Priročnik za decentralizirane izmenjave: primerjava priljubljenih DEX-jev

Ta vodnik po decentraliziranih borzah pojasnjuje, kaj so decentralizirane borze, in vsebuje primerjavo priljubljenih DEX-ov na trgu kriptovalut danes..

Od zdaj je velika večina borz kriptovalut še vedno zelo centralizirana. Naročila, pologi, dvigi in transakcije se preusmerjajo v centraliziran ali zaprt sistem. Velike borze, kot sta Binance ali Okex, shranjujejo / usmerjajo vsa naročila znotraj svojih strežnikov – in zato so znane kot centralizirane borze. Vendar pa mnogi analitiki kriptovalut verjamejo, da bo DEX (decentralizirane borze) vodilna oblika borz kriptovalut, ko bodo njihova tehnologija in zmogljivosti enake njihovim centraliziranim kolegom. Navsezadnje je privlačnost kriptovalut obljuba ‘decentralizacije’. Zato je imeti dober DEX z dobro likvidnostjo pomembno za prihodnost kriptovalut.

Kaj je decentralizirana izmenjava (DEX)?

Decentralizirana izmenjava je odprtokodna trgovalna platforma, ki deluje na verigi blokov, kjer noben subjekt ne nadzoruje pretoka podatkov. Je direktno nasprotje centraliziranih borz kriptovalut, kot so Coinbase, Kraken ali Binance, ki jo nadzorujejo podjetja in upravljajo centralizirani strežniki. DEX-i se ne zanašajo na nobeno osebo, ki bi hranila sredstva strank. Vse trgovinske transakcije naj bi se zgodile neposredno med uporabniki v omrežju Peer-to-Peer (P2P) prek avtomatiziranega, “nezaupljivega” sistema. DEX odpravlja naslednja tveganja, ki so očitna pri centraliziranih borzah:

 • Izpad strežnika
 • Velika možnost tržne manipulacije
 • Izguba sredstev kupcev
 • Hekanje
 • Borzni stečaj

Številni v kriptovalutnem prostoru so imeli zgoraj navedena vprašanja pri centraliziranih borzah. DEX-ji naj bi lajšali ta vprašanja in upali, da bodo izvedljiva alternativa centraliziranim izmenjavam. Tu so razlike na kratko:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Najpogostejši DEX se običajno zanašajo na eno platformo blockchain. Na primer, lahko z žetoni ERC-20 (žetoni, zgrajeni na blokovni verigi Ethereum) trgujete z Eterom (ETH) na DEX-jih, ki so zgrajeni na blok-verigi Ethereum, vendar jih ne boste mogli trgovati z žetoni NEP-5 (vgrajeni žetoni na bloku NEO). Za to težavo obstajajo rešitve, to je z ustvarjanjem proxy žetonov (digitalno sredstvo, ki predstavlja določeno kriptovaluto na različnih platformah blockchain) ali z ustvarjanjem decentraliziranega sistema za hrambo z več podpisi. Razvijajo se tudi druge verižne rešitve.

(Glej več: Analiza tveganja kriptovalut: obstoječi kovanci v primerjavi z ICO)

Prednosti DEX-a

DEX ima več prednosti:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Nezaupljivost: Največja prednost DEX-a pred centralizirano izmenjavo je njegova “nezaupljiva” narava. V centraliziranem sistemu je za popolnoma delujoč sistem potrebno zaupanje. S centraliziranim sistemom je povezanih več tveganj, ki lahko ogrozijo celoten sistem. Kar zadeva DEX-je, vam ni treba zaupati podjetju, ki stoji za DEX-om ali uporabnikom platforme, saj se vse transakcije odvijajo v preglednem in avtomatiziranem sistemu..

Nizke pristojbine: Provizije za trgovanje na DEX so bistveno nižje v primerjavi s centraliziranimi borzami; nekateri DEX-i so celo brezplačni. Edini honorarji, ki jih nosijo uporabniki, so stroški pošiljanja transakcij prek verige blokov (npr. Pristojbine za plin na blokovni verigi Ethereum). Vendar je treba poudariti, da obstajajo trenutki, ko je omrežje preobremenjeno in so pristojbine začasno napihnjene.

Varno: Druga velika prednost DEX-a je dejstvo, da se vozlišča (računalniki, priključeni na omrežje verig blokov) distribuirajo po vsem svetu, s čimer se zmanjša tveganje izpadov strežnikov in možnost vdora. Seveda pa mora biti DEX v prvi vrsti priljubljen, da doseže učinkovito raven decentralizacije; več kot je vozlišč, bolj decentralizirano in koristno bo omrežje.

Zasebnost: DEX ponuja funkcije zasebnosti, ki jih je vedno bolj redko najti pri centralizirani izmenjavi. Za razliko od centraliziranih izmenjav, ki zahtevajo okorne postopke KYC, trgovanje na DEX-jih ne zahteva, da navedete svoje osebne podatke ali podatke. Zajemanje zasebnosti in anonimnosti ne pomeni, da ste kriminalec; to preprosto pomeni, da unovčite svoje naravne pravice, da imate popoln nadzor nad svojo zasebnostjo.

Odporen na vlado: Nobena vlada ne more zapreti ali naložiti kakršnih koli predpisov za DEX, ker niso pravne osebe, ki delujejo v določeni jurisdikciji. DEX so odprtokodne kode, ki delujejo v decentraliziranem omrežju, kar koli vladi izjemno težko poskuša nadzirati.

(Preberite tudi: Vodnik za začetnike rypto: 5 stvari, ki bi jih morali vedeti kripto-začetniki)

Slabosti DEX-a

Kolikor se DEX zdi čudovito, se moramo zavedati tudi nekaterih vprašanj in izzivov, ki jih je treba obravnavati, preden lahko DEX sčasoma nadomestijo centralizirane borze.

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Slaba uporabniška izkušnja: Največja težava DEX-a je dejstvo, da jih večina ni dovolj uporabniku prijazna. Večina novih trgovcev s kriptovalutami je težko in zapleteno uporabljati DEX-e, raje pa uporabljajo centralizirane borze, po katerih je veliko lažje krmariti. DEX težko pridobi širšo uveljavitev, kadar večina od njih ni super prijazna do novih trgovcev. Poleg tega obstajajo predhodne stvari, ki jih je treba razumeti pred trgovanjem na DEX-jih, na primer upravljanje lastne osebne denarnice za kriptovalute, ki je za povprečnega človeka že zapletena.

Počasi: Druga pomembna pomanjkljivost DEX-a je, da lahko transakcije obdeluje razmeroma počasneje kot centralizirane borze. Velike centralizirane borze, kot je Binance, lahko veliko hitreje opravljajo posle, saj uporabljajo centralizirane strežnike. DEX zahteva, da se med seboj sinhronizira na tisoče različnih računalnikov, kar jih postavlja v slabši položaj glede hitrosti, saj lahko centralizirani strežniki hitreje obdelujejo in izvajajo ukaze. Splošno znano je, da so verige blokov zaradi težav z razširljivostjo veliko bolj neučinkovite pri obdelavi transakcij.

Pomanjkanje likvidnosti: Likvidnost je za DEX velika težava. Visoka stopnja likvidnosti je bistvenega pomena za učinkovito in uspešno delovanje katere koli borze ali trga. Na žalost DEX pritegne precej nižjo likvidnost v primerjavi s centraliziranimi borzami, saj se mnogim zdi zapleteno trgovati z njimi. Visoka likvidnost bi prišla le z večjo uporabo platforme.

Brez mehanizma za trgovanje z maržami: Trgovanje z maržami je postalo priljubljeno za trgovce, ki špekulirajo in varujejo svoje naložbe. Ta objekt trenutno ponujajo le centralizirane borze – kot so Bitfinex, Kraken, Poloniex itd.

(Glej tudi: Priročnik za prepoznavanje prevarnih kovancev)

Analiza 7 glavnih DEX

Oglejmo si 7 priljubljenih decentraliziranih borz in primerjajmo njihove lastnosti na podlagi številnih lastnosti:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

1. IDEX

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

IDEX je decentralizirana borza za trgovanje z žetoni Ether (ETH) in ERC-20 na osnovi Ethereuma. IDEX je priljubljen DEX za novo trgovane žetone ICO, s katerimi se trguje, preden dosežejo centralizirano borzo. IDEX je razmeroma hiter in velja za uporabnika bolj prijazen v primerjavi z drugimi DEX-ji. Tako kot Etheredelta, IDEX uporablja pametne pogodbe za uporabnike, da upravljajo svoje zasebne ključe pri trgovanju v varnem omrežju P2P.

Edinstvena lastnost IDEX-a je, da bodo uporabniki odjavili svoje transakcije s ključi, medtem ko bo IDEX transakcijo oddajal v verigo blokov Ethereum (IDEX bo tudi vozlišče Ethereum). To zagotavlja učinkovitost centralizirane izmenjave brez ogrožanja varnosti in nadzora uporabnika.

Denarnice strojne opreme (Nano Ledger) in denarnice programske opreme (Metamask, MEW) je mogoče enostavno integrirati z IDEX. Pravzaprav lahko na IDEX ustvarite svojo denarnico na osnovi ETH. IDEX ima svoje lastne žetone, imenovane AURA, ki deluje na modelu Proof-of-Stake, ki omogoča, da lahko igralci zaslužijo delež provizij, ki jih ustvarijo IDEX in prihodnji izdelki Aurora. Aurora je podjetje, ki stoji za IDEX-om.

Tu je povzetek lastnosti IDEX-a:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

(Preberite več: Bitcoin vs Alt Coins Returns: Primerjava dobičkov med Bitcoinom & Altcoins vlaganje)

2. ForkDelta

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

EtherDelta je bila nekoč najbolj priljubljena decentralizirana borza, vendar je izgubila svojo priljubljenost, potem ko je bila prodana novim lastnikom, ki so uvedli dvomljive politike in odločitve. ForkDelta se je nato rodil iz vilic EtherDelta. Čeprav je obseg trgovanja omejen, še vedno ostaja eden od DEX-ov za trgovanje z žetoni ERC-20. Čeprav IDEX uporablja model hibridne decentralizacije, ki zahteva, da njegova vozlišča oddajajo transakcije, je Forkdelta popolnoma decentralizirana, saj gre vse transakcije skozi verigo blokov. Za ročno odobritev oddaje seznama žetonov za projekte ni treba pridobiti odobritve skrbnikov. Z vsemi žetoni ERC-20 je mogoče samodejno trgovati, če obstajajo kupci in prodajalci.

Uporabniški vmesnik za ForkDelta je lahko za povprečne uporabnike zapleten in zastrašujoč. Kar zadeva integracijo denarnice, sta Metamask in MEW najpreprostejša denarnica, ki jo je mogoče vgraditi v ForkDelta. Kar zadeva integracije z drugimi denarnicami, kot so denarnice s strojno opremo, pa žal niso tako uporabniku prijazne kot drugi DEX-ji.

Tu je povzetek lastnosti ForkDelta:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

3. Valovi DEX

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Waves DEX je razširitev ekosistema Waves, ki ima lastno verigo blokov in domači kovanec, imenovan WAVES. Velja za “najhitrejšega DEX-a”, saj je zgrajen na platformi Waves, ki lahko obdela več kot 440 transakcij na sekundo (TPS). Te zmogljivosti so manjše kot Ethereum blockchain (7 TPS) in celo Bitcoin blockchain (15 TPS). Waves DEX uporablja hibridno decentralizirano strukturo, saj izkorišča centralizirano storitev ujemanja naročil.

Edinstvena lastnost Waves DEX je, da podpira trgovanje s kovanci zunaj svoje verige blokov (kot je BTC & ETH), za razliko od prejšnjih DEX-jev, ki podpirajo samo kovance, ustvarjene na lastni domači verigi blokov. Druga edinstvena lastnost je, da so transakcije na Waves Dex – tako kot pri blokovski verigi Waves – veliko hitrejše kot druge javne verige blokov ali DEX-ji. Če to ni dovolj, lahko s kriptovaluto, ki je zgrajena v omrežju, trgujete tako, da predstavlja drugo kriptovaluto (BTC, ETH, LTC, Zcash, Dash, BCH in Monero) ali celo fiat.

Waves DEX ima tudi mobilno aplikacijo in vgrajene denarnice (ker je DEX zgrajen na svojem izvornem blockchainu), da uporabnikom olajša udobje. Waves DEX je eden tistih DEX-ov, ki imajo veliko funkcionalnosti in funkcij, na katerega boste pozorni. Tu je povzetek lastnosti Waves DEX:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

(Glej tudi: Vodnik za kripto začetnike: 5 stvari, ki bi jih morali vedeti kripto-začetniki)

4. OpenLedger

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

OpenLedger je decentralizirana trgovalna platforma, ki temelji na tehnologiji Bitshares graphene, ki omogoča teoretične hitrosti do 100.000 TPS. To omogoča, da se DEX OpenLedger poveča na več transakcij. OpenLedger ima na platformi tudi bit naravnih kovancev, imenovanih bitUSD in bitCNY.

Edinstvena značilnost OpenLedger je, da DEX omogoča trgovanje s kriptovalutami in fiat skladi. Open Ledger ima vgrajeno denarnico v svojem DEX-u, kar uporabnikom olajša udobje.

Kar zadeva integracijo denarnice z zunanjimi denarnicami, ima OpenLedger nizko oceno, saj uporabniki svojih programskih denarnic (na primer Metamask) ne morejo sinhronizirati z OpenLedger. Uporabniki morajo ustvariti račun prek OpenLedger in izbrati eno od dveh možnosti: z datoteko bin ali z običajnim imenom / geslom računa. Vendar je postopek hiter, brez potrebe po postopkih KYC.

Tu je povzetek atributov odprte knjige:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

5. CryptoBridge

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

CryptoBridge je decentralizirana borza, zgrajena tudi na omrežju Bitshares in izkorišča tehnologijo Graphene, ki omogoča visoko pretočnost in razširljivost transakcij. Za razliko od OpenLedger, ki deluje na hibridnem modelu decentralizacije, CryptoBridge deluje na zveznem porazdeljenem sistemu prehodov, ki deluje na mehanizmu soglasja delegiranih dokazov o vlogi. Sistem poganja izvorni kovanec CryptoBridge, imenovan BridgeCoin (BCO), ki spodbuja udeleženci dajo svoje kovance za delež v dobičku, ustvarjenem z DEX.

Edinstven vidik CryptoBridge je, da deluje z uporabo knjige naročil, ki temelji na verigi blokov. To pomeni, da so vse oblike transakcij – polog, dvigi, ujemanje naročil – shranjene v verigi blokov. To zagotavlja, da CryptoBridge izkoristi vse prednosti resnično decentraliziranega sistema. Poleg tega CryptoBridge ponuja eno najobsežnejših možnosti trgovanja s kriptovalutami od vseh DEX, z več kot 166 trgovalnimi pari.

Kar zadeva integracijo denarnice, je podobno kot pri OpenLedger, kjer uporabnikom priporočamo, da ustvarijo svoje denarnice prek platforme CryptoBridge. Denarnic programske opreme, kot sta Metamask ali MEW, ni mogoče sinhronizirati z DEX-om.

Tu je povzetek lastnosti CryptoBridge:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

6. Switcheo

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Switcheo je morda podoben IDEX-u, vendar zgrajen na bloku NEO. Glavni cilj Switchea je olajšati izmenjavo žetonov na osnovi Neo (NEP-5). Ker je veriga blokov NEO sposobna pospešiti do 1.000 TPS, Switcheo izkoristi to zmožnost, da zagotovi učinkovito in visoko zmogljivo trgovinsko okolje. Switcheo vzvodi na pametnih pogodbah za lažje izvajanje poslov v omrežju peer-to-peer (P2P).

Končni cilj Switchea je, da lahko podpira zmogljivosti med verigami z drugimi priljubljenimi verigami, kot so Qtum (QRC20), ETH (ERC20) in celo Stellar. Na Switcheu lahko najdete skoraj vsak žeton NEP-5. Switcheo je namenjen DEX za trgovanje NEO ali GAS z vsemi vrstami žetonov NEP-5

Kar zadeva integracijo denarnice, je relativno enostavno sinhronizirati svojo NEO denarnico s Switcheo.

Tu je povzetek Switcheovih lastnosti:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

7. Stellar DEX (StellarTerm)

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Stellar DEX je odprtokodni DEX, zgrajen na vrhu verige blokov Stellar. StellarTerm omogoča vsakomur izdajo in premikanje sredstev, ki jih imajo uporabniški računi, z vgrajeno denarnico, ki je integrirana skupaj z DEX.

Edinstvena lastnost Stellarjevega DEX-a je, da podpira zmožnosti navzkrižnega plačevanja tako kriptovalut kot fiat-parov. To uporabnikom ponuja prilagodljiv pristop za enostavno zamenjavo valut v svetovnem merilu.

Kar zadeva integracije denarnic, lahko uporabniki ustvarijo izvorno denarnico samo prek platforme Stellar ali s strojno denarnico (Ledger Nano).

Tu je povzetek lastnosti StellarTerm:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

(Morda vas bo zanimalo tudi: Priročnik za začetnike o vlaganju v ICO: Kako sodelovati v ICO)

Koristni viri za začetek

Če začnete svoje potovanje v zapleten svet kriptovalut, je tukaj seznam koristnih virov in vodnikov, ki vas bodo pripeljali na pot:

decentralizirana izmenjava, decentralizirane izmenjave, priljubljeni dexi, DEX, DEX

Trgovanje& Izmenjava

 • Kripto vodnik 101: Izbira najboljše menjalnice kriptovalut
 • Priročnik za izmenjavo Bittrex: Kako trgovati na Bittrexu
 • Priročnik za Binance Exchange: Kako odpreti račun Binance in kaj morate vedeti
 • Vodnik po izmenjavi Etherdelta: Kako trgovati na Etherdelti
 • Vodnik po osnovah trgovanja s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut
 • Trgovanje s kriptovalutami: Razumevanje trgovskih parov s kriptovalutami & Kako deluje
 • Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec

Denarnice

 • Vodnik po denarnicah s kriptovalutami: Zakaj potrebujete denarnice?
 • Vodnik po kriptovalutah: Odpiranje Bitcoin denarnice
 • Vodnik po denarnicah za kriptovalute: Odpiranje MyEtherWallet (MEW)

Preberite tudi: Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec in osnove za trgovanje s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut.

Včlanite se na naš brezplačni spletni seminar za kriptovalute, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti o kripto naložbah.

Pridobite naše ekskluzivna e-knjiga ki vas bo vodil po postopnih korakih za začetek zaslužka s kriptovalutami!

Pridružite se lahko tudi naši Facebook skupini na Obvladajte kripto: napredno znanje o kriptovalutah zastaviti kakršna koli vprašanja v zvezi s kripto!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map