Bitcoin potrka na 35 tisoč dolarjev in altcoini zaživijo v novem letu

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Bitcoin se je med novoletnim vikendom močno povečal in je v soboto uspešno presegel mejo 30.000 USD, le 17 dni po prečkanju 20.000 USD. Nato se je rally nadaljeval v nedeljo, saj je BTC dosegel novo rekordno vrednost 34.788 ameriških dolarjev glede na ceno indeksa OKEx BTC. Medtem ko je bil prejšnji teden 6.843 ameriških dolarjev največji tedenski dobiček Bitcoinov doslej, je najbolj vplival preboj ravni 30.000 dolarjev. Rekordni shod je bil deležen pomembne medijske pokritosti – na primer na prvi strani Financial Times danes – poudarjanje zvezdniške uspešnosti Bitcoina v letošnjem letu.

Bitcoin rally je navdihnil tudi udeležence na trgu, saj se je skupni obseg trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti v soboto in nedeljo dotaknil 80 milijard dolarjev, šele za najvišjo vrednostjo 17. decembra. Odprto zanimanje se je še naprej povečevalo na borzah, na trgu pa je vodil OKEx. z odprtimi obrestmi BTC v višini 1,94 milijarde dolarjev, sledijo pa 1,79 milijarde dolarjev CME, kot na podatki iz skewa. Tudi premije za četrtletne terminske pogodbe so se zvišale na 1500 USD ali več kot 5%, kar kaže na izredno optimistično tržno razpoloženje.

BTC terminske pogodbe – združeni dnevni obseg. Vir: poševno

Izberite altcoins, ki rastejo do priložnosti

22-odstotni tedenski dobiček Bitcoina je presegel več glavnih altcoinov. Podjetje Ether (ETH) je z dvigom vikenda preseglo prag 1.000 dolarjev in zaključilo sedemdnevni rally v višini 37,78%. ETH je zdaj le približno 400 dolarjev od najvišje vrednosti. 

Najuspešnejši izvajalec pa je bil Polkadot (DOT), katerega cena se je v zadnjih sedmih dneh skoraj podvojila. Njegova trenutna tržna kapitalizacija, ki znaša skoraj 10 milijard dolarjev, je blizu 10% Eterjeve, kar jo po tržni omejitvi uvršča na šesto mesto. 

Na XRP medtem še naprej vpliva izključitev iz večjih borz, ki je prejšnji teden izgubila 19,75%. Vplivali so tudi na kovance zasebnosti, vključno z Monero (XMR), Zcash (ZEC) in DASH razvoj zakonodaje in opazili znaten upad.

Tedenski donosi glavnih altcoinov, 12 / 28–1 / 3. Vir: TradingView

DeFi je doživel leto dramatične rasti

Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, je konec leta 2020 znašala 23,35 milijarde USD, kar kaže na močno rast v primerjavi z začetnim letom TVL v višini 751 milijonov USD. Novo leto še naprej beleži rast, saj se je TVL po podatkih DeBanka povišal na 27,54 milijarde USD.

Trenutno najboljša tri imena v smislu TVL so izposojevalnik protokolov za posojila (MKR), BTC vezani žeton WBTC in decentralizirana borza Uniswap (UNI).

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Če pogledamo najuspešnejša sredstva DeFi iz zadnjega tedna, je Loopring (LRC) na vrhu seznama dosegel 57,13-odstotno donosnost in je v zadnjem letu dosegel 13-kratno rast. Številni domači žetoni z decentralizirano izmenjavo so poželi velike koristi, pri čemer so UNI, Curve (CRV) in SushiSwap (SUSHI) porasli za 46,53, 39,29% in 29,36%.. 

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 12 / 28–1 / 3. Vir: TradingView

Institucionalni vlagatelji verjamejo, da je Bitcoin odprl navzgor prostor

Zaradi božičnih praznikov je CME odložil posodabljanje svojih najnovejših (od 21. decembra) terminskih pogodb Bitcoin posipodatki do 29. decembra. To poročevalno obdobje zajema zgodovinski preboj Bitcoinov nad mejo 20.000 USD in poznejši rally ter sovpada z umikom po porastu. 

Odprte obresti so se močno okrepile s 11.370 na 12.603, s čimer so se končali prejšnji trije tedni upadanja in neposredno dosegli nov vrh v skoraj osmih tednih. Skup je očitno spodbudil institucionalno navdušenje, saj so dolge funkcije upraviteljev premoženja poskočile s 492 na 573.

Finančni vzvodi so povečali svoje pozicije tako v dolgih kot v kratkih smereh. Dolge pozicije so se povečale s 3.946 na 4.357, kratke pa z 8.702 na 10.320. Odprto zanimanje za sredstva s finančnim vzvodom brez primere lahko štejemo za zaupanje v prihodnost Bitcoina.

Glede na to, da se je Bitcoin v zadnjem tednu leta 2020 še vedno hitro povečeval, bi moralo biti naslednje poročilo bolj zanimivo.

Podatki o terminskih pogodbah CME Bitcoin – odprte obresti. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

V torek je prvi izziv leta 2021 na volitvah gruzijskih senatorjev, ki bodo določili, katera stranka bo nadzorovala senat ZDA. Zdi se, da ima trg raje kombinacijo demokratskega predsednika in senata pod nadzorom republikancev, kar bi prineslo velik paket spodbud ob blokadi višjih davkov..

Pri Bitcoinih se je hitrost nad 30.000 USD zgodila precej hitro in pred novo potezo bomo morda opazili nekaj utrditve med 32.000 in 35.000 USD. Tudi Altcoini so videti zaživeli, ETH pa bo verjetno v prihodnjih dneh vodil rally tam.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map