Bitcoin in širši trgi ostajajo nepredvidljivi, saj se stave Wall Street povečujejo

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Trg kriptovalut je bil v zadnjem tednu nestanoviten zaradi zunanjih dejavnikov, povezanih s trgi na splošno, in drame okoli Stave na Wall Streetu. Medtem ko je gibanje povzročilo, da so se nekatere delnice pocenile, je na borzo prineslo tudi splošno nestabilnost, saj so padli modri žetoni.

Pojav WSB je zajel tudi trge kriptovalut, saj je slavni mem-coin DOGE v dveh dneh poskočil za več kot 1000%. Poleg tega je v petek Elon Musk svojo Twitter biografijo spremenil v "#bitcoin," potiskanje cene Bitcoina v nekaj urah za 20%. Vendar pa je vodja trga vrnil skoraj vse "Elonov reli" dobiček čez vikend.

V tedenskih pogojih je Bitcoin doživel velik zamah za skoraj 10.000 USDT in natisnil dolgo zgornjo senco, ki je teden zaključil z 2,58-odstotno rastjo glede na promptno ceno OKEx. Bitcoin trenutno trguje blizu 34.600 USDT po skromnem poskakovanju v ponedeljek.

Trenutna gibanja cen kažejo, da je bil petkov hype zelo kratkotrajen, zlasti s četrtletno pogodbeno premijo – kazalcem tržnega optimizma do konca marca – za 4% nižjo raven od 6% v sredini januarja. Poleg tega smo opazili, da je po Elonovem tvitu v petek premija v sivini Bitcoin Trust postala negativna, kar še ni bilo prej.

Četrtletna terminska premija za OKEx BTC, 1/11 do 2/1. Vir: OKEx

XRP postane vrhunec na trgu

Večji altcoini so prejšnji teden na splošno slabo prodajali Bitcoin. Eter (ETH), medtem ko je sredi tedna v enem trenutku dosegel nedavno najvišjo vrednost 1475 USDT, se je znižal na skoraj 1300 USDT, kar je za teden padlo za 9,54%. Podobni upad za približno 10% so zabeležili tudi Polkadot (DOT), Chainlink (LINK) in Litecoin (LTC).. 

Poleg DOGE je še en altcoin, ki se je močno povečal na hrbtni strani proti vročini, je XRP. Kovanec je prejšnji teden narasel za 74%, trend naraščanja pa se je v ponedeljek nadaljeval, saj se je še povečal za 30% in dosegel 0,65 USDT. 

Tedenski donos večjih altcoinov, 1/25 do 1/31. Vir: TradingView

The Indeks sezone Altcoin prejšnji teden presegel mejo 50 in čeprav se je od takrat popravil, se zdi, da je indeks postavljen na visoke, kratkoročne najvišje vrednosti. Porast žetonov DeFi je glavni razlog za to vedenje. 

Indeks sezone Altcoin je januarja narasel. Vir: blockchaincenter.net

Trgovanje brez dovoljenja razlikuje DeFi od Robinhooda

Dovoljeni in nezaupljivi protokoli DeFi bodo morda pospešeno sprejeti, saj je Robinhood čez teden večkrat ustavil normalno trgovanje. Vsaka večja selitev s takšnih dovoljenih platform bo verjetno še povečala prostor DeFi.

Med bočno fazo Bitcoina so številni žetoni DeFi dosegli tudi nove najvišje vrednosti, zlasti v sektorju decentraliziranih borz. Uniswap (UNI) je prejšnji teden nekoč prebil mejo 20 USDT in se zaključil s 37,59% tedenskim dobičkom. Konec tedna je družba 1INCH ponovno dosegla 5,55 USDT – nastajajoči DEX je bil 500-odstotno višji od najnižje januarske vrednosti 1 USDT. Tokenlon (LON) pa je 22. decembra dosegel najvišjo vrednost v višini 10 USDT, kar je 10-krat večja od njegove cene 1 USDT na borzi 22. decembra.

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 1/25 do 1/31. Vir: TradingView

Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, je dosegla rekordnih 39,84 milijarde dolarjev glede na podatke iz DeBank. Glede na posamezne TVL-je je na vrhu seznama izposojevalnik protokolov za posojila (MKR) s 4,7 milijarde dolarjev, ki mu je sledila 3,4 milijarde dolarjev.. 

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Institucije so bile dobro pripravljene na umik v višini 6000 dolarjev

CME je posodobil najnovejše (od 26. januarja) terminske pogodbe na Bitcoin podatki o položaju 30. januarja se je v tem obdobju poročanja Bitcoin močno povišal za 6.000 USD in je nekoč padel pod mejo 30.000 USD, preden se je vrnil. 

V tem času so se odprte obresti z 11.945 znižale na 10.787, po dveh zaporednih tednih znižanj pa se je OI zdaj vrnil na 15-tedensko najnižjo vrednost, določeno pred enim mesecem.

Predvsem na računih upraviteljev sredstev se je njihova dolga pozicija zmanjšala s 639 na 308, novo 18-tedensko najnižjo vrednost. Medtem ko so se kratke pozicije skoraj podvojile s 123 na 225, dosegle novo najvišjo vrednost od tedna 18. avgusta lani.

Tudi na računih skladov s finančnim vzvodom se je njihova dolga pozicija zmanjšala s 3.911 na 3.605, kratke pozicije pa z 9.119 na 7.991. To zmanjšanje v obe smeri kaže tudi zaskrbljenost upraviteljev skladov. Na splošno so institucije še povečale svoje kratke pozicije, kar bi moralo biti alarm za male vlagatelje.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah CME Bitcoin – Število računov upraviteljev sredstev, ki so dolge v primerjavi s kratkimi. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

Od prejšnjega petka je več kot 70% S&Dobički družb, ki kotirajo na borzi P, so v četrtem četrtletju leta 2020 premagali tržna pričakovanja, toda veliki trije ameriški delniški indeksi so se prejšnji teden znižali z vsemi 11 glavnimi S&P sektorji se zapirajo nižje. Indeks volatilnosti Cboe, VIX, se je v sredo močno povečal in izstopil iz skoraj trimesečnega obsega konsolidacije trikotnikov, kar je oslabilo cene tveganih sredstev.

Tehnično bo še posebej pomembno za S&P, da v naslednjem tednu zadrži 50-dnevno drseče povprečje. Če indeks ne bo zadržal te ravni, bo trg vstopil v dokončno obdobje popravljanja, kar bo verjetno pritiskalo tudi na cene Bitcoinov.

S&Indeks P je padel, medtem ko se je VIX prebil skozi padajočo linijo trenda. Vir: TradingView

V kripto prostoru bo CME 8. februarja lansiral terminske pogodbe ETH. Pred tremi leti je CME objavil terminsko pogodbo BTC, ki je sovpadala z vrhom zadnjega bikovega trga Bitcoin. Trgovci svetujejo, da pazijo na uspešnost terminskih pogodb ob zagonu.

Trenutno se je vrednost odprtih obresti BTC CME nabrala na 1,59 milijarde USD, kar je tretje mesto na vseh borzah po podatki skewa, kar kaže na razširjenost institucionalnih interesov.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map