Kaj so inverzni ETF?

Kaj so inverzni ETF-ji?

Inverzni ETF so skladi, s katerimi se trguje na borzi in so namenjeni vrnitvi inverzne vrednosti dnevnega donosa za indeks. Z drugimi besedami, ko indeks izgubi vrednost, sklad dobi vrednost – in obratno, če indeks dobi vrednost, bo sklad izgubil vrednost.

Inverzni ETF-ji, znani tudi kot kratki ETF-ji ali nosijo ETF-je, so namenjeni zajemanju obratnih dnevnih donosov in ne obratnih dolgoročnih donosov. Uporabljajo se lahko za varovanje portfelja za kratek čas ali za špekulacije o padajočih cenah.

ETF vs ETN

Skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF), in vrednostni papirji, s katerimi se trguje na borzi (ETN), so zelo podobni izdelki. Pogosto se uporabljajo izmenično in imajo isto funkcijo. Vendar obstaja pomembno razlikovanje. Nekateri inverzni izdelki, s katerimi se pogosto trguje, so dejansko ETN-ji, zato je vredno razumeti razliko.

ETF je sklad, ki je lastnik portfelja sredstev. ETF so namenjeni sledenju indeksa, vendar je njihova vrednost dejansko določena z vrednostjo sredstev, ki jih ima sklad. To pomeni, da lahko obstaja majhna razlika med uspešnostjo sklada in indeksom, ki mu sledi, znana kot napaka pri sledenju.

Nasprotno pa je ETN dejansko vrsta nezavarovanega dolžniškega vrednostnega papirja. Ima datum zapadlosti, ko bo izdajatelj imetniku izplačal začetni kapital plus ali minus donos indeksa. ETN ne predstavlja lastništva nobenega premoženja. Namesto tega izdelek podpira izdajatelj.

ETN-ji so primerni za situacije, ko je težko ali drago ustvariti tradicionalni portfelj sredstev. Po drugi strani pa proizvodu predstavljajo tveganje nasprotne stranke.

Inverzni ETF s finančnim vzvodom

Številni inverzni ETF, s katerimi se najbolj trguje, poleg vzvratnih donosov zagotavljajo tudi vzvod. Z drugimi besedami, 3X inverzni ETF bi se povečal za 3 odstotke, če bi indeks padel za 1%.

To je koristen atribut, saj zmanjšuje dodatni kapital, potreben za varovanje portfelja. Recimo, da imate dolge pozicije v vrednosti 100.000 USD. Če želite zavarovati ta portfelj z nakupom sklada brez finančnega vzvoda, potrebujete dodatnih 100.000 USD. Če namesto tega kupite inverzni ETF s finančnim vzvodom s 3-kratnim vzvodom, boste potrebovali le 33.000 USD.

Tu smo podrobneje zajeli ETF z vzvodom.

Alternativni načini skrajševanja trga

Ne glede na to, ali želite zavarovati portfelj dolgih pozicij ali želite špekulirati o padcu indeksa, so inverzni ETF eden najlažjih načinov, ki so na voljo povprečnemu vlagatelju. Vendar obstaja nekaj drugih pristopov, ki jih je vredno vedeti.


Kratka prodaja delnic pomeni izposojo delnic drugega vlagatelja (za kar se plača provizija) in nato prodajo teh delnic. Po odkupu delnic se vrnejo posojilodajalcu. Delnice za kratko prodajo zahtevajo posebno vrsto trgovalnega računa.

Prav tako lahko izvedete izvedene finančne instrumente na kratko, kot so terminske pogodbe ali CFD-ji (pogodbe za razliko). To je bolj enostavno, saj ne gre za zadolževanje – vendar boste potrebovali izpeljani trgovalni račun.

Končno lahko kupite prodajne opcije za sredstvo, ki ga želite zavarovati. Prodajna opcija vam daje pravico do prodaje sredstva po določeni ceni. Če cena sredstva pade, lahko sredstvo prodate po višji ceni ali preprosto prodate opcijo, ki bo pridobila na vrednosti. Trgovanje z opcijami zahteva tudi trgovalni račun z izvedenimi finančnimi instrumenti.

Primeri inverznih ETF

V vesolju inverznih ETF prevladuje peščica izdajateljev, pri čemer ProShares in Direxion predstavljata večino skladov, uvrščenih na seznam v ZDA..

Največji inverzni sklad je ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Ta izdelek je zasnovan tako, da vrne obratno dnevno donosnost za S&Indeks P500 in ima razmerje med stroški 0,89%.

Vlagatelji, ki želijo skrajšati indeks delnic z majhno kapitalizacijo, lahko kupijo sklad ProShares Short Russell 2000 (RWM). Ta sklad je strukturiran tako, da vrne inverzne dnevne donose za znani indeks majhne kapice Russell 2000.

ProShares UltraPro Short ETF (SQQQ) je koristen izdelek za skrajšanje Nasdaq 100 s 3-kratnim vzvodom. Podoben sklad z večjo osredotočenostjo je MicroSectors FANG + Index 3X ETN z obratnim vzvodom (FNGD), katerega cilj je vrniti trikratno inverzno donosnost indeksa 10 velikih tehnoloških delnic, s katerimi se pogosto trguje. Indeks vključuje priljubljene delnice FANG, Facebook, Apple, Netflix in Google.

Inverzni ETF-ji so na voljo tudi za druge sektorje in panoge. Na primer, sklad ProShares UltraShort Real Estate (SRS) temelji na ameriškem nepremičninskem indeksu Dow Jones in uporablja 2X vzvod.

Vlagatelji v obveznice, ki se želijo zavarovati pred izpostavljenostjo ali špekulirati o naraščajočih obrestnih merah, lahko kupijo Ultrashort Barclays 20+ Year Treasury ETF (TBT). Ta sklad se osredotoča na dolgoročnejše obveznice in ima dvakrat večji vzvod.

Podobni ETF se lahko uporabljajo za varovanje cen surovin, kot so nafta, plin, srebro in zlato. Sklad ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO) je najbolj priljubljen sklad v tej kategoriji. Je 2X vzvod in razmerje med stroški je 0,95%.

Nekoliko drugačen tip inverzne ETF je ETF AdvisorShares Ranger Equity Bear (HDGE). Ta sklad se aktivno upravlja s kvantitativnimi trgovinskimi strategijami, vendar stane 3,12% letno.

Prednosti inverznih ETF

  • Inverzni ETF so zelo koristni za zmanjšanje tveganja pred pomembnimi gospodarskimi objavami in napovedmi.
  • Inverzni ETF-ji se lahko uporabljajo tudi za izkoriščanje padcev na najbolj likvidnih trgih in indeksih.
  • ETF-ji so najlažji način za odpiranje kratke pozicije, saj vam ni treba izposojati delnic ali odpreti izvedenega trgovalnega računa.

Slabosti inverznih ETF

  • Inverzni ETF lahko vaš portfelj izpostavijo mnogim istim tveganjem kot ETF z vzvodom. Negativni donosi se lahko zelo hitro sestavijo, pri čemer se zmanjša NAV ETF.
  • Pozicije je treba skrbno voditi, pozicije čez noč pa omejiti. Če pride do preobrata po zaprtju trga, svoje pozicije ne boste mogli zapreti, dokler se trg ne odpre naslednji dan.
  • Inverzni ETF imajo bistveno višje provizije za upravljanje kot običajni ETF.

Zaključek

Tako kot ETF z vzvodom, so tudi obratni ETF koristni za kratkoročne špekulacije in varovanje pred tveganji. Toda nanje je treba pristopiti tudi previdno, saj so bolj dovršeni kot običajni ETF-ji in v naložbeni postopek vnašajo nova tveganja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map