Univerzalni dostop do trga: moč decentraliziranih finančnih pogodb

Povzetek 10. okrogle mize OKExDeFi, na kateri sodeluje soustanovitelj UMA Hart Lambur

V podjetju OKEx nenehno gledamo v prihodnost – in verjamemo, da to pomeni decentralizirano financiranje. Da bi razširil sporočilo, naš izvršni direktor Jay Hao prireja novo virtualno serijo pogovornih okroglih miz #OKExDeFi z voditelji iz različnih industrij, da bi razpravljali o njihovem napredku na področju DeFi, vpogledih in prihodnjih načrtih.

V tej okrogli mizi Jay intervjuva Harta Lamburja, soustanovitelja UMA. Leta 2013 je Lambur soustanovil Openfolio, platformo za sledenje osebnih financ, ki jo je leta 2017 kupilo podjetje za finančno načrtovanje. Zdaj vodi skupino raziskovalcev finančnih pogodb in preroškega oblikovanja pri UMA.

Tu so ključni poudarki iz okrogla miza.

Jay: Zdi se mi, da je UMA infrastruktura za gradnjo finančnih pogodb na Ethereumu. Kako delujejo predloge finančnih pogodb za prilagajanje različnih finančnih produktov v verigi?

Hart: Če torej razmišljate o finančnih produktih na splošno – na skoraj vsako finančno pogodbo gledam kot na pogodbo -, danes, v svetu fiatov, bi rekel, da so skoraj vsi kot pravne pogodbe. Skoraj vsak izdelek izgleda tako. Torej, če gre za zavarovanje, je očitno, da gre za to pogodbo med vami in vašim ponudnikom zavarovanja, kjer dobite izplačilo v primeru nekega dogodka. Če ste hedge sklad in opravljate neke vrste zamenjave ali izvedene finančne instrumente, gre očitno za pogodbo med vami in vašo stranko za finančno izplačilo. Tudi za posameznika z borznoposredniškim računom trdim, da je posredniški račun račun, ki ima zaloge v imenu svojega uporabnika, in med tem posameznikom in tem posredniškim računom obstaja pravni dogovor, ki pravi, da imajo pravice do lastništva zalog.

Torej, tisto, kar v resnici poskušamo narediti v DeFiju, je, da te pogodbe prepišemo tako, da se uveljavijo na verigi blokov in ne na pravni infrastrukturi. Drug način razmišljanja o tem je, da so izvršeni anonimno – in zato ne morem tožiti osebe na drugi strani moje pogodbe, da bi jo prisilila, da naredi, kar hočem. Izvajajo jih s programom gospodarskih spodbud, ki stoji za temi pogodbami, tako da ljudje počnejo tisto, kar si želijo. V resnici torej na to, kar si UMA poskuša storiti, gledamo zgolj kot na to – tj. Poskušamo narediti infrastrukturo za enostavno gradnjo teh finančnih pogodb z ustreznimi spodbudnimi strukturami, ki bodo prisilile pogodbene udeležence, da izpolnijo pogodb, ker je to v njihovem najboljšem gospodarskem interesu.

Jay: Vsi govorijo o uvajanju resničnih sredstev v nezaupljivo tokenizacijo na verigah blokov. Ali UMA počne enako – in ali lahko preprosto razložite mehanizem, ki stoji za tem??

Hart: Ljudje že nekaj časa govorijo o resnični tokenizaciji premoženja. Na vaša vprašanja bom odgovoril obojestransko – kako lahko z UMA ustvarite resnično sredstvo in ločeno tudi, kakšen interes imamo po teh vrstah sredstev.

Za začetek s tem, kako to storimo, vzemimo primer zlata. Recimo, da želite ustvariti žeton, ki sledi zlatu. Sintetični žeton v resnici ni zlato. Gre za finančno pogodbo, ki naj bi odražala ceno zlata. Za to lahko uporabite sistem UMA, tako da ustvarite pogodbo, ki je v mnogih strukturah podobna delovanju pogodb MakerDAO. Če želim ustvariti žeton iz sintetičnega zlata, lahko nadaljujem in zaklepam kup zavarovanj v pogodbo. Recimo, da je zlato trenutno vredno 1000 dolarjev. Lahko dam 120% – torej 1200 USD – ali več. USDT, na primer, dam v pametno pogodbo in lahko kovam eno pogodbo iz sintetičnega zlata. Kot sponzor žetona so moje zahteve, da razmerje zavarovanja vzdržujem na 120% ali več. Ta zlati žeton lahko nato prodajem in trgujem kot žeton ERC-20, ki predstavlja eno unčo zlata – in ker sem sponzor žetona, bo ustvarjalec tega žetona vedno obdržal to odvečno zavarovanje. Če bi kupili ta zlati žeton, veste, da bo vedno podprt z vsaj primerno količino dolarjev, koliko je zlato vredno. Bum! Imamo naš žeton iz sintetičnega zlata – in to lahko storite s čimer koli, in to lahko storite zelo učinkovito z uporabo tega neprecenljivega okvira, ki ga imamo, ki ima minimalne klice oracle in minimalne režijske stroške za dejansko ustvarjanje tovrstnih sredstev.

Drugo vprašanje – v smislu »ali si uporabniki to želijo? – Pravzaprav sem manj prepričan, da si uporabniki želijo resnična sredstva na verigi blokov. Naša infrastruktura deluje čudovito za njihovo ustvarjanje, vendar moram reči, da si večina uporabnikov kripto danes želi kripto ali stvari, povezane s kripto. Nisem prepričan, da se je trg še dovolj razvil, da bi uporabnike zanimala resnična sredstva. Tu bi se rad izkazal za napačnega, toda samo mislim, da jih ob pogledu na stvari, ki jih ljudje zanimajo, veliko bolj zanima kot ustvarjanje izdelkov, povezanih s kripto ali kovancev, kot pa sintetičnega zlata..

Jay: CeFi in DeFi – kakšna naj bi bila njihova najboljša zveza v vaših očeh? Kaj bi predlagali, da OKEx stori več za olajšanje prostora DeFi?

Hart: Moje osebno stališče je, da bi moral biti DeFi infrastruktura. DeFi bi moral biti kot vodovod in orodja, ki se uporabljajo za ustvarjanje finančnih produktov in finančnih pogodb za novo vrsto inovacij.

Borze, kot je OKEx, te vidike uvajajo in uvajajo interakcije. Zaupate blagovni znamki in izkušnjam ter njeni bazi uporabnikov OKEx. Fantje imate distribucijo. Imate uporabnike. Novosti na platformi so pravzaprav kupci. Želijo si, da bi lahko odšli tja, kjer jim zaupajo, in imeli dostop do vseh teh naravnih izdelkov in storitev.

Jay: Ja, točno. Mislim, da je bolj kot most med dvema dimenzijama. Ena dimenzija je DeFi, druga pa resnični svet. To je vrzel in OKEx prihaja kot CeFi, da jo premosti.

Hart: Ja. Analogija je smiselna, ker imate v tradicionalnih financah infrastrukturo. Razmislite o ETF-jih ali vzajemnih skladih in vrstah infrastruktur, ki obstajajo za podporo tem skladom. Ste upravitelji premoženja, ki ste dejansko proizvajalci teh finančnih produktov. Blackrock ustvarja vse te aplikacije, vendar ETF-jev dejansko ne morete kupiti neposredno od Blackrocka. Namesto tega te ETF kupujete pri zamenjavah, Fidelity, posrednikih ali Robinhoodu. Ta posredniška podjetja so v ospredju. Mislim, da ta vzorec deluje zelo dobro in tudi vidim, da ta tip vzorca resnično skalira DeFi.

Veste, nekateri ljudje v DeFiju se resnično ne strinjajo z mano glede tega, toda mislim, da se mi zdi izmenjava kot prehod za premostitev te vrzeli in uporaba DeFi-ja kot infrastrukture za ustvarjanje vseh teh izdelkov zdi logična pot naprej v prostoru.

Ta intervju je bil zaradi jasnosti urejen in zgoščen.

Pridružite se našim kanalom, če želite izvedeti več o blockchainu, kriptovaluti in DeFi:

Jay Hao, izvršni direktor OKEx

OKEx Uradno

Zasluga za našega gosta na okrogli mizi #OKExDeFi:

Hart Lambur, soustanovitelj @UMA

https://twitter.com/hal2001

https://www.linkedin.com/in/hartlambur/

UMA

https://twitter.com/umaprotocol

https://www.linkedin.com/company/umaproject/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map