Bitcoin objavlja drugi najboljši teden doslej, ko maloprodajni in institucionalni uporabniki zložijo satove

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Po sedmih tednih zaporednih dobičkov je Bitcoin (BTC) objavil svoj drugi najvišji tedenski konec doslej pri 18.448 ameriških dolarjih, glede na ceno indeksa OKEx BTC. Podatki iz Coin Metrics kažejo, da je tržna kapitalizacija Bitcoina prejšnjo soboto dosegla tudi rekord v zadnjih 347 milijard dolarjev, s čimer je podrla rekord iz decembra 2017.

Tržna kapitalizacija BTC - 23.11Tržna kapitalizacija Bitcoina. Vir: Metrike kovancev

Ko je prejšnji teden cena BTC narasla za 14,35%, so vzleteli tudi glavni altcoin-i. Samo TRON (TRX), Bitcoin Cash (BCH) in Bitcoin SV (BSV) prejšnji teden niso deformirali Bitcoina, medtem ko je XRP najuspešnejši in je objavil 62,84-odstotni tedenski dobiček. Sledila sta Cardano (ADA) in izvorni žeton OKB OKB s 43,63% oziroma 34,04% dobička. Pri drugih večjih altcoinih se je na splošno povečalo za 20% do 30%.

Tedenski donos glavnih kriptovalut, 11 / 16–11 / 22.Tedenski donos glavnih kriptovalut, 11 / 16–11 / 22. Vir: TradingView

Skupaj z nadaljnjim naraščanjem cen skupne odprte obresti terminskih pogodb za BTC presegajo 7 milijard USD in so dosegle še en rekord v vseh časih, podatki skewa. OKEx je na vrhu seznama z OI 1,18 milijarde USD, medtem ko je OI CME prvič presegel mejo 1 milijarde USD.

Ko se bikovski zagon nadaljuje, se stopnje financiranja nenehnih zamenjav na borzah povečujejo. Porast stopnje financiranja je zelo opazen že od 20. novembra, kar kaže na to, da so mali vlagatelji lovili rasti cen in da se kratkoročno razmere pregrevajo.

Medtem ko pozitivne stopnje financiranja pomenijo, da prevladujejo dolgi roki, lahko stagnirajoče cene pri pretirano visokih stopnjah financiranja povzročijo, da se dolgovi izničijo, kar povzroči ostre popravke.

Bitcoin trajno financiranje swapNeprekinjeno financiranje zamenjave BTC. Vir: poševno

Medtem je CME izdal najnovejše (od 17. novembra) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 21. novembra je Bitcoin v tem poročevalnem obdobju nadaljeval svoj zagon, tržni optimizem pa se je širil.

Odprte obresti so se povečale s 11.311 na 11.509, pri čemer so se ohranile dvotedenske rasti, medtem ko skupna stopnja donosa še ni presegla številke izpred dveh tednov. To lahko razumemo kot znak naraščajoče zadržanosti, ko bo trg že zaznamoval velike koristi.

Po poročilu so se dolge pozicije upravljavcev premoženja povečale z 832 na 845, kratke pa s sedmih na štiri. Hkrati so se dolge pozicije skladov s finančnim vzvodom povečale s 5.097 na 5.305, kratke pozicije pa s 7.881 na 8.097. Drugi računi, o katerih se poroča, so zmanjšali svoje pozicije tako na dolgih kot na kratkih pozicijah, kar kaže na ukrepe za obvladovanje tveganja. Na splošno pa institucionalni vlagatelji ostajajo na trgu bikovski.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah za CME Bitcoin – število sredstev s finančnim vzvodom, dolge in kratke. Vir: Quandl

V sektorju DeFi kljub nedavnim izkoriščanjem številni žetoni DeFi še vedno rastejo tri tedne zapored, saj Bitcoin še naprej narašča. Eden najboljših izvajalcev je bil yearn.finance (YFI), kar je skoraj 40% več. Osrednja skupina YFI in razvijalci še naprej gradijo težko pričakovano Hrepenite po obokih V2, medtem ko je žlahtnjenje cen žetona tudi priljubljeno med aktivnimi trgovci.

Nagrade Uniswap-a (UNI) so se končale prejšnji torek in kot smo ugotovili v našem zadnjem tedenskem Watch Marketu, se sredstva za višje donose selijo na SushiSwap (SUSHI). V odtoku se je skupna vrednost SushiSwap-a hitro zaklenila, žeton pa je tedensko podražil 33%.

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 11 / 16–11 / 22Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 11 / 16–11 / 22. Vir: TradingView

Po drugi strani pa je UNI izgubil 3,26%, kar je najslabši žeton DeFi v tednu. Medtem se preizkuša mehanizem upravljanja skupnosti Uniswap, v četrtek pa je Uniswap z največjega protokola DeFi v smislu TVL padel na peto mesto. To je privedlo do ponovne razprave med udeleženci na trgu o potrebi po spodbujevalnih sistemih.

Na splošno pa je TVL ekosistema DeFi dosegel nov rekord v višini 14,59 milijarde dolarjev danes. Izposojevalnik protokolov za posojila (MKR) je zasedel prvo mesto, saj se je TVL projekta po DeFi Pulse povzpel na 2,71 milijarde dolarjev..

Skupna vrednost zaklenjena v DeFiSkupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeFi Pulse

Ta teden gledamo naprej

Indeks volatilnosti CBOE (VIX) se že dva tedna giblje okoli 22 – spodnjega roba svojega nedavnega razpona – in ko se bo vrnil nad 25, bo prišlo do korektivnega pritiska na tvegana sredstva, kot so delnice in Bitcoin. Ta četrtek je tudi zahvalni dan, ki mu sledi dolg konec tedna, praznik pa lahko vpliva na institucionalne nakupe kripto.

Začetek prodaje Ethereum 2.0 prihaja v začetku decembra, trg pa spremlja razvoj dogodkov. Po navedbah Izstrelitvena ploščica Eth2, 292.672 ETH je že vloženih in šteje.

Za zagon blok nastanka je potrebnih najmanj 524.288 ETH, ta proces pa zdaj kaže znake pospeševanja, kar povzroča tudi povečano povpraševanje po ETH.

Cena ETH je presegla 570 dolarjev, kar je bila močna odpornost, in kmalu bo lahko preizkusil naslednji odpor pri 618 dolarjih. Vendar je spodnja raven podpore še vedno okoli 550 USD.

Skupna vrednost ETH 2.0 glede na ceno ETHSkupna vrednost ETH 2.0 glede na ceno ETH. Vir: CryptoQuant

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map