Stopnja inflacije Bitcoinov se bo leta 2020 znižala pod 2%; Zakaj je to pomembno?

Bitcoin bo čez leto dni imel inflacijo 1,8%. Leta 2020 se bo dnevna izdaja Bitcoinov (BTC) zmanjšala za 50% in zmanjšala sprostitev novega Bitcoina na trg. To bi lahko imelo zelo pomembno vlogo pri prihodnji ceni Bitcoinov.

Stopnje inflacije Bitcoinov bodo padle pod 2% na leto

Po navedbah BitcoinBlockHalf.com, Bitcoin se bo spet prepolovil. To je že tretjič v zgodovini, da bo digitalno sredstvo doživelo novo zmanjšanje izdaje. Trenutno vsak dan ustvarijo 1.800 novih kovancev. Rudarji obdelujejo transakcije in za vsak blok, ki ga najdejo, prejmejo 12,5 BTC.

V 455 dneh se bo nagrada za rudarstvo bitcoinov zmanjšala na 6,25. To je enako 900 BTC na dan. Tako bo stopnja inflacije najbolj priljubljenega digitalnega sredstva padla s 3,81% na 1,8%..

To bo imelo zelo pomemben učinek na trg in celotno kripto skupnost. Bitcoin bo prvič imel nižjo stopnjo inflacije od cilja, ki so ga postavile centralne banke v razvitih državah. Centralne banke najpomembnejših gospodarstev na svetu omejujejo stopnjo inflacije na približno 2%. V idealnem primeru bi bila stopnja inflacije čim bližja 2% na leto, vendar ne večja.

V nekaterih primerih države presežejo inflacijski cilj in centralne banke ponavadi zvišujejo referenčne stopnje. Če inflacija ostaja pod ciljem in se zdi, da tega cilja ne doseže, referenčne stopnje padejo.

V državah v razvoju so inflacijske politike ponavadi bolj prilagodljive. Nekatere države določijo letno stopnjo inflacije 4% ali 5%. Tako so pri ravnanju z inflacijo bolj prilagodljivi. Obstajajo tudi nekatere druge države, kot sta Venezuela ali Zimbabve, v katerih vlade nimajo nobenega cilja glede stopnje inflacije.

Bitcoin deluje na drugačen način. Nihče se ne odloča, kateri bo cilj inflacije v prihajajočem letu. Stopnja inflacije naj bi vnaprej padla vsaka štiri leta. To zagotavlja predvidljivost in naredi Bitcoin redko digitalno valuto. Bitcoin ima fiksno ponudbo. Če se povpraševanje po sredstvu poveča, ponudba ostane enaka.

Izdali bodo 21 milijonov BTC. Zdaj je v obtoku 17.555.263 BTC, kar predstavlja 83,6% vseh izkopanih bitcoinov. Tako bo v štirih letih po razpolovitvi izdanih 1.312.500 BTC več, kar bo doseglo 90% celotne založene Bitcoin ponudbe.

Posamezniki bodo lahko začeli razmišljati o Bitcoinu kot hranilniku vrednosti pred inflacijo. Izdaja bo sčasoma upadala, kar bo očitno vplivalo na njegovo ceno. Ob stabilnem ali povečanem povpraševanju bi morala cena najbolj priljubljene virtualne valute spet začeti rasti. Že več strokovnjakov razlaga, kako to lahko vpliva na ceno Bitcoina.

Bitcoin, zlato in banke

Daje običajni način, da običajna oseba shrani gotovino. Za ljudi z velikim bogastvom je portfelj običajno razdeljen med 5–10 sredstev ali več, ki s časom izgubijo vrednost. Dejansko večina milijonarjev išče sredstva, ki bi se sčasoma lahko podražila – tudi zaradi dobička ali komaj za pokrivanje izgub zaradi inflacije. Večina milijonarjev išče bančne alternative, saj banke niso najbolj varno mesto za shranjevanje vašega bogastva.

Večina jih zlato za to uporablja kot končno sredstvo, ki ga ni mogoče reproducirati s kemičnim postopkom. Kopati ga je mogoče le čez nekaj let ali sto let – zlata ne bi bilo več. To je ena od podobnosti med zlatom in bitcoinom – oba sta rudljiva, omejena in ju ni mogoče reproducirati. Toda zakaj bi ljudje v prihodnosti izbrali Bitcoin in ne Gold? Še posebej, da vidimo, da Bitcoin upada.

Precej preprosto, če preverimo graf zlata – lahko vidimo, da ima zlato obdobja, ko je njegova vrednost močno upadla. 1982, 1985 in celo 2015. In še mnogokrat. Če pa vzamemo idealni primer, ko obstaja vlagatelj, ki bi ga kupil mesečno za določeno vsoto gotovine, bo dolgoročno imel dobiček..

Bitcoin je tukaj podoben. Če ste ga kupili leta 2017 po juliju – verjetno bo preteklo še veliko časa, dokler ne pridete v breme. Toda nekdo, ki ga je kupoval leta – še vedno ima dobiček, tudi zdaj. Kratkoročnih priložnosti je veliko – Bitcoin ni ena izmed njih. Bitcoin je dolgoročna naložba, v katero morate vlagati previdno in ne vstopati po ceni, ki se vam zdi odlična – saj se lahko še bolj spusti.

Drug pomemben razlog – ohranjanje varnosti. Bitcoine lahko ohranite precej enostavno – shranite jih na papirnati denarnici in nikomur ne povejte svojih zasebnih ključev. Zasebne ključe lahko shranite v knjigi ali na mestu, ki se vam zdi varno. Z zlatom je veliko težje, saj ga morate shraniti v ustanovi ali v sefu v hiši, kar bi verjetno zavzelo veliko prostora.

Prepolovitev

Na ceno bo vplivalo tudi razpolovitev blokovskih nagrad Bitcoin. Rudarji vodijo podjetje. Kopajo z napravami, v katere so vlagali, in energijo, da zaslužijo bitcoin. Te morajo prodati, da ohranijo posel. Trenutno vsak dan kopljejo okoli 1800 BTC in večino prodajo, da pokrijejo stroške.

Ko bo prišlo do prepolovitve – BTC bo imel manjši prodajni pritisk, kar bi verjetno moralo privesti do majhnega zvišanja cene. Poglejmo, kaj se bo zgodilo, ko se je zgodilo zadnje prepolovitev. Zadnje razpolovitev je bilo 9. julija 2016 – vendar se je Bitcoin začel povečevati novembra 2016. Povišanje cen z vsaj 50% v letu 2016 – in vsi vemo, kaj se je zgodilo v letih 2017 in 2018.

Zmanjšanje blokovske nagrade pomeni, da bi bilo za prodajo na voljo manj Bitcoinov. Ob predpostavki, da bodo rudarji vedno prodali 70% bitcoinov, ki jih pridobivajo, da bi pokrili stroške, zaradi česar imamo približno 630 bitcoinov, ki jih rudarji dnevno prodajo. Veliko bi bilo tudi podjetij, ki dnevno kupujejo in prodajajo bitcoin. Prepolovitev bi verjetno lahko privedla do zvišanja cene Bitcoina, saj bo povpraševanje ostalo enako ali raslo – vendar bo ponudba upadla;

Obstaja veliko drugih dejavnikov, ki bi jih morali upoštevati v zvezi z razvojem cene Bitcoin-a pred in po nagradi bloka, ki se prepolovi. Če pa upoštevamo zadnje prepolovitve blokov – se zdi, da se cena po prepolovitvi giblje navzgor. Seveda ni nič zajamčeno, a naslednja razpolovitev bo zagotovo najpomembnejša & zanimiv za ogled.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map