Maloprodajni nakup BTC je četrtletno premijo zvišal, institucije pa so znižale dolge pozicije

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Konec tedna je Bitcoin z več kot 1.000 ameriškimi dolarji omogočil, da si je povrnil večino izgub sredi tedna. Vodilna digitalna valuta je tedensko izgubo zožila na 1,34%, potem ko se je glede na ceno indeksa OKEx BTC zaprla na 19.162 USD. Ta val je olajšal bike, potem ko je BTC dvakrat skozi teden preizkusil 17.600 ameriških dolarjev. 

Močan rally čez vikend se kaže tudi v premiji na terminske pogodbe. Letna trimesečna tekoča terminska pogodba za OKEx BTC je zdaj dosegla več kot 14%, s podobnimi ravnmi pa 24. novembra, ko se je BTC dvignil na 19.400 USD. To kaže, da je zaupanje trga v gibanje cen v naslednjih treh mesecih še vedno zelo močno. Poleg tega ta visoka četrtletna premija ponuja priložnosti za arbitre.

BTC terminske pogodbe na letni trimesečni osnovi. Vir: poševno

Glavni altcoini ne uspejo preseči, medtem ko OKB dobi 10%

Povratni Bitcoin je sredi tedna pustil, da skoraj vsi večji altcoini niso uspeli preseči tedna. Eter (ETH) in Litecoin (LTC) sta padla za 2,23% oziroma 2,52%. Vendar, 

XRP je doživel razprodajo in izgubil 17% vrednosti v zadnjem tednu po koncu SPARK-ovega leta za imetnike XRP. Med najpomembnejšimi altcoin-i je bil najpomembnejši OKB, ki je v zadnjih sedmih dneh pridobil več kot 10%. Na splošno večji altcoin-i niso uspeli razviti neodvisnega trenda in prevlada Bitcoinov se ni bistveno spremenila. 

Tedenski donosi glavnih kriptovalut, 12. 7. – 12. Vir: TradingView

SushiSwap postane največji zmagovalec združitve yearn.finance

V sektorju DeFi je skupna zaklenjena vrednost prvič prejšnji torek prvič dosegla 15 milijard dolarjev, vendar je to število upadlo v bitcoinu. Hkrati pa se je v zadnjem tednu znižala cena številnih glavnih žetonov DeFi.

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeFi Pulse

Uniswap (UNI) se je zmanjšal za 10,23%, čeprav je njegov sedemdnevni obseg še vedno zavzel 60% trgovanja z DEX, Podatki Dune. Trg ostaja bikovski na SushiSwap (SUSHI), ki se je prejšnji teden zvišal za 7,32%, saj je pričakoval, da bo združitev z letnim financiranjem pričakovala več. Tudi Compound (COMP) se je čez teden zvišal še za 5%, medtem ko se je večina žetonov DeFi znižala za 5% na 15%. 

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 12. 7. – 12. Vir: TradingView

Institucionalni vlagatelji znatno zmanjšajo dolge pozicije

CME je izdal najnovejše (od 8. decembra) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 12. decembra je Bitcoin deloval v ozkem razponu približno 1000 USD, v poročevalnem obdobju pa mu ni bilo jasne usmeritve. 

Odprte obresti so se še znižale, in sicer z 11.812 na 11.750 – nazaj na raven pred tremi tedni. Čeprav cena BTC v poročevalnem obdobju ni bistveno upadla, se zdi, da so institucionalni vlagatelji zmanjšali svoje položaje za obvladovanje tveganj.

Podatki o terminskih pogodbah CME Bitcoin – odprte obresti. Vir: Quandl

Dolge pozicije upravljavcev premoženja so se zmanjšale s 626 na 544, kratke pa z 0 na 11, kar je izrazilo pomanjkanje zaupanja v BTC, ki je prebil nove najvišje točke.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah CME Bitcoin – Število upravljavcev premoženja, dolge in kratke. Vir: Quandl

Dolge pozicije finančnih vzvodov so se zmanjšale s 4.509 na 4.365, kratke pozicije pa so se hkrati zmanjšale z 9.375 na 9.354.

Na splošno najnovejši podatki o poročanju kažejo, da imajo institucionalni vlagatelji prednost ob prevzemanju dobička in zmanjšanju svojih deležev ob koncu leta..

Podatki o terminskih terminskih pogodbah za CME Bitcoin – število sredstev s finančnim vzvodom, dolge in kratke. Vir: Quandl

Ta teden gledamo naprej

Prvi odmerki cepiva COVID-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, bodo v ZDA dostavljeni v ponedeljek, kar bi lahko pomenilo prelomnico v pandemiji.

Na makroekonomski fronti je trg zdaj osredotočen na to, ali se lahko stranke v ameriškem kongresu dogovorita o drugem predlogu zakona o spodbudah. To bo največji dejavnik negotovosti, ki bo vplival na smer širšega trga v naslednjih dveh tednih. Ta teden bo imela tudi zadnja seja FOMC v letošnjem letu.

V kripto je rok za dokončanje odškodninskega načrta za nekdanji Mt. Uporabniki Goxa so 15. decembra. To je tretja razširitev, ki vključuje skupno 140.000 BTC. Če lahko okrožno sodišče v Tokiu poskrbi za zaprtje težko pričakovane gore Mt. Gox izplačilo, prejemniki bi lahko prodali svoje Bitcoin za izplačilo, pritisk na trg.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map