Trgovina na drobno se je povečala na rallyju BTC prejšnjega tedna, medtem ko so institucije zgrešile

Market Watch Weekly je pregled kripto trgov in dogajanj vsak teden.

Prejšnji teden je bil za Bitcoin zgodovinski, saj je njegova cena na vseh borzah uspešno presegla mejo 20.000 dolarjev, s čimer je dosegla novo rekordno vrednost. V nedeljo je Bitcoin objavil najvišjo ceno doslej, in sicer 24.302 USD, kar je vodilni digitalni valuti omogočilo 24-odstotni tedenski donos glede na ceno indeksa OKEx BTC.

Trg vstopa v najbolj aktivno obdobje trgovanja v letu

Skupaj z Bitcoinom dosega najvišje vrednosti, obseg hitro narašča. Skupni tedenski obseg terminskih pogodb BTC je na borzah izvedenih finančnih instrumentov dosegel 270 milijard dolarjev, kar kaže na izredno aktivno stanje trgov.

BTC terminske pogodbe – združeni dnevni obseg. Vir: poševno

Hkrati so odprte obresti v soboto dosegle rekordnih 8,9 milijarde dolarjev, OKEx pa je vodil vse borze z 1,6 milijardami dolarjev OI. Trenutna vrednost OI v višini 8,8 milijarde USD je prav tako večja za 22% v primerjavi s prejšnjim tednom.

BTC terminske pogodbe – združene odprte obresti. Vir: skew

Ob vzporednem porastu cen Bitcoinov in vročinski vročini je tržna cena večnih zamenjav BTC presegla indeksno ceno, stopnje financiranja pa so po zadnjem tednu novembra dosegle še en vrh. Prekomerne stopnje financiranja kažejo na naraščajoč vzvod na trgu.

Stopnje financiranja trajnih zamenjav BTC. Vir: skew

Poleg tega, ker ta četrtletni datum poravnave terminskih pogodb in opcij prihaja ta petek, pričakujemo, da bi lahko Bitcoin v prihodnjih dneh videl več volatilnosti. Veliko število iztekajočih se možnosti lahko privede do premika cene "Max bolečina," kar je udarna cena z najbolj odprtimi pogodbami in pozivi in ​​bi ob izteku največjega števila imetnikov opcij povzročila finančno izgubo. Trenutno najnižja cena bolečine znaša okoli 23.750 USD, kot kažejo podatki CoinOptionsTrack.

Max Pain za opcijske pogodbe, ki potečejo 25. decembra. Vir: CoinOptionsTrack

Institucionalni vlagatelji so veliko potezo zamudili

CME je izdal najnovejše (od 15. decembra) terminske pogodbe za Bitcoin podatki o položaju 19. decembra To poročevalno obdobje se je končalo tik preden je Bitcoin zaključil svoj zgodovinski preboj v višini 20.000 USD in tako predstavil pozicije različnih računov kot odziv na pospešeni proboj trga navzgor.

Odprte obresti so se v zadnjih treh obdobjih poročanja dosledno zniževale, in sicer z 11.750 na 11.370. To še naprej kaže, da so institucionalni vlagatelji dobivali dobiček in da so na zadnjem rallyju v veliki meri zamudili.

Dolge pozicije upravljavcev premoženja so se zmanjšale s 544 na 492, kratke pa z 11 na 26, kar kaže na njihovo napačno presojo prodora trga navzgor. Dolge pozicije finančnih vzvodov so se zmanjšale s 4.365 na 3.946, kratke pozicije pa so se hkrati zmanjšale z 9.354 na 8.702. Znižanja pozicij v obe smeri kažejo, da tudi niso pričakovali dviga cen.

Tudi na računih, o katerih se ne poroča, so se v poročevalnem obdobju povečale kratke pozicije, vendar so še vedno ohranile izredno visoko razmerje med dolgimi in kratkimi. Dolge pozicije so se zmanjšale s 3.403 na 3.134, kratke pa s 506 na 606.

Podatki o terminskih pogodbah za bitcoin CME – Število neprijavljenih, dolžin in kratkih hlač. Vir: Quandl

PoW kovanci so presegli trg

Če pogledamo največje donose altcoinov prejšnji teden, so kovanci za dokazovanje dela na splošno prekašali druge kriptovalute, kar jim je koristilo strmo rast Bitcoinov. Med njimi je Litecoin objavil tedensko donosnost 44,23%, skupaj z 33,79% donosom Bitcoin Cash (BCH).

Medtem ko je Ether (ETH) ta teden pridobil 9,99%, je njegova cena v primerjavi z BTC še naprej padala. Zlasti je elektrarna CME Group nastavljen za zagon Terminske pogodbe na eter bodo 8. februarja prihodnje leto. Ker Bitcoin še naprej ostaja v središču pozornosti, lahko alt sezona traja nekaj časa.

Tedenski donos večjih kriptovalut, 12 / 14–12 / 20. Vir: TradingView

Skupna vrednost, zaklenjena v DeFi, je presegla 20 milijard dolarjev

V sektorju DeFi je skupna zaklenjena vrednost prvič prejšnjo soboto prvič dosegla mejo 20 milijard dolarjev, kar pomeni, da se bo razmah v DeFiju nadaljeval do leta 2021.

Skupna vrednost zaklenjena v DeFi. Vir: DeBank

Kar zadeva donose, je Synthetix (SNX) prejšnji teden zaradi uvrstitve Coinbase narastel za 31,37%. Izvorni žetoni decentraliziranih borz so bili boljši od drugih sektorjev, saj sta SushiSwap (SUSHI) in Uniswap (UNI) poskočila za 19,47% oziroma 17,44%. Po drugi strani pa yearn.finance (YFI) ni uspel v primerjavi s širšim trgom, saj je čez teden pobral le 1,85%.

Še en poudarek v DeFi-ju prejšnji teden je bil The Graph (GRT). Projekt je decentraliziran protokol za indeksiranje podatkov, ki poizveduje in shranjuje podatke v omrežju blockchain. Cena GRT-ja se je povzpela na 0,78 dolarja, kar je 25-krat več kot v mesecu pred javno prodajo.

Tedenski donos glavnih žetonov DeFi, 12 / 14–12 / 20. Vir: TradingView

Ta teden gledamo naprej

Demokratični in republikanski voditelji so danes dosegli dogovor o novem sporazumu o pomoči za koronavirus v vrednosti okoli 900 milijard dolarjev. To bi lahko bil eden od razlogov za tako imenovano "Rally Božička" za tvegana sredstva.

Gospodarske razmere se bodo verjetno postopoma izboljševale, ko se bo cepivo začelo uradno distribuirati. Toda zaradi pandemije se bo ameriški BDP leta 2020 močno zmanjšal za 5%. Letos naj bi se gospodarstvo poslabšalo še bolj kot v času finančne krize leta 2009.

Glede na raziskavo FactSet trg zdaj pričakuje S&Indeks P 500 bo do konca prihodnjega leta dosegel mejo 4.000. Svoje napovedi so objavile tudi večje investicijske banke, JPMorgan Chase pa je najbolj optimističen cilj dosegel 4.400. Goldman Sachs je dal ciljno raven 4.300. Iz statistike zadnjih 15 let pa je videti, da so tržni analitiki običajno na optimistični strani.

Končno je bilančna vsota Zvezne rezerve presegla 30 bilijonov dolarjev. Splošni porast cen tveganih sredstev v letošnjem letu je bil močno odvisen od nakupov premoženja Zvezne rezerve in izredno nizkih obrestnih mer. Način varnega izstopa leta 2021 bo v središču poznejše tržne pozornosti in vsaka sprememba denarne politike bi lahko pritiskala na trg.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map