Kaj je lastniško množično financiranje?

Kapitalsko množično financiranje se zgodi, ko zasebna podjetja zbirajo kapital od javnosti s prodajo vrednostnih papirjev. Ti finančni instrumenti lahko vključujejo delnice, zamenljive bankovce, delnice prihodkov, dolgove in žetone. Danes je kapitalsko množično financiranje pomemben del svetovnih finančnih trgov, saj MSP ponuja stroškovno učinkovitejšo strategijo zbiranja kapitala v primerjavi s tradicionalnimi IPO.

Zanimivo je, da je kapitalsko množično financiranje razmeroma novo naložbeno orodje. Predsednik Obama je lastniško kapitalno financiranje omogočil že leta 2011, ko je podpisal zakon o zaposlitvi, vendar je ta praksa postala priljubljena šele v zadnjih petih letih. Eden od razlogov, da je trajalo toliko časa, da je kapitalsko množično financiranje pridobilo popularnost, je bil, da so do maja 2016 začeli veljati ključni predpisi.

Kako deluje lastniško množično financiranje?

Kapitalsko množično financiranje deluje po funkciji zelo podobno kot priljubljeno spletno mesto za množično financiranje, Kickstarter. V bistvu vlagatelji iščejo zasebna podjetja, ki izpolnjujejo njihova merila. Ko najde ustrezno naložbo, vlagatelj obišče spletno mesto portala za financiranje, ki mu omogoči dostop do priložnosti in njenih podrobnosti. Tu lahko vlagatelji raziščejo različne naložbene priložnosti podjetja za množično financiranje z lastniškim kapitalom.

Za razliko od Kickstarterja vlagatelji za svoje prispevke ne dobijo zgodnjega dostopa do izdelka ali storitve. Namesto tega vlagatelji v lastniške akcije množičnega financiranja skušajo ustvariti dobiček s svojo udeležbo. V večini primerov vlagatelji prejmejo delnice, pravice in druge ugodnosti za svojo naložbo.

Kickstarter prek domače strani

Kickstarter prek domače strani

Pomembno je razumeti, zakaj lastniško množično financiranje podjetnikom ponuja drugačne možnosti kot trgovanje z delnicami na delniških trgih. Prvič, lastniške družbe za množično financiranje so zasebna podjetja in v večini primerov zagonska podjetja. V preteklosti so bile IPO edina oblika množičnega financiranja, v katero se je podjetje lahko vključilo. Ta praksa je mnogim podjetnikom omejevala dostop do trgov za MSP.

Številnim podjetjem je preprosto primanjkovalo finančnih sredstev za kritje velikih finančnih in pravnih zahtev, potrebnih za organizacijo prve javne ponudbe (IPO). Po drugi strani pa so samo največja podjetja lahko ustvarila sredstva, potrebna za uspešen IPO. Študije zato kažejo, da se pri IPO še vedno zmanjšuje uporaba, saj so zdaj na voljo cenovno ugodnejše možnosti.

Poleg tega so te prakse tudi vlagatelje pustile zunaj zanke. Številne IPO-je so odprte samo za akreditirane vlagatelje. Akreditirani vlagatelji zaslužijo vsaj 200.000 USD na leto ali lahko prikažejo več kot milijon USD premoženja. Predvsem vaše premoženje mora izključevati vaš dom. Kot ste si lahko predstavljali, je ta sistem vašim povprečnim vlagateljem preprečil najbolj donosne naložbe.

Prednosti lastniškega množičnega financiranja

Zahvaljujoč vzponu lastniških platform za množično financiranje imajo zdaj vsi dostop do teh dragocenih priložnosti. Pred vzponom internetnih platform za množično financiranje so bili vlagatelji večinoma vlagatelji kapitala in angeli. To so bili edini posamezniki, ki so imeli sredstva za večjo naložbo in čakanje na obvezno obdobje zaklepanja, preden so prejeli vračila.

Brez obdobja zaklepanja

Vlagatelji, ki so sodelovali v množičnem financiranju zasebnega kapitala pred uvedbo predpisov iz leta 2016, so morali čakati na dostop do svojih sredstev za določeno obdobje zaklepanja, podobno kot IPO. V tem času vlagatelji niso mogli trgovati ali unovčiti svoje naložbe. Zaradi te zapore so vlagatelji izpostavljeni velikim izgubam. Na srečo so novi predpisi odprli vrata za sekundarno trgovanje s temi finančnimi instrumenti prek alternativnih sistemov trgovanja (ATS). Na ta način ATS trgu zagotavlja prepotrebno likvidnost.

Poleg očitnih finančnih dobičkov, ki jih množično financiranje prinaša na mizo, obstaja še veliko drugih razlogov, zakaj bi podjetje sledilo tej strategiji. Prvič, podjetja pridobijo močno podporo blagovne znamke od vlagateljev. Vsak vlagatelj v vašem podjetju deluje kot ambasador blagovne znamke vašega podjetja. Ker ti vlagatelji potrebujejo vaš uspeh, da bi ustvarili dobiček, bodo pogosto pridno širili glas o vašem podjetju in izdelkih.

Več nadzora

Obstajajo tudi menedžerski vidiki, zaradi katerih je kapitalsko množično financiranje privlačnejša možnost za razmislek. Prvič, podjetnik, ki zbira kapital z lastniškim množičnim financiranjem, ima popoln nadzor nad ponudbo. Podjetnik lahko izbere vrednotenje, koliko kapitala zbrati, kaj prodati, koliko prodati in po kakšni ceni. Lahko celo določijo minimalni cilj financiranja, s čimer zagotovijo, da podjetje prejme zadostno podporo za nadaljevanje svojih načrtov. Za primerjavo, podjetje, ki se ukvarja z IPO, spoštuje pogoje svojega vlagatelja.

Naj bo razumno

Z vso to prilagodljivostjo seveda prihajajo tudi nove odgovornosti. Samo podjetja, ki lahko izdelajo razumno oceno in pogoje, vidijo uspeh v lastniškem množičnem financiranju. Vlagatelji iščejo odlične priložnosti z minimalnim tveganjem.

Predpisi in pravila o množičnem financiranju

Pred začetkom lastniške akcije množičnega financiranja mora podjetje izpolniti nekaj ključnih zahtev. Prvič, podjetje mora biti v zasebni lasti in ne sme kotirati na nobeni borzi po vsem svetu. Drugič, vsi vlagatelji morajo dokazati svojo identiteto in starost nad 18 let. Poleg tega številne delniške akcije množičnega financiranja vključujejo omejitve, koliko kapitala lahko posameznik vloži glede na svoj dohodek in neto vrednost.

Pravila za množično financiranje

Trenutno ima vsaka regija svoje predpise o množičnem financiranju z lastniškim kapitalom. V ZDA obstajata dve glavni vrsti lastniških kampanj množičnega financiranja – regulativno množično financiranje in uredba A +. Obe MSP ponujata učinkovitejšo in cenejšo alternativo kot gostovanje IPO.

Uredba Crowdfunding

Uredba Crowdfunding podjetjem omogoča, da letno zberejo do 1,07 milijona dolarjev. Trenutno lahko ta podjetja začnejo z zbiranjem kapitala brezplačno po vložitvi obrazca C pri SEC. Pomembno je, da mora podjetje, če želi zbrati več kot 107.000 USD, neodvisni CPA pregledati finančna stanja podjetja v zadnjih dveh proračunskih letih..

Uredba A+

Uredba A+ podjetja lahko zberejo do 50 milijonov USD letno. Podjetja, ki želijo iti po tej poti, morajo najprej opraviti finančno revizijo v zadnjih dveh proračunskih letih. Poleg tega morajo za oblikovanje obrazca 1-A najeti odvetnika za vrednostne papirje. Ta obrazec je treba predložiti SEC za kvalifikacijo. Žal lahko kvalifikacija traja nekaj časa. V povprečju traja najmanj 3-5 mesecev.

Pomembno je, da podjetja v tem časovnem okviru ne morejo zbrati sredstev, lahko pa zbirajo informacije za vlagatelje, da bi bolje ocenila stopnjo navdušenja vlagateljev. Ta praksa se imenuje “preizkušanje voda” in je močno orodje, ki podjetjem omogoča, da prejmejo dragocene povratne informacije s trga pred uradnim zagonom svoje strategije množičnega financiranja..

Kaj je množično financiranje nepremičnin?

Pomembno je, da so se platforme za množično financiranje z lastniškim kapitalom uvrstile na nov način za vlaganje v komercialne nepremičnine, tj. Nepremičninsko množično financiranje vključuje skupino vlagateljev, ki vsak prispeva denar za določeno nepremičninsko pogodbo. Pomembno je, da ta strategija znižuje vstopno mejo za vlagatelje in lastnikom nepremičnin omogoča dostop do svetovnega kapitala. Kot taka praksa v zadnjih letih narašča, zlasti od uvedbe tehnologije veriženja blokov.

Kako deluje množično financiranje nepremičnin

V večini transakcij množičnega financiranja nepremičnin razvijalec ali izkušen nepremičninski strokovnjak prepozna naložbeno priložnost. Ta nepremičninski strokovnjak se lahko odloči, da noče financirati celotnega projekta. Do te odločitve je lahko prišlo zaradi pomanjkanja sredstev ali želje po financiranju drugih ljudi za dokončanje projekta. Kakor koli že, strokovnjak bi nato odprl priložnost vlagateljem.

Ključni igralci

V kateri koli naložbi v nepremičnine, ki jih financirajo množice, so trije ključni akterji. Vsa podjetja za množično financiranje nepremičnin se začnejo s sponzorjem. Sponzor je posameznik ali podjetje, ki opredeli, načrtuje in nadzoruje naložbo. Njihove odgovornosti lahko vključujejo nakup sredstva, organizacijo potrebnega dela, financiranje in morebitno prodajo nepremičnine. Sponzorji za svoj trud zahtevajo določen delež dobička, ki ga zaslužijo.

Platforma za množično financiranje

Drugi ključni del vsake transakcije z nepremičninami za množično financiranje je platforma. Te platforme si predstavljajte kot posrednika med vlagatelji in sponzorji. Njihov glavni namen je povezati vlagatelje in sponzorje. Kot taki so odgovorni tudi za zbiranje sredstev od vlagateljev. Skupaj s to nalogo je še vrsta drugih odgovornosti, kot so preverjanje standardov, jamstvo, da vlagatelji izpolnjujejo zahteve za naložbe, oglaševanje potencialnim vlagateljem in reševanje regulativnih vprašanj.

StartEngine Equity Crowdfunding prek domače strani

StartEngine Equity Crowdfunding prek domače strani

Investitor

Vlagatelj je zadnji del sestavljanke. Vlagatelj svoja sredstva zamenja za neko obliko razdelitve dohodka iz dobička, ki ga ustvari nepremičnina. Poleg tega bodo prejeli sorazmerno izplačilo od morebitne donosne prodaje nepremičnine. V nekaterih primerih so nekatere pogodbe del glasovanja. na primer te pravice lahko vključujejo, ali sprejeti ponudbo za nepremičnino ali ne.

Prednosti nepremičnin z množičnim financiranjem

Nekaj ​​večjih prednosti se uresničuje s strategijami množičnega financiranja nepremičnin. Prvič, obstaja veliko večji potencial za povečanje donosnosti v primerjavi z drugimi glavnimi razredi sredstev. Poleg tega vlagatelji dobijo dostop do sredstev, ki so jim drugače morda nedostopna. Takšne nepremičnine, ki financirajo množično financiranje, so odličen način za diverzifikacijo vašega portfelja.

Pomembno je, da se nepremičninske platforme, ki se financirajo iz lastniškega kapitala, običajno osredotočajo na določeno nepremičnino. To nasprotuje investicijskim skladom za nepremičnine (REITs), ki lahko vključuje milijarde nepremičnin. Posledično lahko investitorji nepremičnin, ki jih financirajo množice, uživajo prednosti naložb v posamezne nepremičnine, ne da bi dejansko postali lastnik zemljišča. Na koncu ti vlagatelji dobijo najboljše iz obeh svetov. Prejemajo dohodek in ciljni pavšalni donos brez večje izpostavljenosti tveganju.

Najboljša spletna mesta za množično financiranje

Zdaj, ko dobro razumete, kaj je lastniško množično financiranje in kako koristi celotnemu trgu, ste pripravljeni raziskati nekatere najboljše platforme, ki ponujajo te storitve. Pomembno je, da mnoga od teh podjetij zdaj uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, da bi zmanjšali skupne stroške, potrebne za upravljanje in izvajanje lastnih konceptov množičnega financiranja.

SeedInvest

SeedInvest je bila ustanovljena leta 2012 in zagnana leta 2013. Platforma je edinstvena po tem, da ima strožjo politiko sprejemanja. Dostop do tega zmogljivega orodja dobijo samo izbrani zagonski podjetji v prihodnjih tehnoloških panogah. Natančneje, podjetje se mora ukvarjati z blockchainom, razširjeno resničnostjo, 3D tiskanjem, umetno inteligenco, robotiko ali vesoljskimi tehnologijami. Pomembno je, da se je izbirčnost SeedInvesta obrestovala, saj je podjetje do danes uspešno pomagalo zbrati denar za več kot 150 podjetij.

Mikropotopi

Platforma za množično financiranje s sedežem v Austinu Mikropotopi je na trg vstopil leta 2009. Podjetje se kot del svoje tržne niše osredotoča izključno na podjetja v pozni fazi. Podjetja, ki izvajajo pozno fazo, so podjetja, ki naj bi v naslednjih nekaj letih postala javna. Kot taka so ta podjetja običajno znani akterji v tem sektorju. Na primer, prek Microventures lahko vlagate v SpaceX, Lyft, Pinterest in Robinhood. Pomembno je, da družba akreditiranim vlagateljem omogoča, da se pridružijo le zato, ker se vsaka naložba giblje med 5000 in 50000 USD.

WeFunder

WeFunder je na trg prišlo leta 2011. To podjetje s sedežem v San Franciscu izvira iz programa pospeševalnika Y Combinator. Pomembno je, da je Y Combinator pomagal začeti nekaj najuspešnejših podjetij doslej. Ta podjetja vključujejo podjetja, kot sta Coinbase in Airbnb. Tudi zaradi dejstva, da je WeFunder ena najstarejših platform na trgu, je podjetje sodelovalo pri pisanju zakona o zaposlitvi z Obamovo upravo..

Finančno

Finančno je na trg vstopil 22. maja 2012 kot naložbeno sredstvo, ki temelji na nagradah. Vlagatelji bi zastavili sredstva v zameno za prednaročila. Leta 2012 je podjetje prešlo na resnično lastniško strategijo množičnega financiranja. Prednostno je, da so Funding-ova orodja za množično financiranje trenutno na voljo samo akreditiranim vlagateljem.

StartEngine

StartEngine je na trg vstopil leta 2014 s ciljem zagotoviti večjo prilagodljivost podjetnikom v vesolju. Za razliko od večine konkurence je StartEngine bolj previden pri tem, kakšna podjetja in vlagatelji lahko uporabljajo njegove storitve. Kot taki morajo vlagatelji pri vlaganju v platformo uporabiti malo več skrbnosti. Pomembno je, da je StartEngine predstavil svoje sposobnosti po uspešnem zbiranju 10 milijonov dolarjev prek a samostojno gosti STO v letu 2018.

Kapitalsko množično financiranje – prihodnost je danes

Danes je kapitalsko množično financiranje bistveno orodje, ki ga zagonska podjetja uporabljajo za dostop do kapitalskih trgov. Posledično lahko pričakujete, da se bo ta način množičnega financiranja povečal zaradi nižjih stroškov in učinkovitejšega poslovnega modela. Na srečo tehnologija veriženja blokov še naprej poenostavlja celoten postopek množičnega financiranja lastniškega kapitala. Če se bodo trendi nadaljevali, naj bi kapitalsko množično financiranje prehitelo delniški trg kot glavna strategija množičnega financiranja v prihodnjih desetletjih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map