Kaj je DeFi (decentralizirane finance)?

Decentralizirano financiranje (DeFi) je združitev tradicionalnih bančnih storitev z decentraliziranimi tehnologijami, kot je veriga blokov. DeFi lahko zaradi svoje vključujoče oblike deluje tudi pod imenom Open Finance. Pomembno je, da skupnost DeFi želi ustvariti alternative vsem finančnim storitvam, ki so trenutno na voljo. Te storitve vključujejo predmete, kot so varčevalni in tekoči računi, posojila, trgovanje s sredstvi, zavarovanje in še veliko več.

Pomen DeFi

DeFi še naprej igra pomembno vlogo pri razvoju finančnega sektorja iz številnih razlogov. Prvič, DeFi razširja funkcionalnost in doseg denarja. Ker za sodelovanje v sektorju DeFi potrebujete pametne telefone, obstaja velik potencial za širitev svetovnega gospodarstva. Posledično analitiki vidijo ta sektor kot enega najpomembnejših, ki se trenutno razvija v kripto prostoru.

To zavezanost razvoju ekosistema DeFi je enostavno prepoznati. Pomembno je, da je DeFi najhitreje rastoči sektor v verigi blokov. Po nedavnih poročilih žetoni DEFI nenehno preseči njihovi kolegi. Ker je to časovno obdobje začetek te integracijske faze, ima trg zdaj edinstveno priložnost, da vidi popolnoma nov industrijski razcvet.

Kaj so Dapps (decentralizirane aplikacije)?

DeFi je močno odvisen od Dappsa. Če želite razumeti zmožnosti DeFi-ja, morate razumeti koncept Dapps-a. Dapps so programi, zasnovani za delovanje v decentraliziranih omrežjih. Ta omrežja so lahko verige blokov, omrežja Tor ali tehnologije porazdeljenih knjig (DLT). Ključna sestavina teh protokolov je njihova decentralizirana narava. Nobenega osrednjega organa, korporacij ali agencije ni, ki bi spremljal in odobril poslovne funkcije teh aplikacij.

Spojina - DeFi Dapp

Spojina – DeFi Dapp

Pravzaprav Dapps zahteva zelo malo človeškega posredovanja. Namesto tega te platforme vključujejo napredne pametne pogodbe za poenostavitev svojih poslovnih sistemov. Pametne pogodbe so vnaprej programirani protokoli, ki se začnejo po prejemu kripto na njihov naslov. Pomembno je, da pametne pogodbe lahko opravijo najrazličnejše naloge, od odobritve strank do plačil.

Ključne komponente DeFi

Danes je aplikacij DeFi več kot kdaj koli prej. Te aplikacije že prihranijo čas in denar kupcev. Pravzaprav so se platforme DeFi začele pojavljati v skoraj vseh finančnih sektorjih. Ko se sektor DeFi širi, je pomembno razumeti, kakšne značilnosti imajo vsi DeFi Dapps. Tu so najpogostejši.

Odprtokodno

Aplikacija DeFi mora biti odprtokodna. Odprtokodno kodiranje se nanaša na dejstvo, da je kodiranje javno. Na ta način ga lahko vsakdo pregleda in preveri njegovo funkcionalnost, varnost in zmogljivosti. Odprtokodne kode so zaradi te interakcije v skupnosti veliko bolj stabilne in varne kot zasebne kode. Poleg tega zagotavlja večjo samozavest v platformo, ker so uporabniki lahko prepričani, da v ozadju ne deluje skrito zlonamerno kodiranje.

Preglednost

DeFi svetu ponuja nove stopnje preglednosti. Ker večina aplikacij DeFi deluje na javnih verigah blokov, kot je Ethereum, so vse transakcije javno dostopne. Pravzaprav je vsa dejavnost na verigi blokov javna. Glavna razlika v tem pristopu v primerjavi s tradicionalnim bančnim računom je, da računi niso vezani na nikogar neposredno. Namesto tega so računi psevdo-anonimni in vsebujejo le številčni naslov.

Čeprav računi niso neposredno povezani z nikomer, še posebej obstajajo načini, kako lahko raziskovalci ugotovijo, kdo je njihov lastnik, če je to potrebno. Programi, kot so raziskovalec blokov, lahko ljudem pomagajo slediti in slediti decentraliziranim transakcijam kovancev, ki niso osredotočeni na zasebnost.

Globalna publika

Dapps predstavlja širitev v načinu, kako si razvijalci predstavljajo finančne platforme. Vsakdo z vsega sveta lahko sodeluje na platformah DeFi. Potrebujete le pametni telefon z dostopom do interneta in v skupnost DeFi lahko vstopite v nekaj minutah.

Posledično lahko DeFi Dapps prvič v zabeleženi zgodovini ljudem, ki nimajo bank, omogoči dostop do finančnih storitev. Ta odprtost je velika nadgradnja sedanjega bančnega sistema, zaradi katerega približno 40% svetovnega prebivalstva ostane brez kakršne koli oblike bančništva.

Pomembno je, da ko pomislite na prebivalstvo brez bank, si lahko predstavljate vas nekje v tropskem pasu ali puščavi, vendar je resničnost precej drugačna. Na primer nedavno študij ugotovila, da 25% gospodinjstev v ZDA ostaja brez bank. Na teh lokacijah ima DeFi takojšen učinek.

Brez dovoljenja

Sektor DeFi deluje brez vratarjev. Kot tak lahko vsakdo razvije aplikacijo DeFi in jo ponudi svetu. Poleg tega lahko vsakdo sodeluje v DeFi Dapps brez skrbi za odobritev. Ta strategija je daleč od današnjega finančnega sistema, ki od potencialnih uporabnikov zahteva, da preidejo nešteto sistemov regulativnega preverjanja, preden lahko sodelujejo v svetovnem gospodarstvu.

Interoperabilnost

Drug steber skupnosti DeFi je interoperabilnost. Interoperabilnost je ključnega pomena, saj zagotavlja, da se z vstopom ves prostor več razvijalcev ne izgubi vse prejšnje delo. Namesto tega lahko uporabniki zložijo svoje izdelke DeFi, da razširijo svojo izpostavljenost novemu veku. Na primer, običajno je, da en sam uporabnik uporablja stabilnokovance, decentralizirane borze in denarnice skupaj. Ta strategija je možna zaradi brezšivne integracije, ki jo imajo aplikacije DeFi.

Prilagodljivost

Zaradi odprte narave okolja DeFi lahko razvijalci uveljavijo več prilagodljivosti na svojih platformah. Uporabniki dobijo precejšnje možnosti tudi z integracijo neodvisnih integracij aplikacij. Pravzaprav se lahko uporabniki celo odločijo za izdelavo lastnih vmesnikov, če se jim zdijo trenutne možnosti nezadostne.

DeFi pri posojanju

Eden od sektorjev, ki jih je uvedba DeFi najbolj prizadela, je posojilni sektor. Če ste kdaj zaprosili za posojilo, veste, da je postopek dolgotrajen. Najhuje pa je, da ste prisiljeni sodelovati s posojilnimi podjetji, posebej zasnovanimi za čim večjo donosnost. Na srečo je skupnost DeFi pripravila nekaj zanimivih načinov za izboljšanje tega trga.

Spojina

The Spojina Dapp prikazuje resnično moč DeFi-ja in kako lahko spremeni, kako si svet predstavlja vlogo finančnega trga. Compound uporabnikom omogoča, da svoje kripto posojajo drugim uporabnikom. V zameno za posojilo uporabniki prejmejo obresti v obliki kriptovalut. Pomembno je, da platforma uporablja pametne pogodbe za ujemanje posojilodajalcev in posojilojemalcev. Poleg tega te pametne pogodbe samodejno prilagodijo obresti glede na trenutno stanje na trgu.

Decentralizirane borze

Mnogi menijo, da je decentralizirana izmenjava logičen naslednji korak v razvoju kripto sektorja. Te platforme za enakovredno trgovanje zagotavljajo uporabnikom bolj poenostavljen UX, strožjo varnost in večjo prilagodljivost. Tradicionalne borze delujejo prek centralizirane organizacije, ki omogoča, nadzira in odobrava vse posle znotraj platforme.

Težava tega pristopa je, da pušča preveč vektorjev napadov odprtih. Hekerji lahko ciljajo na borzo in zaslužijo milijone. Hitro iskanje v Googlu prikazuje številne primere menjalnih zlomov, pri katerih je osrednja organizacija utrpela velike izgube. V mnogih primerih so bila ta podjetja zaradi izgub prisiljena prenehati poslovati.

Binance DEX prek domače strani

Binance DEX prek domače strani

Decentralizirane izmenjave odpravijo veliko teh pomislekov. Ko uporabnik sredstvo zamenja prek decentralizirane borze, platforma sredstva nikoli ne zadrži neposredno. Namesto tega se uporabljajo pametne pogodbe, ki omogočajo sočasno zamenjavo denarnice z denarnico. Na ta način v platformi ni glavne točke šibkosti, ki bi jo heker izkoristil.

Odstrani

The Odstrani platforma je predstavila inovativni mehanizem, znan kot Automated Market Making. Ta protokol omogoča skoraj takojšnjo poravnavo med strankami. Pomembno je, da je protokol nastavljen tako, da trguje zapira čim bližje trenutni tržni vrednosti. Svojo kripto lahko celo posodite in zaslužite nekaj obresti prek funkcije združevanja na platformi.

New Age prihranki z DeFi

DeFi omogoča nekaterim najosnovnejšim finančnim ukrepom, da si povrnejo novo življenje. Na primer PoolTogether Dapp je platforma, na kateri se lahko varčevalci sestanejo v igri brez izgub. V igri vsi kripto vložijo v denarnico, ki pridobiva obresti. Konec meseca se en srečen dobitnik odpravi z vsemi zasluženimi obrestmi. Presenetljivo je, da vsi ostali odidejo s prvotno naložbo.

Platforme za napovedovanje DeFi

Drug zanimiv razvoj v tem sektorju je rojstvo platform za napovedovanje. Platforma za napovedovanje se uporablja za analizo trenutnega javnega mnenja o določenem dogodku. Izkoriščanje modrosti množic je lahko dragoceno orodje za podjetja, ki iščejo večji vpogled na trg.

Ugibalo

Platforma Ugibalo omogoča napovedovanje in preučevanje rezultatov drugih v bazenu. Kritično je, da celo zaslužite kripto za svojo udeležbo. Preprosto navedite znesek s svojo napovedjo, če imate prav, zaslužite dodaten kripto za svojo modrost.

Kako DeFi je tu, da ostane

Ko se glavni sistemi naše družbe spreminjajo v smeri decentralizacije, bo v prihodnosti povpraševanje po DeFi Dappsu večje. Te novodobne aplikacije še naprej na izjemne načine motijo ​​sedanje poslovne sisteme.

Kmalu bodo decentralizirane aplikacije postavile nov standard za gospodarstvo, ki se premika naprej. Posledično bi lahko svetovno gospodarstvo v prihodnjih letih močno spodbudilo sodelovanje. Za zdaj DeFi svetu daje vpogled v bolj demokratičen obstoj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map