GBTC pomaga usmerjati bikovski trg BTC, vendar se njegov vpliv lahko zmanjša

Letošnji trg bikov BTC je sovpadal z odmevnimi vnosi institucionalnih vlagateljev, ki so v središče pozornosti postavili Grayscale Bitcoin Trust. GBTC je kot sklad, s katerim se trguje na borzi, in prvo sredstvo za naložbe v digitalne valute, ki je doseglo status ameriške družbe za poročanje Komisije za vrednostne papirje in borze, prišel pod žaromete. Njen skupni znesek premoženja v upravljanju je že večkrat dosegel vrhunec vseh časov – in s tem v mislih se je OKEx Insights odločil, da podrobneje preuči nekatere značilnosti GBTC, da bi trgovcem pomagal bolje to razumeti. "Črna luknja" na trgu BTC.

Sivine so prehod za institucionalno izpostavljenost BTC

Cilj GBTC je neto vrednost sredstev. ali NAV na delnico za sledenje tržne cene Bitcoin na delnico, zmanjšano za obveznosti sklada. Ker izpolnjuje potrebe tradicionalnih finančnih institucij glede skladnosti in se neposredno izogiba izzivom nakupa, shranjevanja in hrambe BTC, je postalo vrata za institucije, da pridobijo in ohranijo izpostavljenost vodilnemu digitalnemu sredstvu.. 

Vendar je treba že na začetku omeniti, da GBTC trenutno ne izvaja programa odkupa. Delnice lahko postanejo neomejene in preprodane na javnem trgu šele po šestmesečno obdobje imetništva.

Od 15. decembra ima GBTC 565.633 BTC ali 10,94 milijarde USD premoženja v upravljanju. Število novih kovancev, dodanih v zadnjih šestih mesecih, je doseglo skoraj 200.000 BTC.

Bilančna vsota GBTC v upravljanju se je v zadnjih šestih mesecih močno povečala. Vir: YCharts

Po poročanju Capital IQ so trenutno glavni institucionalni imetniki GBTC kriptoposojevalnica BlockFi, hedge sklad Three Arrows Capital, skrbniški sklad Horizon Kinetics in ARK, sklad, ki ga vodi ameriška vlagateljica Cathie Wood. Izpostavljenost ARK-a BTC sega v september 2015, ko je njen sklad ARKW kot prvi ETF kupil GBTC. Vse štiri institucije imajo tržne vrednosti, ki presegajo 100 milijonov dolarjev – BlockFi pa dosega 500 milijonov dolarjev.

Obstaja 14 ustanov, ki imajo v GBTC več kot milijon dolarjev tržne vrednosti. Vir: Capital IQ

Poleg tega vse večje število institucionalnih vlagateljev išče GBTC za izpostavljenost BTC. Guggenheim Partners z več kot 230 milijardami dolarjev premoženja v upravljanju je pri SEC vložil dopolnilo, s katerim bo njegovemu skladu za makro možnosti 5 milijard dolarjev omogočilo, da v GBTC vlaga do 10% svoje čiste vrednosti sredstev.. 

Po poročilu Grayscale iz tretjega četrtletja 2020 je 81% vlagateljev institucionalnih vlagateljev. Druga hitro rastoča skupina je družinska pisarna, ki predstavlja več kot 8% vseh.

Skoraj 80% investitorjev GBTC je institucionalnih, medtem ko delež družinskih pisarn narašča. Vir: Poročilo v tretjem četrtletju za Grayscale 2020

GBTC-ov premijski in odkupni mehanizem je črna luknja

GBTC trenutno trguje s 26-odstotno premijo v primerjavi s svojo NAV. Že štiri leta ni trgoval z diskontom do svoje NAV.

Velik del visoke premije izhaja iz tveganih cen na trgu, saj lahko vlagatelji denar izplačajo prek sekundarnega trga šele po nakupu delnic GBTC. Ta mehanizem prisili vlagatelje, da prevzamejo do šest mesecev tveganja – v tem obdobju, tudi če BTC pade, vlagatelji ne bodo mogli prodati. GBTC po trenutnem mehanizmu ne bo nikoli prodal nobenega BTC.

Poleg tega, ker je GBTC eden redkih prehodov, ki so trenutno na voljo institucionalnim vlagateljem za sodelovanje pri vlaganju BTC in izpolnjevanje zahtev glede skladnosti, ustvarja ogromno povpraševanje, kar omogoča, da premije še naprej obstajajo.

GBTC je v daljšem obdobju leta 2020 ohranil premijo v višini 10% ali več. Vir: Bybt

Zaradi visoke premije mnogi vlagatelji poskušajo uporabiti tržno nevtralno strategijo. Po poročilu družbe Grayscales iz tretjega četrtletja za leto 2019 je bilo skoraj 80% prilivov povezanih s prispevki digitalnih sredstev v zameno za delnice – povečanje v primerjavi s prejšnjimi 12 meseci. Čeprav tega števila od takrat ni razkril, smo lahko videli, da večina vlagateljev uporablja "v naravi" v zameno za delnice GBTC, vendar ne z uporabo denarja za neposreden nakup delnic.

Skoraj 80% vlagateljev je zamenjalo delnice GBTC prek "v naravi" pristop. Vir: Poročilo Grayscale za tretje četrtletje 2019

The "v naravi" pristop je zamenjava delnic GBTC z izposojo BTC pri posojilodajalcih in prispevanjem k Trustu. Po obdobju blokade vlagatelji prodajo svoje delnice GBTC na sekundarnem trgu in nato odkupijo BTC na kripto borzah, da se vrnejo posojilodajalcu. Da bi ostali tržno nevtralni, se lahko zaščitijo pred svojimi imetji BTC z odpiranjem kratkih pozicij na reguliranih borzah. Na ta način še vedno ustvarjajo arbitražne dobičke, ko izločijo provizije za izposojo in upravljanje. 

V tem postopku arbitraže mehanizem Grayscale, ki ga ni mogoče unovčiti, onemogoča dejanski nakup BTC-ja na trgu – ne glede na to, ali si vlagatelji izposodijo BTC ali fiat. Kupec bi bil arbitraž, če bi si najprej izposodil BTC, ali pa sivine, če bi si najprej izposodil denar. Ta vrsta črne luknje je privedla tudi do pojava številnih institucij, ki so usmerjene na arbitražo, vendar dejansko kupujejo velike količine BTC na trgu, kar ima za posledico nekaj dolgoročnih spodnjih cen.

Stopnje izposojanja omogočajo, da arbitražne možnosti s premijami GBTC ostanejo donosne. Vir: CoinMarketCap

Premija GBTC je postala kazalnik cene BTC

Zaradi močnega priliva v GBTC v letošnjem letu lahko vidimo, da bodo spremembe njegove premije igrale vlogo pri napovedovanju kratkoročnega gibanja cen BTC.

Na splošno se premija giblje med 10% in 30%, nad tem pa obstaja velika verjetnost preobrata cene. Premije si lahko razlagamo nad ali pod tem odstotkom, kot da pomeni, da je BTC prekupljen ali preprodan. Hiter dvig premij je običajno posledica hitrega zvišanja cen. Hitra rast cen lahko sproži dobiček velikih institucij, ki želijo uravnotežiti svoje položaje – kar pa povzroči, da se trg premika v nasprotno smer.

Premija GBTC, nižja od 10% ali višja od 30%, običajno privede do spremembe cen. Vir: TradingView, OKEx

Kot javni sklad, s katerim se trguje na borzi, ARK objavlja vsakodnevna gibanja pozicij. To nam daje vpogled v njen sklad GBTC. Glede na spremembe položaja v ARKW, 25. novembra je prodala 141.000 delnic GBTC, 30. novembra pa 518.202 delnic GBTC. 26. novembra in 1. decembra je cena BTC padla za 8% oziroma 5%. Čeprav delnice, ki jih prodaja ARK, niso velik odstotek vseh njegovih pozicij, se lahko njihovo zmanjšanje poveča, saj lahko trgovci ves čas spremljajo deleže vodilnega sklada.

Zadnja dva znižanja imetja GBTC v družbi ARKW sta se zgodili tik pred padcem cene BTC. Vir: arktrack.com

Čeprav je sprememba premije GBTC še vedno veljaven kazalnik, lahko postopoma ne bo delovala kot zanesljiva z razširitvijo vpliva kriptovalute in morebitno odobritvijo drugih Bitcoin ETF-jev. Grayscale bi verjetno lahko izgubil prevlado kot mesto za institucionalno izpostavljenost BTC, kar bo povzročilo tudi upad njegove premije.

Poleg tega bi z več kot milijardo dolarjev dotokov v GBTC v prvi polovici leta lahko prišlo tudi do stiskanja premije NAV, ko se bodo te velike zaklepe končale. Če se premije zožijo na skoraj pariteto, se bo ustvarjanje novih delnic znatno zmanjšalo, ker arbitri ne bi ustvarjali dobička. To bi lahko povzročilo pritisk prodaje na sekundarnem trgu.

Prejšnje premije za bikovske trge niso več

Pozitivne premije za GBTC so na trgu že leta. Vendar so druge premije, ki so obstajale v letih 2017 in 2018, izginile. Na primer, premijo Kimchi na korejskem trgu redko vidijo po padcu cen BTC marca 2020. Zdaj je cena vodilne kriptovalute na ameriških borzah na splošno višja od cene na korejskih borzah.

Premije Kimchi so večinoma izumrle marca 2020. Vir: Tradingview, OKEx

Premija USDTC za OTC v kitajskih juanih je še en pokazatelj razpoloženja na azijskem trgu. Ker je kitajski trg prepovedal neposredno trgovanje s fiat-valutami na trgu kriptovalut, USDT na kitajskih borzah pogosto trguje s premijo za ameriški dolar – kar kaže na večje povpraševanje po nakupih. Vendar se je ta premija za daljše obdobje po marcu 2020 spremenila v popust, kar kaže, da je kitajski trg šibek kupec BTC.

USDT je ​​letos na kitajskem trgu trgoval z diskontom za ameriški dolar. Vir: Chainext

Iz vsega tega se sklepa, da je letošnji bikov trg oblikoval dotok institucionalnih vlagateljev in ne svetovnih maloprodajnih vlagateljev.

GBTC je pomemben sodelavec na trgu bikov

GBTC je pomemben prehod za institucionalne naložbe v BTC – bodisi za namene nakupa in zadržanja bodisi za arbitražo. Zaradi svojega mehanizma, ki ga ni mogoče unovčiti, in izjemno hitro rastočega AUM, ki vodi do neizogibne potrebe po sredstvih za nakup velikih količin BTC na promptnem trgu, je bil GBTC glavno gonilo letošnjega bikovskega trga.

Visoka premija delnic GBTC na ameriškem sekundarnem trgu ponuja veliko prostora za institucionalno arbitražo med trgi, v kateri arbitražni kapital prodajni pritisk prenese na ameriški delniški trg. Zaradi tega je GBTC eden izmed najbolj aktivni Vrednostni papirji OTC glede na obseg trgovanja – vendar gre na račun malih vlagateljev.

GBTC je po obsegu trgovanja običajno na vrhu najbolj aktivnih OTC vrednostnih papirjev. Vir: OTCMarkets

Poleg tega pri primerjavi 30-dnevne zgodovinske nestanovitnosti GBTC in cene BTC na CME velika premija GBTC vodi do njene nestanovitnosti, ki je stalno višja od CME – kar tudi izpostavlja imetnike sekundarnega trga večjemu tveganju.

Zaradi visoke premije GBTC je njena nestanovitnost višja od cene BTC. Vir: TradingView, OKEx

Hkrati lahko opazimo, da institucionalni vlagatelji kupujejo BTC tudi prek drugih prodajnih mest, ki niso GBTC. MicroStrategy je pred kratkim zbrala zamenljivo obveznico v višini 650 milijonov dolarjev po 37,5-odstotni premiji za neposredne nakupe BTC. Vzajemna življenjska zavarovalnica Massachusetts je prav tako napovedala nakup BTC za 100 milijonov dolarjev prek podjetja NYDIG.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map