Paolo Ardoino, tehnični direktor Bitfinex & Tether – Intervju

Paolo Ardoino je glavni tehnični direktor Bitfinex & Tether.

Bitfinex je platforma za digitalno trgovanje s sredstvi, ki ponuja najsodobnejše storitve za trgovce z digitalnimi valutami in globalne ponudnike likvidnosti.

Tether je najpogosteje uporabljen stabilcoin na svetu. Pred kratkim so začeli Tether Gold.

Trenutno ste glavni tehnični direktor dveh najuspešnejših blockchain podjetij v kriptovalutah, Bitfinex in Tether. Kako ste se znašli v tako zavidljivem položaju?

V kriptoprostoru Bitcoin sem začel med leti 2012–2013, ne prezgodaj in ne prepozno. V vesolju sem lahko užival kar nekaj tekov. Takrat sem delal v tradicionalnem finančnem sektorju v Londonu. Imel sem lasten zagon in moje strokovno znanje je bilo pri izdelavi zelo razširljivih aplikacij kot dela računalništva in distribuiranih sistemov. Seveda se financiranje in razširljive aplikacije ter sistem vidijo v popolnosti za Bitcoin. Tako sem se takoj, ko sem začel brati o Bitcoinu, zaljubil.

Eksperimentiral sem in bil vedno bolj navdušen nad Bitcoini. In potem sem se konec leta 2014 imel priložnost pridružiti Bitfinexu. Imeli so težavo z ujemajočim se motorjem. Glede na svoje strokovno znanje sem ponudil svojo pomoč, da bi bil ujemajoči se mehanizem bolj prilagodljiv, tako da smo lahko dosegli 1000-krat večje število predhodnih transakcij na sekundo.

Potem sem se začel nekoliko dolgočasiti s svojim podjetjem v Londonu, ki je bilo potopljeno v tradicionalne finance. Stari, zastareli protokoli niso bili več zanimivi in ​​želel sem narediti nekaj, kar je povezano z Bitcoinom in kripto prostorom. V tem sem videl izjemno priložnost, da naredim nekaj, kar bi bilo dolgoročno pomembno – pomagati spremeniti sam finančni sistem in izkoristiti revolucionarne tehnologije, ki temeljijo na verigi blokov.

Sredi leta 2016 sem postal tehnični direktor Bitfinexa in trdo delal, da sem platformo pripeljal do današnjega. Čudovit vmesnik, skrbno zasnovan in resnično robusten, ujemajoč se mehanizem in API-ji so bili prednostna naloga, prav tako pa so bili vsi zelo prilagodljivi. To je v bistvu še danes moja vloga. Poleg tega, da vodim svojo ekipo, še naprej delam na jedru platforme. Leta 2017 sem postal tehnični direktor Tetherja. Tether je največji stabilcoin po tržni kapitalizaciji. To je res ena najbolj neverjetnih idej v tem sektorju. Vsi danes govorijo o Tetherju, vendar ga je skupina vizionarjev in ljubiteljev Bitcoinov resnično ustvarila leta 2014. Imeli so to izvrstno idejo, da bi rešili problem arbitraže, zlasti učinkovite arbitraže na kripto borzah. Možnosti arbitraže so bile res velike, vendar je težava v tem, da jih morate izkoristiti po različnih borzah. Bilo je res boleče in res počasi – lahko bi trajalo dneve! Tether je bil rešitev za to in se je lepo obnesel.

Tether Gold je žeton (XAU ₮), ki je vezan na fizično zlato. Kje se nahaja to fizično zlato in kakšen je postopek odkupa, če se vlagatelj odloči za unovčenje svojih žetonov?

Fizično zlato se nahaja v Švici in iz varnostnih razlogov ne morem natančno navesti lokacije. Da bi lahko unovčil Tether Gold, mora imeti imetnik dovolj žetonov za celotno palico zlata. Za začetek postopka odkupa običajno prosimo, da ima stranka vsaj 430 žetonov Tether Gold. To počnemo zato, ker 400 unč zlatih palic v resnici ni 400 finih trojskih unč – po velikosti se razlikujejo od najmanj 385 drobnih unč in do 430 finih unč.

Ko imetnik želi unovčiti, zaženemo algoritem, ki svoje žetone Tether Gold “konsolidira” na eno ali več polnih zlatih palic. Nato so te palice na voljo imetniku žetona za prevzem na izbrani lokaciji v Švici. Od tam lahko zlato prinesejo kamor hočejo, v skladu s pravili potovanja in prevoznimi mehanizmi ter različnimi pravili Švice in njihove jurisdikcije. Namesto tega nas lahko imetnik žetona prosi, da poskusimo prodati njihovo zlato palico kupcu v Švici. Če ga bomo lahko prodali, bo imetnik žetona dobil prihodek od te prodaje, zmanjšan za naše provizije, namesto fizične zlate palice.

Zakaj menite, da so zlati stabilkovanci nujni za vlagatelje?

Na trgu vidimo obdobje negotovosti. Tako je zlato zanimiva alternativa fiat gotovini. Kadar je na finančnih trgih veliko negotovosti, običajno hedge skladi gredo v gotovino, zato prodajo svoja sredstva in poskušajo zmanjšati nestanovitnost. Običajno za to uporabljajo gotovino, toda zlato predstavlja nekakšno srednjo pot med ohranjanjem naložbe v celoti – recimo delnic, delnic, kriptovalut, karkoli -, ki so super volatilne in nekaj, kar se počuti bolj nestanovitno kot denar, seveda več roman. Zlato je ta sredina in je tudi eno od sredstev, za katere vidimo, da postajajo vse bolj aktivne, ko obstaja geopolitična negotovost.

Tether Gold je pred kratkim dosegel 21 milijonov dolarjev tržne kapitalizacije. Ali verjamete, da to temelji na strahu pred koronavirusom? Kaj še spodbuja ta val zanimanja?

Dosegel je 21 milijonov dolarjev, toda zame je to šele začetek. Verjamem, da bomo v naslednjih nekaj mesecih videli dodatno rast. Kot sem že dejal, zlato ni le zelo koristen mehanizem varovanja pred trgovci. Zlato je dober način za varovanje dela tveganja, če imate svoja sredstva v upravljanju. Tether Gold je dober način za zadrževanje zlata, ker vam na podlagi vašega imetja Tether Gold ne zaračunavajo letnih pristojbin. Verjamem, da je Tether Gold, vreden 21 milijonov dolarjev, še vedno majhen znesek. Naša vizija je, da bo Tether Gold postal prednostni način zadrževanja zlata. Ker se zlato uporablja kot mehanizem varovanja pred velikimi skladi, pričakujemo, da bo Tether Gold še naprej naraščal svojo priljubljenost. Kot rezultat bo potrebno veliko več Tether Gold. Tako bi morali videti, da vedno več uporabnikov pridobiva Tether Gold.

Ali lahko z nami delite trenutne načrte vključevanja Tether (USDT) na strelovodno omrežje?

Bitfinex in Tether financirata projekt RGB Spectrum, katerega namen je razviti protokol za izdajanje digitalnih sredstev na vrhu mreže Lightning. Verjamem, da bo Tether v trenutku, ko bo protokol v živo, stabilen in dobro preizkušen, med prvimi uporabil ta novi protokol. To pa zato, ker Bitfinex in Tether verjameta, da sta Bitcoin in Lightning omrežje resnično pomembni tehnologiji in je mreža resnično razširljiva, zgolj enakovredna. To je tako decentraliziran protokol za mikroplačila, kot bi moral biti. Protokol RGB bo pripravljen za zagon Tetherja, saj bo to dopolnilo našo vizijo, da Tether omogoča mikroplačila med enakovrednimi uporabniki..

V zadnjem letu smo videli veliko novih USD-kovancev. Zakaj bi vlagatelji še naprej uporabljali Tether za nekatere od teh novih možnosti?

Verjamem, da je razlog v tem, da ima Tether neko prednost pred prvo ponudbo. Začelo se je leta 2014, prvi veliki konkurent pa leta 2018. Tether je imel štiri leta tehnološkega napredka in poslovne prednosti. Ena ključnih lastnosti stablecoina bi morala biti medsebojna interoperabilnost. Naši glavni konkurenti delajo predvsem na Ethereumu, medtem ko je za nas pomembno, da poskušamo služiti čim več skupnostim. Ethereum ima veliko skupnost, EOS pa veliko. Drugi blockchains, ki jih podpiramo, kot so Algorand, Liquid in Tron, imajo velike skupnosti, zato se zavedajte, da mora biti stabilnicoin popoln in da je res koristen, mora biti skupna točka različnih blockchains. To je velika prednost, za katero menimo, da se naša konkurenca še ni uresničila.

Bitfinex je nedavno zamenjal IEO s prodajo žetonov Bitfinex, ki ponuja digitalno premoženje in ponuja rešitev za visokokakovostne kripto projekte. Ali lahko z nami delite, kaj točno je ta platforma in zakaj bi jo morali uporabljati podjetniki v primerjavi z uvedbo IEO naprej Binance, KuCoin, ali drugih tekmovalcev?

Najprej lahko vidite, da Bitfinex ni lansiral veliko IEO. Niso začeli veliko projektov, ker vemo, da je imela večina projektov, ki so se začeli, res slabo izvedbo. Ne želimo ponoviti napak drugih platform. Previdnejši smo in naredili ogromno skrbnega pregleda, preden smo se odločili za začetek projekta prek naše platforme za prodajo žetonov Bitfinex. Verjamem, da je naš pristop bolj profesionalen in temeljitejši. Projekti, ki jih bomo lansirali, bodo del resnično ekskluzivne platforme in bodo v celoti veljali za visokokakovosten projekt samo zato, ker smo lahko zaključili naš temeljit postopek ocenjevanja. Želimo zagotoviti, da je vse, kar naštejemo, kakovosten projekt, ki spoštuje pošteno oceno in ima veliko uporabnost, da bodo stranke Bitfinexa, ki jih zanima sodelovanje v ponudbi, zaščitene. Da bi to dosegli, smo zanje že naredili veliko skrbnosti.

Kateri projekti bodo predstavljeni na tej platformi?

Projektov je najrazličnejših. Obstajajo projekti, povezani z umetno inteligenco. Obstajajo igre. Obstajajo žetoni, katerih namen je pripeljati bančništvo do nebankov v revni regiji. Obstajajo novi blockchains, ki jih zanima posvojitev in dokazovanje skozi postopek. Resnično gre za ogromno različnih projektov.

Ali se na Bitfinexu ali Tetherju obetajo kakšni novi razburljivi projekti, ki bi se jih morali zavedati?

V Bitfinexu delamo na številnih novih funkcijah, ki so resnično pomembne za naše stranke. Ko gre za platformo izvedenih finančnih instrumentov, se osredotočamo na možnosti. V bližnji prihodnosti bomo začeli nove integracije s tretjimi ponudniki okoli posojanja. In ustvarili bomo napredno različico naše znane platforme za posojanje marž med enakovrednimi proizvajalci, ki poganja našo platformo za trgovanje z maržami od leta 2013. Torej obstaja veliko projektov, na katerih delamo, in uvedba dodatnih pilotnih projektov, zgrajenih na vrhu of Lightning network, da pomaga tržnim proizvajalcem, da preizkusijo, kako izboljšati svoje trgovinske strategije in izkoristijo hitre poravnave plačil v mreži.

Ali želite še kaj povedati o Bitfinexu ali Tetherju?

Kot splošno mnenje je Bitfinex eno ključnih podjetij v kriptoprostoru, ki se je dolga leta borilo in industriji, katere del smo vsi, omogočilo stabilno rast. Bitfinex je zaščitil veliko težav kriptoindustrije, še posebej, ker je bil na poti k fiatu in pomagal pri zbiranju sredstev. Bitfinex je zgradil številne zanimive projekte, resnično trdno platformo za trgovanje, v kateri živi veliko trgovcev. Eksperiment je bil prvi, ki je podprl omrežje Lightning, zato v bistvu Bitfinex kaže veliko ljubezni do Bitcoina. Prepričani smo, da Bitfinex deluje za Bitcoin, namesto da bi ga uporabljal samo za ustvarjanje dobička.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map