IYO revolucija: Inovativno polje kmetije DeFi

Povzetek devete okrogle mize OKExDeFi, na kateri sta sodelovala temeljna člana skupnosti YFII Ahmed Alsayadi in Dovey Wan

V podjetju OKEx nenehno gledamo v prihodnost – in verjamemo, da to pomeni decentralizirano financiranje.

Da bi razširil sporočilo, naš izvršni direktor Jay Hao organizira novo virtualno serijo okroglih miz OKExDeFi z voditelji iz različnih industrij, da bi razpravljali o njihovem napredku na področju DeFi, vpogledih in prihodnjih načrtih.

V tej okrogli mizi Jay intervjuva Ahmeda Alsayadija in Doveyja Wana, osrednja člana decentralizirane avtonomne organizacije skupnosti DFI.money (YFII).

Tu so ključni poudarki iz okrogla miza.

Jay: Pogovorimo se o YFII Vault in njegovem lastniškem žetonu, iToken. Kakšna je vloga iToken-a v ekosistemu YFII? Vsi prihodnji načrti za iToken?

Ahmed: Najprej predstavim Vault.

Vault je kot agregator za naložbe v kripto prostor. Če vlagate v ta trezor, poskušamo najti najboljše naložbene priložnosti v prostor in tam vlagati. Na primer pri pridelavi pridelkov je veliko projektov, ki jih lahko vlagate vase, vendar morate vedeti, da obstaja tveganje, če vlagate sami. Če pa se pridružite trezorju, ta denar vložimo v projekte, ki dejansko nimajo stalnih zakonov. Torej, denar preprosto vstavite v trezor in mi opravimo revizijo namesto vas, tako da bi bilo manj tvegano, kot če bi vlagali sami.

iToken je lastniški žig tega trezorja. Ko na primer položite DAI, prejmete iDAI. Vaš delež tega trezorja in obresti bodo šli neposredno v trezor, tako da boste ob umiku dobili svoj DAI skupaj z obrestmi..

iToken je tržen in ga zdaj podpira OKEx. Hvala, OKEx – mislim, da je bil pravkar dodan v OKEx Earn, da lahko tudi uporabniki OKEx vlagajo na ta način.

Jay: Zagon YFII je tipičen primer poštenega zagona. YFII nima nagrad za predhodno rudarjenje, ICO ali razvijalce. Edini način za pridobitev YFII je zagotoviti likvidnost bazenom. Naj bodo poštene predstavitve v modi na področju DeFi?

Dovey: Sejemske predstavitve niso namenjene samo podjetju DeFi. Pošteno lansiranje je bistvo Bitcoina (BTC), pa tudi mnogih teh kriptos starih šol, kot je Monero (XMR) in nekaj drugih. Torej, koncept kot bitcoinci smo zelo dobro poznali – in izraz zelo dobro poznamo "pošten začetek" ko gre za dokazno delo, ker je bilo leta 2013 veliko začetnega rudarjenja PoW, in v bistvu, če ni predhodnega rudnika, se 100% porazdelitve žetonov razdeli rudarjem. 

Mislim, da je bila druga generacija distribucije žetonov v osnovi narejena s prvotno ponudbo kovancev. Težava pri mednarodnih organizacijah ICO je bila v tem, da je bilo, če se samo ozremo nazaj na leto 2017 ali 2018, v našem prostoru zelo malo predpisov in tone nesimetrije informacij. Zgodnji vlagatelji so imeli veliko več informacij in imeli so veliko več prednosti, ko gre za stroškovno osnovo.

Veliko malih vlagateljev ali zgodnjih uporabnikov nima poštenega dostopa. Kot sem že rekel, poštene predstavitve niso rezultat. Gre za pravičnost do dostopa in enake možnosti. V generaciji ICO ni bilo enakih možnosti. Torej, mislim, da je gibanje poštenega lansiranja pravzaprav renesansa kriptosvetov stare šole – zato menim, da je hitro pritegnilo ne samo skupnost DeFi, temveč celotno skupnost kriptovalut..

100% podpiram poštene predstavitve, saj pravične predstavitve pomenijo brezplačno priložnost – dejansko ustvarjanje vrednosti izhaja iz vključevanja v uporabo protokola in seznanjanja z izdelki in storitvami. Ne gre le za hitro bogatenje, kajti v času ICO je bilo vse premoženje hitro obogateno – prave koristi ni bilo. Ljudje niso imeli pojma in jih sploh ni zanimalo. Ko gre za poštene uvedbe, morate bodisi zagotoviti svoj kapital, da lahko ponudnik likvidnosti, bodisi lahko prispevate na bistvene načine.

Pošteno predstavitev govori o meritokraciji; gre za pridobivanje nagrad na podlagi vaših prizadevanj in prispevkov – torej 100% podpiram to gibanje in renesanso.

Ahmed: Strinjam se s tabo – ampak v resnici postaja igra za kite. To je dober korak v smislu pravične distribucije, vendar ni dovolj. Nekateri projekti, na primer WHALE, so se samo pridružili in vzeli vse žetone in jih nato odvrgli. Dolgoročno projekt ni zdrav. To je dober korak, vendar mislim, da bi moralo biti več, recimo, dolgih zapor.

Jay: Potopimo se v naslednje vprašanje. Nekatere skupnosti na Kitajskem mislijo, da sta DeFi in likvidnostno rudarstvo podobna piramidnim shemam, ki ustvarjajo mehurčke. V primerjavi z zahodnimi ljubitelji DeFi-ja je kripto-skupnost na Kitajskem že prej izkusila bolečino FCoin-a in rudarjenja transakcij. To jih bo morda oddaljilo od pridelave donosa in DeFi. Kaj zdaj o DeFi misli kitajska skupnost?

Dovey: Številni člani kitajske skupnosti – kripto ljudje na splošno – se zagotovo zavedajo, da to ni shema rudarjenja likvidnosti, ki smo jo izkusili v letu 2018. Začel FCoin, stvari so kar hitro minile in cikel gradnje in porušitve je vsekakor ostrasel mnoge od teh Kitajski kripto člani.

Čeprav je zasnova spodbud nekako podobna, se mi zdijo bistvene funkcije in predlogi popolnoma drugačni. Zato so tudi rezultati različni. Popolnoma razumem, zakaj člani kitajske skupnosti mislijo, da so likvidnostno rudarstvo ali DeFi popolnoma Ponzijeve sheme ali prevare, saj gre pri Ponzi za element likvidnosti v resnici – vendar ne bi štel za prevaro, čeprav jih je veliko prevar tam zunaj. Obstaja pa tudi nekaj legitimnih. Mislim, da preprosto ne morete vsega posploševati.

Toda ko že govorimo o tveganjih, mislim, da kmetovanje in likvidnostno rudarstvo nista namenjena povprečnim uporabnikom. Zelo sem navdušen, da je OKEx ustanovil nekakšen kripto sklad denarnega trga. Nad tem sem zelo navdušen, ker za povprečno kmetijsko shemo v bistvu potrebujete določeno stopnjo tehničnega razumevanja, kako deluje pametna pogodba, potem pa obstaja veliko izračunov. Mislim, da to ni za povprečne potrošnike, pri lažnem predstavljanju denarnic ali prevarah pa obstaja veliko tveganj. Mislim, da tveganja, prilagojena vrnitvi, niso dovolj velika le za povprečne uporabnike. Zato mislim, da bomo v prihodnosti videli veliko več kmetijskih agregatov, ki jih ponujajo centralizirane borze, kot je OKEx.

Resnično sovražim pripoved, da bi moralo biti vse na DeFi-ju in da centralizirano financiranje ali CeFi nima prihodnosti. Obstaja nekaj srednjega, ker vsi niso razvijalci pametnih pogodb. 99% potrošnikov ne zna brati kod pametnih pogodb, kajne? Vsekakor potrebujemo neko občinstvo vmes – in mislim, da so izmenjave, kot je OKEx, popolni igralci za te namene.

Ta intervju je bil zaradi jasnosti urejen in zgoščen.

Pridružite se našim kanalom, če želite izvedeti več o blockchainu, kriptovaluti in DeFi:

Jay Hao, izvršni direktor OKEx 

OKEx Uradno

https://twitter.com/OKEx

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://www.facebook.com/okexofficial/

Zasluge za goste okrogle mize #OKExDeFi:

Ahmed Alsayadi, glavni član skupnosti @YFII (DAO)

https://twitter.com/alsayadii

Dovey Wan, glavni član @YFII skupnosti (DAO)

https://twitter.com/doveywan

https://www.linkedin.com/in/doveywan

DFI.money

https://twitter.com/DfiMoney

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map