Razbijanje: 88% kripto borz manipulira z obsegom trgovanja, da bi povečali lestvico

Ta članek prikazuje glavno epidemijo v tej panogi, kjer 88% kripto borz manipulira z obsegom trgovanja, da bi “povečalo” svojo uvrstitev. 

Nedavno poročilo avtorja BlockchainTransparentnost kaže, da 88% od najboljših 25 borz kriptovalut manipulira z obsegom trgovanja, da bi izboljšalo svojo uvrstitev na CoinMarketCap. Ta razbijanje statističnih podatkov odpira vrata senčnim praksam, ki jih borze kriptovalut uporabljajo za napihovanje svojih podatkov o trgovanju. Obseg manipulacij s temi borzami kriptovalut kaže na soglasno prizadevanje za “zmago za vsako ceno”, četudi to pomeni zavajanje javnosti.

Neskladnost prijavljenih podatkov in dejanskih podatkov

Poročilo je preučilo najboljših 25 trgovalnih parov Bitcoin (BTC), izračunalo njihov dejanski obseg in ga primerjalo s poročanim obsegom na CoinMarketCap. Grozljivo je, da je večina dejanskega obsega trgovalnega para manjša od 1% njihovega prijavljenega obsega, pri čemer je bilo ugotovljeno, da le tri borze – Binance, Bitfinex in Liquid – resnično poročajo o svojih trgovalnih številkah..

Kripto izmenjave manipulirajo, kripto izmenjave manipulirajo z obsegom trgovanja, manipulirajo z obsegom trgovanja

(Vir: BlockchainTransparency)

Na podlagi zgornjih podatkov je 88% od najboljših 25 borz, ki temeljijo na količini BTC parov, manipulirano in močno pretirano. Najpomembnejši krivec, poudarjen v poročilu, je OKEx, za katerega je ugotovljeno, da manipulira z obsegom trgovanja z vsemi njihovimi 30-imi pari žetonov, s katerimi se trguje. Naslednji na vrsti je Huobi, za katerega je bilo ugotovljeno, da je manipuliral s svojimi Top 25 žetonskimi pari. Ti rezultati kažejo na hudo manipulacijo s podatki s strani teh borz kriptovalut.

(Preberite več: Priročnik za prepoznavanje prevarnih kovancev)

Zakaj borze kriptovalut manipulirajo z njihovim obsegom trgovanja?

Razlogov, zakaj borze manipulirajo z obsegom trgovanja, je več:

1) Referenčni promet iz CoinMarketCap

CoinMarketCap (CMC) je najbolj priljubljeno spletno mesto za kriptovalute, ki prikazuje ključne finančne metrike in grafikone za vse kovance in žetone v svetu kriptovalut, pa tudi s tem povezane podatke o obsegu trgovanja na vseh borzah kriptovalut. Z uvrstitvijo Alexa 438 CMC dnevno v povprečju prejme 2,7 milijona ogledov, kar ustreza več kot 8 milijonom ogledov na mesec!

Kripto izmenjave manipulirajo, kripto izmenjave manipulirajo z obsegom trgovanja, manipulirajo z obsegom trgovanja

(Vir: Rank2Traffic)

S to stopnjo izpostavljenosti in dosega postane nujno, da se borze kriptovalut med seboj konkurirajo za mesto, ki je visoko uvrščeno na CMC. Referenčni promet s CMC bi bil velik zagon za borzo in njeno poslovanje. Ker je glavni dejavnik, ki ga pri trgovanju na borzi išče večina vlagateljev in trgovcev v kriptovalutah, likvidnost, bi borze kriptovalut imele spodbudo za umetno napihovanje številk, da bi pritegnili uporabnike na svojo borzo..

Likvidnost pomeni sposobnost kovanca, da se zlahka pretvori v gotovino ali druge kovance. Vedno je zaželena višja stopnja likvidnosti, saj lahko uporabniki naročila izvršijo hitro in učinkovito.

(Glej tudi: Priročnik za decentralizirane izmenjave: primerjava priljubljenih DEX-jev)

2) Pristojbine za kotacijo

Vodenje borze kriptovalut je zelo donosen posel, saj so pristojbine za uvrstitev velik dejavnik poslovnega modela borz. Poročila so predlagali, da bi morali projekti, ki želijo svoje žetone uvrstiti na borzo kriptovalut, plačati neverjeten znesek denarja, ki znaša od 50.000 do 1 milijon USD. Glede na ogromno količino kovancev in žetonov, ki jih ustvarjajo projekti na trgu kriptovalut, ni čudno, da so borze na vrhu prehranjevalne verige. Tukaj je pogled na ocenjeni dnevni prihodek borz kriptovalut marca 2018:

Kripto izmenjave manipulirajo, kripto izmenjave manipulirajo z obsegom trgovanja, manipulirajo z obsegom trgovanja

(Vir: Bloomberg)

Te eksplozivne številke kažejo na naraščajoč trg kriptovalut, predvsem pa osvetljujejo nore takse za uvrstitev na borzo. Borze z večjo likvidnostjo bi imele višjo provizijo za kotacijo, saj je likvidnost žetonov glavni dejavnik, ki ga trgovci iščejo. Zagotavlja popolno spodbudo za izmenjavo kriptovalut, da na dolžino napihnejo svojo količino, da povečajo svojo uvrstitev in zaračunajo precejšnjo pristojbino za pravice do uvrstitve na borzo.

(Glej več: Ali bo zrušitev cene Bitcoina privedla do njegovega propada?)

Kako izmenjave kriptovalut manipulirajo z njihovim obsegom?

Za manipulacijo svojih podatkov o trgovanju izmenjave kriptovalut uporabljajo tehniko imenovano pranje trgovanja.

Wash Trading je postopek tržne manipulacije, pri katerem podjetje hkrati kupuje in prodaja vrednostne papirje z edinim namenom ustvariti zavajajočo in umetno dejavnost na trgu..

Splošna ideja trgovanja s pranjem je ustvariti napačen vtis, da dejansko poteka dobra stopnja trgovanja. To doseže subjekt – v tem primeru menjalnica kriptovalut -, ki oddaja naročila na borzi in ta naročila izvrši sama, brez dejanske vrednosti, zamenjane z dejanskimi uporabniki. To pomeni, da vrednost teh lažnih naročil ostane v isti roki (ali računu). Glavni cilj tega je napihniti dejanske podatke o trgovanju in tako ustvariti vtis, da je instrument bolj povpraševan, kot je v resnici.

Trgovanje s pranjem je nezakonito za katere koli finančne trge v mnogih državah – zlasti za Združene države Amerike (ZDA) – saj izrecno želi ponarejati obseg trgovanja.

(Preberite tudi: Vodnik po davkih na kriptovalute: Vodnik po skupnih davčnih situacijah)

Metode testiranja manipulacije z izmenjavo

Po njihovem poročilu BlockchainTransparency uporablja številne metodologije za merjenje obsega trgovalnih manipulacij teh borz, ki vključujejo:

 • Ocenjevanje knjig naročil borz
 • Analiziranje podatkovnih točk o obsegu trgovanja
 • Interakcija s ključnimi zainteresiranimi stranmi, vključno z oblikovalci trga, visokofrekvenčnimi trgovci in svetovalci za nadzor trgovine

Na podlagi obsežnih zbranih podatkov so lahko odkrili tudi različne strategije trgovalnih botov, ki jih borze uporabljajo za napihovanje svojih trgovalnih številk. Ti roboti so programirani za trgovanje na različnih trgovalnih parih, odvisno od časa v dnevu. Zanimivo je omeniti, da se nastavitve bota lahko spreminjajo glede na trenutne trende obsega ali trenutno hype okoli določenega kovanca ali žetona v časovnem obdobju.

Poleg tega se običajna metoda za merjenje manipulacije imenuje “zdrs”, ki ocenjuje likvidnost digitalnih sredstev s prodajo določene vrednosti vsakega sredstva na različnih borzah in merjenjem stopnje upada cen kovancev. Borze, ki so manipulirale s svojimi podatki, so imele ogromne zdrse, na kar je vplival večji padec cen in nestabilna knjiga naročil. To pomeni, da je njihov obseg trgovanja izmišljen in napihnjen, saj majhna količina prodajnih nalogov zadošča za destabilizacijo knjige naročil in navsezadnje cene kovancev.

(Glej tudi: Priročnik za tržno kapitalizacijo: Vse, kar morate vedeti o tržni kapitalizaciji)

Ali so izmenjave kriptovalut urejene?

Omeniti je treba, da večina izmenjav kriptovalut ni urejena. V svetu kriptovalut obstajata dve vrsti izmenjav; borze kriptovalut, ki sprejemajo fiat, in čiste borze kriptovalut. Vse borze, ki sprejemajo fiat, zahtevajo licence, saj imajo opravka z nacionalnim papirnatim denarjem, ki ga urejajo vlade, medtem ko je trenutno malo ali nič zakonov, ki bi urejali čiste izmenjave kriptovalut. Tu je hitra primerjava med obema:

Kripto izmenjave manipulirajo, kripto izmenjave manipulirajo z obsegom trgovanja, manipulirajo z obsegom trgovanja

Le 10% izmed najboljših 100 borz je borz, ki sprejemajo fiat, medtem ko je preostalih 90% čistih borz kriptovalut. To pomeni, da le majhen del borz kriptovalut – v obliki borz, ki sprejemajo fiat – urejajo in spremljajo ustrezni organi. Večina borz ni in se zato lahko brezvestno vede, saj jih ne nadzorujejo nobeni organi oblasti. Preprosto povedano, lahko delajo, kar hočejo, brez posledic.

Povzemanje vsega

Spet drži resnost obtožb, da borze kriptovalut uporabljajo senčne prakse. Pred tem so bila številna poročila in utemeljitve, ki so razkrile manipulativne prakse nereguliranih borz kriptovalut. Uporabnikom se zelo priporoča, da skrbno preberejo ustrezne borze, s katerimi trgujejo, in kar je najpomembneje, imajo ustrezno znanje za varno shranjevanje svojih kovancev in žetonov v digitalnih denarnicah, namesto da bi jih shranili na borzah kriptovalut. Za projekte, ki želijo svoje žetone uvrstiti na seznam, glejte Svetovalni seznam iz BlockchainTransparency da črne liste kriptovalut izmenjajo s slabimi evidencami.

(Morda vas bo zanimalo tudi: Crypto ICO vs. Stock IPO: Kakšna je razlika?)

Koristni viri za začetek

Če začnete svoje potovanje v zapleten svet kriptovalut, je tukaj seznam koristnih virov in vodnikov, ki vas bodo pripeljali na pot:

Kripto izmenjave manipulirajo, kripto izmenjave manipulirajo z obsegom trgovanja, manipulirajo z obsegom trgovanja

Trgovanje & Izmenjava

 • Kripto vodnik 101: Izbira najboljše menjalnice kriptovalut
 • Priročnik za izmenjavo Bittrex: Kako trgovati na Bittrexu
 • Priročnik za Binance Exchange: Kako odpreti račun Binance in kaj morate vedeti
 • Vodnik po izmenjavi Etherdelta: Kako trgovati na Etherdelti
 • Vodnik po osnovah trgovanja s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut
 • Trgovanje s kriptovalutami: Razumevanje trgovskih parov s kriptovalutami & Kako deluje
 • Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec

Denarnice

 • Vodnik po denarnicah s kriptovalutami: Zakaj potrebujete denarnice?
 • Vodnik po kriptovalutah: Odpiranje Bitcoin denarnice
 • Vodnik po denarnicah za kriptovalute: Odpiranje MyEtherWallet (MEW)

Preberite tudi: Vodič za kripto trgovanje: 4 pogoste pasti, ki jih bo izkusil vsak kripto trgovec in osnove za trgovanje s kriptovalutami: Uvod v tehnično analizo kripto valut.

Včlanite se na naš brezplačni spletni seminar za kriptovalute, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti o kripto naložbah.

Pridobite naše ekskluzivna e-knjiga ki vas bo vodil po postopnih korakih za začetek zaslužka s kriptovalutami!

Pridružite se lahko tudi naši Facebook skupini na Obvladajte kripto: napredno znanje o kriptovalutah zastaviti kakršna koli vprašanja v zvezi s kripto!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map