Jay Hao: Primerjava likvidacijskih motorjev kripto izmenjav

V zadnjih dveh letih usmerjamo svoja prizadevanja za izpopolnitev mehanizma za obvladovanje tveganj na terminskem trgu in že približno leto in pol beležimo morebitne povračila BTC. Ta sistem je bil zasnovan tako, da v našem zavarovalnem skladu zadrži majhno količino uporabniških sredstev, tako da lahko preživimo >30-odstotni padec trga med nestanovitnostjo. Jasno mi je, da slepo zvišanje stopnje vzdrževalne marže škodi našim uporabnikom.

V zadnjih šestih mesecih so voditelji z naših medsebojnih izmenjav, kot sta FTX in Deribit, OKEx že večkrat javno prepoznali. Do 13. marca še nikoli nismo imeli priložnosti, da bi zares videli, kako bi se vse sestavilo, niti ne bi dovolili, da bi trg preizkusil naš sistem za obvladovanje tveganj. Ta petek, 13. nesreče, ne želimo imenovati kot dogodek črnega laboda, saj smo že predvidevali tak dan, ko bi oblikovali svoje sisteme. Na to smo bili dobro pripravljeni.

Vir: https://twitter.com/SBF_Alameda/status/1237569751460671491 Vir: https://blog.deribit.com/insights/crypto-derivatives-exchanges-liquidation-pioneers/

Kot izvršni direktor podjetja OKEx je bil eden mojih najbolj ponosnih trenutkov, ko je Huobi (naš doppelgänger) kopiral in lansiral isti sistem sistema za obvladovanje tveganja kot naš le nekaj dni pred taljenjem trga. Rekli so, da je posnemanje najiskrenejša oblika laskanja – rad bi mislil, da je Huobi lahko zdržal to nestanovitnost na trgu, tako da je sledil našim stopinjam, kar je eden naših “posebnih” prispevkov k kripto ekosistemu. Z inovacijami ne bomo prenehali. Naš cilj je postati Nikola Tesla v blockchain industriji, graditi jedro infrastrukture blockchain in utirati tla za uspeh vseh. Pričakujem, da bodo naši najbližji prijatelji, ki so imeli koristi od naših inovacij, še naprej uživali naše sadove, tako da bodo v kratkem izboljšali zasnovo svojih zamenjav in linearnih izpeljank, ki temeljijo na naših.

Vir: https://huobiglobal.zendesk.com/hc/en-us/articles/900000297826-Huobi-DM-Huobi-Futures-Releases-Partial-Liquidation

Kot večina borz izvedenih finančnih instrumentov smo tudi mi imeli kolcanje od 12. do 13. marca, ko so se izdelki swap v četrtek zvečer pred večjim padcem za nekaj minut spustili. Naša tehnična ekipa je lahko v kratkem času povečala obseg poslovanja in sistem spet povezala v splet. Ekipa OKEx je bila nato celo noč v straži v visoki pripravljenosti in pri menjavi se ni zgodilo nobeno večje nesreče. Od takrat je bilo razmeroma gladko plovbo za naše izvedene trge in nismo trpeli nobenih pritožb.

V primerjavi z drugimi vodilnimi v industriji se je Deribit zavarovalno izčrpal, vendar so ukrepali hitro in vbrizgali 500 BTC lastnega kapitala za zaščito trgovcev. V najtemnejših urah petkovega jutra, podobno kot S&Odklopnik P500 se sproži, ko trg močno pade, so BitMEX padli zaradi vzdrževanja in ustavili nadaljevanje likvidacije po celotni panogi.

Govorilo se je, da je bilo vzdrževanje ročna poteza, s katero je BitMEX-ovi likvidacijski mehanizem ustavil kaskadno likvidacijo vseh uporabnikov, medtem ko je bila njihova likvidnost nizka. Če BitMEX ne bi šel navzdol, bi likvidacije zlahka še naprej zniževale cene Bitcoinov na trimestne ravni zaradi inverzne narave njihovih terminskih pogodb..

Vendar ne verjamem, da je bilo namerno, in industrija bi morala biti hvaležna za to, kako se je razvila. Če si trg ne bi dal duška, bi resnično prišel na prireditev na ravni črnega laboda. Zamisel je bila, da je bilo zelo verjetno, da je BitMEX utrpel DDoS napad svojih konkurentov, tako kot se je zgodilo z OKEx.

Vir: https://blog.bitmex.com/site_announcement/system-status-update-13-march-2020/ Vir: https://twitter.com/DeribitExchange/status/1238426708895830018

Zdi se, da se je najslabša situacija zgodila pri Binanceu, ki je utrpel približno 50-odstotno zmanjšanje njihovega zavarovalnega sklada. Njihov zavarovalni sklad deluje na precej zanimiv način. Za večino borz, razen če se zavarovalni sklad popolnoma izčrpa, borza ne bo uveljavljala nobenih povračil ali samodejnega razdolževanja; toda v teku je Binance izgubil približno 6,5 milijona dolarjev svojega sklada. Tudi če je ostalo 6 milijonov dolarjev, so z avtomatskim razdolževanjem (ADL) odvili zmagovalne pozicije trgovca, kar je pričakovano povzročilo ogorčenje na Twitterju. Ni bilo jasno, ali je bil sistem pravičen ali so bili vpleteni privilegirani tržni proizvajalci, ki niso dolžni tega samodejnega razdolževanja. ADL je v teh okoliščinah poguben za trgovce, če bi uporabnik uporabljal terminske pogodbe za zavarovanje drugega položaja, bi izgubil precejšen znesek na drugi nogi. Vzemimo za primer, ko se je v petek zjutraj trg zrušil s 6000 na 5000 in če bi vas razdolžili, bi bili skoraj zagotovo utrpeli 20-odstotno izgubo. Medtem ko v OKEx-u vsi igrajo po istih pravilih, se povračilo uveljavlja le, ko se zavarovalni sklad izčrpa.

Vir: https://www.binance.com/en/futures/funding-history/1 Vir: https://twitter.com/cz_binance/status/1238070877289353217 Vir: https://twitter.com/Fat_macedonian/status/1238080834982346753 Vir: https://twitter.com/lionel_tlse/status/1238074058664804352 Vir: https://twitter.com/skewdotcom/status/1238428787865460736

Ko se je ves prah polegel, je sistem OKExov vzdržal nestanovitnost in v kritičnih 24 urah je bil naš promet in likvidnost v prednosti. Morda nismo popolni in še vedno obstaja prostor za izboljšave, vendar obljubljamo, da bomo še naprej neutrudno delali za zaščito premoženja uporabnikov.

Sledite OKEx na:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map