Trije ključni Biden-ovi koraki, ki bodo morda signalizirali novo dobo digitalnih financ, ki temeljijo na blockchain-u

Avtor Tal Elyashiv, ustanovitelj & direktor, SPICE VC

V zadnjih nekaj letih smo bili priča digitalni finančni dirki v oborožitvi po vsem svetu. Ne glede na to, ali gre za digitalno valuto centralne banke (CBDC), kriptovaluto ali digitalne vrednostne papirje, tehnologija veriženja blokov vodi razvoj financ z globalnimi velesilami, ki se borijo za prevlado.

Več kot 80% svetovnih centralnih bank raziskujejo lastne različice digitalnih valut, toda Kitajska, ZDA in EU imajo vire, tehnologijo in infrastrukturo za določitev prihodnosti digitalnega gospodarstva. Medtem ko številna ameriška podjetja sprejemajo in celo vodijo revolucijo digitalnih financ, je ameriška vlada oklevala in verjetno počasi ukrepala v zvezi s predpisi o kriptovalutah in izvajanjem CBDC. Rezultat te zadržke? V tem scenariju želv in zajcev je Kitajska poskočila naprej pridobivanje prednosti na trgu. Vendar tako kot v basni to ne pomeni, da so ZDA obsojene.

Stvari se bodo kmalu spremenile s prihodom nove uprave. Bidenova administracija je nedavno izvedla nekaj zanimivih potez, ki mnogim nakazujejo nekatere spremembe, ki prihajajo letos in pozneje. Biden se je sestal na dveh sestankih, ki sta ključna za premik sveta digitalnih financ, ki temelji na blockchainu:

Janet Yellen

Novi sekretar ministrstva za finance Bidena je Janet Yellen, ki je precej zainteresiran za regulacijo kriptovalut. V pisni odgovor Yellen je senatskemu finančnemu odboru prejšnji mesec dejala: “Mislim, da moramo natančno preučiti, kako spodbuditi njihovo uporabo za zakonite dejavnosti, hkrati pa omejiti njihovo uporabo za maligne in nezakonite dejavnosti. Če bo potrjena, nameravam tesno sodelovati z odborom Zvezne rezerve in drugimi zveznimi regulatorji za bančništvo in vrednostne papirje, kako uvesti učinkovit regulativni okvir za te in druge fintech novosti. “

Iz pretekle zgodovine je jasno, da se Janet Yellen ne ustraši predpisov. Toda medtem ko ima ureditev za nekatere negativno konotacijo, finančna industrija kriči po zdravorazumski ureditvi tega prostora, da bi lahko kdaj šla naprej. Siva temačnost nereguliranih industrij se zdi preveč tvegana za večje finančne institucionalne akterje, ki svet in svoja podjetja vidijo skozi regulativne leče. Janet Yellen je morda ženska, ki bo opravila delo.

Gary Gensler

Biden, ki je bil izbran za predsednika ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), Gary Gensler je bil nekdanji predsednik komisije za trgovanje s terminskimi terminskimi pogodbami (CFTC) in je na MIT Sloan poučeval tečaje o kriptovalutah. Bil je tudi direktor pri Rippleu in že pred Kongresom je pričal o kriptovaluti. Genslerjevo imenovanje vbrizga širšo perspektivo o okvirih za kriptovalute in verigo blokov.

Na konferenci MIT leta 2018, Gensler postavil, da Ripple’s XRP in Ethereum ETH digitalnih vrednostnih papirjev. Medtem ko ETH ni več pod optičnim bralnikom SEC, Rippleov XRP pa. Takrat je Gensler napovedal, da bodo sodišča na koncu odločila o usodi XRP kot vrednostnega papirja. Ta dogodek je že v teku in njegova agencija bo imela veliko vlogo pri odločanju o njegovem izidu.

“Možnost, da mora biti ta tehnologija katalizator sprememb, je resnična,” je dejal Gensler podvojil na prihodnji potencial tehnologije veriženja blokov v op. “Ta zadnja točka – kripto in tehnologija veriženja blokov, ki delujeta kot katalizator sprememb – morda ne bo izpolnila povišanih pričakovanj maksimalistov, vendar bo morda najbolj trajni zgodnji prispevek [Satoshi] Nakamoto.”

FinCEN Drži

Poleg izbire ministra za finance in CFTC je uprava Bidena takoj zadržala pravilo, ki ga je predlagala mreža za izvrševanje finančnih kaznivih dejanj (FinCEN). Pod birojem predlagano pravilo, banke in podjetja za storitve denarja morajo predložiti poročila, voditi evidence in preverjati identiteto strank, ki sodelujejo v transakcijah z zasebnimi denarnicami za kriptovalute. To pravilo bi zahtevalo, da kripto izmenjave beležijo podatke o imenih in naslovih za transakcije, ki na dan presegajo 3000 USD na osebo in gredo v zasebne denarnice..

Podrobnosti o vodenju evidenc in nasprotni stranki se podaljšajo za 45 dni zaradi zapletenosti težave. Ta poteza, čeprav ni nujno, da nakazuje določeno smer, kaže na zanimanje sedanje uprave, da natančneje preuči pravila in predpise o digitalnih financah za sprejemanje utemeljenih odločitev glede na prihodnost celotnega trga..

Pihajo vetrovi sprememb (in napredka)

To je še posebej kritičen trenutek za kriptovalute in verigo blokov. Institucionalni vlagatelji se še naprej ogrevajo na razred premoženja. Vendar do danes še noben običajni mali vlagatelj ni naredil tako drzne poteze, kot jo je letos storil BlackRock. Največji upravljavec premoženja na svetu je pri SEC vložil prospekte za svoj novi ETF – prvi, ki je v svojo ponudbo vključil kriptovalute (Bitcoin terminske pogodbe).

Še eno priznanje velikemu zanimanju podjetja za digitalne finance, ki temeljijo na verigah blokov, je nedavna objava spletnega mesta delovno mesto za VP v verigi blokov v New Yorku. Oseba, ki zapolni razpoložljivo mesto (kot je omenjeno v objavi), bo pomagala pri vrednotenju kripto sredstev.

Da bi kriptovaluta postala glavno sredstvo, morajo ameriške finančne institucije sprejeti potrebne ukrepe, da bodo na voljo množicam. Trenutno je težko, da bi kdorkoli imel kriptovaluto, toda razvoj ETF BlackRock bi lahko kripto trg omogočil vsakodnevnim vlagateljem. Mnogi od njih nimajo pojma, kako trgovati s kriptovalutami.

Poleg obetavne pobude BlackRock ETF sta še dva pomembna dogajanja na trgu ustvarila nekaj navdušenja. Najprej je Tesla pravkar kupil Bitcoin vreden 1,5 milijarde dolarjev in jo namerava sprejeti kot način plačila. Poleg tega, tako kot je minilo kombinirano tržišče kriptovalut Januarja 1 bilijon dolarjev, Coinbase, Največja severnoameriška borza kriptovalut po obsegu trgovanja, vložena za prvo javno ponudbo (IPO) pri SEC.

Kongres in SEC želita tudi akcijo. SEC pred kratkim vložila zadevo proti Ripplejev XRP, tretja največja kriptovaluta s tržno kapitalizacijo, češ da gre za neregistriran vrednostni papir – ponuja nov namig o možni smeri prihodnjih regulativnih in izvršilnih dejavnosti SEC. Kongres ločeno razmišlja tudi o tem, kako bi lahko letos uvedel nove plačilne storitve v realnem času in spodbudil finančno vključenost, pri čemer si prizadeva za različne cilje, o katerih kripto skupnost že dolgo razpravlja. To je zagotovo kritičen pogovor, v katerem želi panoga sodelovati.

Na kartah: Napovedi digitalnih financ

Administracija Bidena ima priložnost in naklonjenost ustvariti več jasnosti in posledično ugodno regulativno okolje za digitalna sredstva in Blockchain, tehnologijo, ki obstaja že več kot desetletje, vendar jo mnogi zakonodajalci še vedno gledajo z globokim sumom . Predpisi se bodo v času te uprave gibali hitreje, kar bo omogočilo in spodbudilo večjo udeležbo na trgu. Jasni predpisi so boljši za množično sprejemanje in napredek v digitalnem finančnem prostoru, skoraj ne glede na to, kako strogi so.

Institucionalno sprejemanje digitalnih sredstev in Blockchain / DLT se bo še naprej pospeševalo v naslednjih nekaj letih. Trenutni val sprejemanja se bo še povečal zaradi napredka regulativnega okvira v ZDA in Evropi ter zaradi razpoložljivosti finančnih instrumentov, ki temeljijo na več digitalnih sredstvih na institucionalni ravni. Povečalo se bo tudi sprejetje digitalnih sredstev in Blockchaina v maloprodaji, saj so zaradi finančnih instrumentov, kot so ETF, veliko bolj dostopni malim vlagateljem.

Kristalne krogle ni in nihče ne more napovedati, kakšne poteze bo Bidenova uprava nadaljevala. Vemo pa, da se zagon krepi, zanimanje se pospešuje in odločitve in napotki so pred vrati. Zgrabi kokice …

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map