Vprašanje direktorja OKEx: 10 vprašanj o kitajskem DCEP

Posnetki zaslona testnega vmesnika težko pričakovanega Kitajskega DCEP (Elektronsko plačilo v digitalni valuti) je bomba za finance, blockchain in kripto prostore. Razkritje vmesnika namiguje, da je DCEP verjetno v končni fazi razvoja in se govori, da se Kitajska ljudska banka (PBOC) pripravlja na izstrelitev pilotov digitalnega juana v štirih mestih, vključno z Xiong’An, Suzhou, Chengdu, in Shenzhen.

Z veliko hrupa in zanimanja smo se pogovarjali z izvršnim direktorjem OKExa Jayom Haojem in mu zastavili deset pogostih vprašanj o DCEP.

Preskusni vmesnik DCEP

Q1. Kaj je DCEP in v čem se razlikuje od obstoječi kitajski juan?

Jay: Preprosto povedano, DCEP so bankovci in kovanci kitajskih juanov, ki jih uporabljamo vsak dan digitalizirano.

Q2. Ali sta si podobna DCEP in Bitcoin?

Jay: Ne, gre za povsem različni stvari z dvema značilnima razlikama:

Prvič, DCEP 100-odstotno podpira državni rezervni sklad. Z drugimi besedami, gre za dolgove centralne banke, za katere jamči PBOC. Torej, to je nacionalna suverena valuta. Po drugi strani pa Bitcoin ne podpira nobena centralna banka. Zato prihaja do velikega nihanja njegove vrednosti.

Kar zadeva zasnovo, DCEP sprejme dvoslojni operacijski sistem – PBOC najprej pretvori DCEP v banke ali druge finančne institucije, nato pa te institucije digitalno valuto še naprej distribuirajo v javnosti. Bitcoin se izda na decentraliziran način, imenovan rudarstvo, pri katerem ne sodelujejo nobene centralne banke ali poslovne banke, in se distribuira neposredno javnosti.

Q3. Je DCEP le še ena stabilna valuta, kot sta tehtnica in USDT?

Jay: Ne, DCEP je podprla in izdala kitajska vlada, medtem ko tehtnice in USDT izdajajo zasebne institucije, zavarovani pa z ameriškim dolarjem ali drugimi fiat valutami.

S pravnega vidika je DCEP a zakonito plačilno sredstvo, kar pomeni, da kadar za plačilo uporabljamo DCEP, trgovci ne morejo zavrniti. Nasprotno, tehtnice in USDT niso zakonito plačilno sredstvo in trgovci imajo vso pravico reči ne, če želimo plačevati z njimi.

V4. Ali se tehnologija blockchain uporablja za DCEP?

Jay: PBOC težko v celoti uporabi tehnologijo veriženja blokov za DCEP, saj obstoječa tehnologija ne more obvladati visokega sočasja. Kolikor vem, si je DCEP izposodil nekaj konceptov v tehnologiji veriženja blokov, saj je sam veriga blokov pravzaprav pametna kombinacija številnih obstoječih zrelih tehnologij, kot so asimetrična kriptografija, dokazilo o delu in časovni žig. Kot je razvidno iz njegovega zadnjega razkritega patenta, je DCEP integriran z asimetrično kriptografijo, neporabljenim izhodom transakcij (UTXO) in pametnimi pogodbenimi tehnologijami. Vendar mehanizem soglasja, ki je ključ javnih blokovnih verig, verjetno ne bo sprejet.

V5. Kakšna je razlika med DCEP in saldi v Alipay / WeChat Pay?

Jay: Alipay in WeChat Pay sta najbolj priljubljeni aplikaciji za mobilno plačevanje na Kitajskem. Vendar je DCEP več kot le še eno stanje virtualne denarnice.

V smislu ponudbe denarja, DCEP je zasnovan tako, da nadomesti sedanji rezervni denar (M0), kar je gotovina, medtem ko sredstva, shranjena v Alipay in WeChat Pay pripadati M2, vloge nedepozitarnih finančnih institucij. To pomeni, da je DCEP nov denar.

Poleg tega sta pravni status in raven varnosti digitalne valute centralne banke precej višja od saldov Alipay in WeChat Pay. Podobno kot pri komercialnih bankah, ko se ta tretja plačilna podjetja nekega dne bankrotirajo, se morajo ljudje soočiti s tveganji izgube sredstev. Toda imetnikom DCEP se s tem problemom ne bo treba nikoli ukvarjati.

V6. Kakšne so prednosti DCEP?

Jay: DCEP ima številne prednosti.

Prvič, ponuja rešitev za visoke stroške izdaje, dviga in shranjevanja bankovcev ter neprijetnosti pri prenašanju in uporabi gotovine.

Drugič, težava pri oblikovanju denarne politike sedanje centralne banke je v tem, da je nemogoče spremljati obtok in uporabo valute po njeni uporabi. Z DCEP je zbiranje podatkov o transakcijah in informacij o obtoku veliko lažje, kar je odlična referenca za oblikovanje in izvajanje prihodnjih denarnih politik.

Tretjič, DCEP olajša delo proti pranju denarja, davčnim utajam, protikorupciji in financiranju terorizma. Na podlagi informacij, ki jih je objavil PBOC, čeprav digitalna valuta sprejema nadzorovano anonimnost, lahko PBOC še vedno uporablja velike podatke in druge tehnologije za prepoznavanje sumljivih transakcij ter izvajanje nadzora nad pranjem denarja in financiranjem terorizma..

Še več, DCEP lahko spodbuja razvoj kitajskega digitalnega gospodarstva. Na primer, DCEP lahko ustvari velike podatke, ki lahko spodbujajo razvoj kitajske kreditne industrije, kar ima za posledico nižjo stopnjo slabega dolga in tveganja, s katerimi se soočajo finančne institucije.

Nenazadnje izboljšuje kakovost finančnih storitev na nerazvitih in oddaljenih območjih. Trenutno ljudje na teh območjih še vedno ne morejo uživati ​​priročnih finančnih storitev, kot so nakazilo denarja, polog in posojila. Vendar pa je DCEP lahko spreminjalec iger.

V7. Ali uvedba DCEP s strani PBOC pomeni, da se Kitajska premika proti brezgotovinski družbi?

Jay: Na splošno lahko brezgotovinska družba deluje brez kakršne koli fizične valute. ZDA so začele uporabljati kreditne kartice od 20. stoletja. Na Kitajskem so se hitro pred desetimi leti pojavile aplikacije neodvisnih mobilnih plačil. Pravzaprav gre za sisteme brezgotovinskih transakcij. Svet se je začel premikati proti brezgotovinski družbi prej, kot smo morda mislili.

Če govorimo o denarni ponudbi, je gotovina razvrščena v M0, kreditni kartici in Yuebao pa spadata v M1 oziroma M2. In kot sem že omenil, je DCEP razvrščen kot M0. Zato Kitajska resnično gre brez gotovine. Za brezgotovinsko delo pa je potreben čas – za to bodo morda potrebna desetletja ali celo stoletje.

V8. Kako lahko DCEP koristi internacionalizaciji kitajskih juanov??

Jay: Digitalizacija kitajskih juanov se. poenostaviti čezmejna plačila in transakcije ter okrepiti čezmorski obtok valute. Vendar to ni edini dejavnik, ki prispeva k internacionalizaciji juana.

Olajšanje kroženja v tujini je le del načrta za internacionalizacijo. Končni cilj juana je postati vodilna svetovna rezervna valuta in valuta poravnave v trgovini. Zlasti sredstva, denominirana v juanih, morajo postati glavna devizna rezerva centralnih bank, transakcije, poravnane v juanih, pa morajo predstavljati določen delež v mednarodnih poslih. Digitalizacija juana še zdaleč ni dosegla nobenega od teh.

V9. Kako bo DCEP spremenil plačilne navade kitajskega prebivalstva?

Jay: Pravzaprav DCEP deluje na enak način kot Alipay, WeChat Pay ali druge plačilne storitve tretjih oseb. Toda DCEP lahko v določeni meri razbije ovire v plačilni industriji. Na primer, medtem ko denarja iz Alipayja ne moremo nakazati neposredno na WeChat in obratno, lahko DCEP položimo na oba bančna računa, pa tudi v denarnice Alipay in WeChat.

Q10. Ali bo DCEP popolnoma nadomestil gotovino?

Jay: Prezgodaj je, da bi to rekli. Kljub temu bo DCEP brez dvoma olajšal oblikovanje denarne politike kitajske vlade. Denar v žepu je še vedno vaš, vendar bo njegovo kroženje po državi in ​​celo po svetu veliko bolj učinkovito.

PBOC razvija tehnologijo “dvojnega plačila brez povezave”, ki omogoča dokončanje transakcij, tudi če sta obe strani transakcije brez povezave. Takšna tehnologija bo nedvomno omogočila, da bo DCEP v večini primerov zelo uporaben in pritegnila ljudi, da ga sprejmejo zaradi lažje uporabe.

Sledite OKEx na:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map