Skupnosti naslednje stopnje: novo obdobje decentraliziranega avtonomnega upravljanja

V podjetju OKEx nenehno gledamo v prihodnost – in verjamemo, da to pomeni decentralizirano financiranje.

Da bi razširil sporočilo, naš izvršni direktor Jay Hao prireja novo virtualno serijo pogovorov okrogle mize OKExDeFi z voditelji iz različnih industrij, da bi razpravljali o njihovem napredku na področju DeFi, vpogledih in prihodnjih načrtih.

V tej okrogli mizi Jay intervjuva Luisa Cuendeja, ustanovitelja in izvršnega direktorja Aragonije. 

Tu so ključni poudarki okrogle mize.

Jay: Za zanimiv decentraliziran izdelek avtonomne organizacije sem v živo slišal na glavnem omrežju Ethereum – Aragon Court. Zdi se, da Aragonsko sodišče deluje kot orodje za lažje usklajevanje in reševanje sporov znotraj DAO. Nam lahko poveste kaj več o tem, kaj je Aragonsko sodišče, in o njegovem pomenu?

Luis Cuende: Torej, DAO so v bistvu pametne pogodbe. So super, a zelo statični. Na koncu so računalniške kode – in računalniki ne vedo vsega, kar se dogaja v človeških možganih. Pametne pogodbe lahko ugotovijo, ali je vaše stanje nad ali pod določeno številko, ne morejo pa vam sporočiti, ali spoštujete človekove pravice – na primer svobodo, zasebnost ali kaj drugega. 

Torej obstaja element, ki ga DAO danes manjka, kar je subjektivni element, ki obstaja v svetovnih pravnih sistemih in ga uveljavljajo sodišča – in tako smo ustvarili to decentralizirano sodišče. S tem decentraliziranim sodiščem lahko DAO ustvarijo svojo “ustavo” in, če je kdo ne spoštuje, lahko nekdo začne spor in gre na sodišče ali kaznuje stranko, ki tega ne upošteva. To omogoča kup stvari, saj lahko tisoči dostopajo do novega sveta subjektivnosti. 

Zelo je podobno sodišču v resničnem svetu. Razlika je v tem, da so na aragonskem sodišču porotniki anonimni in jih ekonomsko spodbujajo z uporabo podobnega dokazila o vložku. Torej je v tem smislu drugače, toda postopek je pravzaprav zelo podoben. 

Druga razlika je v tem, da se primeri, ki so trenutno na sodišču v Aragoniji, zelo razlikujejo od tistih, ki jih obravnavate v tradicionalnem svetu. Na primer, iščemo enostavne stvari, kot je moderiranje vsebine. Ogledujemo si stvari, kot so: Ali je ta predlog za financiranje skladen s tem majhnim dokumentom o tem, katere donacije bi lahko prejele denar od tega DAO? Ni tako, da bi lahko tožili farmacevtsko podjetje ali kaj podobnega. 

Druga pomembna stvar je, da je na sodišču v Aragoniji popolnoma omejena odgovornost.

Jay Hao: Kaj upate, da lahko centralizirani igralci, kot je OKEx, naredijo več za olajšanje prostora DeFi?

Luis Cuende: Imam predlog – in sicer je uvedba DAO in imetnikom OKB omogočiti upravljanje nečesa, za kar menite, da je dragoceno. Verjamem, da je moč DeFi-ja skupnost, zato se veselim prve centralizirane borze, ki zažene DAO in nekakšen program kmetovanja z nekaterimi žetoni. Mislim, da bo to neverjetno. 

Jay Hao: Nekateri zgodnji igralci v kripto prostoru, tako kot mi, se še vedno zelo jasno spominjajo napada DAO v letu 2016. Hack nas je razmislil o razvoju decentraliziranih avtonomnih organizacij. Kaj se lahko naučimo iz tega dogodka, kar bi lahko pomagalo pri oblikovanju prihodnosti DAO?

Luis Cuende: Očitno je bilo, ko smo leta 2016 sprejemali odločitve, nekaj mesecev po krampu DAO. Torej, ena stvar, ki smo jo želeli jemati resno, je bila varnost. 

Tako lahko danes v DeFi-ju vidite, da imajo protokoli sto milijonov dolarjev upravljanja premoženja v eni uri brez revizij. Izvajali bi veliko revizij kode, varnostnih revizij, revizij varnostnega okolja in zelo počasi razvijali upravljanje premoženja. Če danes vidite Aragona, je po dveh letih na glavnem omrežju premoženje v upravljanju v zadnjem času zelo naraslo. To je približno 4 milijone dolarjev pred letom in 150 milijonov dolarjev danes. 

Če pogledate žetone, zavarovane v Aragoniji, ki jih upravljajo Aragon ali DAO, gre za milijarde dolarjev. DAO-ji so v teh mesecih opazili parabolično rast, vendar so trajala leta, da smo prišli sem. Torej, mislim, da se je veliko revizij in naša osredotočenost na varnost resnično obrestovalo.

Jay Hao: Zadnje vprašanje, zelo enostavno – predlagajte eno besedo, da opišete prihodnost DeFi-ja. In zakaj?

Luis Cuende: Stresno, ker moraš biti na razpolago 24 ur na dan. Če greš na dopust za en teden in se vrneš, se je vse spremenilo.

Pridružite se našim kanalom, če želite izvedeti več o blockchainu in kriptovalutah & DeFi:

Jay Hao, izvršni direktor OKEx 

OKEx Uradno

Zasluga za našega gosta na okrogli mizi OKExDeFi:

Luis Cuende, ustanovitelj & Izvršni direktor @Aragon

https://twitter.com/licuende

https://www.linkedin.com/in/luisivancuende/

Aragon

https://twitter.com/AragonProject

https://www.linkedin.com/company/aragonproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map