Bitcoin doseže trio zgornjo mejo v višini 1 bilijona dolarjev, medtem ko centralizirani žetoni kradejo pozornost

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Bitcoin je začel močno naraščati, potem ko je prejšnji ponedeljek padel na 46.000 USDT, izkoristil 15-odstotni tedenski donos in v nedeljo zjutraj določil novo najvišjo vrednost 58.318 USDT po promptni ceni OKEx.

Vodja na trgu je dosegel štiri zaporedne tedne shodov in mesečno donosnost skoraj 70%, medtem ko je celotna tržna kapitalizacija Bitcoinov prvič presegla mejo 1 bilijon dolarjev. Špekulativni trend se odraža tudi v vztrajno visokih stopnjah financiranja, ki so se sredi tedna v daljšem časovnem obdobju na borzah gibale okoli 0,1%..

Stopnje financiranja BTC od 15. do 22. februarja. Vir: bybt

Zaradi tako velikih dobičkov so številni vlagatelji začeli zmanjševati svoje položaje in dobivati ​​dobičke, kar se kaže v tem, kako je strateški pristranskost za Bitcoin – kazalnik, ki meri dojemanje vrednosti vlagateljev – prejšnji teden upadla za 13%. Po drugi strani institucionalni vlagatelji še naprej stavijo na BTC. MicroStrategy je zaključil ponudbo dolga v višini 1,05 milijarde USD z 0-odstotnim kuponom in 50-odstotno premijo za konverzijo za nakup več Bitcoinov. Po podatkih OKLink zdaj obstaja vsaj 24 podjetij, s katerimi se trguje z javno vrednostjo, ki imajo skupaj 149.700 BTC.

Sentixova strateška pristranskost glede Bitcoinov in Bitcoin Price. Vir: Sentix

Verjetnost, da se bikov trg konča kratkoročno, ostaja majhna, saj nov denar, ki se pretaka v kriptovalute, še narašča. Namen Bitcoin ETF, ki so ga nedavno odobrili regulatorji v Ontariu, je pritegnil 421,8 milijona dolarjev vrednost borznega sklada v samo dveh trgovalnih dneh. Začetek prvega Bitcoin ETF v Severni Ameriki naj bi olajšal odobritev drugih izdelkov Bitcoin ETF, kar bo omogočilo več maloprodajnim vlagateljem in institucijam, da bodo izpostavljeni Bitcoinu.. 

Centralizirani žetoni za izmenjavo postanejo nova tržna žarišča

Zaradi trenutnih visokih pristojbin za plin v omrežju Ethereum so morali mnogi mali vlagatelji z majhnimi sredstvi odpovedati sodelovanju v DeFi. Ko so prepoznale priložnost, so si vrhunske borze kriptovalut začele prizadevati za izgradnjo lastnih ekosistemov v javni verigi. Na primer, OKEx je konec januarja na OKExChain lansiral Swap in Farm DApps. Kot rezultat visokih rudarskih nagrad pri centraliziranih projektih DeFi so vrhunske borze pritegnile velike količine kapitala in uporabnikov, kar je povečalo tudi vrednotenje žetonov centraliziranih borz. V zadnjem tednu se je OKB zvišal za 117%, medtem ko so tudi drugi borzni žetoni zabeležili dobiček. Konkurenca med DeFi in CeDeFi postaja vse močnejša.

Poleg tega podatki zasebnega trga Nasdaq kažejo, da so institucionalni vlagatelji ocenili vrednost Coinbase na več kot 100 milijard dolarjev. Ta novica je prav tako povečala ceno domačih žetonov najboljših borz.

Tedenski donosi glavnih žetonov za centralizirano izmenjavo, 2/15 do 2/21. Vir: TradingView

Druga pomembna altcoina, ki sta v zadnjem tednu presegla BTC, sta bila Cardano (ADA) in Polkadot (DOT), kar je 39% več, oziroma 22%. Zanimanje udeležencev na trgu "star" altcoinov se je zmanjševalo, tako XRP kot Bitcoin SV (BSV) sta upadla za več kot 10%. Eter (ETH) in Litecoin (LTC) pa sta bila mlačna, oba za približno 4%.

Tedenski donos večjih altcoinov, 2/15 do 2/21. Vir: TradingView

Potem ko so se žetoni CEX prejšnji teden pospešili, so se naravni žetoni DEX konec tedna dohiteli, pri čemer sta Uniswap (UNI) in SushiSwap (SUSHI) požela 32-odstotni tedenski donos in 10%. Vendar pa so bili drugi glavni protokoli DeFi na splošno premalo uspešni, z negativnimi tedenskimi donosi.

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 2/15 do 2/21. Vir: TradingView

Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, je v nedeljo po podatkih DeBank dosegla rekordnih 62,88 milijarde USD. Glede na posamezne TVL-je je na vrhu seznama izposojevalnik izposojevalcev (MKR), ki je zaklenil 4,7 milijarde dolarjev, sledi pa Compoundov (COMP) 5,4 milijarde dolarjev.

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Pogledi institucij so glede poprodajnega trga različni

CME je posodobil najnovejše (od 16. februarja) terminske pogodbe na Bitcoin podatki o položaju 20. februarja se je v tem poročevalnem obdobju strmo naraščanje Bitcoinov ustavilo, cena se je zvišala le za približno 1000 USD.

V tem času so se odprte obresti povečale z 11.055 na 11.426, naraščale so drugi teden zapored in v tem konsolidacijskem obdobju dosegle nov vrh, ki je znašal skoraj štiri tedne.

Na računih upraviteljev sredstev so se njihove dolge pozicije zmanjšale z 387 na 368, kratke pozicije pa so ostale nespremenjene na 564. To odraža previdnejši odnos upravljavcev premoženja do poprodajnega trga.

Na računih skladov s finančnim vzvodom so se njihove dolge pozicije povečale s 3.149 na 3.301, kratke pozicije pa z 8.481 na 8.750. To povečanje v obe smeri je delovalo kot pozitiven signal, kar kaže, da so finančni vzvodi na prihodnjem trgu še vedno bikovski.

Podatki o terminskih pogodbah CME Bitcoin – Število dolgov računov s finančnim vzvodom s kratkimi rokavi. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

S&Indeks P je prejšnji teden dosegel novo rekordno vrednost, a po zaporednih strmih trgih trg kaže rahlo šibkost. Predsednik Zvezne rezerve ZDA Jerome Powell se bo v torek in sredo udeležil polletnih predstavitev denarne politike v Kongresu, ki bodo v središču pozornosti svetovnih kapitalskih trgov.

Medtem v kripto prostoru skupnost pričakuje napovedi, povezane s projektom Cardano, ki bi lahko bodisi dvignil ceno žetona bodisi povzročil strm popravek, odvisno od tega, kako udeleženci na trgu sprejmejo novice.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map