Kako zaslužiti na zalogi

Čeprav na borzi ni čarobne formule za zaslužek, obstaja le malo načinov, kako verjeti v svojo korist. Ključno je, da ste realni glede svoje ravni znanja in časa, ki ga imate na voljo za naložbe.

Pasivno vlaganje

Najenostavnejši način zaslužka na borzi je pasivno vlaganje v ETF. Tako boste lahko zaslužili enako donosnost kot indeks delnic največjih borznih družb.

V zadnjih sto letih je delniški trg neprestano prekašal druge razrede sredstev, kot so obveznice, nepremičnine in plemenite kovine. Hkrati ima večina investicijskih skladov slabše indekse delniških trgov. Ko govorimo o širokem borznem indeksu, imamo v mislih indekse, kot je S&P500, ki vključuje najdragocenejša kotirana podjetja na trgu.

Torej, vlaganje v ETF, ki sledi tržnemu indeksu, pomeni, da zaslužite enak donos kot indeks, tako da ste že pred najbolj aktivno upravljanimi skladi. Pomeni tudi, da ste vloženi v razred premoženja, ki je bil dolgoročno neprekinjeno boljši. Tudi razmeroma skromni donosi se lahko v dovolj dolgem obdobju znatno povečajo. ETF-ji so tudi veliko cenejši od skoraj vseh drugih finančnih produktov.

Izboljšanje uspešnosti tržnega ETF je možno, vendar morate nekoliko več tvegati. Eden od načinov za izboljšanje uspešnosti portfelja ETF je dodajanje sredstev, ki sledijo hitreje rastočim sektorjem, kot so tehnološka in potrošniška podjetja..

Kupite in zadržite naložbe

Izraz pasivno vlaganje se običajno uporablja za vlaganje v ETF ali indeksne sklade. Pasivno vlaganje pomeni tudi dolgoročno zadrževanje sredstev brez kakršnih koli sprememb. Naložbe za nakup in zadrževanje so zelo podobne.

Preden se je pojavilo pasivno vlaganje, se je z izrazom nakup in zadrževanje uporabljal nakup posameznih delnic in njihovo zadrževanje za nedoločen čas. V veliki meri je tako zaslužil Warren Buffet, čeprav ima nekaj več od tega, kar počne.

Težje je izmeriti učinkovitost nakupa in zadrževanja vlaganja, ker je njegov uspeh ali neuspeh očitno odvisen od izbranih delnic. Toda ta strategija ima veliko prednost. Vlagatelji pogosto sabotirajo lastno uspešnost tako, da kupujejo in prodajajo delnice in poskušajo časovno določiti trg. V mnogih primerih bi zaslužili več s preprostim nakupom in držanjem delnic, ob predpostavki, da ne začnejo s strašnimi izbori delnic. Rešitev je v lasti kar nekaj različnih delnic in se držati delnic z dobrimi poslovnimi modeli, konkurenčno prednostjo in močnim vodstvom.

Napredni načini zaslužka na borzi

Pasivno vlaganje nikakor ni edini način zaslužka z delnicami ali najboljši način. Obstaja veliko bolj zapletenih metod, ki pa zahtevajo več časa in znanja ter običajno večje tveganje. Tu je nekaj najpogostejših načinov vlaganja (in v nekaterih primerih trgovanja).

Vzajemni skladi in dejavno upravljani ETF-ji

Medtem ko večina aktivno upravljanih skladov – oba sklada ETF in vzajemni skladi – ni boljša od trga, če se upoštevajo stroški, nekateri to počnejo. Veliko zelo uspešnih vlagateljev premika denar med različnimi skladi, da bi poskušali premagati trg. To pa zahteva veliko raziskav.

Skušnjava je loviti uspešnost z vlaganjem v sklade, ki so se v nedavni preteklosti dobro obnesli. To se pogosto poslabša in vlagatelji na koncu kupujejo visoko in prodajajo nizko. Trik je v iskanju sredstev, ki bodo verjetno uspešna v prihodnosti, ne glede na pretekle rezultate.

Vlaganje vrednosti

Vlagatelj vrednosti kupi delnico, če meni, da je cena, s katero trguje delnica, bistveno pod njeno dejansko vrednostjo. To je vrednost premoženja podjetja, deljena s številom delnic, ki jih je izdala, in predstavlja tudi likvidacijsko vrednost družbe.

Z nakupom delnice pod njeno vrednostjo dobite mejo varnosti in morda boste lahko ustvarili dobiček, ne da bi podjetje sploh raslo.

Torej imate omejeno slabost z velikim potencialom navzgor, če se cena delnice povrne. Vlaganje vrednosti zahteva zelo dobro razumevanje računov in računovodskih izkazov podjetja.

Naložbe v rast

Pri rasti vlaganja gre predvsem za rast dobička in potencial za rast dobička. Da bi podjetje povečalo svoj dobiček, mora bodisi povečati prodajo bodisi povečati svojo stopnjo dobička. Rast prodaje je najlažje, ko raste celoten trg za njen izdelek – v nasprotnem primeru mora podjetje povečati svoj tržni delež. Rast marže je pogosto posledica učinka ekonomije obsega, saj fiksni stroški rastejo počasneje kot prodaja.

Izziv za vlagatelje je, da cena rasti delnic običajno odraža določeno mero prihodnje rasti. Če bo rast v prihodnosti razočarala, se lahko zdi, da je cena delnic predraga in pade. Kljub temu so bile naložbe v rast v zadnjih dveh desetletjih izjemno uspešne, zlasti v tehnološkem sektorju, ki vključuje podjetja, kot so Apple, Amazon in Facebook. Drugi sektor z dobrimi rastočimi podjetji je potrošniški diskrecijski sektor, kot sta Starbucks in Nike.

Naložbe v dividende

Če vas bolj zanima rast dohodka kot rast kapitala, je druga možnost naložba v dividende. Podjetja izplačujejo dividende za razdelitev dobička svojim delničarjem. Družbe, ki izplačujejo dividende, so ponavadi bolj zrele in imajo dobre stopnje dobička.

Pogosto je skušnjava, da bi kupili delnice z najvišjimi dividendnimi donosi. Toda najpomembnejši dejavnik je pravzaprav vzdržnost dividende. Če podjetje ne more obdržati izplačil dividend, se bo cena delnice verjetno zrušila in izgubili boste veliko več kot dividenda. Najboljše dividendne delnice so tiste, ki si zlahka privoščijo, da svoje dividende še naprej dvigujejo.

Kratka prodaja

Da, zaslužite lahko, ko cene delnic padejo. To lahko storite s kratko prodajo, ki vključuje izposojo delnic (za kar plačate provizijo) in njihovo prodajo. Ko cena delnice pade, lahko delnice kupite nazaj in jih vrnete posojilodajalcu.

Skrajšanje zalog je napredna strategija, na katero je treba pristopiti previdno. Če je preveč zalog trgovcev, obstaja velika verjetnost, da se cena “stisne” višje. Ne pozabite, da je pri kratki poziciji potencialna izguba neomejena.

Trgovanje s parom

Kratka prodaja omogoča kombiniranje dolgih in kratkih pozicij. To pomeni, da lahko kupite delnico, za katero pričakujete, da bo dobro poslovala, in na kratko prodate delnico, za katero pričakujete, da bo slaba. Prednost te strategije je, da je položaj zavarovan pred splošnim popravkom trga.

Izberite borznega posrednika

Prvi korak na poti mora biti izbira borznega posrednika. Posrednik, ki ga priporočamo, je Firstrade.

Kako zaslužiti na zalogi Kako zaslužiti na zalogi Kako zaslužiti na zalogi
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje borznih posrednikov upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje borznih posrednikov upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Ocene Securities.io določa naša uredniška ekipa. Formula za točkovanje borznih posrednikov upošteva več deset dejavnikov, vključno s provizijami in minimalnimi zneski, trgovalnimi platformami, podporo strankam, regulativnimi organi in naložbenimi možnostmi.

Pristojbine

Ničelna provizija

Pristojbine

Ničelna provizija

Pristojbine

Ničelna provizija

Minimum računa

Nobenega

Minimum računa

100 dolarjev

Minimum računa

Nobenega

Promocije

Brezplačne zaloge *

* Za podrobnosti glejte spletno mesto.

Promocije

Nobenega

Promocija

Nobenega

Zaključek

Vsak od tukaj naštetih naložbenih pristopov zahteva drugačno raven znanja, spretnosti, nagnjenosti k tveganju, časa in potrpljenja. Iskanje pravega pristopa pomeni iskanje naložbenega sloga, ki ustreza vašemu znanju, osebnosti, urniku in finančnemu stanju. Pasivno vlaganje je najboljše mesto za začetek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map