Pod drobnogledom: Kako prenesti skrbnost kot projekt Blockchain – voditelji misli

Vsako podjetje je namenjeno večkratnim ocenjevanjem. Regulatorji, ki izdajajo licence in dovoljenja, potencialni partnerji, investicijski svetovalci in vlagatelji – vsak od njih ima nabor filtrov, ki bi jih tehnični projekt moral sprejeti, da bi bil sposoben za preživetje. Naloga je bolj zapletena za globoko tehnološka zagonska podjetja, ki uporabljajo blockchain, AI in druge vrhunske tehnologije.

Ta članek je strukturiran kot seznam vprašanj za zagon, da preveri svojo naložbeno pripravljenost in se pripravi na postopek skrbnega pregleda, razvrščen v tri široke kategorije: 1) tehnična, 2) pravna in 3) poslovna. Začenši z generičnimi, se poglobimo v vprašanja, specifična za industrijo, s posebnimi primeri v tehničnem delu, da ponazorimo odtenke in pasti, s katerimi se lahko sooči projekt, še posebej podkrepljen z visoko konkurenco v vesolju.

Tehnični vidiki:

Ali je predlagana rešitev tehnično možna?

To se morda sliši očitno – vendar mnogi ustanovitelji zanemarjajo to vprašanje, medtem ko lovijo vizionarske tehnološke sanje, zlasti na področjih deeptech, kot so AI / ML, vmesniki med možgani in računalnikom, biotehnologija ali veriga blokov. Če vaš projekt še vedno obstaja le kot koncept (še posebej, če niste tehnični mož in boste zunanje najemali), se prepričajte, da ga je mogoče razviti, preden se predstavite.

Če rešitev trenutno tehnično ni mogoča, koliko časa in truda je treba za raziskave in razvoj (R&D)? Ali so te ocene usklajene s časom in omejitvami financiranja, če obstajajo? 

V nekaterih primerih je tehnična ekipa močna in ideja je zelo obetavna, vendar bi lahko trajalo celih pet ali deset let, da bi se razvili in sprejeli – kot kvantno računalništvo za reševanje podjetniških težav v farmacevtski industriji.

Bodite iskreni – in realni – glede časa in stroškov. To vprašanje boste zagotovo dobili. Tu morate razlikovati med stroški raziskav in skupnimi stroški razvoja programske opreme: faza raziskav izumlja algoritme za izdelavo nečesa, česar prej zaradi tehnoloških omejitev ni bilo mogoče, z negotovimi rezultati in roki. Faza razvoja programske opreme gradi dobro razumljivo rešitev, ki zahteva le določeno časovno obdobje.

Jasno je, da so naložbe v fazi raziskav veliko manj predvidljive. Vendar pa lahko razvoj traja tudi veliko dlje kot prvotno skupinski načrti, s čimer se želi navdušiti vlagatelje in preceniti zmogljivosti. Prepričajte se, da ne.

Ali v primeru programskega izdelka projekt resnično potrebuje lastniško programsko opremo in ne rešitve z belimi oznakami ali SaaS?

Ponovno izumljanje kolesa je lahko zapeljivo. Vendar je v nekaterih primerih poraba sredstev za razvoj nove lastne tehnične rešitve lahko izguba časa. Če kot zagon ne predlagate inovacij programske opreme, je morda lažje in ceneje kupiti pripravljen tehnični del in ga prilagoditi posebnim poslovnim potrebam..

Kakšne so zunanje odvisnosti (npr. Knjižnice)? Kako se vzdržuje zunanja programska oprema?

Nobena lastna ekipa podjetja ne piše nobene programske opreme. Vsak projekt na svetu uporablja več zunanjih baz podatkov in knjižnic kod, pogosto odprtokodnih, ki jih vzdržujejo globalne skupnosti razvijalcev ali korporacije. Odpornost projekta je odvisna od pravočasne posodobitve zunanje programske opreme zaradi varnosti in učinkovitosti.

Če izvajate projekt AI, kaj je vir podatkov? Ali zadostuje? Ali je na voljo?


Uspešnost projektov umetne inteligence je zelo odvisna od kakovosti podatkov. Algoritmi so lahko neučinkoviti, če ni dovolj podatkov. Tudi lastne pristranskosti podatkov (npr. Rasne) bodo vplivale na končni algoritem. Poleg tega lahko pride do težav s piščancem in jajcem, če so stranke vir podatkov, hkrati pa je glavna vrednost dostavljena z uporabo AI / ML. Če podatki niso brezplačni, je treba upoštevati njihove stroške glede na potencialno vrednost v primerjavi z uporabo manj naprednih metod.

Če izvajate projekt AI, kako je obravnavana odvisnost od konteksta? 

Tudi če je na voljo veliko podatkov, se lahko zberejo v določenem kontekstu, v drugih pa pogosto niso uporabni. Če je na primer mreža lahko ločevala mačke in pse v zaprtih prostorih, morda tega ne bo mogla storiti na prostem.

Če izvajate projekt veriženja blokov, zakaj bi bilo treba bazo podatkov distribuirati, z drugimi besedami, zakaj potrebujete verigo blokov?? 

Številne težave, za katere trdijo, da jih je treba rešiti z verigo blokov, je mogoče rešiti s preprostejšo kriptografsko zaščiteno bazo podatkov z robustnim sistemom za upravljanje dovoljenj, ki lahko po potrebi uporabi tudi kriptografijo z javnimi ključi.

V primeru prvotnega koncepta verige blokov se baza podatkov razdeli med več udeležencev, pri čemer lahko vsi vnesejo podatke. To ni vedno potrebno. Na primer, podjetje bo morda potrebovalo bazo podatkov za shranjevanje in obdelavo svojih notranjih podatkov, v tem primeru je ne bi smeli distribuirati. Lahko pa gre za bazo podatkov vladnega organa, do katere bi morali imeti dostop vsi, vendar bi morala samo vlada preveriti vhodne podatke.

Če je smiselno, da se baza podatkov distribuira, ali mora biti veriga blokov javna?

Blockchains lahko na splošno delimo na javne in zasebne. Javne (brez dovoljenj) verige blokov so tiste, v katerih lahko kdor koli gosti vozlišče, s čimer ima dostop do vseh zabeleženih podatkov in potrdi posodobitve baze podatkov. V zasebnih (dovoljenih) verigah blokov imajo lahko dostop do podatkov in preverjanje vnosa le določeni udeleženci.

Javne verige znatno zmanjšujejo nadzor nad poslovanjem, saj stanje baze podatkov zdaj nadzoruje več ljudi, razpršenih po več državah. To pomeni tudi povečano regulativno negotovost, zlasti v primeru močno reguliranih panog ali tistih, ki so sistemskega pomena. Iz teh razlogov mora biti primer za javne verige res močan. V mnogih primerih je zasebni blockchain dovolj za izpolnitev poslovnih zahtev. Na primer, obdelava transakcij zahteva le finančne institucije, ki sodelujejo v verigi blokov, izmenjava podatkov o zdravstveni zgodovini pa zahteva samo sodelovanje bolnišnic.

Če izvajate projekt veriženja blokov, kakšne spodbude imajo udeleženci, da delujejo v korist sistema? Kakšni so načini za razbijanje teh spodbud in kako jih obravnavati?

Ker blockchain, zlasti javni, vzdržujejo skupna prizadevanja, kakovost podatkov in transakcijski stroški pa so odvisni od udeležencev, je treba spodbude oblikovati na ustrezen način, da se zagotovi trajnost sistema.

Primer, kjer je problematično, je veriga blokov Tezos, ki uporablja tako imenovani algoritem soglasja Liquid Proof of Stake (LPoS). Soglasni algoritem je način, na katerega se potrjevalci dogovorijo o novem stanju knjige. V soglasju LPoS lahko udeleženci vložijo določeno količino izvornega žetona blockchain, da dobijo pravico, da sami potrdijo transakcije ali izberejo drugo zaupanja vredno osebo, ki bi to storila, ki bi potrdila transakcijo in razdelila nagrado. Čeprav imajo takšni algoritmi več prednosti, je skupna točka očitkov, da so spodbude za udeležence, da postanejo preveritelji, vprašljive, saj lahko izberejo nekoga drugega in kljub temu prejmejo precejšen del nagrade zaradi konkurence med potencialnimi potrjevalci, hkrati pa ne porabijo časa in računski viri o vzdrževanju in upravljanju omrežja. To ustvarja tveganje za centralizacijo verige blokov in različne vrste napadov.

Kako je zagotovljena kibernetska varnost?

Kibernetska varnost je glavna značilnost katere koli informacijske infrastrukture. Še posebej za regulatorja, katerega glavna skrb je zaščita kupcev.

Če opravljate dejavnost strojne opreme, kako je zagotovljena kakovost zalog?

Medtem ko so podjetja s programsko opremo odvisna od zunanjih knjižnic, so podjetja s strojno opremo odvisna od ponudnikov zalog glede kakovosti svojih rešitev.

Pravna vprašanja

Ocena pravnih posledic projekta, stroškov skladnosti in omejitev, ki izhajajo iz zakonskih zahtev.

Ali podjetje potrebuje licence za zakonito poslovanje in katere? 

Ta točka je še posebej pomembna za močno urejene panoge, kot je fintech. Skoraj vse finančne storitve zahtevajo nekakšno licenco, nekatere pa – na primer MiFID II v Evropi – lahko trajajo do dve leti ali več, da pridobijo.

Upoštevajte tudi, da v večini primerov potrebujete ločeno licenco v vsaki državi, kjer nameravate delovati in opravljati storitve, čeprav lahko obstajajo različni dogovori med pristojnimi organi, zlasti med državami članicami EU, ki omogočajo lažji prenos licence..

Kako podjetje rešuje vprašanja KYC / AML?

Treba je identificirati vse stranke, zlasti v panogi finančnih storitev, pa tudi izvor njihovih sredstev, da se podjetje ne uporablja kot sredstvo za pranje denarja. Navajanje strank na potrditev njihove identitete morda ni dober in privlačen UX, kar negativno vpliva na menjalne stopnje. Uporabiti je treba načelo sorazmernosti – večje je tveganje, strožji ukrepi.

Kdo ima skrbništvo nad skladi?

To vprašanje bo zastavljeno vsem podjetjem, ki strankam omogočajo, da položijo svoja sredstva, na primer upravljanje naložb. Zadrževanje denarja in premoženja strank prav tako zahteva licenciranje, projekt pa bi moral razmisliti o partnerstvu z ustrezno institucijo imetnika licence.

Kdo je odgovoren za napake?

To je ena najbolj zanemarjenih zadev. Tudi če boste utrpeli morebitno škodo za ugled, se lahko še vedno zaščitite pred pravno odgovornostjo, tako da sklenete ustrezne dogovore s ponudniki storitev. Če so na primer podatki odjemalca shranjeni na tujih strežnikih, bi morali biti ti odgovorni za hrambo podatkov. Vendar upoštevajte, da bodo takšni dogovori povečali stroške storitev. Včasih je zagotavljanje storitve, za katero se lahko prevzame odgovornost, glavna dejavnost podjetja. Čeprav se v takem primeru odgovornosti ni mogoče popolnoma izogniti, jo je mogoče še vedno zmanjšati, na primer, če so odgovorni zaposleni in ne podjetje ali če so določene omejitve glede višine odgovornosti.

Ustanovitelji blockchain projektov, zlasti decentraliziranih, ponavadi menijo, da nimajo nobene odgovornosti, saj ne nadzorujejo omrežja. Vendar imajo lahko regulativni organi drugačen pogled, saj zakonodaja temelji na predpostavki odgovornega ponudnika storitev, ki je odgovoren za pravilno delovanje sistema. Tako lahko projektna skupina v primeru napak postane predmet zahtevkov.

Davki

Zaradi slabega upravljanja lahko davki bistveno zmanjšajo dobiček podjetja, zlasti v primeru neugodnega režima dvojnega obdavčevanja med državami, v katerih podjetje deluje. Poleg tega lahko zaradi obdavčitve podjetje postane veliko manj privlačno kot naložbena priložnost. Za ublažitev teh težav je treba izvesti ustrezno optimizacijo.

Kakšna je intelektualna lastnina podjetja? Je zaščiten? Ali podjetje krši kateri koli IP?   

Obstajajo tri glavne točke.

Prvič, podjetje lahko v določenem trenutku postane tarča patentnih trolov, zato bi moralo dobiti patente in avtorske pravice za vsa svoja ustrezna sredstva..

Drugič, zagon MVP-jev lahko v nekaterih primerih krši intelektualno lastnino nekoga, na primer uporablja zaščitene slike, dizajn, UX itd. V začetni fazi verjetno ne bo problematično, morda pa, ko bo podjetje večje. Še posebej, če kršeni IP pripada neposrednim konkurentom.

Tretjič, IP je sredstvo, ki povečuje vrednotenje in se lahko uporablja za davčno optimizacijo.

Varstvo podatkov

V zadnjih letih je GDPR postajal vse bolj pereče vprašanje. Osnovna nastavitev zasebnosti presega omejitev odgovornosti za piškotke in bi morala vključevati pravilno shranjevanje osebnih podatkov, katerih ugrabitev lahko povzroči pomembne tožbe, pravilno upravljanje podatkov, na primer ne dajanje tretjim osebam brez soglasja, možnost izbrisa itd..

Blockchain lahko pogosto hrani občutljive osebne in finančne podatke, ki so na regulativni ravni strogo zaščiteni. Včasih so lahko v nasprotju z naravo tehnologije, na primer pravica do pozabe ali obveznost shranjevanja podatkov na strežniku države, v kateri oseba prebiva. Priporočljivo je, da razmislite o tem, da osebnih podatkov na javnih blokovnih verigah sploh ne shranjujete, kar omogoča večji nadzor nad njimi.

Poslovni premisleki

Kakšno težavo projekt rešuje?

Nastajajoče tehnologije včasih imenujejo “rešitev, ki išče težavo” – ne krivično. Za privlačno pripovedjo in briljantno tehnološko mislijo lahko z lahkoto izgubite najpomembnejše vprašanje: kdo je vaše ciljno občinstvo in zakaj bo uporabil predlagano rešitev?

Preverite, ali navedena težava obstaja, kar potrdijo potencialne stranke. Ankete in preizkusi strank lahko pomagajo projektu, da se prepriča, ali se premikate v pravo smer. Če projekt deluje v vakuumu in nima neposrednega stika s ciljno skupino – je za vlagatelje rdeča zastava, saj tvega, da ne bo izpolnil nobenega povpraševanja, ko bo objavljen.

Včasih težava ni dovolj pereča, da bi zahtevala ločeno rešitev.

Kako je problem trenutno rešen? Kako je predlagana rešitev boljša?

Da bi bil projekt sprejet, mora svojim strankam ponuditi zelo očitno korist – prihraniti čas ali denar nekoga, izpolniti določeno potrebo ali preprosto zagotoviti pozitivna čustva.

Če je ugodnost obrobna, stranke verjetno ne bodo plačale več ali se sploh ne bodo motile s prehodom na novo storitev – zato se prepričajte, da mora projekt voditi konkurenčno analizo in najti svojo jasno določeno tržno nišo..

Nekoč smo se pogovarjali s projektom, ki gradi mrežo superračunalnikov v različnih državah, ki bi rešili težave z umetno inteligenco z vgrajenimi algoritmi, tako da bi stranke samo vnašale podatke in izbirale algoritme. Težava je bila v tem, da so pri računalništvu v oblaku tekmovali z Amazonom in Microsoftom, v programski opremi AI pa z IBM-om. Ni možnosti, da bi zmagali.

Katere so temeljne predpostavke, na katerih temelji poslovni model? Kako so potrjeni ali bodo potrjeni?

Kako pravzaprav bo podjetje služilo denar? Katere metrike v takih primerih določajo dobiček? Ali so napovedi prihodkov realne?

Če so na primer provizije za transakcije glavni vir prihodka, se pričakuje določen obseg transakcij in bi ga bilo treba utemeljiti s tržno analizo.

Kakšno je mesto podjetja v industrijski vrednostni verigi? S katerimi drugimi udeleženci sodeluje podjetje? Kako se upravlja s trajnostjo dobavne verige?

Nobeno podjetje ne prinaša vrednosti končnim kupcem samostojno, vedno sodeluje z več drugimi akterji. Ključnega pomena je določiti natančno dodano vrednost, ki jo ponuja podjetje. Vsa druga podjetja v vrednostni verigi so zunanje odvisnosti, ki lahko predstavljajo tveganje in jih je treba upravljati na primer z diverzifikacijo.

Kako deluje ekonomska enota podjetja? Ali je sploh lahko donosno?

To pomeni, ali ena stranka prinese več denarja, kot stane, vključno s stroški obdelave in pridobivanja.

Ali je v primeru pokvarjene ekonomije enote mogoč večji prihodek na stranko ali pa ne bodo plačali več? Ali je mogoče v prihodnosti znižati stroške s pomembnimi naložbami, na primer programsko opremo, ki zmanjšuje operativne stroške, ali trženjem, ki dviguje verodostojnost, znižanjem stroškov nakupa?

Z drugimi besedami, vlagatelji bodo preučili dejavnike, zaradi katerih je naložba upravičena.

Kakšna je strategija rasti? Kako je potrjen motor rasti? Ali ustreza poslovnemu modelu?

Da bi bila naložba izvedljiva, mora imeti projekt določen potencial rasti, ki ustreza tveganju. Za operativno donosno poslovno rast je pričakovanje nižje v primerjavi z zagonskim podjetjem. Podjetje s potencialom možnosti virusne rasti se bistveno razlikuje od podjetja B2B, ki bi moralo zaposliti prodajni oddelek.

Kdo so neposredni konkurenti? Kakšna je konkurenčna prednost, če sploh? Če jih ni, kakšne so možnosti za pridobitev nekaterih in pričakovane naložbe? Če jih obstaja, kako se vzdržujejo?

Podjetje ni nujno, da ima konkurenčna prednost v vsakem trenutku, če je povpraševanje na trgu bistveno večje od ponudbe. Vendar to ni trajnostno stanje in konkurenca se bo povečala. Če torej ni konkurenčne prednosti, se osredotočite na njeno pridobitev. Če ga imate – poskrbite, da ga boste lahko vzdrževali in se prilagodili nenehno spreminjajočim se tržnim razmeram.

Je podjetje uporabljalo dolžniška financiranja? Kakšno je razmerje med dolgom in zaslužkom?

Zadolženost podjetja ustvarja dodatna tveganja za vsakogar, ki sodeluje z njo, kar povzroči manj ugodno sodelovanje ali pomanjkanje le-tega.

Kdo so glavni delničarji podjetja? Kako bodo vplivali na usmeritev podjetja? Ali podpirajo donosnost ali rast? Ali sodelujejo pri operativnem vodenju?

Delničarji so vir informacij o poslu, ki ga bomo preučili. V finančni industriji ali pri ponujanju vrednostnih papirjev javnosti bi morali glavni delničarji in direktorji opraviti preverjanje primernosti in pravilnosti. Družba mora biti previdna in skrbno spremljati sprejemanje naložb ne samo glede pravnega ozadja vlagatelja, temveč tudi širšega vpliva, ki ga bo imelo na strategijo podjetja.

Zaključki

Če projekt želi pritegniti resne partnerje, pritegniti pomembna sredstva ali povečati ozaveščenost javnosti in medijev, bo vsekakor postal predmet temeljitega nadzora, ki bo usmerjen ne le na površne finančne parametre in kakovost ideje, temveč tudi na seksi stvari, kot so davki, intelektualna lastnina, kibernetska varnost in odpornost dobavne verige. Če vnaprej odgovorite na ta vprašanja, se ne samo dobro pripravite na skrbnost, temveč tudi bolje uspete v močni konkurenci na trgu, zato se je treba lotiti čim prej.

Skrbnost zahteva postavitev težkih vprašanj. Ključnega pomena pa je, da svoj čas in denar namenimo temu, kar bo resnično vplivalo na svet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map