Jay Hao: Rekonstrukcija svetovnega denarnega sistema v neuravnoteženem svetu

23. marca, ko se je pandemija COVID-19 še naprej stopnjevala po vsem svetu in finančni trgi še naprej strmo padajo, je ameriška centralna banka hitro presenetila novo politiko – Quantitative Easing Infinity (aka QE infinity) za zagotavljanje likvidnosti na trgu . Je to učinkovit ukrep? Povečuje medbančno likvidnost, kot je Fed v svoji nedavni izjavi izjavil, da bo v svoj nakup vključil komercialne hipoteke, zavarovane s hipoteko. To spremeni vlogo centralne banke iz “zadnjega posojilodajalca” v “zadnjega kupca”. Teoretično lahko banke dajo toliko hipotekarnih posojil, kolikor želijo, tveganje pa prepustijo Fedu, pri čemer rešijo problem posojil bankam, zmanjšajo stroške financiranja in olajšajo pritisk odplačevanja dolga številnih podjetij.

Vprašanje pa je, ali je QE Infinity zdravilo za to krizo? Vsi vemo, da je bila korenina tega padca tržna panika, ki jo je povzročilo poslabšanje pandemije in padec cen nafte. Ker se novi koronavirus še naprej poslabšuje, so se svetovne proizvodne dejavnosti ustavile, kar je povzročilo počasno gospodarstvo in vsak dan vse večje stečaje podjetij. Gospodarska zaustavitev je bistvo trenutnega upada. Vbrizgavanje likvidnosti na trg prek neskončnosti QE je kot dajanje več prehrane kritično bolnemu – ne bo delovalo samo. Tudi če se likvidnost poveča, tovarne še vedno ne bodo mogle nadaljevati proizvodnje in panika na trgu ne bo izginila. Namesto tega bi morala vlada izvajati bolj proaktivne ukrepe za nadzor nad širjenjem koronavirusa in podpirati gospodarske dejavnosti, da bi povrnila zaupanje trga.

Prejšnji teden sem poudaril, da Fedov QE ni le zapornica po svetu, temveč tudi olajšanje lastnega pritiska na odplačilo dolga – zdaj pa so šli celo bolj v neskončnost QE. Tu se zastavlja vprašanje: Kako Fed prisili druge države, da plačajo za krizo svoje države??

Odkar so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vzpostavili propad sistema Bretton Woods in sporazuma o Jamajki, ameriški dolar ni več vezan na zlato in njegova vrednost postane prosto plavajoča, vendar prevlada dolarja ni prenehala. Od osemdesetih let dolar kroži po vsem svetu takole:

  1. 1..Iz razvitih držav v države v razvoju: Za spodbujanje domače gospodarske rasti morajo države v razvoju zaradi nezadostne domače potrošnje močno razvijati izvozne panoge in izvažati velike količine blaga v razvite države..

2..Od držav v razvoju nazaj do razvitih držav: Ime izvozne igre držav v razvoju je zniževanje njihovih deviznih tečajev, da bi ohranili cenovno prednost lastnih surovin. Zaradi tega morajo centralne banke držav v razvoju posegati v devizni tečaj tako, da za vzdrževanje ugodnih deviznih tečajev kupijo veliko državnih obveznic, ki jih izdajo razvite države, dolar pa se vrne nazaj v razvite države.

3. Ko države v razvoju kupujejo ameriške zakladne obveznice, dolar teče nazaj v razvite države. Nato lahko razvite države sredstva uporabijo za ponovni nakup blaga iz držav v razvoju.

Za lažje razumevanje zgornjega si oglejte ta primer. Kmet je težko prisluženo hrano prodal najemodajalcu, najemodajalec pa mu je z Benjaminovim bankovcem, ki dejansko stane 10 centov, plačal 100 dolarjev. Kmet je nato z bankovcem kupil obveznico z nizkimi obrestmi od najemodajalca. Po tem je najemodajalec vzel bankovec za 100 dolarjev, da je od kmeta kupil hrano.

To je nekakšno nematerialno izkoriščanje – razvite države lahko plačajo nerazumno nizke stroške za nakup blaga, ki ga proizvajajo države v razvoju na račun zdravja državljanov in okolja slednjih. Še huje pa je, da se države v razvoju soočajo z zahtevnejšim problemom – razvrednotenjem dolarja. Dokler lahko Fed tiska denar s svojimi tako imenovanimi orodji denarne politike, se države v razvoju ne bi mogle soočiti s tveganjem krčenja deviznih sredstev. Tako kot zgornji primer, čeprav so kmetje od najemodajalca kupili obveznico v višini 100 dolarjev, bi leto kasneje s 100 dolarji morda lahko kupili le pol vreče riža namesto ene vrečke.

Kakor koli že, v tem monetarnem sistemu se tudi razvite države soočajo z resnimi izzivi. Ker lahko države v razvoju uživajo primerjalno prednost z boljšo kakovostjo izdelkov po nizkih stroških, to oslabi konkurenčnost razvitih držav, kar vodi v upad njihove predelovalne industrije. Posledično je veliko gospodinjskih uslužbencev v ZDA v zadnjih letih izgubilo službo. Tam je zloglasni "Rust Belt" po drugi strani pa je ta položaj koristil industriji finančnih storitev. Zlasti podjetja na Wall Streetu so v procesu globalizacije zaslužila veliko denarja.

Neuspeh svetovnega denarnega sistema je povzročil neravnovesja med gospodarstvi po vsem svetu, neenakost v porazdelitvi in ​​porast "deglobalizacija" in populizem. Zato ni presenetljivo, da je Donald Trump prevzel mesto predsednika in nastajajoče evropske desničarske sile, kar je prepleteno z globokimi ekonomskimi razlogi.

Kako se lahko soočimo s tako neuravnovešenim svetom, ki bo preoblikoval sedanji svetovni denarni sistem??

Osnovni problem krhkega denarnega sistema je v hegemoniji ene suverene valute pred drugimi. Da bi to premagali, moramo razmisliti o novem denarnem sistemu, naddržavni valuti. Pravzaprav ideja o suvereni valuti obstaja že dolgo. V štiridesetih letih je John Maynard Keynes predlagal konceptualno naddržavno valuto z imenom “Bancor”. Po finančni krizi leta 2008 so nekateri predlagali posebne pravice črpanja (SDR) MDS. Vendar je v sedanjem globalnem političnem in gospodarskem kontekstu z mednarodnim sodelovanjem težko vzpostaviti globalni sistem suverene valute.

Kljub temu potencial vidimo v kriptovaluti. Trenutno ima Bitcoin značilnosti naddržavne valute. Čeprav je zaradi nestanovitnosti cen težko postati svetovna valuta, nekaj upanja vidimo v Facebookovem stabilnem projektu Libra.

Tehtnica je vezana na košarico valut. V tem smislu je bolj podoben SDR. Zaradi scenarijev uporabe je lahko služil osnovni funkciji naddržavne valute. Še pomembneje je, da se tehtnica izda na podlagi sistema valutnega odbora s 100-odstotno zajamčeno rezervo. Zato tehtnice zaradi prekomerne ponudbe verjetno ne bodo dočakale inflacije.

Tehtnica je dober poskus sveta, da se premakne k supersuverenemu valutnemu sistemu. Kljub oviram, ki so pred nami, se veselim, da bo več kriptovalut, kot je tehtnica, prineslo presenečenja in upanja.

Sledite OKEx na:

 https://twitter.com/OKEx

 

https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/okexofficial_en

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map