Kaj je digitalno bančništvo?

Digitalno bančništvo je jedro današnjega finančnega sistema. Vendar ni bilo vedno tako. Bančništvo je prišlo na poti, od obiska lokalnega blagajnika in zahteve po denarnih sredstvih, vse do zagotavljanja varnosti in varnosti kripto. Dandanes skoraj vsaka banka svojim strankam ponuja neko obliko digitalnega bančništva.

Kaj je digitalno bančništvo?

V zadnjih nekaj desetletjih se je digitalno bančništvo včasih imenovalo tudi e-bančništvo. Pomembno je, da portali digitalnega bančništva bankam omogočajo, da strankam omogočijo dostop do tradicionalnih bančnih storitev prek osebnega računalnika ali pametne naprave. Te storitve strankam in banki prihranijo čas in denar. Posledično so bolj priljubljeni kot kdaj koli prej.

Zgodovina digitalnega bančništva

Najzgodnejše oblike digitalnega bančništva so se pojavile v šestdesetih letih 20. stoletja. V tem času so po svetu začeli uvajati prve bankomate in debetne kartice. Ti izdelki so bili iz nekaj razlogov revolucionarni. Prvič, bančniki so lahko prvič v zgodovini dostopali do svojih sredstev 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Ne pozabite, da ste do tega trenutka morali dvigniti ali položiti sredstva v lokalno poslovalnico. Ta postopek lahko traja precej časa, odvisno od tega, kje živite.

Prvi bankomat - zgodovina digitalnega bančništva

Prvi bankomat – zgodovina digitalnega bančništva

Uvedba interneta je za vedno spremenila digitalno bančništvo. Sprva so se banke za interne funkcije zanašale na interne funkcije, kot so spremljanje računov ali nakazila sredstev. Konec devetdesetih let pa so banke začele ponujati storitve, kot so posodobitev stanja in prenosi sredstev, neposredno s portala za digitalno bančništvo. Do takrat je digitalno bančništvo postajalo glavni trend.

V manj kot desetletju se je internet močno razširil. Dodani prenos podatkov in izboljšane tehnike izdelave računalnikov so privedle do nastanka pametnih telefonov. Danes si težko predstavljamo življenje brez pametnega telefona. Ti priročni žepni računalniki so bankam omogočili, da na svojih portalih ponudijo celoten nabor izdelkov.

Posledično se je zaradi razpoložljivosti pametnih telefonov pojavila vrsta novih storitev. Na trgu so se začele pojavljati funkcije, kot je unovčevanje čekov s fotografijami. Ta funkcija omogoča strankam, da položijo čeke s slikanjem na svoj mobilni telefon prek svoje bančne aplikacije.

Glede na vse prednosti, ki jih digitalno bančništvo prinaša sektorju, je enostavno razumeti, zakaj danes vsaka banka svojim strankam ponuja neko obliko digitalnega bančništva. Tako stranke kot banke imajo s to visokotehnološko integracijo veliko koristi.

Prednosti digitalnega bančništva

Digitalno bančništvo je veliko bolj priročno tako za banke kot za stranke. Kupci prihranijo dragocen čas in vire, če jim ni treba iti na fizično lokacijo. Poleg tega so njihove transakcije varnejše, ker od stranke ne zahtevajo potovanja s sredstvi v roki.

Pomembno je, da so digitalno bančništvo spodbujali predvsem bankirji. Banke pridobijo ogromno prilagodljivosti in prihrankov prek portalov za e-bančništvo. Prihranjeni denar za infrastrukturo lahko nameni nadaljnjemu razvoju njihovih spletnih vmesnikov. Spletno bančništvo iz bančnega poslovnega modela odpravlja večino potreb po najemanju, varovanju, najemnini in naključnim potrebam strank, kot so položnice.

Digitalno bančništvo in spletno bančništvo

Področje e-bančništva je privedlo do pomembnih sprememb v finančnem sektorju. Prvotno so obstajali portali za e-bančništvo, ki so pomagali dopolnjevati banke opeke in malte. Danes temu ni tako, saj se pojavlja več spletnih bank.

V zadnjih petih letih so banke, ki poslujejo samo prek spleta, postale glavni trend na trgu. Ta podjetja nimajo fizične lokacije. Tako lahko stranke vse transakcije izvajajo prek osebnega računalnika ali pametnega telefona. V večini primerov se baza strank te banke razteza po vsej državi.

Portal za e-bančništvo UBS prek domače strani

Portal za e-bančništvo UBS prek domače strani

Prednosti e-bančništva

Ko se na trgu pojavlja več digitalnih bank, je pomembno razumeti prednosti, ki jih uvajajo. Digitalne banke so lahko bolj prilagodljive pri tem, komu zagotavljajo storitve in kako pridobivajo stranke. Študije so poleg tega pokazale, da imajo kupci raje banke z digitalnimi bančnimi portali kot njihovi tradicionalni kolegi.

Lažje se pridružite

Vključitev protokolov KYC in AML v spletno bančništvo se je vse spremenilo. Zdaj bi banke lahko prek svojega spletnega portala pridobile nove stranke, hkrati pa ostale skladne. Za izpolnitev teh monumentalnih nalog postopki vključevanja v e-bančništvo vključujejo sisteme za preverjanje osebnih podatkov. Tu morajo potencialne stranke predložiti veliko število dokumentov, kot so dokazila o osebni dokumentaciji, dokazila o zaposlitvi, naslov itd.

Pametni telefoni strankam omogočajo, da te dokumente zagotovijo v neokrnjeni digitalni kakovosti. Pomembno je, da platforma za digitalno bančništvo samodejno ekstrapolira in obdela ustrezne podatke prek vnaprej programiranih protokolov. Ta strategija banki in strankam prihrani dragocen čas.

Razprava o evoluciji, Nnamdi Azodo ALAT Digital Bank je spregovoril o pomembnosti racionalizacije bančnega sektorja. E-bančništvo je opisal kot “uporabo tehnologije za vsako bančno dejavnost.” Azodo je pojasnil, da je digitalno bančništvo prihodnost bančništva in da morajo vse banke, da ostanejo konkurenčne, sprejeti te nadgradnje.

24-urno bančništvo

Ena največjih nadgradenj, ki jih digitalno bančništvo prinaša sektorju, je dostopnost. Ne pozabite, da ste morali pred začetkom e-bančništva iti v lokalno poslovalnico. Medtem ko je v nekaterih primerih, na primer zahtevanje posojila, osebni pristop tisto, kar si želite, v večini primerov, na primer polog, osebne transakcije ne koristijo.

Digitalno bančništvo vam omogoča dostop do informacij o vašem računu in tržnih transakcij 24 ur na dan in po vsem svetu. Ta mednarodna dostopnost je pomagala potisniti globalno gospodarstvo naprej. Zdaj je digitalno bančništvo jedro našega svetovnega finančnega sistema.

Prihranek stroškov

V starih časih so banke velik del svojega zaslužka porabljale za procese, kot sta preverjanje in računovodstvo. Na srečo so računalniki bankam odstranili večino te delovne obremenitve. Danes ima avtomatizacija ključno vlogo v sodobnih bančnih sistemih. Avtomatizacija bankam prihrani denar in čas pri izvajanju najpogostejših transakcij.

Digitalizacija zmanjša korake, povezane s transakcijami, in tudi potrebno osebje. Digitalne banke prihranijo tono pri stroških zaposlenih in vzdrževanju. Te stroške lahko nato prenesete na kupce. Ti prihranki so del razloga, zakaj digitalne banke še naprej široko sprejemajo po vsem svetu.

Blockchain tehnologija

Pojav tehnologije veriženja blokov je digitalno bančništvo potisnil na nove višine. Blockchain tehnologija bankam ponuja učinkovitejšo in preglednejšo alternativo obstoječemu stanju. Ta revolucionarna tehnologija bankam omogoča, da odpravijo številne trenutno veljavne sisteme preverjanja. Posledično bankam zagotavlja velike prihranke pri stroških in varnejšo platformo za izvajanje transakcij znotraj.

Kripto digitalne banke

Poleg uvedbe nove dobe učinkovitosti je tehnologija veriženja blokov tudi svetu predstavila kriptovalute. Kriptovalute, kot je Bitcoin, še naprej privlačijo interese vlagateljev. Posledično je pojav teh novih finančnih instrumentov ustvaril edinstveno priložnost v sektorju e-bančništva – kripto banke.

Storitve CryptoBank prek domače strani

Storitve CryptoBank prek domače strani

Digitalne banke kriptovalut zagotavljajo tradicionalne bančne storitve kripto strankam, kot so ponudniki storitev, vlagatelji ali borze. Na primer, kripto banka omogoča shranjevanje, shranjevanje, porabo in prenos kriptovalut z bančnega portala. Ta slog bančništva je v zadnjih petih letih naraščal priljubljenost skupaj z rastjo uporabe kriptovalut.

Danes lahko kripto banke najdemo enostavno. Primer kripto banke je Svetovna bitna banka. Ta platforma ponuja uporabnikom kripto dostopa do debetne kartice, poceni provizij za transakcije, menjave valut in sprotnega dostopa do plačil kjer koli na svetu. Poleg teh funkcij je banka uvedla domačo kriptovaluto, imenovano WIBCOIN (WBBC).

Pomembno je, da World Bit Bank uporablja WBBC kot obračunsko enoto za vse transakcije v ekosistemu WBB. Poleg tega bodo WBBC delovali kot temelj interakcije z drugimi digitalnimi valutami na platformi.

Včlanitev v Svetovno banko bitov je enostavna. Preprosto prenesite DAPP iz trgovine Apple Store ali Google Play. Po prenosu boste prejeli nekaj pozivov za preverjanje. Ko preverite svojo osebno izkaznico, ste pripravljeni za začetek bančništva. Tako enostavno je.

Digitalno bančništvo – bančništvo za svet

Nov trend na trgu je uporaba AI za poenostavitev bančni procesi. Napredni algoritmi umetne inteligence lahko samodejno določijo primernost in usposobljenost strank. Na primer, spletno posojilo, za katerega ste zaprosili prejšnji teden, morda nikoli ne bo šlo pred pravega človeka. Namesto tega bo sistem AI banke določil vašo upravičenost do financiranja z uporabo nabora vnaprej programiranih meril.

Digitalno bančništvo še naprej beleži rast v finančnem sektorju. Pomembno je, da je množica večjih bančnih institucij v zadnjem času sredstva iz ustvarjanja novih podružnic preusmerila v nadgradnje platforme za e-bančništvo. Pričakujete lahko, da se bo ta trend nadaljeval, ko se bo digitalizacija trga širila. Za zdaj je digitalna banka lahko odlična rešitev za vse vaše bančne potrebe med pandemijo koronavirusa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map