Bitcoin presega tradicionalna sredstva, medtem ko DeFi še naprej raste

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Do konca tega meseca so ostali še trije trgovalni dnevi, zato finančne trge zdaj bolj kot temeljne usmerjajo politike globalne centralne banke. Tveganje močnejšega dolarja navzgor pritiska na cene številnih sredstev, kar ima za posledico S&Indeks P 500 beleži svoj četrti zaporedni teden upadanja. Medtem se je tudi cena zlata strmo znižala z otvoritvene cene prejšnjega tedna na 1.950 do 1.860 dolarjev. Za primerjavo pa je Bitcoin (BTC) v zadnjem tednu padel le za 0,61% in je po rallyju čez konec tedna po rallyju OKEx BTC spet nad 10.800 USD..

Na splošno se je tržna kapitalizacija kriptovalut povečala štiri zaporedne dni po razprodaji 23. septembra in se vrnila na raven okoli 350 milijard USD, Podatki CoinGecko.

Grafikon BTC Spot 1W OKEx – 9/28. Vir: OKEx, TradingView

Medtem ko je bil Bitcoin močan, so bili glavni altcoini prejšnji teden mešana torba. Cardano (ADA) je vodil s tedenskim dobičkom 15,09%, Chainlink (LINK) in Bitcoin SV (BSV) pa je dosegel približno 10% dobička.

Polkdot (DOT) je prejšnji teden izgubil še 7% in s 4,70 dolarja padel na 3,90 dolarja, preden se je vrnil na 4,30 dolarja. Cena etra (ETH) se je znižala zaradi srednjetedenske razprodaje v decentraliziranem finančnem sektorju in se ni okrepila tako močno kot Bitcoin, ko je teden padla za 4,46%. Zlasti enomesečna realizirana volatilnost Etra se je zdaj močno povečala na 112%, medtem ko je enomesečna implicirana volatilnost padla na 61%, kar govori o nihanjih cen na trgih.

Tedenski donos večjih kriptovalut, 9 / 21–9 / 27. Vir: TradingView

CME je izdal tudi najnovejše (od 22. septembra) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 26. septembra so cene bitcoinov v tem poročevalnem obdobju močno prizadele, odprte obresti pa so se z najvišjih rekordnih 9.383 znižale na 8.426, pri čemer so dolge pozicije računov upravljavcev sredstev močno padle s 717 na 285. To kaže da je kratkoročni popravek cen pomembno vplival na tržni optimizem.

Po poročilu so se na računih skladov s finančnim vzvodom zmanjšale njihove dolge pozicije z 2.819 na 2.280, kratke pozicije pa s 5.224 na 4.480. Medtem se je glede na druge račune, o katerih se poroča, dolge pozicije zmanjšale s 1.653 na 1.580, kratke pa z 2.766 na 2.062. Veliko zmanjšanje kratkih hlač so verjetno povzročile profitne dejavnosti.

Na splošno lahko vidimo, da je oster popravek cen v zadnjem obdobju poročanja sprožil ukrepe za nadzor tveganj s strani institucionalnih vlagateljev in veliko število dolgih pozicij je bilo zaprtih. Še naprej bomo spremljali, kako se institucije odzivajo na cenovni skok ob koncu tedna v naslednjem poročevalnem obdobju.

Podatki o terminskih pogodbah za Bitcoin CME – Število drugih dolžin, o katerih se poroča, v primerjavi s kratkimi hlačami. Vir: Quandl

Poleg tega podatki podjetja Bybt kaže Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je v zadnjih sedmih dneh kupil 17.100 BTC in s tem povečal svojo skupno Bitcoin pozicijo na 449.900 BTC. To kopičenje do neke mere pojasnjuje, zakaj se cena Bitcoina kljub močnim medvedjim pričakovanjem na trgu prejšnji teden ni še nadalje znižala.

Položaji bitcoinov družbe Grayscale Investment. Vir: Bybt

Tudi sektor DeFi se je prejšnji teden ohladil po razcvetu Uniswap (UNI), in čeprav se je po srednjem tednu razprodaje okrepil, je veliko žetonov izgubilo več kot 10% vrednosti. UNI je padel za 9,92%, njegov razcepljeni projekt SushiSwap (SUSHI) pa je padel za 18,34%. Najslabše pa so bili žetoni ekosistema TRON (TRX), pri čemer sta Jackpool.finance (JFI) in SUN upadla za 32,22% oziroma 31,60%. To kaže, da osnovna vrednost TRON-a ni tako zanesljiva kot Ethereum.

Synthetix (SNX) se je prejšnji teden med sprejetjem rešitev za skaliranje Layer-2 povečal za 27,44%. Protokol je predviden za novo izvedbo predloga, imenovanega Deneb, 29. septembra. Letno financiranje (YFII) se je povečalo za 10,85%.

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 9 / 21–9 / 27. Vir: TradingView

Po navedbah DeBank, decentralizirana borza Uniswap je od danes zjutraj ohranila rekordno skupno vrednost 2,2 milijarde dolarjev, pred Maker (MKR) in Curve (CRV).

TVL vseh protokolov DeFi je danes dosegel še en rekord v višini 14,74 milijarde ameriških dolarjev, kar kaže, da se razcvet DeFi kljub sredi tedenski razprodaji nadaljuje.

Skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi – 9/28. Vir: DeBank

Ta teden gledamo naprej

Med pomembnejšimi dogodki tega tedna sta prva razprava o predsedniških volitvah v ZDA v torek in glasovanje v predstavniškem domu o predlogu Demokratske stranke za drugi krog spodbude za pandemijo, preden bo parlament v petek v počitnicah. Pri globalnih sredstvih še vedno obstaja velika negotovost glede tehničnih vzorcev in osnov.

V kripto prostoru je "Mint Rush" dogodek je v teku za Flamingo, nov protokol DeFi, ki ga je skupina Neo Global Development (NGD) razvila za verigo blokov Neo. Uporabniki OKEx lahko sodelujejo v dogodku tako, da vložijo svoj OKB prek Jumpstart Mining, da zaslužijo FLM.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map