Več kriptovalut je po ponedeljkovem tržnem trku prehitelo Bitcoin

Znižanju cen Bitcoinov je sledilo okrevanje, vendar so nekatere kriptovalute, med katerimi je veliko žetonov DeFi, premagale donose Bitcoinov – Market Update

Trg kriptovalut je v zadnjem tednu doživel znatno nestanovitnost. Najprej se je Bitcoin med četrtkom in petkom, od 7. do 8. januarja, z okoli 36.000 dolarjev povzpel na 42.000 dolarjev. Potem pa se je vodilna kriptovaluta zavihtela in še štiri dni zapored padala in dosegla najnižjo vrednost blizu 30.298 USD – skoraj 28-odstotni padec glede na ceno indeksa OKEx BTC.

Medtem se je celotna tržna kapitalizacija kriptovalut močno zmanjšala, z 1,1 bilijona na 850 milijard dolarjev. Vendar je Bitcoin z močnim odbojem v sredo, 13. januarja – predvsem zaradi novic, da je Grayscale ponovno odprl svoje naložbeno zaupanje – zdaj Bitcoin povrnil skoraj 70% svojih izgub.

V istem časovnem okviru smo opazili, da so kriptovalute iz različnih sektorjev presegle Bitcoin in objavili hiter preobrat v obliki črke V po razprodaji na trgu, da bi dosegli nove tedenske najvišje vrednosti. V tem tržnem komentarju preučujemo razloge za te močne predstave.

Kriptovalute iz treh sektorjev so po zadnjem umiku presegle Bitcoin. Vir: QKL123

Polkadot vidi preobrat v obliki črke V zaradi prihajajoče dražbe igralnih avtomatov

Najhitrejši odboj po nedavnem umiku je bil opažen v ekosistemu Polkadot (DOT), kjer DOT predstavlja 87%, Kusama (KSM) pa 6% indeksa. 11. januarja je Polkadot dosegel ključni mejnik v svojem razvoju, ko je odprl registracije parahainov za testno mrežo Rococo V1.

Parachain reže so ključne za omrežje Polkadot in bodo zaradi omejenega števila na dražbi. Vsak projekt ekosistema Polkadot se lahko poteguje za slot z vložkom DOT, zmagovalci pa nato dobijo možnost povezave s Polkadotom prek mostu, pa tudi druge ugodnosti. Medtem je OKEx včeraj napovedal tudi podporo dražbi igralnih avtomatov Polkadot za parahaine.

Ti dogodki so kratkoročno očitno povečali povpraševanje po DOT, kar je privedlo do hitrega preobrata cene v obliki črke V. Od danes zjutraj ob 8:00 UTC se je DOT v zadnjih dveh dneh dvignil z ravni 7,20 USD za približno 70% in ohranja bikovski zagon glede svojih dražb na igralnih avtomatih.

Polkadot je priča naraščajočemu ekosistemu s 109 projekti, ki temeljijo na substratih. Vir: PolkaProject

Podpora sivini je nekaj kovancev za zasebnost ohranila na površju

10. januarja je Barry Silbert, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor podjetja Grayscale, napredovali dve zasebni valuti – Zcash (ZEC) in Horizen (ZEN) – na svojem Twitterju. Čas je sovpadal z najnovejšim popravkom Bitcoinov, zaradi česar je sektor valut zasebnosti v tem popravku padel precej manj. Oba žetona sta se v zadnjih sedmih trgovalnih dneh od 8. ure zjutraj, 14. januarja, povečala za približno 80%, kar je bistveno boljše od preostalega trga. 

Ker ti dve zasebni valuti spadata med izdelke s premoženjem Grayscale, lahko še naprej privabljata institucionalni kapital. Drugi altcoin z lastnostmi zasebnosti vključujejo Monero (XMR) in DASH.

Povečano imetje sivine v letu 2021 je pospešilo zvišanje cen za ZEC in ZEN. Vir: bybt

Kljub popravkom sektor DeFi še vedno obstaja

Podatki DeFi Pulse kažejo, da se je skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, prvič povečala z 21,1 na 23,1 milijarde dolarjev prejšnji teden. To je spremljalo dvig cen Bitcoinov s 36.000 dolarjev na najvišjo raven, skupaj z zvišanjem cen etra (ETH) z 1.200 na 1.350 dolarjev. Vendar pa so se ponudniki likvidnosti v nadaljnjem zrušitvi umaknili iz rudarskih bazenov, zaradi česar je TVL 13. januarja padel do 20,5 milijarde dolarjev, preden se je ponovno povečal na trenutno 22,4 milijarde dolarjev.

TVL je vplival na tržne padce, vendar si je hitro opomogel. Vir: DeFi Pulse

Sektor DeFi je kot celota precej hitro spet pridobil bikovski zagon, zlasti žeton protokola posojanja AAVE in protokol sintetičnega premoženja Synthetix (SNX). Del razlogov za to izterjavo je bil objava ameriškega urada nadzornika valute članek razpravljati "samovozeče banke" zgrajena na protokolih DeFi.

V zadnjih nekaj urah sta cene AAVE in SNX dosegle nove najvišje vrednosti. AAVE je preimenovanje žetona za upravljanje LEND. V začetku leta 2020 je bila cena LEND približno 0,01 USD. 3. oktobra je bil LEND pretvorjen v AAVE v razmerju 100: 1. Cena AAVE je zdaj 143 USD, kar v nekaj več kot letu dni prinese več kot 140-krat donosnost naložbe. Podobno je bila cena SNX v začetku leta 2020 1,20 USD in je po trenutni ceni 16 USD dosegla 13-kratni dobiček..

DeFi Pulse podatki kažejo, da sta Aave in Synthetix trenutno po TVL uvrščena na 2. in 5. mesto, oba pa imata zaklenjenih več kot 2,70 milijarde USD. Poleg tega ob upoštevanju 30-dnevne spremembe prihodkov oba protokola rasteta zelo hitro in s trdnimi osnovami.

Aave in Synthetix rasteta izjemno hitro glede prihodkov in TVL. Vir: Žetonski terminal

Glede na skupne donose v zadnjih sedmih dneh, od 8. ure po UTC UTC, 14. januarja, sta SushiSwap (SUSHI) in yearn.finance (YFI) na vrhu DeFi sektorja dosegla približno 40-odstotno donosnost in prav tako znatno presegla Bitcoinovih 10 % dobička v istem časovnem obdobju. Zdi se, da jim je združitev teh dveh protokolov naklonjena. Vendar je treba opozoriti, da so med trkom, ko so LP-ji poskušali hititi skozi vrata, šle pristojbine za plin Ethereum skozi streho.

Visoke provizije za plin v času dramatične nestanovitnosti trga naredijo rešitve Layer 2 privlačne. Vir: Glassnode

Čeprav je Bitcoin vodilni na trgu, smo znova in znova ugotovili, da altcoin-i z dokaj trdnimi osnovami v različnih fazah bikovega trga ponavadi presegajo BTC, zlasti ker BTC stagnira ali se sooča z začasnimi popravki. Kot rečeno, večina altcoinov, kot je razvidno iz "Kripto zima" iz leta 2018 predstavljajo tudi bistveno večja negativna tveganja v primerjavi z Bitcoini, ko se plima spremeni.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map