Od rezine pice do letalskih vozovnic – evolucija nakupov kripto

Bitcoinov dokument, ki je bil objavljen leta 2008 pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, je postavil temelje za decentralizirana plačila. Sčasoma se je zanimanje za decentralizirane valute in plačilne sisteme povečalo, prav tako pa tudi vrednost Bitcoina.

Vzporedno z naraščanjem vrednosti Bitcoina so se pojavile tudi alternativne kriptovalute z močno izboljšano razširljivostjo. Nove storitve, kot so kripto debetne kartice, omogočajo nemoteno vključevanje fiat plačil v kriptoekonomijo. Oglejmo si korake, ki so jih kriptovalute sprejele, da postanejo globalni plačilni sistem.

Od temnega spleta do dostave pice

Zaradi psevdo-anonimne narave medsebojnih plačil je bilo neizogibno, da je bil eden prvih primerov uporabe Bitcoina olajšanje senčnih transakcij. Kot takšna je bila kriptovaluta kmalu izbrana kot glavna možnost plačila za različne zakonite in pogosto nezakonite ponudbe na temnem spletu.

Nihče drug kot John McAffee, eden najbolj glasnih zagovornikov Bitcoinov in serijski kandidat za predsedovanje ZDA, odkrito priznava, da je droge, pornografije in kurbe plačeval s kriptovalutami. Za Silk Road, enega največjih črnih trgov temnega spleta, se ocenjuje, da je platforma ustvarila približno 1,2 milijarde ameriških dolarjev prometa. Ko so platformo zaprli leta 2013, so oblasti zasegle približno 3 milijone dolarjev Bitcoinov.

Vendar plačila z bitcoini niso zasebna. Številne storitve veriženja blokov, vključno z izmenjavami kripto-fiat, morajo biti v skladu z zahtevami KYC / AML. Zato lahko oblasti transakcije kriptovalut v mnogih primerih povežejo z identiteto. To kvalificira kriptovalute kot zakonite plačilne sisteme.

Na strani pravnih poslov sta Electronic Frontier Foundation in WikiLeaks začela sprejemati Bitcoin za donacije že leta 2011. Prav tako je veliko zakonito delujočih trgovcev začelo sprejemati Bitcoin in nekatere njegove različne Altcoine kot možnosti plačila..

Posledično povečanje cen Bitcoina je imelo pravičen delež nenavadnih zgodb, od človeka, ki je v obupanem poskusu našel svoj odlagališče, da bi našel svoj trdi disk, ki vsebuje 7500 bitcoinov, do legendarne transakcije s pico. V transakciji leta 2010 je moški s Floride (kdo drug) plačal 10000 bitcoinov v zameno za dve pici Papa John.

Ta dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi nakup Bitcoinov, vsako leto praznujemo 22. maja. Od zadnjega dneva Bitcoin Pizza je teh 10000 Bitcoinov približno 80 milijonov ameriških dolarjev.

Od 7 TPS do razširljivih verig blokov

Z le 7 transakcijami na sekundo ima Bitcoin razvito nizko pretočnost transakcij. Ker transakcije na Bitcoin blockchainu tekmujejo za transakcijsko zmogljivost z uporabo svojih provizij, lahko to povzroči močno povečanje provizij, zlasti v času velikega povpraševanja po transakcijah..

Medtem ko so bile provizije za posamezno transakcijo v zadnjih treh mesecih razmeroma stabilne in so se gibale okoli 0,60 USD, so bila obdobja, ko so morali lastniki Bitcoinov plačati več dolarjev. Med razpokanjem balona 2017, pristojbine so dosegle celo 54 USD.

Za reševanje problema razširljivosti so nekateri rudarji predlagali povečanje velikosti bloka z 1 MB na 8 MB. Ker je večina rudarjev temu predlogu nasprotovala, so se zagovorniki ločili od verige Bitcoin in v trdih vilicah ustvarili Bitcoin Cash.

Približno ob istem času so se začeli pojavljati razširljivi Altcoini, ki se sčasoma stalno izboljšujejo. S sodobnimi verigami dokazov o vložku, ki lahko obdelajo na tisoče transakcij na sekundo, je mogoče opraviti transakcije, ki stanejo delček centa in prispejo do prejemnika v samo petih sekundah. Pred kratkim je bil Bitcoin SV, ki je bil razdeljen v drugi trdi vilici od Bitcoin Cash, je popolnoma opustil velikosti blokov, kar omogoča skoraj neomejen pretok transakcij.

Drug sodoben razvoj v blockchain sektorju je pojav stabilcoinov. veliko primerov uporabe verige blokov zahteva predvidljivost cen, ki pa je zaradi nestanovitnosti kriptovalut ni mogoče doseči z nezavarovanimi kriptovalutami. Zlasti potrošniki imajo običajno raje stabilne cene kot valutno tveganje, ki ga predstavlja kriptovaluta. Poleg tega stabilnokovanci povzročajo najrazličnejše aplikacije v sektorju decentraliziranih financ (DeFi).

Od skodelic kave do globalnega plačilnega sistema

Medtem se je sprejemanje plačil s kriptovalutami še izboljšalo. Primer za to je češki hekerski prostor Paralelní Polis, ki gosti tudi Inštitut za kriptoanarhijo. Hackerspace v Pragi se ponaša s tem, da je postal prva kavarna na svetu, ki je namenjena samo Bitcoinom.

V času povišanja plačila Bitcoinov je Polis uvedel Litecoin in Bitcoin Cash kot alternativni valuti. Obiskovalci, ki predhodno niso bili izpostavljeni kriptovalutam, lahko kavo dobijo z nakupom kriptovalute na Bitcoin / Litecoin bankomatu v hekerskem prostoru ali z nakupom prednaložene plastične kartice denarnice.

Med pilotnim projektom je lani mednarodna nevladna organizacija Oxfam skupnostim v Vanuatuju razdelila serijo kartic tapni in plačaj kot pomoč ob nesrečah. Vsaka kartica je bila predhodno naložena s 50 enotami DAI stablecoin-a. Lokalne trgovine so prejele sisteme PoS, pri katerih so imetniki kartic lahko unovčili svojo pomoč.

V zadnjih letih so raziskave jasno pokazale, da je finančna pomoč učinkovitejša od darovanja fizičnih dobrin, saj slednja ponavadi spodkopava lokalno gospodarstvo. Oxfam navaja, da je bil projekt izjemno uspešen, saj je bila ta oblika kripto pomoči veliko bolj učinkovita kot denarni prenosi ali donacije v naravi. Kot taki želijo povečati plačila olajšav za kriptovalute v Vanuatuju.

Od zgodovinske transakcije s pico (prejemnik je bil Britanec, ki je pice naročil s svojo kreditno kartico), se kripto nakupi zanašajo na posrednike, kadar koli prodajalec ne sprejme neposrednih plačil s kripto. Kmalu so se pojavile spletne storitve, ki so prodajale digitalne bone v zameno za kriptovalute, ki jih je bilo nato mogoče unovčiti na različnih spletnih in fizičnih trgih, kot je Amazon.

Najnovejši trend v razvoju plačilnih sistemov za kriptovalute so kripto debetne kartice. Tu zaupanja vreden skrbnik izda debetno kartico, ki popolnoma deluje v vseh PoS, ki sprejemajo kartice Visa. Stranke lahko naložijo svojo debetno kartico s fiatom ali kriptovaluto. Ko s svojo kartico opravijo nakup s svojega kripto stanja, skrbnik samodejno zamenja znesek nakupa in prenese fiatno valuto prejemniku..

Takšen ponudnik storitev je CoinZoom. CoinZoom v sodelovanju z njihovim vodilnim skrbniškim partnerjem BitGo ponuja vrsto večplastne debetne kartice Visa. Z licencami v vseh 50 zveznih državah CoinZoom v celoti izpolnjuje zahteve za njihove ameriške stranke.

Poleg prenosa obstoječih kripto sredstev na denarnice CoinZoom lahko uporabniki denarnico financirajo tudi z različnimi tradicionalnimi načini plačila z fiat-valuto, ki jo nato lahko zamenjajo v več kot 40 kriptovalut. Stranke CoinZoom lahko z mobilno aplikacijo kadar koli izberejo denarnico za kriptovalute, od katere se odštejejo zneski nakupa.

Zaradi česar CoinZoom izstopa od drugih ponudnikov kripto debetnih kartic je varnost, ki jo zagotavlja BitGo. Ker ima BitGo veliko večino svojih sredstev v hladnih denarnicah in je zavarovan pred izgubami do 100 milijonov dolarjev, so vse vloge CoinZoom popolnoma varne pred hekerji. Zaradi Visa-ove politike nične odgovornosti imetniki kartic v primeru izgubljenih ali ukradenih kartic ne odgovarjajo za kakršne koli goljufive transakcije..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map