjeni v javnih knjigah. Ta notranji videz je mogoče dobiti z uporabo različnih “raziskovalcev blokov”.

Učinkovitost – Medtem ko so prenosi FIAT-a na milost in nemilost bank in pogosto potrebujejo dolgo časa, da jih odobrijo, stabilcoinci izkoristijo pomanjkanje posrednikov. Velika in majhna apoena se lahko preneseta neposredno med dvema strankama. Obdobja imetja ni.

Cenovna dostopnost – Na podlagi zgoraj omenjenega je pomanjkanje posrednikov v transakciji dobra stvar. To so ena usta manj, ki jih je treba nahraniti. Rezultat tega so nižje provizije za transakcije, saj banki ni treba plačati znižanja.

Volatilnost – To je nedvomno največja privlačnost mnogih za stabilcoin. Celotna osnova ideje, na kateri temeljijo, je zagotoviti imetniku finančno stabilnost. To se zadrži tako, da se stabilkoin pripelje na tradicionalno nehlapno sredstvo. To najpogosteje pomeni nacionalne valute, kot so USD, CAD, FRANC, EUR itd. Čeprav obstajajo različni primeri stabilnostnih kovancev, vezanih na blago, kot so javorjev sirup, zlato in drugo.

Te lastnosti prav tako privlačijo tiste, ki se ukvarjajo z digitalnimi vrednostnimi papirji, zaradi česar vlagatelji vidijo privlačnost obeh. Digitalni vrednostni papirji so sredstvo za sodelovanje v svetu verige blokov, hkrati pa zagotavljajo skladnost s predpisi. Rezultati so naložbene priložnosti, ki so bolj predvidljive in podprte s stvarnim premoženjem – obe lastnosti, ki jih ponujajo stabilni kovanci.

Tether polemike

Med nedavnimi polemikami je bil vpleten industrijski titan “Tether”, ko je bilo objavljeno, da na svojih bančnih računih niso ohranili rezerve USD v višini 1: 1.

To sicer že dolgo sumijo številni vpleteni v svet kriptovalut, vendar je to šele zdaj potrjeno v izjavi, ki jo je podpisal odvetnik, ki sodeluje s Tetherjem. Sledi a kratek odlomek iz te nedavne izjave.

“Tether ima na razpolago denar in denarne ustreznike (kratkoročne vrednostne papirje) v skupni vrednosti približno 2,1 milijarde ameriških dolarjev, kar predstavlja približno 74 odstotkov trenutnih neporavnanih obveznic.”

Zgodovina stabilnih kovancev

Da bi pojasnil lepljivo situacijo, v kateri se je znašel Tether, je generalni državni tožilec v New Yorku nedavno izdal izjavo, v kateri obsoja prakse podjetja. V teh izjavah je bilo rečeno, da je rezerve Tether uporabljala sestrska družba, BitFinex, za kritje izgub investicijskih skladov – približno 900 milijonov dolarjev. Menijo, da se ta dejanja niso samo zgodila, temveč so bila namerno skrita pred javnostjo.

V dneh po teh izjavah je BitFinex zanikal kakršno koli napačno početje in navedel, da ni izgubil sredstev. Zapiral jih je njihov plačilni procesor, Crypto Capital, s sedežem v Panami, zaradi nezmožnosti dokazovanja lastništva.


Bistvo ozaveščanja o tej zgodbi je, da je status “stabilnega kovanca”, ki ga ima Tether, v najboljšem primeru slab. Zdaj je čas, da vsi kandidati pospešijo in uzurpirajo Tether v svojih prizadevanjih za prevlado; prevlado, ki jo lahko dosežemo s poenotenjem sveta digitalnih vrednostnih papirjev.

Stanje se še naprej razvija, ko se preiskava nadaljuje.

Naključje?

Nekateri so ugotovili, da obstaja skupni imenovalec tako v razkrivajoči se situaciji Tether kot tudi v spopadu kanadske borze QuadrigaCX; to bi bil plačilni procesor Crypto Capital.

Mnogo težav, ki jih imata Tether in QuadrigaCX, izhaja iz tega, da ima vsak “zaklenjen” pomemben znesek denarja. Sčasoma preiskovalci upajo, da bodo osvetlili, kako se je vsako od teh podjetij znašlo v svojih situacijah, in ali je Crypto Capital igral vlogo pri propadu vsakega.

Voditelji trga StableCoin

Sledijo podjetja, ki ponujajo alternative Tetherju.

TrueUSD (TUSD) | TrueGBP (TGBP) | TrueAUD (TAUD) | TrueCAD (TCAD)

Vsak od teh štirih stabilkovancev je izdelek matične družbe TrustToken. Vse te žetone podpira vsaka posamezna valuta FIAT v razmerju 1: 1. Zlasti TrueUSD je sprejel visoko raven in se z njim lahko aktivno trguje na različnih borzah, kot je Bittrex, Binance, UpBit in še več.

TrustToken je obetavno podjetje, specializirano za tokenizacijo resničnih sredstev. Čeprav je TrustToken mogoče uporabiti za označevanje sredstev, kot so nepremičnine, umetnost in še več, je njihovo izvajanje v zvezi s stabilkovanci, vezanimi na različne valute FIAT, pritegnilo pozornost mnogih.

TrueUSD je svojo ekskluzivno uporabo videl v nedavnem STO, ki ga je gostil Blockport.

Gemini dolar (GUSD)

Produkt izmenjave Gemini, Gemini Dollar (GUSD), je še en žeton, ki ga v razmerju 1: 1 podpira USD. Namen tega stablecoina je vlagateljem zagotoviti sredstvo, ki se obnaša na predvidljiv način, kot je USD, vendar koristi tvorijo lastnosti blockchaina. Ta stablecoin temelji na standardu ERC-20, kar pomeni, da deluje na verigi Ethereum.

Ta posebni stabilcoin se predstavlja kot prvi te vrste, ki ga je treba regulirati. Ta uredba je v obliki mesečnih revizij računovodskih družb, skrbništva, ki ga zagotavljajo State Street Bank in Trust Company, ter licenc, ki jih Gemini podeli država New York.

Doslej je bilo zaradi sprejetja GUSD trgovano na različnih borzah, poleg tega pa je vzpostavilo partnerstva s tokenizirajočimi platformami, kot je Harbour.

USD kovanec (USDC)

Circle je ameriška družba s sedežem v ZDA, ki je v zadnjih dveh letih nabavila naslovnice z nakupom Poloniex, in javne izjave, ki kažejo na morebiten napad na digitalne vrednostne papirje. Na tej poti je Circle kot naraščajoče trende označil tako digitalne vrednostne papirje kot tudi stabilkovance in poskušal sodelovati. Rezultat tega je bil ustvariti USD Coin (USDC).

Kot že ime pove, je to sredstvo, ki temelji na Ethereumu, vezano na ameriški dolar v razmerju 1: 1. Cilj je imetnikom zagotoviti sredstva za ohranjanje konstantne kupne moči v panogi, ki je znana po svoji nestanovitnosti.

Nedavno sprejetje je Securitize napovedalo podporo USDC prek svojih vodilnih tokenizacijskih storitev.

Pomembno je vedeti, da so to le tri najučinkovitejše alternative Tetherju. Vsak dan se pojavlja več ponudb in nobena ni dosegla statusa 1 ali kakršnega koli videza prevlade. Ko se razmere s Tetherjem razvijajo, pozorno spremljajte, kako se trgi odzivajo in se začnejo obračati na konkurenčne stabilcoince.

Z razvojem digitalnih vrednostnih papirjev in visokim zgornjim mejem za ta sektor, ki je morda najboljši pokazatelj, da stabilcoin podeduje Tetherjevo krono, je tisti, ki je najbolj sprejet v rastočem sektorju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map