Mesečno poročilo o trgu kriptovalut: Novo leto, novi zapisi

Pregled razvoja in delovanja kripto trga v januarju

Ključni zajtrki

  • V prvem mesecu leta 2021 so Bitcoin (BTC) in Ether (ETH) postavili nove najvišje vrednosti in tržna kapitalizacija kriptovalut presegla 1 bilijon dolarjev.
  • Spodbudna pričakovanja so se povečala po zmagi demokratov na ameriških volitvah. Z naraščajočim cepljenjem je gospodarstvo na dobri poti do okrevanja v obliki črke V, zlasti ker Fed še naprej podpira.
  • Bitcoin je januarja v veliki meri presegel globalno premoženje in pokazal večjo korelacijo s tveganimi sredstvi. Vodilni na trgu je vzbujal tudi vse večje institucionalno zanimanje.
  • Januarja je zaradi aktivnega trgovanja prišlo do precejšnje volatilnosti, kar je povzročilo rekordnih 717 milijard USD skupnega obsega trgovanja v mesecu mesecu OKEx.
  • Altcoini so presegli 14-odstotni mesečni donos Bitcoinov z meme kovancem DOGE, ki je izkoristil sago Wall Street Bets.
  • Eter je deloval zaradi trdnih osnov in je pobral 78-odstotni mesečni donos. Žetoni DeFi so se prav tako dvignili, saj se je zdelo, da jih trg spreminja z višjimi vrednostmi.

Povzetek makro okolja

Oskrba z ameriškim dolarjem že od začetka epidemije koraka proti severu. Federal Reserve se je zavezala, da bo še naprej kupovala obveznice, obrestne mere za kratkoročno zadolževanje pa so januarja ostale skoraj na ničli. Trgi verjamejo, da dokler Fed ohranja svojo sedanjo držo, je varno nadaljevati z vlaganjem. Posledično so svetovne cene premoženja izkoristile velikodušno ponudbo denarja.

Z naraščajočim cepljenjem bo ameriško gospodarstvo verjetno končalo z okrevanjem v obliki črke V. Predhodnik takšnega okrevanja je bil indeks ameriških dolarjev, ki je januarja objavil negativni trend, in sicer 0,7%. Medtem ko je rally dolarja januarja pritiskal na tvegana sredstva, bo poznejši spodbudni sveženj uprave Bidena verjetno omejil dolar..

Medtem je donosnost zakladnice narasla na 1,10%, ravni, ki je po padcu marca lani ni bilo. Krivulja poglabljanja je signal, da vlagatelji v prihodnjih letih pričakujejo višjo inflacijo. To inflacijsko pričakovanje in preveč bogat kapital na trgu so postavili velik oder za Bitcoin.

Poleg tega je gibanje stav na Wall Streetu konec januarja na trg prineslo splošno nestabilnost, delnice so padle, indeks volatilnosti pa je 27. januarja prečrpal 60%, vendar se Gamestop in AMC do konca januarja umikata in zdi se, da da se saga WSB končuje.

Zgodovinsko gledano Bitcoin deluje bolje v obdobjih upadanja nestanovitnosti trga. Vendar pa priljubljenost pripovedi proti uveljavljanju na družbenih omrežjih usmerja več pozornosti k Bitcoinom in decentraliziranim financam.

Obilna ponudba denarja in pričakovanja o inflaciji so postavili velik oder za Bitcoin. Vir: TradingView

Globalne uspešnosti premoženja

Z vidika donosa je Bitcoin januarja presegel globalno premoženje z mesečnim donosom 14,2%, kot je znašala promptna cena OKEx BTC. Spot cena surove nafte TWI je med gospodarskim okrevanjem poskočila za 7,5% in se uvrstila na drugo mesto. Zlato spot se je zaradi povečane nagnjenosti k tržnemu tveganju znižal za 2,7% na mesec.

Borza je januarja imela različno uspešnost, S&Indeks P 500 se je končal za 1% nižje zaradi padca modrih žetonov med sago WSB, medtem ko so delnice na rastočih trgih dosegle pozitivne donose. Močni donos iz Velike Kitajske je prispeval k izjemnemu 4,1-odstotnemu mesečnemu donosu indeksa MSCI Asia ex-Japan, medtem ko se je indeks MSCI Emerging Markets Index povečal za 3,1%.

Bitcoin je januarja v veliki meri presegel globalno premoženje. Vir: OKEx, JPMorgan Chase

Institucionalno zanimanje za Bitcoin še naprej raste, ko digitalna valuta postavlja nove rekorde. MicroStrategy je znova veliko investiral v najpomembnejšo kriptovaluto in celotne naložbe podjetja BTC do več kot 70.000 kovancev. Crypto miner Marathon Patent Group je med padcem cen sredi januarja kupila 150 milijonov dolarjev Bitcoina in očiten je trend gradnje podjetij Bitcoin zakladnice

Tudi Ray Dalio, ustanovitelj družbe Bridgewater Associates, je spremenil svoj odnos do kriptovalute in dejal, da Bitcoin je "en peklenski izum." Kriptovalute obravnava tudi kot naložbe za zaščito strank pred devalvacijo fiat valute.

Prav tako je treba omeniti, da je Bitcoin 90-dnevna korelacija s S&Indeks P 500 se je januarja okrepil in se z 0,1 stopnje povzpel na 0,21. V več trgovalnih dneh je Bitcoin videl sinhronizirane poteze z delnicami po odprtem času ameriške borze.

Korelacija Bitcoina z zlatom pa se je zmanjšala z 0,07 na -0,07. To kaže na to, da na tej stopnji Bitcoin velja bolj kot sredstvo za alternativno tveganje kot sredstvo za varno zavetje.

Povezava Bitcoin-a z borzo se je povečala, korelacija z zlatom pa se je zmanjšala. Vir: Metrike kovancev

Januarsko trgovanje z OKEx

V prvi polovici januarja, ko je cena Bitcoina skočila s 30.000 na več kot 40.000, se je tržno razpoloženje pregrelo. Premija za četrtletne terminske pogodbe se je zvišala s 3% na 6%, osemurne stopnje financiranja za večne zamenjave pa so se na OKEx večkrat povečale na 0,15%..

Premija za četrtletno prihodnost BTC v celoti odraža spremembe v razpoloženju na trgu v januarju. Vir: OKEx

Bitcoin je v prvi polovici januarja doživel dva večja umika. 21-odstotni umik 3. januarja je nenavadna kupna moč hitro dvignila, cena pa se je še naprej dvigovala in postavila nov rekord v višini blizu 42.000 ameriških dolarjev. Drugi umik okoli 11. januarja je bil v tandemu z upadanjem drugih tveganih sredstev zaradi naraščajočih donosov zakladnih menic in dolarskega indeksa. Zaradi tega padca je Bitcoin v treh dneh izgubil 28% vrednosti, udeleženci na trgu pa so se spraševali, ali je prišel medvedji trg.

Tudi drugi umik je prispeval k splošnemu umirjenemu razpoloženju na trgu v drugi polovici januarja. Četrtletna terminska premija se je znižala pod 2%; medtem so razmerje med dolgimi in kratkimi razmerji ter odprte obresti hitro upadale.

Tako kot je trg postajal pesimističen, je Elon Musk 29. januarja svojo biografijo na Twitterju posodobil z besedo # Bitcoin. Vodilna kriptovaluta je v odgovor takoj potegnila 20%. To je služil tudi kot zadnji vrhunec januarja, preden je Bitcoin vrnil večino "Elonov reli" pridobi.

Trni in padci so mesečni obseg trgovanja na OKExu dosegli najvišjo vrednost. Vir: OKEx

Trg, napolnjen z novimi vrhovi in ​​ostrimi umiki, je januarja dosegel rekordno količino trgovanja. OKEx je ustvaril 717 milijard ameriških dolarjev, terminske pogodbe pa predstavljajo 55%. Poleg tega je najbolj trgovan instrument na OKExu, četrtletna prihodnost BTC s kovancem, 11. januarja določil najvišji enodnevni obseg v višini 7,2 milijarde USD. Poleg tega so odprte obresti BTC za OKEx 19. januarja postavile novo najvišjo vrednost v višini 2,42 milijarde dolarjev, preden so strmo padle na raven pod 2 milijardi dolarjev, ko so biki začeli zapirati svoje pozicije za ustvarjanje dobička.

Obseg trgovanja z OKEx je januarja dosegel 717 milijard dolarjev, s čimer je dosegel nov rekord. Vir: OKEx

Altcoini so presegli BTC

Indeks altcoin-sezone, ki ga zagotavlja Blockchain Center povečal s 14 na 57. To kaže, da je konec januarja 57% od top 50 kriptovalut poslovalo bolje kot Bitcoin v primerjavi z zadnjimi 90 dnevi.

Januarja je bil pomemben pojav izbruh nasprotovanja ustanavljanju – pod vodstvom stav na Wall Street -, ki je pretresal trg kriptovalut. Dogecoin (DOGE) je v dobrem dnevu poskočil za več kot 1000%, potem ko je množica WSB domnevno črpala meme kovanec. Kovanec je še naprej v trendu, saj ga je Elon Musk nekajkrat omenil tudi na Twitterju, kar ga je pripeljalo na prvo mesto med devetimi najbolj trgujenimi kriptovalutami po količini spota OKEx.

XRP in Zvezdin Lumen (XLM) so bili naklonjeni tudi Redditors. Črpalka, ki jo vodi WSB, je XRP januarja omogočila 122-odstotni prirast. Pred tem se je XRP soočala z velikim prodajnim pritiskom zaradi tožbe, ki jo je proti njemu vložila ameriška SEC. Medtem se je XLM povečal za 148%.

Polkadot (DOT) je zaradi prihajajočih dražb igralnih avtomatov v drugi polovici januarja hitro skočil. Ti dogodki so kratkoročno očitno povečali povpraševanje po DOT in mesec so zaključili s 93-odstotno donosnostjo.

Stave na Wall Streetu so prevladovale nad januarskimi donosnostmi altcoinov. Vir: OKEx

Glede na vpliv zunanjih dejavnikov se je cena DOGE januarja ločila od Bitcoinov s korelacijskim faktorjem manj kot 0,25. Podobno XRP in XLM nista imela korelacije več kot 0,5 z nobeno drugo zgoraj navedeno kriptovaluto.

DOGE je januarja imel neodvisen trend, na katerega širši trg ni vplival. Vir: OKEx

Eter kaže močne osnove

Tri leta po razcvetu ICO je Ether januarja znova dosegel novo rekordno vrednost nad 1400 ameriškimi dolarji in dosegel 78-odstotni mesečni donos. Volatilnost Etra je bila v preteklosti višja od bitcoinov in to se januarja ni spremenilo. Volatilnost obeh voditeljev trga se je povzpela do najvišjih vrednosti sredi aprila. Vendar pa se je januarja Ether umaknil precej manj kot Bitcoin in njegov rally je bil bolj vzdržen. To se je odrazilo v tem, da 30-dnevna donosnost naložbe ETH do konca meseca ni preveč padla.

Eter je januarja pokazal bolj vzdržen rally in večjo volatilnost. Vir: Metrike kovancev

31. januarja je skupna vrednost, zaklenjena v omrežju Ethereum, dosegla 28 milijard USD, kar je 80% več kot v prejšnjem mesecu, kot kažejo podatki DeFi Pulse. Ko trg DeFi še naprej cveti, se povpraševanje po eteru povečuje v tandemu.

Ključna metrika za merjenje uporabe kriptovalut so skupne provizije za transakcije, ki odražajo dejansko povpraševanje plačilnih uporabnikov. Medtem ko so bile celotne transakcijske provizije Bitcoinov (30-dnevno tekoče povprečje) petkrat višje od Eterjevih januarja 2018, se je to stanje januarja letos popolnoma obrnilo, skupne provizije Etherja v višini 10,7 milijona dolarjev pa so bile trikrat višje od Bitcoinovih.

Edina skrb pa je, da se število aktivnih naslovov Etherja ni zvišalo tako hitro kot Bitcoin januarja, kar je lahko posledica visoke pristojbine za plin odvračanje malih vlagateljev z majhnimi sredstvi.

Skupne provizije Ether-a za transakcije so bile trikrat višje od vrednosti Bitcoinov januarja. Vir: Metrike kovancev

DeFi še naprej napreduje

Številni vodilni žetoni DeFi so v januarju dosegli najvišje cene, saj jih je trg ocenil z višjimi ocenami, ki temeljijo na trdnih osnovah. Drug razlog za to zborovanje je bil objava ameriškega urada nadzornika valute članek razpravljanje "samovozeče banke" zgrajena na protokolih DeFi.

Med žetoni DeFi s seznama OKEx so bili januarja nedvomno največji zmagovalci izvornih žetonov decentraliziranih borz. Med njimi sta Curve (CRV) in Tokenlon (LON) zasedla vrh, s približno 320-odstotno donosnostjo. Žeton protokola posojanja AAVE in protokol sintetičnega premoženja Synthetix (SNX) sta prav tako dosegla mesečni 245% oziroma 138% donos..

Prvih pet dobitnikov so pomenili žetoni DEX s povprečnim mesečnim dobičkom 295%. Vir: OKEx

Po navedbah Dune Analytics, Uniswap je dosegel vrh decentraliziranih borz z mesečnim obsegom trgovanja v višini 25,9 milijarde dolarjev, sledil pa mu je SushiSwap z 12,2 milijarde dolarjev. Curve se je uvrstil na tretje mesto s 6,3 milijarde dolarjev.

Uniswap in SushiSwap ostajata prvi dve DEX glede obsega. Vir: Dune Analytics

Krivulja rasti skupnih uporabnikov DeFi je bila še naprej strma in je v mesecu narasla z 1,18 milijona na 1,32 milijona. Dovoljeni in nezaupljivi protokoli DeFi bodo morda pospešeno sprejeti, saj so platforme, kot je Robinhood, januarja večkrat ustavile običajne trgovinske dejavnosti. Pravzaprav je sprememba paradigme v finančni industriji že v teku.

Število celotnih uporabnikov DeFi sčasoma ohranja visoko rast. Vir: Dune Analytics

Pogled naprej

Podatki kažejo, da je bil februar v preteklosti močan mesec za Bitcoin, z drugo najvišjo povprečno vrednostjo 21% in povprečno 17% mesečnih donosov. Novice o Teslovem nakupu Bitcoina v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev so v začetku februarja zažgale trg in cena je vstopila na neznano ozemlje. Trgovci pa morajo paziti, ali bi lahko ustvarjanje dobička povzročilo upad, kot je bilo konec januarja. Kljub temu bodo dolgoročne pozitivne občutke okoli Bitcoina verjetno ostale nedotaknjene.

Zgodovinski podatki kažejo, da je bil februar močan mesec za Bitcoin. Vir: CoinMarketCap, OKEx

Nekaj ​​hitrih povračil v januarju je povzročilo, da so šibke roke odvrgle svoje kovance, medtem ko so vlagatelji, ki so dolgoročni biki, še naprej kupovali. To se odraža v naraščajočem številu naslovov s stanjem nad 1.000 BTC, kljub ponovnim korakom. Po podatkih Glassnodeja se je v mesecu na lestvici pojavilo 201 novih kitov, kar je znak, da institucije in velika podjetja morda začnejo kopičiti kovance. Nakup, ki ga je opravil Tesla, bi lahko imel signalni učinek in to govorice stroški približno 33.000 USD na kovanec bodo verjetno ustvarili najnižjo ceno.

Kiti so med januarskim ostrim umikom kopičili kovance. Vir: Glassnode

Rudarji so januarja odlagali svoja gospodarstva. Indeks položaja rudarjev (MPI) se je začel okoli 1.256, 17. januarja pa je dosegel zgodovinsko vrednost 12.666. Konec januarja se je ta indeks vrnil na 2.79. Ker so rudarji januarja odklenili tako veliko količino kovancev, bi lahko ponudbo kratkoročno izčrpali.

MPI se je januarja povzpel na zgodovinsko najvišjo vrednost. Vir: CryptoQuant

Poleg tega se je institucionalna izpostavljenost odprla z uvedbo terminskih pogodb ETH na CME v začetku februarja. Nedavno poročilo avtorja CoinShares kaže, da so bili prilivi kapitala v ETH v zadnjih tednih zelo koncentrirani. Banka Zveznih rezerv St. Louis je objavila Poročilo o raziskavi DeFi, raziskovanje pametnih finančnih trgov na podlagi pogodb. Vse to nas vodi do prepričanja, da je tržno razpoloženje optimistično glede ETH.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map