Bitcoinu primanjkuje usmeritve, saj institucionalni vlagatelji dobiček dobivajo po umiku

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Prejšnji teden je Bitcoin (BTC) presegel najvišjo vrednost iz decembra 2017 in v ponedeljek zjutraj dosegel 19.911 ameriških dolarjev glede na ceno indeksa OKEx BTC. Ker pa vodilna digitalna valuta ni presegla 20.000 ameriških dolarjev, je nato vstopila v konsolidacijsko fazo in to je že drugi teden zapored, ko je Bitcoin doživel močno razprodajo, potem ko se je preselil nad 19.500 dolarjev. Kot rečeno, je bil popravek prejšnjega ponedeljka v višini 1.800 ameriških dolarjev v primerjavi s 3.000 dolarji na povratni dan manj dramatičen, vendar se cene od takrat niso vrnile na najvišjo raven.

Pred ostrim popravkom se je pregreto tržno razpoloženje odražalo v stopnjah financiranja za večne zamenjave. Osemurne stopnje financiranja so na več borzah presegle 0,1%. Ker se lovljenje cen z malo finančnimi vzvodi po navadi ne konča dobro, to ni bila nobena izjema.

Letošnja rast Bitcoinov pa ima drugačen občutek kot razcvet leta 2017. Poklicni upravljavci naložb še naprej objavljajo svojo podporo kriptovaluti. V zadnjem času je S&P Dow Jonesovi indeksi potrjeno da bo leta 2021 predstavil indekse kriptovalut. 

Financiranje trajnih zamenjav BTC. Vir: poševno

Večji altcoini niso uspeli preseči Bitcoina

Glede na donosnost prejšnjih tednov za glavne altcoine nobeden ni presegel vrednosti Bitcoinov, ki so se povečali za 4,81%. Litecoin (LTC), Bitcoin SV (BSV) in Ether (ETH) so tedensko dosegali 4,07%, 3,10% oziroma 1,80%, medtem ko so drugi večji altcoini beležili negativne donose. Očitno je, ko Bitcoin nima jasne smeri, "starejši" kriptovalute ne morejo pritegniti pozornosti trgovcev.

Tedenski donos glavnih kriptovalut, 11.30–12.6. Vir: TradingView

SushiSwap postane največji zmagovalec združitve yearn.finance

V sektorju DeFi je Ethereum 2.0 uspešno lansiral Beacon Chain – prvo fazo na prehodu na dokaz o deležu. Medtem je skupna vrednost, zaklenjena v DeFi, v petek dosegla novo najvišjo vrednost v 14,8 milijarde dolarjev.

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeFi Pulse

Yearn.finance (YFI) je nadaljeval z odmevnimi združitvami, prvi dan decembra pa se je yearn.finance združil s SushiSwap (SUSHI), da bi združil svoje razvojne vire. Ob tej novici je bil SUSHI najuspešnejši žeton DeFi, in sicer 50,17%. 

Spojina (COMP) in AAVE sta se prav tako povečali za 24,36% oziroma 22,75%. 

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 11.30–12.6. Vir: TradingView

Institucionalni vlagatelji znatno zmanjšajo dolge pozicije

CME je izdal najnovejše (od 1. decembra) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 5. decembra je Bitcoin naredil vzorec preobrata v obliki črke V, ki se je po globokem umiku za več kot 3000 dolarjev hitro odskočil in izterjal vse svoje izgube, da bi do konca poročevalnega obdobja dosegel novo vrednost. Čeprav so cene sčasoma dosegle nove višine, je velik umik pomembno vplival na razpoloženje na trgu.

Najprej so se odprte obresti z 12.336 znižale na 11.812 in s tem končale tri tedne niz dobičkov. Popravek v višini 3000 dolarjev je sprožil nekaj panike in vlagatelji so likvidirali svoje pozicije.

Podatki o terminskih pogodbah CME Bitcoin – odprte obresti. Vir: Quandl

Drugič, dolge pozicije upravljavcev premoženja so se še zmanjšale s 668 na 626, kratke pozicije pa so ostale nespremenjene na 0. Upravitelji premoženja so v zadnjih dveh poročevalnih obdobjih nadaljevali z ukinjanjem svojih dolgih položajev, kar kaže na to, da so opazili močan nasprotni veter proti 20.000 USD.. 

Podatki o terminskih terminskih pogodbah CME Bitcoin – Število upravljavcev premoženja, dolge in kratke. Vir: Quandl

Tretjič, dolge pozicije finančnih vzvodov so močno upadle s 5.441 na 4.509, kratke pozicije pa so se hkrati zmanjšale z 9.864 na 9.375. Zmanjšanje dolgih pozicij je bilo bistveno večje – zmanjšali so skoraj vse dodatne pozicije, ki so bile v zadnjih treh tednih. To kaže, da sredstva s finančnim vzvodom nimajo velikega optimizma glede kratkoročnih možnosti BTC, saj so si po strmem umiku želela vzeti dobiček s svojih dolgih pozicij. 

Podatki o terminskih terminskih pogodbah za CME Bitcoin – število sredstev s finančnim vzvodom, dolge in kratke. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

Na makroekonomski fronti naj bi se s približevanjem prehoda na novo ameriško vlado pospešil nov krog gospodarskih spodbud. Tržni optimizem narašča, saj razvoj cepiva COVID-19 zaznava večji napredek. Poleg tega, ko se bliža konec leta, institucionalni vlagatelji stavijo na okrevanje gospodarstva prihodnje leto.

V kripto bodo žetoni SPARK na voljo 12. decembra za imetnike XRP, kar velja za dejavnik nedavnega povečanja cene XRP. Poleg tega bo JUST (JST) 7. decembra na TRON (TRX) začel svojo decentralizirano posojilno platformo Justllend.. 

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map