Kaj so Dapps (decentralizirane aplikacije)?

Decentralizirane aplikacije (Dapps) še naprej na izjemen način spreminjajo svet okoli nas. Ti novodobni programi uporabnikom zagotavljajo več funkcionalnosti in varnosti kot kdaj koli prej. Poleg tega imajo te aplikacije robusten dizajn, ki naj bi izkoristil decentralizirano naravo tehnologije veriženja blokov. Kot taki se ti programi izvajajo v blockchain ali P2P omrežju računalnikov namesto na enem računalniku.

Dapps so decentralizirani

Ko pomislite na tradicionalni program, kot je MSWord, je pomembno vedeti, da protokol deluje v enem računalniškem sistemu. Tudi če uporabljate spletno različico, dejansko programsko opremo upravlja centralna organizacija, v tem primeru Microsoft. Posledično ima Microsoft popoln nadzor nad aplikacijo in njeno uporabo.

Ta nadzor daje skupini popolno pooblastilo za aplikacijo. Pomembno je, da centralizirane aplikacije, kot je Facebook, zahtevajo ta slog strukturiranja za pravilno delovanje. Organizacija ima v teh sistemih programske opreme osrednjo vlogo. Če bi bil napaden, poškodovan ali odstranjen iz kakršnega koli razloga, sistem ne bi deloval.

Zato so Dapps decentralizirani.

Dapp značilnosti

Čeprav so Dappsi lahko v vseh oblikah in velikostih, imajo vsi skupne dejavnike. Prvič, vsi Dappi so decentralizirani. Decentralizacija pomeni, da morajo biti vse operacije aplikacije shranjene v javni verigi blokov. Nato Dapps spodbudi uporabnike k sodelovanju v njihovem omrežju. V večini primerov te spodbude vključujejo plačilo prek neke oblike kriptovalut. Zelo pogosto je, da aplikacija ustvari izvorni uporabniški žeton, ki olajša ta postopek.

Dapps Ustvari nove poslovne priložnosti

Dapps Ustvari nove poslovne priložnosti

Predvsem Dapps uporablja neko obliko mehanizma soglasja, da zagotovi veljavnost omrežja. V mehanizmu soglasja sodelujoči v mreži delujejo kot potrjevalci. Znani so tudi kot vozlišča ali rudarji, ker za svoj trud prejmejo nagrado, kot je rudarstvo zlata. Vozlišča so tista, ki potrjujejo nove transakcije. Poleg tega je eno od vozlišč sčasoma tisti, ki lahko doda naslednji “blok” v “verigo” transakcij. V idealnem primeru bi imel Dapp tudi odprtokodni protokol.

Dapps in P2P omrežja

Vsi Dapps se izvajajo v omrežju P2P ali omrežju blockchain. Omrežje P2P je omrežje, ki uporabnikom omogoča neposredno izmenjavo podatkov in storitev. V primeru spletnih mest si lahko omislite pretočna spletna mesta, kot je Popcorn Time. Ko uporabniki vstopijo v omrežje Popcorn Time P2P Tor, dobijo dostop do številnih drugih uporabnikov, ki ponujajo prenose. Nato uporabnik izbere, od katerega uporabnika bo prenesel podatke in med obema stranema se vzpostavi neposredna povezava.

Blockchain P2P

V blockchain omrežju ni osrednje točke nadzora. Nobeno podjetje ne zagotavlja, da veriga blokov deluje pravilno. Namesto tega vsak računalnik v omrežju deluje skupaj, da zaščiti omrežje. V večini primerov je programska oprema odprtokodna. Odprtokodna programska oprema je na splošno bolj varna, saj skupnosti omogoča preizkus svojih zmožnosti. Na ta način tehnologija blockchain ustvarja resnično decentralizirano izkušnjo za udeležence.

Dapps v primerjavi z običajnimi aplikacijami

Da bi moč Dappsa postavili v perspektivo, si predstavljajmo, da ste pravkar objavili objavo za svojo novo politično knjigo na Facebooku. Ko pa se nekaj ur kasneje vrnete in preverite statistiko objave, ugotovite, da je bila objava odstranjena, ker je vsebina vaše knjige kršila nove pogoje storitve Facebook.

Facebook je v svojem centraliziranem omrežju subjekt, ki nadzoruje omrežje. Z drugimi besedami, oni so kralj ponujene vsebine. Če menijo, da to, kar imate povedati, ne sodi v njihovo pripoved, vas imajo vso pravico, da vas izženejo s platforme. Na enak način bi lahko nekoga prosili, naj zapusti vaš dom, če svojega ravnanja ne bi odobrili.

Dapps delujejo precej drugače. Če je Facebook takšen kot vaš dom, pomislite na Dapps kot na javni park. Noben centralni organ oblasti vam ne bi rekel, da mora biti vaše delovno mesto. Pravzaprav zaradi nespremenljive narave tehnologije veriženja blokov vaša objava o vaši knjigi nikoli ne bo propadla.

Dapps Trenutne aplikacije

Prvi Dapp, ki je z uspehom vstopil na trg, je bil Bitcoin. Kot tak je Bitcoin samooskrbna javna knjiga. Je nespremenljiva in decentralizirana. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da je Bitcoin na trg vstopil kot neposreden odziv na centralizacijo, ki jo doživlja tradicionalni finančni sektor.

Ethereum je spremenil igro

Če je Bitcoin prižgal Dappovo svečo, je Ethereum natočil plin nanjo. Ethereum bel papir navaja, da je ta kriptovaluta “protokol za gradnjo decentraliziranih aplikacij”. Vsak vidik omrežja Ethereum se osredotoča na skrajšanje časa razvoja, izboljšanje varnosti in zagotavljanje razširljivosti.

Ethereum Whitepaper

Ethereum Whitepaper

Ethereum je za vedno spremenil igro Dapp. Ta edinstvena platforma je predstavila nov programski jezik posebej za poenostavitev programiranja Dapp. Poleg tega lahko razvijalci Ethereum s pomočjo Turing-celotnega Ethereum Virtual Machine (EVM) ustvarijo pametne pogodbe v nekaj minutah.

Pogumen nov brskalnik

Danes Ethereum Dapps prevladujejo na trgu. Aplikacije, kot je Pogumno Novi brskalnik uporablja žetone, skladne z ERC-20, da doseže nekaj neverjetnih stvari. V primeru brskalnika naslednje generacije Pogumno, uporabniki za svoje sodelovanje prejmejo žetone BAT. Pogumni uporabniki dejansko prejmejo plačilo za svoje podatke. Poleg tega pridobijo veliko večji nadzor nad svojimi informacijami. Uporabniki se lahko odločijo, koga, kdaj in kaj deliti. Na ta način Dapp Brave revolucionira, kaj pomeni brskati po mreži.

STORJ

Še en popoln primer dodanih zmogljivosti, ki jih Dapps prinaša na trg, je platforma STORJ omogoča uporabnikom, da oddajo svoj neizkoriščeni računalniški prostor. Aplikacija uporabnikom in tistim, ki iščejo več prostora za shranjevanje, pomaga pri srečevanju in izmenjavi storitev. Na koncu ena stranka prejme zmogljivosti računalniškega pomnilnika za delček običajnih tržnih stroškov, druga pa zasluži kriptovaluto za zagotavljanje prostora.

Povzetek – Dapps potencial

Prihodnji potencial Dappsa ni zanikati. Vsak teden se na trgu pojavijo novi in ​​razburljivi projekti. Kot tak bi lahko pričakovali, da bodo ti protokoli v prihodnjih letih še naprej vključeni v vsak poslovni sektor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map