Kapitalski žetoni proti varnostnim žetonom

Učenje razlik med lastniškimi žetoni in varnostnimi žetoni je pameten način za izboljšanje vaše celotne strategije kripto naložb. Medtem ko večina kripto vlagateljev pozna tradicionalne uporabniške žetone, kot je Ethereum, so varnostni in lastniški žetoni dokaj novi v vesolju. Ti žetoni se na različne načine razlikujejo od uporabnih žetonov.

Različni žetoni imajo različne pravne predpise. Trenutno lastniški, dolžniški in varnostni žetoni spadajo v standardno zakonodajo o transakcijah z vrednostnimi papirji, medtem ko za žetone za gospodarske javne, valutne in finančne instrumente ni potrebna odobritev SEC. Vzemimo si trenutek, da preučimo nekatere ključne razlike med lastniškimi žetoni in varnostnimi žetoni.

Kaj so varnostni žetoni?

Po mnenju SEC je mogoče s testom Howey preizkusiti, ali žeton spada pod predpise o vrednostnih papirjih. Test Howie je vrsta vprašanj, ki vključujejo:

 • Ste vložili denar?
 • Ali pričakujete dobiček?
 • Ali ste vlagali v skupno podjetje?
 • Ali so dobički odvisni od prizadevanj tretjih oseb??

Če na ta vprašanja odgovorite pritrdilno, vlagate v varnostni žeton. Imetniki varnostnih žetonov nimajo lastniških pravic do subjekta, v katerega so vlagali. Namesto tega jim je zagotovljen odstotek dobička, ustvarjenega od podjetja. Varnostni žetoni so v številnih oblikah:

 • Vrednostni papirji
 • Digitalni vzajemni skladi
 • Digitalni ETF-ji
 • Nelastniške naložbe v kapital

Poleg tega varnostnih žetonov ni mogoče prenesti brez izpolnjevanja določenih predpisov. Ti predpisi vključujejo zahteve AML in KYC. Zaradi tega so varnostni žetoni manj likvidni kot njihovi kolegi uporabnih žetonov, s katerimi je mogoče anonimno trgovati.

Danes v kriptoprostoru delujejo številne opazne platforme varnostnih žetonov. Polymath, Securitize in Harbour so tri najbolj uveljavljene platforme, ki so danes na voljo. Vsak uporabnikom v podjetju ponuja enostavno možnost izdaje in vzdrževanja varnostnih žetonov.

Protokoli varnostnih žetonov

Varnostni žetoni vsebujejo skladnost s predpisi neposredno v svojem protokolu. Z vključitvijo teh predpisov v pametno pogodbo žetonov lahko izdajatelji varnostnih žetonov zagotovijo, da njihov izdelek ostane skladen v vseh fazah njegovega življenjskega cikla. Spodaj so najpogostejši trenutno uporabljeni protokoli varnostnih žetonov.

ERC-1400 / ERC-1404

ERC-1400 je na trg vstopil decembra 2018. Ta protokol je zamisel razvojne ekipe Polymath in Stephane Gosselin. Razvijalci so vedeli, da če bi lahko uporabili različen protokol ERC-20, bi to omogočilo največjo mero interoperabilnosti na trgu. Protokol ERC-20 je daleč najpogosteje uporabljen standard izdaje uporabnih žetonov.

Stephane Gosselin prek SlidesLive

Stephane Gosselin prek SlidesLive

Ekipa si je prizadevala ustvariti standard varnostnega žetona, ki bi lahko deloval na verigi blokov Ethereum. Poleg tega je ekipa želela protokol, ki ne vsebuje nobenih particij. Danes standard ERC-1400 uporabljajo številna podjetja po vsem svetu.


ST-20 – Polymath

Polymath je svoj koncept naredil še korak dlje, ko so ustvarili protokol ST-20. Standardne funkcije žetonov ST-20 so podobne ERC-1400, vendar z eno glavno prednostjo žetoni ST-20 lahko ostanejo skladni pri trgovanju na decentraliziranih borzah (DEX). Polymath je to teorijo dokazal v začetku meseca s testom z DEX Loopring.

DS-Token – listinite

Standard DS-token je zamisel priljubljene platforme za izdajo žetonov Securitize. Securitize uporablja storitev skladnosti, da zagotovi, da se z njihovimi žetoni ravna na zakonit način. Žetoni morajo pridobiti odobritev tega registra v verigi, da preverijo status vlagatelja pred izvajanjem kakršnih koli poslov. To pomeni, da imajo vsi imetniki žetonov DS identifikacijsko razpršitev.

Sekundarna skladnost

Skladnost s sekundarnim trgom je še vedno vroča tema v industriji. Ravno ta mesec je DTCC objavil članek, v katerem je opisano, kako je treba rešiti te pomisleke na sekundarnem trgu, da se zagotovijo poštene tržne prakse. Trenutno je DTCC tretja skrbniška borza za tradicionalne trge vrednostnih papirjev. Podjetje je zamenjalo stare metode prenosa papirja, ki so se uporabljale v sedemdesetih letih. Lani je DTCC opravil več kot štiri kvadrilijone transakcij z vrednostnimi papirji samo v ZDA.

Kaj so lastniški žetoni?

Kapitalski žetoni delujejo bolj kot tradicionalno delniško sredstvo. Z drugimi besedami, imetniki lastniških žetonov imajo v svojih naložbah neko obliko lastništva. Njihovi žetoni predstavljajo, kolikšen odstotek lastništva imajo dejansko. V večini primerov lastniški žetoni predstavljajo tuje sredstvo, lastnino ali podvig. Kapitalski žetoni so v številnih oblikah:

 • Zaloge
 • Prihodnosti
 • Možnostne pogodbe
 • Tokenizirane nepremičnine
 • Tokenizirani podvigi

Kapitalski žetoni se še naprej največ uporabljajo v nepremičninskih platformah za množično financiranje, kot je Atlant. Te platforme vlagateljem omogočajo, da svoja sredstva svobodneje razdelijo po trgu. Nepremičninski lastniški žetoni predstavljajo delež lastništva nad določeno nepremičnino. Ta strategija omogoča vlagateljem, da se pridružijo več naložbam z manj kapitala. Poleg tega te platforme znižujejo vstopno mejo za naložbe v nepremičnine in omogočajo več tržnih dejavnosti.

Kapitalski žetoni v primerjavi s standardi varnostnih žetonov

Trenutno imajo lastniški žetoni enake protokole kot varnostni žetoni, vendar lahko v bližnji prihodnosti pričakujete, da se bodo pojavili posebni standardi za lastniške žetone. Zaenkrat lahko protokoli varnostnih žetonov opravljajo vse potrebne funkcije, ki jih zahtevajo lastniški žetoni. Poleg tega lastniški žetoni, ki temeljijo na ERC, pridobijo nekoliko večjo interoperabilnost v primerjavi s tem, kar bi lahko vključeval prihodnji standard lastniških žetonov.

Pomembni projekti lastniških žetonov

Eden najbolj objavljeno projekti lastniških žetonov so na trg oktobra 2018 vstopili pod imenom Medijski tuš. Platforma Media Shower podjetjem omogoča ustvarjanje in izdajo lastniških žetonov. John Hargrave, direktor podjetja Media Shower, je o tem podvigu pojasnil, kako koncept odpira vrata novim naložbenim priložnostim na vseh ravneh.

SEC vs ICO

SEC začela zatiranje trga ICO leta 2017, potem ko je razkrilo, da verjame, da je večina ponudb res tokeniziranih vrednostnih papirjev. Če pri obravnavi varnostnih žetonov ne pridobite odobritve SEC, lahko pride do zajetnih glob in celo zapora. Od takrat je bilo več primerov, ki so bili zelo oglaševani, pri čemer jih je veliko trenutno v teku.

V večini primerov je SEC šel po teh podjetjih zaradi nezakonite prodaje vrednostnih papirjev. Uradniki podjetja so plačevali globe in bili prisiljeni vračati sredstva vlagateljem. V enem primeru se je družba z imenom Gladius lahko izognila večjim globam, tako da je sama prijavila svoj ICO. Posledično je podjetje vrnilo vsa vlagateljeva sredstva kot del posla.

Upoštevajte svoje možnosti

Vsaka vrsta žetona vam ponuja edinstveno priložnost za naložbo. Ne pozabite v celoti preučiti možnosti. Vedno imejte v mislih, da lastniški in varnostni žetoni zahtevajo odobritev pred kakršnimi koli transakcijami. Te zahteve lahko vplivajo na vašo sposobnost trgovanja s temi žetoni na sekundarnem trgu.

Za zdaj kriptoprostor še naprej raste, saj tradicionalne investicijske družbe še naprej bolje razumejo prednosti tehnologije veriženja blokov. Pričakujete, da se bo med nadaljevanjem teh trendov pojavilo več standardov in vrst žetonov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map