Cena BTC povzroča nove najvišje vrednosti, potem ko so se ta teden tržni trki prisilili, da trg razdolži

Futures Friday je tedenski pregled četrtletnih Bitcoin terminskih pogodb na OKEx 

Futures Friday image

Bitcoin je danes naredil preobrat v obliki črke V in dosega nove najvišje vrednosti nad 41.000 ameriških dolarjev, glede na ceno indeksa OKEx BTC. Pred to potezo je vodilna kriptovaluta naletela na močan prodajni pritisk in v četrtek, 7. januarja, padla na najnižjih 36.638 ameriških dolarjev. Ta hitri popravek je v zadnjih 24 urah likvidiral skupno 1,4 milijarde dolarjev pozicij na borzah izvedenih finančnih instrumentov, Bybtovi podatki. To je drugi večji popravek po velikem umiku 7000 dolarjev v ponedeljek, 3. januarja, ki je v enem dnevu likvidiral 2 milijardi dolarjev.

V zadnjem tednu smo videli trgovce na drobno, ki so hiteli, da bi ujeli dvig cen, in se spustili med padce. Takšno vedenje, skupaj z uporabo visokega vzvoda, je razlog, da so popravki med bikovskimi trgi ponavadi bolj divji. Glede na to ostri umiki in prisilno razdolževanje omogočajo, da se trg dvigne na bolj trajnosten način za dolgoročno rast.

Podatki OKEx kažejo, da se je nedavno pregreto tržno razpoloženje po dveh večjih povratnih poteh nekoliko ohladilo. Zlasti se je močno zmanjšalo razmerje posojanja BTC, medtem ko so tudi stopnje financiranja trajnih zamenjav BTC spet v običajnem območju. Po drugi strani pa nenehno gibanje odprtega interesa navzgor kaže, da navdušenje trga ni upadalo.

V času pisanja četrtletne pogodbe BTCUSD0326, ki poteče konec marca, se trguje s premijo v višini 2.140 USD ali 5,15% nad indeksno ceno.. 

Četrtletne terminske pogodbe za OKEx BTC (BTCUSD0326), 8. januarja ob 11:00 UTC. Vir: OKEx, TradingView

Odčitavanje podatkov o trgovanju z OKEx

Obiščite stran s podatki o trgovanju OKEx, če želite raziskati več kazalnikov. 

Razmerje BTC dolgo / kratko

Med prejšnjim vikendom in ponedeljkom, ko so se cene hitro dvignile, smo zaznali izredno povečanje vzvoda. Razmerje BTC dolg / kratek se je hitro povzpelo z 0,92 na 1,55 pred prvim padcem v višini 7.000 USD 4. januarja. Po tem je razmerje spustilo 1,06 in se pred drugim umikom v četrtek, 7. januarja, spet dvignilo na 1,42..

V obeh primerih lahko jasno vidimo, da so trgovci na drobno lovili dvige cen, kar kažejo naraščajoča razmerja dolga / kratka. Trenutno je razmerje okoli 1,25, kar je razmeroma zmerno in omogoča prostor za nadaljnjo rast.

Čas zbiranja podatkov: 1/1 6:00 UTC do 1/8 6:00 UTC

Razmerje dolgo / kratko primerja skupno število uporabnikov, ki odpirajo dolge pozicije, v primerjavi s tistimi, ki odpirajo kratke pozicije. Razmerje je sestavljeno iz vseh terminskih pogodb in trajnih zamenjav, dolga / kratka stran uporabnika pa se določi glede na njegovo neto pozicijo v BTC.

Na trgu izvedenih finančnih instrumentov je vedno, kadar se odpre dolga pozicija, uravnotežena s kratko pozicijo. Skupno število dolgih pozicij mora biti enako skupnemu številu kratkih pozicij. Ko je razmerje nizko, to pomeni, da več ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premija za četrtletne pogodbe se je v ponedeljek prvič zvišala z najnižjih 3,5% ob koncu tedna na 5,8%. Nato se je v zadnjih nekaj urah ustalil na približno 4,5%. Stopnje financiranja za trajne zamenjave BTC so se danes normalizirale, kar običajno kaže, da je trg pripravljen, da cena izbere smer.

Čas zbiranja podatkov: 1/1 6:00 UTC do 1/8 6:00 UTC

Ta kazalnik prikazuje četrtletno ceno terminskih pogodb, ceno promptnega indeksa in tudi osnovno razliko. Osnova določenega časa je enaka četrtletni ceni terminskih pogodb minus cena promptnega indeksa.

Cena terminskih pogodb odraža pričakovanja trgovcev glede cene Bitcoina. Če je osnova pozitivna, to pomeni, da je trg bikovski. Če je osnova negativna, to pomeni, da je trg medvedji.

Osnova četrtletnih terminskih pogodb lahko bolje kaže na dolgoročni trend na trgu. Ko je osnova visoka (bodisi pozitivna bodisi negativna), pomeni, da je več prostora za arbitražo.

Odprte obresti in obseg trgovanja

Kljub velikim likvidacijam v zadnjih dveh povračilih odprto zanimanje še vedno nenehno narašča in se je z 1,64 milijarde dolarjev prejšnjega petka povečalo na sedanjih 1,88 milijarde dolarjev. Naraščajoča cena Bitcoina je očitno spodbudila tržno navdušenje in nenehen priliv novega denarja je spodbudil gibanje OI navzgor. Vendar večje odprto zanimanje pomeni tudi večjo volatilnost.

Čas zbiranja podatkov: 1/1 6:00 UTC do 1/8 6:00 UTC

Odprte obresti so skupno število neporavnanih terminskih pogodb / zamenjav, ki na določen dan niso bile zaprte.

Obseg trgovanja je skupni obseg trgovanja s terminskimi pogodbami in trajnimi zamenjavami v določenem časovnem obdobju.

Če obstaja 2000 dolgih pogodb in 2000 odprtih kratkih pogodb, bodo odprte obresti 2000. Če se obseg trgovanja v kratkem času poveča in se odprte obresti zmanjšajo, lahko to pomeni, da je veliko pozicij zaprtih ali prisiljenih v likvidacijo. Če se povečata tako obseg trgovanja kot odprte obresti, to pomeni, da se je odprlo veliko pozicij.

Razmerje posojanja marže BTC

Trend, ki ga ta teden opaža razmerje med posojili BTC in je zelo zanimiv. Razmerje se je hitro povzpelo na izredno visoko vrednost 25, nato pa je trg v ponedeljek, kot smo že omenili, trgovcem, ki imajo prevelike vzvode, dal težko lekcijo. Nato je trg z novim umikom v četrtek trgovce prisilil, da so zmanjšali svoj vzvod, in videli smo, da se je razmerje z 21 zmanjšalo na sedanjo raven okoli 15.

To prisilno razdolževanje je zdravo med bikovskimi zborovanji, saj omogoča bolj trajnostno povišanje cen namesto špekulacijskih vzponov, ki dokaj hitro izginejo.

Čas zbiranja podatkov: 1/1 6:00 UTC do 1/8 6:00 UTC

Stopnja posojanja marže so podatki o trgovanju na promptnem trgu, ki kažejo razmerje med uporabniki, ki so si izposodili USDT, in BTC v vrednosti USDT v določenem obdobju.. 

To razmerje trgovcem pomaga tudi pri preučevanju razpoloženja na trgu. Na splošno trgovci, ki si izposojajo USDT, nameravajo kupiti BTC, tisti, ki si izposojajo BTC, pa ga skrajšati.

Ko je razmerje med posojili in maržami visoko, to kaže na bikovski trg. Ko je nizek, pomeni, da je trg medvedji. Ekstremne vrednosti tega razmerja so v preteklosti kazale na preobrat trendov.

Vpogled v trgovca

Robbie, investicijski analitik OKEx

Zaradi nedavnega povečanja nestanovitnosti Bitcoinov je trgovina zelo zahtevna in zdi se, da je zmanjševanje vzvoda in sledenje naraščajočemu trendu trenutno najbolj preudarna strategija. Medtem ko ostaja vzdržnost paraboličnih tekov, kot je ta, vprašljiva, pa ostajajo kakršni koli poskusi okrajšave zaznanega vrha zelo tvegani.

Da bi stvari postavili v perspektivo, se je Bitcoin od začetka letošnjega leta povečal za več kot 30% in še naprej vsak teden postavlja nove rekorde. Če se bo ta trenutni trend nadaljeval, bomo morda kmalu videli preizkus v višini 50.000 USD, čeprav ne brez nekaj ostrih povratnih ukrepov.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map