Kaj je FinTech?

FinTech ali finančna tehnologija je eden od stebrov našega sodobnega finančnega sistema. FinTech si lahko predstavljate katero koli programsko opremo in algoritem, namenjen izboljšanju finančnih storitev. V večini primerov ti protokoli vključujejo avtomatizacijo in druge racionalizacijske tehnologije. Pomembno je, da razvoj tehnologije FinTech ponavadi predstavlja prehod s tradicionalnih sistemov na bolj vključujoče ali učinkovitejše alternative.

Danes je FinTech v ospredju naše sodobne ekonomije. Dejansko je nedavna študija pokazala, da je tretjina vseh potrošnikov v vsakdanjem življenju uporabljala neko obliko FinTecha. Predvsem naj bi se to število v prihodnjih mesecih povečalo, ko se bo digitalizacija gospodarstva nadaljevala.

Začasni sistemi v finančnih institucijah

Prvotno je bil FinTech zgolj za uporabo v zalednih sistemih uveljavljenih finančnih institucij. Takrat je bila ta tehnologija mišljena predvsem kot orodje za podjetja, ki iščejo učinkovitejše finančno poslovanje. Vendar so se kmalu te novosti prebile do lastnikov malih podjetij. Sčasoma so bili potrošniki seznanjeni s tem nenehnim razvojem.

V zadnjem desetletju se je sektor FinTech preusmeril na bolj vključujoče potrošniško usmerjene storitve. Te storitve so obsegale finančni sektor, vključno z bančništvom na drobno, zbiranjem sredstev, izobraževanjem in upravljanjem naložb. Dandanes je skoraj nemogoče, da ne bi uporabljali neke oblike FinTech pri svojih poslovnih transakcijah.

Zgodovina FinTecha

FinTech v svoji najpreprostejši obliki predstavlja inovativne rešitve, ki podjetjem in potrošnikom omogočajo interakcijo na način, ki si ga prej ni bilo mogoče zamisliti. Kot tak je FinTech že pred stotimi leti daleč pred internetom in celo računalniki. Inovacije, kot so dvojno knjigovodstvo so odličen primer zgodnjega razvoja FinTech-a, ki je za vedno spremenil finančni sektor.

Luca Pacioli - izumitelj metode dvojnega vodenja knjig - zgodnji FinTech

Luca Pacioli – izumitelj metode dvojnega vodenja knjig – zgodnji FinTech

Internetna doba

Uvedba interneta je razvoj FinTecha dvignila na višjo raven. Izumi, kot je digitalni denar, so izkoristili trenutno tehnologijo za uvedbo višjih ravni interoperabilnosti in finančnega dostopa do trgov. Danes je FinTech povsod, kamor iščete. Izraz zato zajema širok spekter osebnih in komercialnih financ.

Primeri FinTech

FinTech je danes mogoče videti v skoraj vseh finančnih transakcijah. V večini primerov se uporablja za omogočanje najrazličnejših finančnih dejavnosti brez pomoči. Naloge, kot so nakazila, vloge za posojila in vmesniki za upravljanje naložb, odpravljajo potrebo po osebni interakciji z zaposlenimi v bankah. Posledično banka in stranka prihranita denar in čas.

Še en popoln primer FinTecha na današnjem trgu so sistemi za unovčevanje čekov Smartphone. Številne banke svojim strankam dovolijo gotovinske čeke zgolj s fotografiranjem čeka. V večini primerov bo finančna institucija ponudila neko obliko aplikacije za poenostavitev postopka. Glede na to, da veliko ljudi ne živi blizu svoje banke, ta strategija omogoča več ljudi, da uporabljajo bančne storitve.

Digitalna sredstva (kriptovalute)

Kljub svoji razmeroma majhni velikosti v primerjavi s tradicionalnimi trgi je izraz FinTech pogosto povezan z digitalnimi sredstvi, kot je Bitcoin. Za to združitev obstaja dober razlog. Pojav kriptovalut je začel novo obdobje v razvoju FinTech-a. Prvič v zgodovini je bila javnosti na voljo zanesljiva oblika decentralizirane valute. Poleg tega osnovna tehnologija kriptovalut, znana kot blockchain, omogoča novo in razburljivo funkcionalnost v tem sektorju

Kriptovalute, osredotočene na banke

Kmalu po uvedbi kriptovalut se je trg začel preusmeriti z protibančnega občutka na institucionalno prijazen pristop. V tem času so se na trgu začele pojavljati različne kriptovalute, usmerjene v banke. Kriptovalute, kot je Ripple, želijo bankam zagotoviti dostop do tehnologije veriženja blokov, ne da bi bilo treba vlagati v raziskave in infrastrukturo za podporo nadgradnje.

Številne banke so se ob prepoznavanju potenciala blockchain tehnologije navzgor odločile, da bodo ustvarile lastne blockchains. Ta tehnologija porazdeljene knjige (DLT) je tradicionalnim finančnim institucijam omogočila, da izkoristijo prednosti tehnologije veriženja blokov, ne da bi se odrekle nadzoru nad denarnim sistemom. Ta nova oblika digitalne valute je znana kot digitalne valute centralne banke.

CBDC se od tradicionalnih kriptovalut v marsičem razlikujejo. Pravzaprav imajo več skupnega s svojimi fiat kolegi kot njihovimi kripto sorodniki. Ena glavnih razlik je, da so CBDC centralizirane valute. Njihovo izdajanje nadzira centralna organizacija in ne matematična enačba, kot je na primer Bitcoin.

Digitalni vrednostni papirji (varnostni žetoni)

Po isti miselnosti so razvijalci začeli ustvarjati kriptovalute, ki so sledile strogim smernicam za vrednostne papirje, ki veljajo po vsem svetu. Te nove oblike skladnih kriptovalut so znane kot digitalni vrednostni papirji in so bile prej znane kot varnostni žetoni. Digitalni vrednostni papirji igrajo ključno vlogo na trgu, saj podjetjem omogočajo uporabo strategij množičnega financiranja, ki temeljijo na blockchainu, brez nevarnosti neregulirane prodaje vrednostnih papirjev.

Analiza trga varnostnih žetonov prek skupine varnostnih žetonov

Analiza trga varnostnih žetonov prek skupine varnostnih žetonov

FinTech prihodnost

Ko se hitrosti prenosa podatkov še naprej dvigujejo in internetna penetracija dosega nove višine po vsem svetu, je pripravljen začetek revolucije FinTech. Že izumi, kot je Bitcoin, trgu ponujajo bolj vključujoč pristop. Pomembno je tudi poudariti, da so kriptovalute sprožile razvoj novih hibridnih finančnih orodij, kot so Bitcoin ETF (elektronsko trguje).

Bitcoin ETF

Bitcoin ETF združuje dve najbolj zanimivi vrsti FinTech na današnjem trgu – kriptovalute in ETF. ETF je finančni instrument, ki je pripet na vrednost sredstva ali skupine sredstev. Na ta način so zelo podobni vzajemnim skladom. Glavna razlika med obema skladoma je v tem, da se z ETF trguje dnevno.

Pomembno je, da investitorje ETF uporabljajo za sodelovanje na neurejenih trgih prek reguliranega trga ETF. Na primer, veliko finančno podjetje bi lahko trgovalo z Bitcoin ETF-ji in pridobilo dostop do potencialnega dobička kripto trga, ne da bi mu bilo treba iti skozi še vedno razvijajočo se registracijo kripto naložb in pravni okvir. Na ta način Bitcoin ETF premosti vrzel med kripto sektorjem in tradicionalnimi investicijskimi podjetji.

FinTech – motilna sila

Ena glavnih značilnosti start-upov FinTech na trgu danes je njihov pristop k sektorju. Podjetja FinTech morajo izpodbijati obstoječe stanje. Trgu morajo predstaviti nove in zanimive koncepte ter izzvati sedanje poslovne sisteme.

Za izpolnitev teh nalog morajo današnja podjetja FinTech ostati učinkovitejša, vključujoča in prožnejša od svojih velikih kolegov. Na srečo digitalizacija trga in nadaljnja širitev pametnih naprav postavlja temelje za prevzem podjetja FinTech v prihodnjih letih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map