Drugi napad vampirjev SushiSwap preizkuša mehanizme upravljanja skupnosti Uniswap

Pritisk je na Uniswap in njeno upravljanje v skupnosti, ko pridelovalci pridejo do konkurentov – Crypto Market Update

Rudarstvo likvidnosti na Uniswap-u se je končalo včeraj. Skupna vrednost, zaklenjena na vodilni decentralizirani borzi, je 14. novembra dosegla 3.068 milijard USD in se je do konca razdelitve rudarskih nagrad zmanjšala na 2.718 milijard USD. Nato je 18. novembra hitro padel za skoraj polovico, na 1,452 milijarde dolarjev podatki iz DeFi Pulse

Ko spodbude na Unispopu presahnejo, pridelovalci iščejo bolj produktivna mesta za zagotavljanje likvidnosti. Primarni konkurent SushiSwap je bil največji upravičenec, saj se je TVL z 8 milijonov dolarjev 8. novembra povzpel na trenutnih 1,027 milijard USD. Vse druge decentralizirane borze so vse hitro zabeležile rast TVL, kot sta Curve in Balancer.

TVL v Uniswap je strmo padel, ko se je povzpel v SushiSwap. Vir: DeFi Pulse

Ker je imel likvidnostni rudnik Uniswap jasen časovni razpored za njegovo prenehanje, je to omogočilo, da je bil njegov glavni konkurent dobro pripravljen na privabljanje likvidnosti. SushiSwap je včeraj začel z enakimi združbami kot Uniswap z večjimi nagradami – vključno z ETH / USDT, ETH / USDC, ETH / DAI in ETH / WBTC. Zagotavlja tudi "Preseli" vmesnik za lažji prenos likvidnosti z enim klikom iz Uniswap – nekaj, kar mnogi v panogi imenujejo drugi napad vampirjev.

Prej je SushiSwap povzročil vznemirjenje z zagotavljanjem 10-kratnih nagrad SUSHI za svoje likvidnostno rudarstvo in na koncu je imel 12.43 milijarde USD likvidnosti na vrhuncu 12. septembra. Hkrati je likvidnost Uniswap z 1,82 milijarde USD padla na približno 400 milijonov USD. Vendar pa je lansiranje Uniswap-ovega žetona UNI 16. septembra spremenilo mize in povzročilo, da je TVL SushiSwap-a hitro upadel.

Nato se je družba SushiSwap odločila, da bo omejila ponudbo lastnih žetonov na 250 milijonov žetonov in zmanjšala dnevne emisije, zaradi česar so se nekateri kmetje zaradi upadajočih donosov zavrnili. Prav tako je določil šestmesečno obdobje zaklepanja za dve tretjini rudarskih nagrad, da bi zmanjšal kratkoročni pritisk prodaje. Poleg tega je SushiSwap uvedel ciljni poslovni model Uniswap-a – in sicer razdelitev šestine provizij za prevzemnike (ali 0,05% celotnega obsega trgovanja) med deležnike xSUSHI. Ti ukrepi so privedli do obnovljenih tržnih pričakovanj glede cene SUSHI pred koncem spodbud Uniswap-a. Po daljšem upadu se je cena SUSHI novembra zvišala za več kot 90%.

Cena SUSHI je po dolgem upadu dosegla dno. Vir: TradingView

Čeprav se je likvidnost preselila na SushiSwap, je Uniswap še vedno veliko višji glede na dejanski obseg trgovanja. Konec slednjega rudarjenja likvidnosti morda ne bo nujno ogrozil njegovega položaja najvišje decentralizirane borze. Glede na spletno stran Kripto pristojbine, Trenutne sedemdnevne povprečne provizije SushiSwap znašajo 125.876 USD, kar je le 16% od Uniswap-a. Še pomembneje pa je, da se število uporabnikov zelo razlikuje. V zadnjih 24 urah je bilo na Uniswapu več kot 25.000 uporabnikov, medtem ko je SushiSwap privabil le 607. 

Pomembnost sistema spodbud za decentralizirane izmenjave je mogoče jasno opaziti v zadnjih dveh mesecih, toda vedenje trenutnih uporabnikov je največja ovira, s katero se sooča SushiSwap – prvo ime, ki mi pade na pamet, ko večina uporabnikov zamenja žetone na DEXu, je še vedno Uniswap.

Uniswap je še vedno najbolj priljubljena decentralizirana borza. Vir: DeBank

Vendar bo morda Uniswap moral takoj ukrepati, da ohrani svojo prednost – predvsem ko gre za izzive upravljanja skupnosti. Skupnost Uniswap je razpravljanje spodbujevalni načrt za nadaljevanje nagrad UNI po znižani stopnji 5 milijonov mesečnih žetonov UNI za ponudnike likvidnosti, kar je 50% njegove faze nastanka. 

Morda je največja težava v tem, da je Uniswap postavil previsoke zahteve za predložitev predloga in sklepčnost. Trenutno potrebuje 10 milijonov UNI, da predloži predlog, in 40 milijonov UNI, da ga uspešno sprejme v naslednjih sedmih dneh. Prejšnja dva predloga nista bila sprejeta. 

Drugo vprašanje je neskladnost interesov med imetniki žetonov. Nobenega očitnega razloga ni, da bi kot imetnik na drobno nadaljevali z likvidnostnim rudarjenjem, saj bi lahko nadaljnje emisije znižale ceno UNI. Ekipe in zgodnji vlagatelji pa so morda bolj pripravljeni to storiti. 

Tretja številka vključuje čas. Načrt zahteva zapleten postopek in glasovanje, pred začetkom novega kroga likvidnostnega rudarjenja pa bi lahko prišlo šele 4. decembra. Očitna vprašanja glede hitrosti in mobilnosti trenutno ovirajo Uniswap, še vedno pa je treba ugotoviti, ali bo to še bolj oviralo njegovo rast ob konkurenci ali ne..

Predlagani časovni načrt in postopek upravljanja podjetja Uniswap lahko trajajo tedne. Vir: gov.uniswap.org

Čeprav se upravljanje skupnosti pogosto šteje za idealno za kripto projekte, je še vedno v zelo zgodnji fazi. OKEx Insights bo tudi v prihodnjih tednih spremljal bitko med Uniswap in SushiSwap.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map