Raiffeisen Bank v sodelovanju s FinTech Billon pilotira digitalizirano nacionalno valuto

Preobrazba plačilne industrije je v polnem razmahu. Inovacija plačilne tehnologije, ki jo poganja FinTechs, prinaša nove načine poslovanja na svetovni ravni, z lažjim vkrcanjem, skrajšanimi čakalnimi dobami in nižjimi pristojbinami.

Ni presenetljivo, da FinTechs eksperimentira tudi s platformami, ki temeljijo na verigah blokov, ki omogočajo tokenizirano predstavitev sredstev. Eno takšnih platform razvija Billion, britansko-poljski FinTech, ki trenutno sodeluje z banko Raiffesen pri celovitih digitaliziranih prenosih nacionalne valute.

Raiffeisen za pilotni projekt digitalizirane nacionalne valute

Po navedbah a poročilo, avstrijski bančni velikan je uspešno preizkusil tokovno platformo Billon, poimenovano RBI, in projekt iz dokaznega koncepta preselil v pilotni projekt.

Platforma tokeniranja, ki izvira iz programa pospeševanja laboratorija dvigala Raiffeisen Bank International (RBI), temelji na Billonovi tehnologiji porazdeljene knjige (DLT) s ciljem omogočiti tokenizacijo nacionalne valute..

Billon je bil ustanovljen leta 2015 in je podjetje FinTech, ki se ukvarja z vključevanjem transakcij v nacionalni valuti, orodij za upravljanje dokumentov in identitete v enotno arhitekturo.

Cilj je prinesti blockchain zmogljivosti v urejeni svet. To je v skladu s svetovnim trendom, da poslovne in centralne banke gradijo infrastrukturo, ki temelji na verigah blokov, v skladu s predpisi o plačilih in podatkih.

Banke za povečanje FinTechs

Billonov sistem bankam omogoča dokončanje transakcij z višjo hitrostjo poravnave, natančnim statusom plačil, manjšim ravnanjem z izjemami in posledično zmanjšanjem povpraševanja strank.

Transakcije s tem sistemom imajo lahko dodatne podatke ali dokumente, ki pospešijo postopek preverjanja in potrjevanja za npr. vir sredstev. Posledično se prenosi hitro poravnajo in odobrijo, obenem pa ohranijo čisto revizijsko sled in popolno preglednost.

Tako Billon kot Raiffeisen Bank International načrtujeta preizkus digitalne valute do konca tega leta. Preskus naj bi vključeval poslovne in institucionalne stranke podjetja RBI. Če bi bilo testno obdobje uspešno, bi ga lahko avstrijska banka začela uporabljati v državah srednje in vzhodne Evrope (CEE), kjer je močno prisotna.

Stefan Andjelic, vodja zvezdišča blockchain pri Raiffeisen Bank International, je dejal, da morajo banke sodelovati s FinTechs, da bi zadovoljile nove potrebe potrošnikov:

»Billon je odličen primer fintecha, ki razume, kako blockchain prilagoditi potrebam bank in njihovih strank. Natančneje, med razmerami COVID-19 morajo banke sodelovati s fintech-i za hitrejše inovacije in strankam pomagati pri obdelavi plačil in likvidnostnih potrebah. “

Celoten obseg koristi tokenizirane platforme še ni čutiti, ko bo nameščen v polnem delovnem okolju, vendar Billon pričakuje, da bo banka izboljšala izkušnjo strank, razlikovala svojo ponudbo in dosegla stroškovno učinkovitost v več korakih med postopkom..

Blockchain in bančništvo

Med komercialnimi in centralnimi bankami je opazen trend razvijanja novih plačilnih sistemov in raziskovanja rešitev, ki temeljijo na verigah blokov..

Med prvimi imeni gospodinjstev v finančnem svetu, ki se je zavzemalo za zamisel o digitalni valuti, je bil JP Morgan z lastnim JPM Coin, ki je namenjen poravnavi notranjih nakazil za njene poslovne stranke. Kljub temu do danes bančni velikan ni obvestil o popolni uvedbi kovanca JPM.

Hkrati številne centralne banke po vsem svetu sprejemajo odločne ukrepe za uvedbo lastnih digitalnih valut, jasni primeri so Ljudska banka Kitajske z digitalnim juanom in Banque de France, ki preizkušajo digitalno različico evra.

Na najvišji ravni institucije preučujejo izvedljivost digitalnih valut in kako jih je mogoče uporabiti v trenutnem denarnem okolju.

VISA je drugo podjetje, katerega sodelovanje z digitalnimi valutami priča o grozečih spremembah v načinu plačevanja. Plačilni velikan je v ZDA vložil tudi patent za razvoj digitalne fiat valute.

Trend to Go Digital

Pripravljenost za izdajo digitalne različice valute je poslabšala tudi trenutna pandemija COVID-19. Prehod na skoraj popolnoma digitalno izkušnjo bi lahko postal prednostna naloga mnogih podjetij.

Po izbruhu pandemije je Banka za mednarodne poravnave (BIS) objavila poročilo o tem, kako lahko fizična gotovina prenaša viruse, vključno s COVID-19. Kot rezultat je BIS finančnim institucijam svetoval, naj uporabljajo digitalne metode plačilnih transakcij, hkrati pa zagovarjajo digitalne valute centralne banke (CBDC).

Raiffeisen Bank je s to novo pobudo z Billonom, ki temelji na verigi blokov, zagotovo na poti, da v svojo ponudbo vključi boljše digitalne načine plačevanja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map