Kako veste, kako deluje preverjanje identitete vaše stranke (KYC) in preprečevanja pranja denarja (AML)

kyc in aml

Predpisi o preprečevanju pranja denarja (AML) in Spoznaj svoje stranke (KYC) so v finančnem svetu pogosti. Prav tako igrajo pomembno vlogo pri kripto sredstvih, ki temeljijo na verigi blokov, in bitcoinih (BTC).

Kako delujejo predpisi o preprečevanju pranja denarja in KYC? Kdaj morate dokončati preverjanje AML / KYC? Ali res želite naložiti selfi s svojim potnim listom samo za trgovanje s kripto? Danes razlagamo vse, kar morate vedeti o AML, KYC in preverjanju identitete v kripto.

Kaj je Know Your Customer (KYC)?

Kaj je Know Your Customer (KYC)

Vedite, da je vaša stranka (KYC) postopek preverjanja identitete stranke. V finančnem svetu so banke odgovorne, da “poznajo svoje stranke”. Banke naj bi sprejele ukrepe za preverjanje identitete svojih strank.

Za potrditev identitete in dokončanje preverjanja KYC bodo kupci morda morali naložiti osebne dokumente. Morda boste morali svoji banki poslati svoje polno ime, naslov in številko socialne varnosti (SSN), da dokončate preverjanje KYC, na primer.

Podobno se lahko v kripto svetu od vlagateljev zahteva, da opravijo preverjanje KYC, preden se udeležijo ICO ali trgujejo na borzi.

Z drugimi besedami, KYC je osnovni postopek preverjanja identitete, ki ga uporabljajo banke, borze in finančne institucije. V večini jurisdikcij se za bančni račun ne morete prijaviti anonimno. Zavodu morate navesti svoje ime in druge osebne podatke. To je na kratko KYC.

Predpisi se med državami razlikujejo. Na splošno pa morajo podjetja, ki opravljajo finančne storitve, upoštevati predpise KYC ali AML.

Kaj je preprečevanje pranja denarja (AML)?

Kaj je preprečevanje pranja denarja (AML)

Proti pranju denarja (AML) je podoben KYC, vendar s širšim področjem uporabe: AML se nanaša na ukrepe, ki jih finančne institucije in vlade uporabljajo za preprečevanje in boj proti finančnim kaznivim dejanjem, zlasti kaznivim dejanjem, ki vključujejo pranje denarja, financiranje kriminala ali teroristične dejavnosti.

Pranje denarja je praksa odvzema denarja, pridobljenega z nezakonitimi sredstvi, in ‘čiščenje’ denarja z izvajanjem prek neke vrste sistema. Nekdo, ki je na primer pravkar prodal 10 milijonov dolarjev prepovedanih drog, bi morda lahko kupil 10 milijonov dolarjev BTC v gotovini prek LocalBitcoins, nato pa te bitcoine prodal na borzi za ameriške dolarje, preden bi jih umaknil..

Kaj je boj proti financiranju terorizma (CFT)?

Kaj je boj proti financiranju terorizma (CFT)

Včasih boste videli tretjo kratico, omenjeno pri KYC in AML. Morda boste videli, da se banke ali kripto borze pogovarjajo o boju proti financiranju terorizma (CFT).

Kot lahko že ugibate iz imena, je preverjanje CFT zasnovano s podobnimi cilji kot preverjanje KYC in AML. S preverjanjem CFT želi banka zagotoviti, da denarja ne perete za teroristične namene.

Na splošno je CFT omenjen kot del širšega programa AML finančne institucije. Številne finančne institucije na primer sistem za preverjanje identitete imenujejo »preverjanje AML / CTF«.

CFT je postal ključni del finančnega preverjanja s koncem leta 2001. Po napadih 11. septembra 2001 so države spoznale, da morajo ukrepati v boju proti financiranju terorizma.

Kakšna je razlika med AML in KYC?

AML in KYC razlike

KYC je osnovni postopek preverjanja identitete, ki ga uporabljajo banke in druge finančne institucije. Ko banki navedete svoje ime in druge osebne podatke, dokončate postopek KYC te banke.

AML je medtem precej širši od KYC. AML se nanaša na ukrepe, ki jih banke in druge finančne institucije uporabljajo za boj proti nezakonitim dejavnostim, kot sta pranje denarja ali financiranje terorizma.

Meje med KYC in AML je enostavno zabrisati. Vendar pa banke, ki združujejo KYC in AML, pogosto naletijo na zakonske kazni.

Tu je jasnejša razlaga razlike med AML in KYC:

KYC je postopek preverjanja identitete, ki ga finančne institucije uporabljajo za identifikacijo svojih strank

AML je program ali sklop postopkov, ki jih izvaja finančna institucija, sestavljen iz komponent, kot so skrbnost strank (CDD), izboljšana skrbnost (EDD) in druge politike

Kaj je vključeno v program AML?

vodnik za preprečevanje pranja denarja

Medtem ko je KYC enostavno preverjanje identitete, je AML lahko sestavljen iz več komponent. Program za preprečevanje pranja denarja lahko vključuje vse naslednje:

Skrbnost strank (CDD): CDD je osnovna vrsta postopka KYC, kjer se podatki stranke, na primer dokazilo o identiteti in naslovu, zbirajo in uporabljajo za oceno profila tveganja stranke..

Izboljšana skrbnost (EDD): EDD je naprednejša vrsta postopka KYC za visoko tvegane stranke. CDD je na primer morda ugotovil peščico strank, za katere menijo, da imajo večje tveganje. Te stranke morajo izpolniti EDD. Za te posameznike velja, da imajo večje tveganje, ker imajo večjo verjetnost pranja denarja ali financiranja terorizma s pomočjo finančne institucije. Tako bodo posamezniki, identificirani z EDD, urejeni in nadzorovani na višji ravni.

Informacije o končnem upravičenem lastništvu (UBO): EDD lahko vključuje preverjanje informacij o popolni upravičeni lastnini. Končni upravičeni lastnik je oseba, ki je končno lastnik ali nadzornik stranke in / ali oseba, v imenu katere se transakcija izvaja. Recimo, da je vaš svak posameznik z visokim tveganjem, vi pa niste. Transakcije opravljate v imenu svojega zeta, da se izognete sprožanju postopkov za boj proti pranju denarja, čeprav je vaš svak končni upravičeni lastnik.

Politično izpostavljene osebe (PEP): PPreverjanje olitno izpostavljenih oseb (PEP) lahko identificira posameznike, za katere obstaja tveganje, da bodo podkupljeni ali prisiljeni v nekatere transakcije. Te posameznike bi lahko prepoznali kot visoko tvegane zgolj zato, ker bi jih lahko prisilili v problematične transakcije – četudi je posameznik sicer vreden zaupanja.

Politike AML na podlagi tveganj: Podjetje ima lahko druge postopke, ki temeljijo na tveganju, zunaj postopka CDD in EDD za ugotavljanje ali spremljanje posameznikov z visokim tveganjem.

Stalna ocena tveganja in tekoče spremljanje: Ko bo stranka na krovu, bo finančna institucija še naprej spremljala posameznika in sčasoma ocenjevala posameznikovo tveganje. Stranka lahko na primer začne kot posameznik brez tveganja, preden postopoma napreduje v posameznika z visokim tveganjem.

Programi usposabljanja za spoštovanje AML za osebje: Dobre finančne institucije izvajajo politike AML na vseh ravneh organizacije – od avtomatiziranega sistema vkrcanja do vseh ravni zaposlenih. Zaposleni se bodo usposobili za opazovanje, spremljanje in poročanje o tveganih posameznikih.

Notranji nadzor in notranje revizije: Da bi bili vsi pod nadzorom, bo dobra politika AML imela notranje kontrole in notranje revizije. Ti sistemi bodo preverili, da nobena oseba z visokim tveganjem ali transakcije z visokim tveganjem ni zdrsnila skozi razpoke.

Kako deluje avtomatizirana programska oprema KYC / AML

Kako deluje avtomatizirana programska oprema KYC / AML

Ko se prijavite na izmenjavo kriptovalut, boste morda morali dokončati preverjanje KYC / AML. Običajno sama borza ne preverja – za preverjanje vaših podatkov se zanašajo na tretjo osebo ali avtomatizirano programsko opremo.

Avtomatizirana programska oprema AML je veliko bolj učinkovita za katero koli finančno institucijo. Ta programska oprema izvaja nekaj, kar se imenuje Elektronsko preverjanje identitete (eIDV).

Sistemi eIDV običajno preverjajo identiteto stranke v treh korakih:

Korak 1) Izberite dokazilo o osebnem dokumentu (potni list, nacionalna osebna izkaznica ali vozniško dovoljenje)

2. korak) Naložite fotografijo izbranega dokumenta

3. korak) Naložite fotografijo posameznika, ki ima izbrani dokaz o osebnem dokumentu

Sistemi eIDV so sčasoma postali bolj napredni. Nekateri sistemi preverjanja za izboljšanje postopka uporabljajo celo tehnologijo veriženja blokov. Blockchain tehnologija lahko finančni instituciji pomaga, da se izogne ​​pravnim vprašanjem in težavam z ugledom, se bori proti kaznivim dejanjem, kot je pranje denarja, zagotovi varnost premoženja vlagateljev in vzpostavi verodostojnost pri bankah.

Kdo uveljavlja predpise o preprečevanju pranja denarja?

Predpisi o preprečevanju pranja denarja

Leta 1989 so se največje države na svetu z gospodarsko močjo zbrale na vrhu G-7 v Parizu, da bi ustanovile projektno skupino za finančno ukrepanje v zvezi s pranjem denarja ali FATF.

Delovna skupina je bila odgovorna za preučevanje tehnik in trendov pranja denarja, pregled postopkov, ki že veljajo v svetovnih finančnih institucijah, in določitev postopkov, ki bi na koncu zmanjšali pranje denarja v mednarodnem bančnem sistemu..

V manj kot letu dni po ustanovitvi je FATF izdal poročilo s 40 priporočili. Ta priporočila opisujejo pot do konca pranja denarja.

Od leta 2019 se je FATF pridružilo 39 držav ali regionalnih koalicij. Ogledate si lahko celoten seznam tukaj. Organizacije članice so Evropska komisija in Svet za sodelovanje v Zalivu. Države članice vključujejo večino razvitih držav sveta, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Nemčijo, Francijo, Kanado, Avstralijo, Japonsko, Južno Korejo in drugimi.

Leta 2001 se je mandat FATF razširil na financiranje terorizma. Novi postopki financiranja boja proti terorizmu (ATF) so bili izvedeni oktobra 2001, en mesec po terorističnih napadih 11. septembra.

Eno najpomembnejših področij, o katerem boste slišali o FATF, je, ko slišite o državah na črni listi. FATF ohranja „črni seznam FATF“, na primer držav z visokim tveganjem za pranje denarja, in FATF Greylist držav s srednje velikim tveganjem.

Kako deluje pranje denarja?

Kako deluje pranje denarja

Kot je razloženo zgoraj, je pranje denarja praksa “čiščenja” umazanega denarja. Kazenski posameznik, ki je denar dobil na nezakonit način, ga lahko poskuša prenesti prek zakonitega podjetja – tako kot vsako podjetje, ki temelji na gotovini. Na koncu denarja ni mogoče izslediti do kriminalne ali nezakonite dejavnosti.

Obstajajo najrazličnejši načini pranja denarja. Nekateri kriminalci uporabljajo pralna podjetja za pranje denarja. Drugi zločinci prenašajo denar skozi tuje države. Denar je na primer nakazan na tujem bančnem računu. Drugi vlagajo denar. Danes vse večje število kriminalcev preprosto kupuje kripto, pri čemer izkorišča menjave z minimalnimi postopki KYC / AML, da očisti svoj denar.

Na finančnih institucijah je, da preverijo, od kod ta denar in kam gre. Finančne institucije se bodo pri prepoznavanju velikih transakcij zanašale na avtomatizirane in ročne postopke za boj proti pranju denarja. Denarne transakcije, ki na primer presegajo 10.000 USD, so morda dvakrat preverjene, da se preveri njihov izvor in cilj.

V primerih večjih kaznivih dejanj, kot so rop, poneverba ali kraja, lahko organ pregona žrtvam kaznivega dejanja vrne sredstva ali premoženje med preiskavo pranja denarja. Če je denimo kriminalec poneveril denar in ga nato opral, lahko žrtve prejmejo odškodnino.

Katere kripto borze uporabljajo preverjanje KYC / AML?

Katere kripto borze uporabljajo preverjanje KYC / AML

Postopki KYC / AML se v kripto industriji zelo razlikujejo.

Skoraj vsaka ugledna kripto izmenjava uporablja neko vrsto preverjanja KYC / AML. Vendar nekatere manj ugledne borze trgovcem še naprej omogočajo anonimno trgovanje.

Omejitve imajo tudi ključno vlogo pri preverjanju KYC / AML. Changelly vam na primer omogoča, da v prvi transakciji zamenjate do 300 USD, ne da bi preverili kaj drugega kot e-poštni naslov. Tradicionalne borze kriptovalut medtem lahko od vas zahtevajo, da preverite svojo identiteto in trgujete več kot 1.000 USD na mesec.

Neskladnost vodi do resnih glob

Neskladnost vodi do resnih glob

Finančne institucije vsako leto porabijo milijarde dolarjev za preverjanje KYC in AML. Za to obstaja dober razlog: neupoštevanje postopkov KYC in AML lahko povzroči resne globe.

Ena največjih glob, povezanih s KYC / AML, se je zgodila septembra 2018, ko je bila nizozemska banka ING kaznovana z 900 milijoni dolarjev, ker ni izpolnila zahtev nizozemske skladnosti z AML.

Preiskavo ING je vodilo nizozemsko državno tožilstvo, ki je ugotovilo, da banka ni izvajala politik, namenjenih preprečevanju finančnih gospodarskih kaznivih dejanj (kot je pranje denarja). Med letoma 2010 in 2016 družba ING ni izpolnila standardov skrbnosti, ker ni poročala o sumljivih transakcijah v svojem omrežju.

Kazen ING je povzročila udarne valove po vsem evropskem finančnem sistemu. Regulatorji Evropske centralne banke, Evropskega bančnega organa in Evropske komisije so odločno ukrepali proti veljavnim predpisom KYC / AML, da bi se v prihodnosti izognili podobnim dogodkom. Zaupni dokument je bil razposlan vladam po vsej Evropi, v katerem so bile predstavljene vrzeli v trenutnih postopkih KYC / AML.

Konec koncev preverjanje KYC in AML ni popoln postopek in ga tudi nikoli ne bo. Ker so se postopki KYC / AML sčasoma izboljšali, pa je storilcem kaznivih dejanj vedno težje pranje denarja prek obstoječih bančnih sistemov.

Najboljše izmenjave kriptovalut brez KYC / AML

Izmenjave kriptovalut brez KYC / AML

Pravkar smo porabili 2000 besed in razložili, kako postopki KYC in AML zmanjšujejo kriminalne dejavnosti v svetovnem finančnem sistemu. Zdaj vam bomo povedali o borzah kriptovalut, ki nimajo vzpostavljenih postopkov KYC ali AML.

Binance

Binance je po obsegu trgovanja ena največjih svetovnih borz kriptovalut. Obstaja preprost razlog, zakaj je Binance tako priljubljen: ima močno likvidnost, veliko kriptovalutnih parov in skoraj nobenih zahtev KYC ali AML.

Danes lahko trgujete na Binanceu samo s preverjanjem svojega e-poštnega naslova. Edina resnična “omejitev” za nepreverjene uporabnike je ta, da lahko vsak dan dvignete le do 2 BTC kripto. Če dokončate preverjanje KYC / AML, te omejitve izginejo. Za večino trgovcev, ki iščejo anonimno kripto trgovanje, pa je omejitev dviga 2 BTC več kot dovolj.

Upoštevajte, da ta pravila veljajo za vse neameriške uporabnike. Od septembra 2019 Binance zahteva, da vsi ameriški uporabniki opravijo preverjanje KYC / AML za izvajanje poslov na platformi.

KuCoin

KuCoin je še ena obsežna borza kriptovalut, priljubljena med trgovci s kriptovalutami, ki iščejo anonimno platformo. KuCoin je podoben Binanceu več kot le zaradi pomanjkanja predpisov KYC / AML: ima tudi svojo digitalno valuto, imenovano KuCoin Shares (KCS), ki deluje podobno kot Binanceova domača valuta, Binance Coin (BNB).

Danes KuCoin sprejema nepreverjene kripto uporabnike z vsega sveta – vključno z ZDA. Če želite trgovati s kripto brez kakršnega koli preverjanja KYC / AML, potem je KuCoin odlična možnost.

Bitfinex

Bitfinex je bil vedno ena najbolj priljubljenih svetovnih borz kriptovalut, čeprav je imel omejene predpise in preglednost. Bitfinex za uporabnike ne zahteva KYC. Edina omejitev je, da lahko nepreverjeni uporabniki v samo 24 urah dvignejo do 10 BTC.

Druge manj znane borze

Zgoraj navedene borze so najbolj znane kripto izmenjave, ki ne zahtevajo preverjanja KYC / AML. Obstaja veliko drugih borz nižje kakovosti in manj tekočin

Končna beseda

Know Your Customer (KYC) je sistem za preverjanje identitete, ki ga banke uporabljajo za identifikacijo svojih strank. Banke so odgovorne za “poznavanje svojih strank”, pri tem pa jim pomagajo postopki banke KYC.

Proti pranju denarja (AML) ima medtem širši obseg. Postopki za boj proti pranju denarja so zgrajeni s ciljem obvladovanja tveganj. Tveganje stranke bo na primer preverjeno ob prijavi na platformo, tveganje stranke pa bo sčasoma stalno spremljano. Stranke z velikim tveganjem za sumljive transakcije, kot so transakcije pranja denarja ali terorističnih dejavnosti, bodo identificirane s postopki institucije za boj proti pranju denarja.

Danes imajo postopki KYC in AML ključno vlogo v svetu kriptografije. Ljudem preprečujejo uporabo bitcoinov za pranje denarja ali financiranje kriminalnih dejavnosti.

Seveda imajo postopki KYC in AML tudi svoje slabosti: na primer v kriptoprostor uvajajo ovire. Prisilijo vas, da svojo identiteto preverite pri centralizirani organizaciji pred nakupom ali prodajo kripto.

Obstajajo prednosti in slabosti preverjanja KYC / AML, vendar bosta politika Vedej svojo stranko (KYC) in Proti pranju denarja (AML) v bližnji prihodnosti še naprej igrala ključno vlogo v finančnih in kripto ekosistemih..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map