Prihodnost trgovanja z vrednostnimi papirji – voditelji misli

Douglas Borthwick, generalni direktor za INX Limited.

Preden se potopimo v prihodnost, se moramo najprej pogovoriti o sedanjosti. Do zdaj sta v ZDA obstajala dva različna trga vrednostnih papirjev. Javno in zasebno. Javni vrednostni papirji običajno trgujejo na nacionalni borzi, zaradi česar so na voljo večini vlagateljev prek njihovih borznoposredniških računov zaradi infrastrukture in številnih cevi, zgrajenih v zadnjih desetletjih. Vlagatelj lahko razišče varnost, nato pa z njo preprosto trguje prek svojega spletnega posredniškega računa. V transakcijah je malo trenja, a veliko posrednikov. Po drugi strani je zasebne vrednostne papirje težje najti. Na splošno morate biti pooblaščeni vlagatelj, biti nenehno pozorni ali biti na poštnem seznamu, da vidite, kakšne možnosti obstajajo. Na borzi ali ATS se trguje le malo. Manjka likvidnost.

Ker javne vrednostne papirje trgujejo na nacionalnih borzah, so tekom dneva odprte le za omejeno obdobje. Večinoma morate trgovati med 9:30 in 16:00 EST. Časi segajo skoraj stoletje nazaj in odražajo trge, ki trgujejo okoli izdajanja novic, razširjenih iz jutranjih in večernih časopisov. Čas zapiranja se najverjetneje vrača v čase, ko so dejanski ljudje na trgih borz sestavljali trge. Ko se en vrednostni papir premika iz rok ene osebe v drugo, so posredniki, imenovani posredniki za prenos, opazili gibanja, tako da so lahko izdajatelji razločevali lastništvo.

Zasebni vrednostni papirji v splošni trgovini med pooblaščenimi vlagatelji. Vlagatelji, ki imajo dohodek ali premoženje nad določeno stopnjo. Ker je občinstvo omejeno, je trgovanje občasno, omejeno in nepregledno.

Blockchain vse to spremeni. In morda je to razlog, zakaj je nekdanji predsednik SEC Jay Clayton dejal, da lahko vidi, da se v prihodnosti vse premoženje premika na verigo blokov.

Blockchain omogoča podjetjem, da digitalizirajo svoje izdaje in ustvarijo povsem nove pogoje za javno in zasebno premoženje. To novo igralno polje omogoča trgovanje učinkovitejše, saj odpravlja potrebo po različnih posrednikih. Omogoča 24-urni trgovalni trg, delno lastništvo in prvič zahvaljujoč delu podjetja INX Limited, odpira zasebne trge in financiranje v zgodnji fazi za male vlagatelje. To je prihodnost.

Seveda danes obstaja samo tok, vendar z vsem srcem verjamemo, da bo kmalu prišlo do velike migracije s starejših trgov na verigo blokov in se je že začela.

Ko se zasebni vrednostni papirji digitalizirajo – ali tokenizirajo – postanejo bolj likvidni. Z njimi se lahko trguje 24 ur na dan; uvrstitev na ATS izdajateljem omogoča, da na prej nepregleden trg vnesejo jasnost in odkritje cen. Ko so enkrat tokenizirani, so lahko delno v lasti in glede na to, kako je izdajatelj vložil prošnjo pri SEC, lahko v nekaterih primerih z njimi trgujejo mali vlagatelji od njihovega IPO do sekundarnega trgovanja. Preden so imeli ti trgi pomembna obdobja zaklepanja, ki so jih usmerjali njihovi vložki. Zdaj se to spreminja.

Na javnem trgu že obstajajo vrednostni papirji, ki so se odločili, da ima blockchain prihodnost, ko gre za učinkovitost, likvidnost in jasnost. Overstock.com je izdal tokenizirano različico lastniškega kapitala z izplačilom dividende imetnikom njihovih delnic. Ker INX Limited je postalo prvo podjetje v zgodovini, ki je dejansko izvedlo IPO na verigi blokov, s čimer je malim vlagateljem omogočilo, da v svojem tekočem IPO vlagajo v podjetje s prihodki, dejansko registrirano ICO. To je izjemen napredek za trge vrednostnih papirjev. Pred tem so bili malim vlagateljem onemogočene te priložnosti, ki so bile na voljo samo akreditiranim vlagateljem, skladi zasebnega kapitala in tveganim kapitalistom.

Z uvrstitvijo na blockchain podjetja ugotovijo, da se ne zanašajo več na storitve številnih posrednikov. Zapisi o lastništvu so zabeleženi na verigi blokov, tabelo z omejitvami pa si lahko ogledate v realnem času. Dividende in delitve se lahko izplačajo neposredno vlagateljem, ne da bi morali imeti posrednike. Zahvaljujoč 24-urnemu trgovanju in delnemu lastništvu se lahko baza vlagateljev iz ZDA razširi na svetovni doseg. Žetoni v podjetjih lahko postanejo dostopni vsem, ne glede na njihov dohodek in časovni pas.

Regulatorji imajo raje, da imajo žetoni, ki jih dajejo verige blokov, pametne pogodbe, zasnovane tako, da avtonomno zagotavljajo, da so vsi lastniki vrednostnega papirja opravili preglede AML in KYC. Na blockchainu lahko vrednostni papir zamenja lastnika le, če sta obe strani uvrstili svoje digitalne denarnice na beli seznam.

Na krovu so tudi tisočletniki. Odrasli so z dostavo naslednji dan na Amazonu in nikoli niso razumeli, zakaj se delniški trgi odpirajo in zapirajo – za razliko od valutnih in kripto trgov. Zdi se nekoliko nepravično, da lahko podjetja izdajo PR v petek po koncu, vlagatelji pa ne morejo trgovati s svojimi deleži do naslednjega ponedeljka. Tokenizacija to popravi.

Prihodnost vrednostnih papirjev je zdaj. Ker regulatorji, izdajatelji in potrošniki vidijo prednosti tokenizacije in pot do tokenizacije, ki jo zdaj osvetljujejo pionirji, kot je INX Limited, je samo vprašanje časa, kdaj bo ta tok postal hudournik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map