Bitcoin terminske pogodbe odražajo prenovljeni tržni optimizem po Teslovem nakupu 1,5 milijarde dolarjev

Futures Friday je tedenski pregled četrtletnih Bitcoin terminskih pogodb na OKEx.

V tem tednu, ko je bil Bitcoin ogromen teden, smo videli, da je Tesla napovedal nakup v višini 1,5 milijarde dolarjev, čemur je sledilo mnoštvo bikovskih novic, s čimer je vodilna digitalna valuta presegla mejo 40.000 USDT, da bi se danes, po OKEx, dotaknila visokih 49.000 USDT BTC promptna cena. Medtem ko se je cena od takrat popravila in testirala 46.800 USDT, BTC zdaj trguje okoli 47.300 USDT.

Prejšnji petek smo razpravljali o tržnem optimizmu in o tem, kako je četrtletna terminska pogodba BTCUSD0326, ki poteče konec marca, trgovala okoli 39.000 dolarjev. V času pisanja iste pogodbe se trguje po 49.339 ameriških dolarjev, natančno 2.000 dolarjev nad BTC spot indeksno ceno 47.339 dolarjev.

Podobno se je glede na podatke o terminskih pogodbah za OKEx ta teden še naprej povečevala odprta obrestna mera, ki se je povečala z okoli 2,17 milijarde na več kot 2,48 dolarja, medtem ko je trenutna osnova okoli 4%, razmerje med dolgimi in kratkimi pa 1,53. Če k temu dodamo še dejstvo, da stopnje financiranja za večne zamenjave, čeprav visoke (0,08% za BTCUSD in 0,105% za BTCUSDT), niso povsem pregrete, daje Bitcoin prostor za rast.

Četrtletne terminske pogodbe za OKEx BTC (BTCUSD0326), 12. februarja ob 7:00 po UTC (Vir: OKEx, TradingView

Odčitavanje podatkov o trgovanju z OKEx

Obiščite stran s podatki o trgovanju OKEx, če želite raziskati več kazalnikov.

Razmerje BTC dolgo / kratko

Razmerje med dolgimi in kratkimi se je ta teden gibalo s ceno, vendar je večinoma ostalo umirjeno, razen takrat, ko se je včeraj, 11. februarja, dotaknilo 1,80, ko je BTC presegel 48.500 USDT. Ker so bile to pregrete ravni, je sledil popravek in razmerje trenutno znaša približno 1,53, kar je še vedno med najvišjimi vrednostmi ta teden.

Razmerje, ki se giblje s ceno, kaže, da so trgovci na drobno lovili rally, in čeprav je trenutno razmerje relativno visoko, pa dopušča še en poskus pri 50.000 USDT.

Dolgo / kratko razmerje OKEx BTC med 5. in 12. februarjem

Razmerje dolgo / kratko primerja skupno število uporabnikov, ki odpirajo dolge pozicije, v primerjavi s tistimi, ki odpirajo kratke pozicije. Razmerje je sestavljeno iz vseh terminskih pogodb in trajnih zamenjav, dolga / kratka stran uporabnika pa se določi glede na njegovo neto pozicijo v BTC.

Na trgu izvedenih finančnih instrumentov je vedno, kadar se odpre dolga pozicija, uravnotežena s kratko pozicijo. Skupno število dolgih pozicij mora biti enako skupnemu številu kratkih pozicij. Ko je razmerje nizko, to pomeni, da več ljudi drži kratke hlače.

Osnova BTC

Podobno kot prejšnji teden je četrtletna terminska premija BTC tudi ta teden ostala na zdravi ravni in se je v glavnem gibala med 4% in 5%. Najnižja točka je bila 7. februarja pred objavo novic o nakupu Tesle, nato pa je dosegla 5,54%, preden se je umaknila na trenutno raven okoli 4,50%.

Jasno je, da si je trg po nakupu Tesle povrnil optimizem in bo srednjeročno verjetno ostal pozitiven.

Osnova za terminske pogodbe za OKEx BTC med 5. in 12. februarjem

Ta kazalnik prikazuje četrtletno ceno terminskih pogodb, ceno promptnega indeksa in tudi osnovno razliko. Osnova določenega časa je enaka četrtletni ceni terminskih pogodb minus cena promptnega indeksa.

Cena terminskih pogodb odraža pričakovanja trgovcev glede cene Bitcoina. Če je osnova pozitivna, to pomeni, da je trg bikovski. Če je osnova negativna, to pomeni, da je trg medvedji.

Osnova četrtletnih terminskih pogodb lahko bolje kaže na dolgoročni trend na trgu. Ko je osnova visoka (bodisi pozitivna bodisi negativna), pomeni, da je več prostora za arbitražo.

Odprte obresti in obseg trgovanja

Odprte obresti so se v tem tednu še posebej povečale, in sicer z 2,11 milijarde dolarjev na 2,48 milijarde dolarjev. Ponovno se je val očitno pojavil po tem, ko je izbruhnila novica o nakupu Telse, pred katero so se tako OI kot tudi količine na splošno zmanjševale.

Predvsem se je močno povečal OI, ko se je BTC z 39.000 USDT znižal na 44.000 USDT, zaradi česar je to pomembno območje, ki ga je treba paziti, če cena začne propadati.

Terminske pogodbe za OKEx BTC odpirajo obresti in obseg med 5. in 12. februarjem

Odprte obresti so skupno število neporavnanih terminskih pogodb / zamenjav, ki na določen dan niso bile zaprte.

Obseg trgovanja je skupni obseg trgovanja s terminskimi pogodbami in trajnimi zamenjavami v določenem časovnem obdobju.

Če obstaja 2000 dolgih pogodb in 2000 odprtih kratkih pogodb, bodo odprte obresti 2000. Če se obseg trgovanja v kratkem času poveča in se odprte obresti zmanjšajo, lahko to pomeni, da je veliko pozicij zaprtih ali prisiljenih v likvidacijo. Če se povečata tako obseg trgovanja kot odprte obresti, to pomeni, da se je odprlo veliko pozicij.

Razmerje posojanja marže BTC

Stopnja posojanja marže BTC se je močno zmanjšala s približno 18 na 13.30, ko je Bitcoin prvič narasel po Teslini novici. Razmerje je nato ponovno poskočilo 9. in 10. februarja, kar sovpada z nadaljnjimi skoki BTC.

Ta trend kaže, da so trgovci s finančnim vzvodom izkoristili dobiček med prvim vzponom, nato pa spet vzvodili za preganjanje cene, ko je vzletela s 45.000 USDT ravni. Razmerje je v zadnjih nekaj urah spet upadalo in trenutno znaša približno 15, kar še vedno kaže na pozitivno tržno razpoloženje.

Razmerje izposoje marže OKEx BTC med 5. in 12. februarjem

Stopnja posojanja marže so podatki o trgovanju na promptnem trgu, ki kažejo razmerje med uporabniki, ki so si izposodili USDT, in BTC v vrednosti USDT v določenem obdobju.. 

To razmerje trgovcem pomaga tudi pri preučevanju razpoloženja na trgu. Na splošno trgovci, ki si izposojajo USDT, nameravajo kupiti BTC, tisti, ki si izposojajo BTC, pa ga skrajšati.

Ko je razmerje med posojili in maržami visoko, to kaže na bikovski trg. Ko je nizek, pomeni, da je trg medvedji. Ekstremne vrednosti tega razmerja so v preteklosti kazale na preobrat trendov.

Vpogled v trgovce

Michaël van de Poppe

Novice so za Bitcoin spet bikovske, zato je trend še vedno močno navzgor – in kljub stopnjam financiranja lahko še naprej teče.

Še posebej glede na dejstvo, da je toliko sprejemanja in kupcev na trgih, lahko nenehno vidimo, da pritisk nakupa cene Bitcoina potiska naprej navzgor.

Vendar pa bi v spodnji strani najraje videl, da Bitcoin deluje nad 43.000 USD. Če se izgubi 43 tisoč dolarjev, lahko opazimo, da se znaten padec vrne v nižje razrede, kar bi tudi zmanjšalo stopnje financiranja na enake ravni.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map