Povratne cene BTC puščajo preveč razširjene udeležence na trgu velike izgube

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Po štirih zaporednih tednih hitrega dobička in izzivanja psihološke ravni cen v višini 40.000 dolarjev je Bitcoin v nedeljo zvečer končno doživel močno razprodajo, upad pa se je še naprej širil v ponedeljek. V zadnjih 24 urah se je cena Bitcoinov znižala za več kot 20%, z 41.000 USD na 32.250 USD, kot je znašala cena indeksa OKEx BTC, in je v veliki meri izničila dobiček iz prejšnjega tedna. Zadnji povratek je likvidiran 2,68 milijarde dolarjev vrednosti pozicij na borzah izvedenih finančnih instrumentov. 

Pred tem, čeprav je Bitcoin zlomil 40.000 USD, so dolge postale nasičene in medvedje razlike se kažejo na kazalniku RSI v nižjih časovnih okvirih. Medtem krčenje obsega trgovanja ni moglo spodbuditi cen na nove najvišje ravni.

Nazadnje smo 20-odstotni odmik zabeležili prvi vikend v januarju, ko je močan odkup hitro zvišal cene na 30.000 dolarjev. Vendar je v zadnjih 24 urah cena še naprej nižja in kupna moč ni bila tako močna kot zadnjič. Glede na nedavno tržno razpoloženje pa bi se to lahko izkazalo za še en začasni popravek, preden cena znova doseže 40.000 USD.

Bitcoin je v tednu dni doživel dva 20-odstotna povračila. Vir: TradingView

Nekatere institucije so zaznale bližajoče se tveganje

Opazili smo tudi, da poglobitev Bitcoinov kaže na določeno korelacijo s tradicionalnimi trgi. Do neke mere je zaradi 24-urnega trgovanja Bitcoin vodilni kazalnik, ki se odziva pred običajnimi trgi. Cena terminskih pogodb za zlato in S&Terminske pogodbe P 500 so se po odprtju v nedeljo zvečer po UTC znižale za 1,5% oziroma 0,8%. Razlog za to je lahko tržno pričakovanje višjih obrestnih mer, kar se je odrazilo v skoku terminskih pogodb dolarskega indeksa po otvoritvenem zvonu zgodaj zjutraj. Rastoče obrestne mere bodo na splošno vplivale na cene tveganega premoženja in neobrestnega premoženja, kot je zlato.

Ta dejavnik makro tveganja so lahko izkoristili nekateri institucionalni vlagatelji. CME je posodobil najnovejše (od 5. januarja) terminske pogodbe na Bitcoin podatki o položaju 9. januarja. To poročevalno obdobje zajema zgodovinski preboj Bitcoinov nad mejo 30.000 USD, vendar je vključevalo tudi globok umik okoli 7.000 USD 4. januarja.

V tem času so finančni vzvodi povečali svoje kratke pozicije z 8.466 na 9.058 in svoje dolge pozicije zmanjšali s 3.679 na 3.544. To pomeni, da so finančni vzvodi izražali jasen medvedji odnos do kratkoročnega obdobja.

Nasprotno, drugi računi, o katerih se poroča, so še naprej dolgi, dolge pozicije so se povečale z 2.123 na 2.672, kratke pozicije pa so se povečale le s 235 na 261. Računi, o katerih se ne poroča, so storili enako, dolge pozicije so skočile s 3.165 na 3.343, medtem ko so bile kratke dodani samo položaji 54.

Podatki o terminskih terminskih pogodbah za CME Bitcoin – število sredstev s finančnim vzvodom, dolge in kratke Vir: Quandl

Ostri dobički sredi tedna so nadomestili izgube ob koncu tedna

Zaradi padca cen v ponedeljek smo izračunali večje donose altcoinov od ponedeljka prejšnji ponedeljek do ponedeljka ob 6:00 UTC UTC. Kljub velikemu padcu je še vedno veliko altcoinov, ki so zaradi hitrega dviga v prvi polovici prejšnjega tedna poželi pozitivne donose.

Stellar’s Lumen (XLM) se je v prvih treh trgovalnih dneh prejšnjega tedna povečal za 180%, nato pa začel dramatično umik, vendar še vedno drži 66,77% dobička. Bitcoin Cash (BCH) in Bitcoin SV (BSV) sta prav tako dosegla pozitiven donos v višini 11,40% oziroma 5,47%. Hkrati se je Ether (ETH) znižal na 1000 USD, preden se je v zadnjih nekaj urah rahlo okreval in tedensko dosegel zmernih 5,23%. 

Tedenski vrnitve glavnih altcoinov, od 1/4 do 6:00 zjutraj UTC 1/11. Vir: TradingView

Ponudniki likvidnosti so iz skladov umikali velika sredstva

Maker (MKR) je bil nedvomno najbolj impresiven žeton DeFi prejšnji teden, saj je njegov dvig v soboto ceno povzpel na 1900 ameriških dolarjev, preden se je po širšem trgu znižal na 1300 ameriških dolarjev, vendar še vedno uspeva ohraniti 88-odstotno rast. Poleg tega sta bila Synthetic (SNX) in Loopring (LRC) med velikim popravkom bolj odporna, saj sta tedensko prinesla 20,51% oziroma 14,45% donosa. 

Tedenski vrnitve glavnih žetonov DeFi, od 1/4 do 6:00 zjutraj UTC 1/11. Vir: TradingView

V soboto se je skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, povzpela na zgodovinsko najvišjo vrednost 32,8 milijarde ameriških dolarjev, vendar jo je poznejši padec cen žetonov po podatkih DeBanke povzpel na približno 28,5 milijarde ameriških dolarjev. Hiter umik ponudnikov likvidnosti iz združenj je povzročil tudi dvig pristojbine za plin za Ethereum.

Trenutno najboljša tri imena v smislu TVL so BTC vezani žeton WBTC, izdelovalec kreditnih protokolov in decentralizirana izmenjava Uniswap (UNI). V prvih petih protokolih DeFi se je v zadnjih 24 urah TVL znižal za več kot 10%.

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Ta teden gledamo naprej

Ko bo Demokratična stranka v ZDA uspela nadzirati parlament in senat, naj bi se drugi krog milijard dolarjev spodbudnega paketa premaknil naprej. Udeleženci na trgu morajo še vedno opazovati vpliv morebitnega preobrata dolarskega indeksa na borzo in na Bitcoin.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map