Zasebnost ogroža ponudbe, kot so CBDC – ali je to vredno?

Zasebnost je nekaj, česar si vsi hrepenimo, a jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pogosto se šele, ko smo zanj prikrajšani, zavedamo njegovega pomena. Lahko je v različnih oblikah, od katerih vsaka ogroža različne tehnologije.

  • Finančna zasebnost (potrošniške navade, premoženje itd.)
  • Miselni procesi (politični pogledi, tematska stališča)
  • Geolokacija (sledenje gibanju, sledenje stikom)

Naš svet se z navalom tehnologij, kot je veriga blokov, vedno bolj povezuje na vsakem koraku. Kot taki smo pridobili sposobnost, da hkrati zagotavljamo nove ravni zasebnosti ali pa se je prikrajšujemo.

Ali smo s tem v mislih, da izgube zasebnosti odtehtajo ponujene ugodnosti? Ali pa je izguba podcenjena in prikrita pod krinko napredka naprej?

Dvorezen meč

Kot je navedeno, so tehnologije, kot je veriga verig, dvorezen meč. Sledi nekaj primerov prednosti in slabosti, povezanih z njegovo uporabo.

Prednosti

Dostopnost

Tehnologije, kot je veriga blokov, so povzročile pojav kriptovalut, digitalnih vrednostnih papirjev, digitalnih valut centralne banke (CBDC) in drugih. Vsaka od teh izvedb ima skupno lastnost – dostopnost; To pomeni, da novim strankam omogočajo dostop do storitev in priložnosti, ki so se prej izogibale sodelovanju.

Preglednost

Preglednost je pri večini verig blokov nekaj na polnem zaslonu. Z uporabo digitalnih knjig je vsak podatkovni blok viden svetu. Ti lahko predstavljajo transakcije, deleže podjetij, bilance stanja itd.

Pomanjkljivosti

Izguba moči

Tisti, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, bodo slišali stavek “če ne nadzorujete svojih ključev, to ni vaš denar”. To se nanaša na tiste, ki svoja sredstva hranijo na borzah, in pomeni, da kdor nadzoruje dostop do sredstva, ohrani moč. Široko sprejemanje CBDC predstavlja isto grožnjo. Kot centralizirano premoženje njihovi izdajatelji ohranijo polno moč nad njegovo uporabo. Če ga imate v žepu, ga lahko prosto porabite. Pri CBDC je ta svoboda zasežena tistim, ki so odgovorni za njeno izdajo; Pomen računov je mogoče spremljati, analizirati in zaustaviti.

Kraja podatkov

Čeprav bi se podatki, zbrani prek CBDC, nedvomno ohranili z visoko stopnjo varnosti, ostaja dejstvo, da se vsako leto zgodijo velike kraje podatkov. Preprosto zato, ker CBDC lahko prihaja iz centralne banke, še ne pomeni, da so imuni na grožnjo kraje.

Bodite previdni

Digitalne valute centralne banke so očarale misli po vsem svetu. O njih se govori kot o naslednji generaciji valute, ki sčasoma nadomešča gotovino. Je to vseeno dobro?

CBDC ima potencial za marsikaj. Ena izmed njih je njegova lažja distribucija – nekaj, kar pogosto opazimo pri nedavnih ovirah, povezanih z razdelitvijo sredstev zaradi pandemije COVID-19. Druga je sposobnost lažjega upravljanja in sledenja lastnim financam. Seznam se nadaljuje, vendar v tem primeru CBDC prinaša potencialne večje pomanjkljivosti, ki jih pogosto zatirajo, ko navajajo njihove prednosti – predvsem pa finančno zasebnost uporabnika.

Z uporabo CBDC je mogoče slediti vsakemu nakupu, prodaji ali prenosu sredstva. S tem bodo vlade dosegle novo raven vpogleda v potrošniške navade, potovalne navade državljanov, finančna stanja in še več. V bistvu daje ogromno moči subjektom, ki so že močno pooblaščeni.

Poleg zgolj pridobivanja zgoraj omenjenih podatkov o uporabnikih bodo izdajatelji CBDC pridobili tudi večji nadzor nad sredstvom. Ljudem, ki se ukvarjajo z gotovino, je veliko težje preprečiti finančno dejavnost kot digitalno različico. S slednjimi lahko državljanska sredstva zamrznemo, prijemo itd.

Črni seznam

Več primerov črnega seznama denarnic je že bilo prikazano v zadnjih tednih. To pomeni, da je bilo na zahtevo oblasti zamrznjeno njihovo premoženje v različnih denarnicah s stabilnimi kovanci. Ti ukrepi se v večini primerov izvajajo zoper osumljene gnusne dejavnosti. Vendar ostaja dejstvo, da imajo izdajatelji centraliziranih digitalnih sredstev moč, da naredijo, kar želijo.

Pomembno je omeniti, da se velika večina držav, ki razmišljajo o uvedbi CBDC, še ni odločila za končni okvir. To pomeni, da čeprav obstaja možnost izgube zasebnosti, morda obstaja država, ki se odloči dati prednost njenemu pomembnosti – pa naj bo to malo verjetno.

Če se CBDC sčasoma ujamejo, bi bili popolnoma usmiljeni s kapricami njihovih izdajateljev. V večini primerov je to morda dobro, saj bi imeli regulatorji večja pooblastila za preprečevanje nečednih dejavnosti. Pomeni tudi, da jim zagotovite to moč na svoj račun.

Plavanje gorvodno

Ob prepoznavanju treme okoliških tehnologij, kot so CBDC, in morebitnega pomanjkanja zasebnosti obstajajo podjetja / službe, ki si prizadevajo to odpraviti..

Namesto da bi tehnologijo uporabljali na račun zasebnosti, si skupaj prizadevajo zagotoviti storitve, ki z njeno uporabo zagotavljajo zasebnost. Sledi le nekaj primerov.

Monero

Monero, ki ga na široko gledajo kot na vrh kovancev za zasebnost, je postal glavni nosilec v svetu kriptovalut. Svoj status najbolj varne valute je dosegla z uporabo prstanastih podpisov in prikritih naslovov.

Pogumni brskalnik

Pogumen kot brskalnik za zasebnost je odmik od ponudb, kot so Chrome, Edge in druge. Brave navaja, da je njegov brskalnik “… zasnovan tako, da ne ve, kdo ste ali katere strani obiskujete.”

Kaj ti je vredno

Na koncu, ne glede na finančno zasebnost, potrošniške navade ali celo politična stališča, se moramo vsi vprašati: »Koliko je vredna moja zasebnost? In ali koristi, ki jih prinaša tehnologija, upravičujejo njeno zmanjšanje? “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map