Kaj je Lightning Network in kako deluje?

Lightning Network je protokol druge plasti, ki omogoča skoraj takojšnje obsežne Bitcoin transakcije. Ta decentraliziran sistem uporablja zunanje verige osebnih plačilnih kanalov, da odpravi zastoje in uporabnikom omogoči nemoteno plačevanje med dvema strankama. Številni vidijo ta protokol kot najboljšo priložnost Bitcoina za omejitev pomislekov glede razširljivosti naprej.

Katere težave poskuša rešiti Lightning Network?

Mreža strele je bila razvita za pomiritev vprašanja razširljivosti ki še naprej pestijo Bitcoinov verižni blok. Ta vprašanja so začela prihajati v ospredje leta 2015. Vendar so šele leta 2017, ko je izbruhnilo kripto, zaskrbljenost Bitcoinov dosegla vrtoglavo raven.

Preobremenjenost omrežja

V decentraliziranem omrežju lahko zastoji povzročijo resne težave. V primeru Bitcoina je to pomenilo, da lahko traja nekaj dni, preden se transakcija zaključi. Ta zamuda je bila za uporabnike velika težava, ker je Bitcoin znano nestanoviten. Kombinacija nestanovitnosti omrežja in zapoznelih transakcij je bila uporabnikom preveč sprejemljiva.

Provizije za Bitcoin transakcije v obdobju 2017–2018

Provizije za Bitcoin transakcije v obdobju 2017-2018

Zlasti trgovci so ugotovili, da ni mogoče sprejeti Bitcoina, ne da bi prevzeli ogromno tveganje. Predstavljajte si, da prodate izdelek svoji stranki in ko ste prejeli plačilo, ste izgubili 20% vrednosti. Ta scenarij se je v tem obdobju zastojev igral neštetokrat. V bistvu Bitcoin ni uspel ob prvem poskusu, da bi deloval kot vsakdanji gotovinski sistem za povprečnega človeka.

Pristojbine

Skupaj z zamudami so se povečale tudi omrežnine. V Bitcoin omrežju plačate provizijo, da spodbudite rudarje, da vključijo vašo transakcijo v odobritev bloka. V času zastojev na trgu morajo uporabniki zvišati te provizije, da svoje transakcije premaknejo v razumnem času. Na žalost je to privedlo do transakcij, ki so imele nadomestil nad poslanim zneskom. Prav tako je prišlo do neodobrenih transakcij z nižjimi provizijami, ki so sedele dneve pred potrditvijo.

Prednosti Lightning Network

Mreža Lightning odpravlja vse te pomisleke prek omrežja takojšnjih velikih plačil brez skrbništva, ki živi na vrhu verige Bitcoin. Ta zunajverižni protokol omogoča “bliskovito hitra” plačila, ki stanejo le majhen delež njihovih verižnih kolegov. Tu je nekaj največjih prednosti, ki jih trg pridobi od strelovodne mreže.

Razširljivost

Glavna prednost Lightning Network je njegova razširljivost. Ker omrežje obstaja na vrhu verige blokov Bitcoin, ga ne zavezujejo tehnične omejitve, ki ovirajo delovanje Bitcoina. Posledično je Lightning Network izjemno razširljiv. Trenutno lahko platforma omogoča milijone transakcij na sekundo z uporabo enakovrednega omrežja na vrhu verige Bitcoin.

Mikroplačila

Druga velika prednost mreže Lightning je, da omogoča mikroplačila. Ta majhna plačila so idealna iz različnih razlogov. So kot nalašč za vsakodnevne transakcije, od katerih so odvisni potrošniki. Na primer, predstavljajte si, da boste z Bitcoinom kupili žvečilni gumi v vrednosti 50 USD. Če bi poskusili s tem nakupom v glavnem omrežju, bi bile vaše provizije višje od vaše transakcije.

Direktorica Lightning Labs Elizabeth Stark

Direktorica Lightning Labs Elizabeth Stark

V istem smislu razmišljanja mikrotransakcije omogočajo novo področje interakcije med verigo blokov in običajnimi poslovnimi sistemi. Eno področje mikrotransakcij sije predvsem igranje iger. Uporabniki lahko zdaj zaslužijo pravi Bitcoin za sodelovanje v igralnih platformah Lightning Network. Ta tehnologija še naprej zanima vse od proizvajalcev avtomobilov do sistemov POS, ki želijo v prihodnosti v svoja omrežja vključiti mikrotransakcijske zmogljivosti.

Funkcionalnost

Mreža Lightning uporabnikom Bitcoin ponuja tudi več funkcionalnosti. Zaradi svoje strukture drugega sloja lahko Lightning Network zagotavlja dodatno funkcionalnost ekosistema Bitcoin. Uporabniki lahko uživajo v funkcijah, kot so pametno programiranje pogodb in neposredna izmenjava kovancev na verigi prek zamenjav podmornic. Najboljše od vsega je, da razvijalci še naprej širijo zmožnosti Bitcoina s tem protokolom.

Kako deluje Lightning Network

Koncept mreže Lightning je preprost. Omrežje deluje kot druga plast na verigi blokov Bitcoin za samostojno obdelavo transakcij, ne da bi bilo treba vsako posamezno dejanje snemati na verigi blokov. Omrežje beleži transakcije šele po zaprtju plačilnega kanala.

Plačilni kanali

Plačilni kanal je neposredna dvosmerna plačilna povezava med dvema vozliščema v omrežju. Ko se med omrežnimi vozlišči odpre plačilni kanal, lahko pošiljate in prejemate neomejena plačila brez skrbi zaradi zastojev ali povišanja pristojbin. Šele ko se kanal zapre, se ta plačila registrirajo v verigi blokov.

Vozlišče strele

V središču funkcionalnosti Lightning Network-a so Lightning Nodes. Vozlišča so kritična, ker vzpostavljajo plačilne kanale Lightning. Te kanale lahko nato drugi uporabniki uporabljajo za obdelavo plačil v omrežju Lightning. Za svoje težave operaterji vozlišč prejmejo nagrade s provizijami za transakcije. Najboljše od vsega je, da lahko operaterji vozlišč pri nastavitvi kanala izberejo lastne zahteve za provizijo.

Zgodovina Lightning Network

Koncept mreže Lightning se je prvič pojavil februarja 2015. Takrat sta Joseph Poon in Thaddeus Dryja, razvijalca strategije, razkrila, kako lahko koncept olajša Bitcoin, ne da bi spremenil osnovne protokole omrežja. Koncept je naletel na veliko zanimanje in do januarja 2016 so raziskovalci objavili bel papir za Lightning Network. Od takrat se mreža razvija.

Whitepaper Network Paper

Whitepaper Network Paper

Marca 2018 je Lightning Labs, ena glavnih razvojnih skupin za Lightning Network, uradno predstavila beta različico. Temu zagonu so kmalu zatem sledili ACINQ in Elements Projects. ACINQ je nadaljeval s predstavitvijo prve mobilne denarnice Lighting Network light client. Elements Projects so uporabili povsem drugačen pristop, namesto da bi se osredotočili na ustvarjanje korporativnih stranskih verig, ki bi delovale znotraj LN-ekosistema.

Svetilka

Januarja 2019 je skupnost Lightning Network začela pobudo za predstavitev mikroplačilnih zmožnosti sistema. The Lightning Torch je bilo digitalno plačilo, ki se je od uporabnika do uporabnika prenašalo globalno, pri čemer je vsak uporabnik pred pošiljanjem dodal dodatnih 00.000 satošijev. Bakla se je začela z dolgoletnim Bitcoinistom, Hodlnautom, nato pa prehajala od kripto zvezde do kripto zvezde.

Simbolična gesta je bila zelo priljubljena, ko je sodelovalo več ogromnih imen. Predsednik uprave Twitterja Jack Dorsey, izvršna direktorica Lightning Labs Elizabeth Stark in Binance Predsednik uprave Changpeng Zhao je bil le nekaj pomembnih imetnikov bakel. Na koncu kampanje je bilo 13. aprila 2019 poslano končno plačilo strele kot donacija v višini 4.290.000 satošijev neprofitni organizaciji, ki promovira Bitcoin Venezuela. Ta skupina pomaga spodbujati uporabo Bitcoinov v Latinski Ameriki.

Casa Lightning Node

Približno v tem času so se na trgu začele pojavljati možnosti strojne opreme, kot je Casa Node. Casa Node je samostojno vozlišče strojne opreme Lightning Network, ki poenostavlja celoten postopek namestitve. Cilj projekta je bil odpraviti tehnične ovire in omogočiti vsem, da zaslužijo nagrade z upravljanjem vozlišča LN. Danes je projekt v svoji drugi različici Casa Node. Predvsem je ta različica na zalogi zaradi povpraševanja po izdelku.

Lightning Gaming

V tem času so se začele vzpenjati igre, ki temeljijo na Lightning Network. Platforme, kot so Lahko noč uporabnikom omogočajo, da za svoja dejanja zaslužijo pravi Bitcoin. V strelcu za prvo osebo, Lightnite, uporabniki postavijo Bitcoin na igro, zmagovalec pa jim odvzame kripto umorjenih sovražnikov. Ta naslov je eden izmed mnogih, ki so na voljo na igralnih platformah Lighting Network, kot je Satošijeve igre.

Lahko noč

Lightnight FPS

Kako uporabljati Lightning Network

Danes je uporaba Lighting Network veliko lažja kot v preteklosti. Obstaja veliko denarnic, združljivih z Lightning Network, ki vam omogočajo enostavno upravljanje in pretvorbo Bitcoina v Lightning Bitcoin in nazaj. Denarnice, kot so Zap, Electrum, LND Thin Wallet, Shango, Spark in éclair, ponujajo te storitve.

Najboljše od vsega je, da te denarnice odpravljajo tehnične ovire, povezane z neposrednim odprtjem plačilnega kanala in njegovim financiranjem. Uporabniki lahko nemoteno plačujejo z omrežjem Lightning z uporabo teh možnosti mobilne denarnice, ne da bi kdaj potrebovali veliko časa za popolno razumevanje protokola.

Zaženite Lightning Node

Za tiste, ki bi radi bolj neposredno sodelovali v Lightning Network, je priporočljivo, da postanete upravljavec vozlišč. Ta postopek je preprost, vendar se nekoliko razlikuje, odvisno od tega, čigavo različico Lightning Network uporabljate. Za vse različice boste morali najprej Prenesi stranko in ustvarite Bitcoin naslov za denarnico vozlišča. Potem morate financirati denarnico. Ta sredstva bodo odvisna od tega, kako financirate svoj kanal. Pomembno je, da bodo ta sredstva predstavljala tudi največji dovoljeni znesek transakcije prek vašega kanala.

Zdaj, ko ste naloženi, se lahko za ustvarjanje kanala povežete s katerim koli vozliščem strele, ki ste ga izbrali. Zdaj lahko uporabniki izberejo vaš kanal na podlagi njegovih tehničnih in finančnih specifikacij. Vsakič, ko nekdo pošlje transakcije prek vašega kanala, prejmete provizijo za transakcijo.

Mreža strelov – eden najbolj obetavnih dogodkov v sektorju

Po več kot dveh letih Beta testiranja ima Lightning Network še vedno dodatne funkcije. Danes mnogi ta živahni decentralizirani ekosistem vidijo kot najboljše upanje Bitcoina, da izpolni svojo usodo kot sistem enakovrednih elektronskih gotovin. Iz teh razlogov ima Lightning Network kritičen položaj v industriji.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map