Bitcoin terminski trg je po popravku zahvalnega dne 3000 $ še vedno optimističen

Futures Friday je tedenski pregled četrtletnih Bitcoin terminskih pogodb na OKEx. 

Ko je Bitcoin (BTC) naraščal sedem zaporednih tednov, je prvi večji popravek doživel tik pred praznikom zahvalnega dne. Popoldne 25. novembra je cena BTC najprej dosegla najvišjo vrednost okoli 19.500 USD, kot je znašala cena indeksa OKEx BTC, nato pa je začela strmo upadati in izgubila pomembne kratkoročne in srednjeročne podpore v višini 18.900 in 17.400 USD za konec dneva.

Ogromen padec je sprožil največje dnevne likvidacije na trgu izvedenih finančnih instrumentov po 12. marcu – skupaj 1,335 milijarde USD na večjih borzah. Ujeti so tudi vsi trgovci, ki so v zadnjih osmih dneh kupovali na promptnem trgu.

Medtem ko indeks BTC trenutno znaša 16.800 ameriških dolarjev, četrtletne terminske pogodbe OKEx (BTCUSD1225) trgujejo okoli 17.050 ameriških dolarjev s premijo 250 USD ali približno 1,45% nad ceno indeksa. 

V prejšnji teden Futures petek smo opazili, kako je trg pričakoval umik, trgovci pa so ustvarjali dobiček. A čeprav je ta teden cena BTC padla za 3000 dolarjev, optimizem na trgu še zdaleč ni zdrobljen.

Tako razmerje med dolgimi in kratkimi razmerji BTC kot razmerje med posojili in maržami se gibljeta višje, kar kaže na bikovsko usmerjenost na drobno. Poleg tega je odprt interes CME prvič po popravku pred drugimi borzami, kar kaže, da tudi institucionalni vlagatelji stavijo na prihodnost Bitcoina.

Četrtletne terminske pogodbe za OKEx BTC (BTCUSD1225), 27. novembra od 8:00 UTC UTC. Vir: OKEx, TradingView

Odčitavanje podatkov o trgovanju z OKEx

Obiščite stran s podatki o trgovanju OKEx, če želite raziskati več kazalnikov. 

Razmerje BTC dolgo / kratko

Razmerje BTC dolg / kratek je nedavno doseglo najvišjo vrednost 1,12, potem ko je v torek cena indeksa prebila 19.000 dolarjev, nato pa je v 24 urah močno padla na 0,95, kar kaže, da so trgovci vstopili na kratke pozicije, da bi zaščitili svoj dobiček..

Druga ugotovitev je, da se je, ko se je v četrtek cena znižala na 17.000 USD, razmerje med dolgimi in kratkimi nenadoma zvišalo na 1,12, kar je odraz naglice trgovcev na drobno po nakupu dip. Kot rezultat, se je cena za kratek čas vrnila na 17.400 ameriških dolarjev, preden je drugi povratek znašal 16.200 dolarjev.

Razmerje med dolgimi in kratkimi se še vedno giblje okoli 0,95 – in v primerjavi s preteklimi podatki v zadnjih nekaj tednih to kaže, da je občutek prodaje na drobno še vedno pretežno bikov.

Čas zbiranja podatkov: 20. 11. 6:00 UTC do 27. 11. 6:00 UTC

Razmerje dolgo / kratko primerja skupno število uporabnikov, ki odpirajo dolge pozicije, v primerjavi s tistimi, ki odpirajo kratke pozicije. Razmerje je sestavljeno iz vseh terminskih pogodb in trajnih zamenjav, dolga / kratka stran uporabnika pa se določi glede na njegovo neto pozicijo v BTC.

Na trgu izvedenih finančnih instrumentov je vedno, kadar se odpre dolga pozicija, uravnotežena s kratko pozicijo. Skupno število dolgih pozicij mora biti enako skupnemu številu kratkih pozicij. Ko je razmerje nizko, to pomeni, da več ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Tržni optimizem se kaže v premiji četrtletnih terminskih pogodb. Potem ko so se cene v sredo presegle nad 19.200 USD, je premija nedavno dosegla najvišjo vrednost 400 USD ali 2%. Ker se decembrske četrtletne terminske pogodbe iztečejo v manj kot mesecu dni, je ta premija razmeroma zelo visoka.

Vendar pa prekomerne ravni premij kažejo tudi na bližnji preobrat na trgu. Osnova BTC se je zdaj vrnila na 250 USD ali 1,4%, kar je v bistvu enako kot prejšnji petek, kar kaže, da je optimizem trga še vedno nedotaknjen.

Poleg tega smo v sredo opazili, da se je cena trajne zamenjave BTC zvišala, ko je stopnja financiranja presegla 0,1%. Podatki v sredo kažejo, da so trgovci na drobno lovili cenovno rally, če upoštevamo 0,01% do 0,03% kot običajni obseg stopenj financiranja..

Čas zbiranja podatkov: 20. 11. 6:00 UTC do 27. 11. 6:00 UTC

Ta kazalnik prikazuje četrtletno ceno terminskih pogodb, ceno promptnega indeksa in tudi osnovno razliko. Osnova določenega časa je enaka četrtletni ceni terminskih pogodb minus cena promptnega indeksa.

Cena terminskih pogodb odraža pričakovanja trgovcev glede cene Bitcoina. Če je osnova pozitivna, to pomeni, da je trg bikovski. Če je osnova negativna, to pomeni, da je trg medvedji.

Osnova četrtletnih terminskih pogodb lahko bolje kaže na dolgoročni trend na trgu. Ko je osnova visoka (bodisi pozitivna bodisi negativna), pomeni, da je več prostora za arbitražo.

Odprte obresti in obseg trgovanja

V sredo so odprte obresti dosegle rekordnih 1,3 milijarde dolarjev. Vendar je zaradi velikega znižanja cen trg izvedenih finančnih instrumentov zakrvavel in OI se je v dveh dneh znižal za 200 milijonov dolarjev.

Trenutno je OKI-jev OI v višini 1,1 milijarde dolarjev presežen z 1,16 milijarde dolarjev CME, kot je določeno v podatki skewa, in to do neke mere kaže, da institucionalni vlagatelji še vedno zaupajo trgu, korekcijo. 

Čas zbiranja podatkov: 20. 11. 6:00 UTC do 27. 11. 6:00 UTC

Odprte obresti so skupno število neporavnanih terminskih pogodb / zamenjav, ki na določen dan niso bile zaprte.

Obseg trgovanja je skupni obseg trgovanja s terminskimi pogodbami in trajnimi zamenjavami v določenem časovnem obdobju.

Če obstaja 2000 dolgih pogodb in 2000 odprtih kratkih pogodb, bodo odprte obresti 2000. Če se obseg trgovanja v kratkem času poveča in se odprte obresti zmanjšajo, lahko to pomeni, da je veliko pozicij zaprtih ali prisiljenih v likvidacijo. Če se povečata tako obseg trgovanja kot odprte obresti, to pomeni, da se je odprlo veliko pozicij.

Razmerje posojanja marže BTC

Stopnja posojanja marže BTC je pokazala postopno povečanje z 8,0 na prejšnji petek na 10,6. Stopnja posojanja marže je še naprej rasla, tudi ko je cena strmo padla, kar kaže, da trgovci na drobno verjamejo, da je dno blizu.

Čas zbiranja podatkov: 20. 11. 6:00 UTC do 27. 11. 6:00 UTC

Stopnja posojanja marže so podatki o trgovanju na promptnem trgu, ki kažejo razmerje med uporabniki, ki so si izposodili USDT, in BTC v vrednosti USDT v določenem obdobju.. 

To razmerje trgovcem pomaga tudi pri preučevanju razpoloženja na trgu. Na splošno trgovci, ki si izposojajo USDT, nameravajo kupiti BTC, tisti, ki si izposodijo BTC, pa njegov odkup.

Ko je razmerje med posojili in maržami visoko, to pomeni, da je trg bikovski. Ko je nizek, pomeni, da je trg medvedji. Ekstremne vrednosti tega razmerja so v preteklosti kazale na preobrat trendov.

Vpogled v trgovca

Robbie, investicijski analitik OKEx

Cena BTC lahko kratkoročno vstopi v konsolidacijsko fazo zaradi četrtkovega popravka v višini 3000 USD. Prejšnje trgovalno območje od drugega tedna novembra – torej od 15.800 do 16.400 dolarjev – bo zagotovilo nekaj podpore za BTC. Po drugi strani pa se je vmesna podpora prejšnjega tedna v višini 17.400 ameriških dolarjev obrnila proti odporu.

Če se cena kmalu ne bo mogla prebiti med 17.400 in 17.600 dolarjev, bo trg lahko oslabel, še posebej, ker naj bi kiti znova položili velike vsote BTC na borze. Vendar se zdi, da vmesni udeleženci na trgu – tako institucionalni kot maloprodajni – ostajajo samozavestni, kot je poudarjeno zgoraj.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map