Blockchain oracles, pojasnjeno: Pridobivanje informacij v svetu DeFi

Preglednost in zanesljivost informacij o cenah sta ključnega pomena za uporabnike, ki želijo učinkovito trgovati s kriptovalutami na borzah in decentraliziranih finančnih platformah. Takšno preglednost lahko poganjajo blockchain oracles, ki tretjim ponudnikom podatkov omogočajo, da v realnem času posredujejo informacije o cenah protokolom DeFi.

V prizadevanjih OKEx-a za spodbujanje rasti ekosistema DeFi smo uvedli javni oracle, ki temelji na standardu Open Oracle. Ta članek ponuja izčrpen pregled besedilnih blokov in njihovih vlog pri spodbujanju razvoja DeFi.

Kaj so blockchain oracles?

Blockchains in pametne pogodbe ne morejo dostopati do podatkov zunaj svojih omrežij. Za izvedbo pametne pogodbe na verigi blokov je pogosto bistvenega pomena dostop do ustreznih informacij iz zunanjega sveta, saj veriga blokov sama ne more zabeležiti cene žetona, vremenskih informacij mesta ali drugih uporabnih podatkov brez vira. Tu nastopajo blockchain oracles.

Blockchain oracles so storitve tretjih oseb, ki pametnim pogodbam omogočajo prejemanje zunanjih informacij zunaj blockchaina.

Kako delujejo blockchain oraclesVloga blockchain oracle. Vir slike: 3commas.io

Orakuli sami niso viri podatkov. Namesto tega so plasti za poizvedovanje in preverjanje resničnih dogodkov ter za pošiljanje teh informacij pametnim pogodbam. Če se predloženi podatki ujemajo z vnaprej določenimi pogoji izvajanja pametne pogodbe, se izvršitev pametne pogodbe sproži na verigi blokov.

Različne vrste blockchain oracles

Blockchain proroke lahko označimo v treh dimenzijah:

  • Vir informacij, najsi bo to programska ali strojna oprema.
  • Smer informacije, naj bo vhodna ali izhodna.
  • Stopnja zaupanja, naj bo centralizirano ali decentralizirano.

Vir informacij

Proroki programske opreme obdelujejo informacije iz spletnih virov, kot so spletna mesta, zbirke podatkov in strežniki. Ti orakuli izvlečejo ustrezne informacije in jih vključijo v pametno pogodbo. Informacije o letih v letu, menjalni tečaji in cene digitalnih sredstev so najpogostejši podatki, ki jih obdelujejo programski prerok.

Strojni orakuli pa prejemajo informacije iz fizičnih virov in jih pretvarjajo v digitalne vrednosti, ki jih lahko razumemo s pametnimi pogodbami. Ti fizični viri vključujejo senzorje in čitalnike črtne kode. Dobavne verige so pogosti primeri uporabe, kjer strojni orakuli iz senzorja izvlečejo stanje blaga in te podatke prenesejo v pametno pogodbo..

Smer informacij

Vhodni orakuli dajejo informacije o pametnih pogodbah iz zunanjih virov. Na primer, oracle posreduje zapise temperature s senzorjem (tj. Zunanjim virom) v pametno pogodbo.

Zunanji preroki omogočajo pametnim pogodbam pošiljanje informacij v zunanji svet. Pogost primer je financiranje vlog. Ko uporabnik položi sredstva na naslov denarnice za kriptovalute, bo pametna pogodba ponudniku denarnice poslala potrditveno sporočilo o nakazilu. Nato bo ponudnik denarnice po prejemu sporočila posodobil stanje uporabnikove kriptovalute.

Stopnja zaupanja

Centralizirani orakuli prejemajo informacije od enega ponudnika podatkov ali skupine ponudnikov podatkov, ki jih nadzoruje en sam subjekt. To vzbuja zaskrbljenost zaradi ene same točke neuspeha – zaradi česar so centralizirani preroki manj odporni na vdore in ranljivosti.

Decentralizirani orakuli pridobijo informacije od več ponudnikov podatkov in jih posredujejo v pametne pogodbe. V primerjavi s centraliziranimi orakuli se decentralizirani orakuli zanašajo na več virov – kar povečuje zanesljivost informacij, ki se zagotavljajo pametnim pogodbam.

Blockchain oracles v DeFi

Decentralizirano financiranje je leta 2020 zaznamovalo izjemno rast, skupna vrednost pa znaša približno 4,58 milijarde dolarjev, od 12. avgusta.

Oracle žetoni so v skupnosti DeFi postali priljubljeni zaradi potenciala žetonov, da presežejo donosnost naložb BTC leta 2020. Decentralizirani ponudniki oracle Chainlink (LINK) in Band Protocol (BAND) so izkušen dosedanji donos 452% oziroma 3.296% do zdaj v letu 2020 – v primerjavi z donosom Bitcoinov iz prejšnjega leta 65%.

Blockchain oracles so imeli pomembno vlogo pri razvoju DeFi, saj povečujejo zanesljivost in natančnost podatkov v različnih protokolih DeFi. Različni protokoli DeFi so uvedli prerokbe o cenah, da bi uporabnikom ponudili pregledne podatke o cenah. Na primer, protokol denarnega trga Compound napovedal njen decentralizirani cenovni prerokovalec, Open Price Feed, avgusta. V OPF lahko poročevalci cen – kot so borze kriptovalut, protokoli DeFi in OTC trgovalne mize – lahko predložijo podatke o marži in podatke o cenah posojanja z znanim javnim ključem. Uporabniki lahko pridobijo sporočene podatke o cenah z dostopom do javnega API-ja poročevalcev cen. Oracle o cenah je decentraliziran, saj se lahko oddaja in dostop do podatkov o cenah izvaja brez uporabe infrastrukture protokola Compound..

Naraščajoča priljubljenost decentraliziranih oracle platform – predvsem Chainlink – je spodbudila tudi nedavno rast DeFi-ja. Chainlink ponuja decentralizirane prerokbe, ki pridobivajo in zagotavljajo finančne podatke za izvedene finančne instrumente in posojanje. Na primer, Chainlink trdil njegovi preroki so pridobili podatke za več kot 90% obsega privzetih vrednosti posojil izvedenih finančnih instrumentov med javnimi verigami blokov. Te podatke sprejmejo ponudniki izvedenih finančnih instrumentov DeFi, kot so Synthetix, Nexus Mutual in MCDEX.

Z opiranjem na decentralizirane platforme oracle lahko protokoli DeFi prihranijo čas in sredstva, hkrati pa spodbujajo inovacije na drugih področjih decentraliziranega financiranja.

Prihodnost blockchain oracles

Medtem ko orakuli blockchain služijo kot most med verigami verig in zunanjimi ponudniki podatkov, varnost ostaja ključno vprašanje pri preučevanju, ali lahko orakuli blockchain gredo v ospredje ali ne..

Ker so blockchain oracles izključeni iz mehanizmov soglasja blockchain, niso zaščiteni z varnostnimi mehanizmi omenjenega blockchain. Zaradi tega so prepovedi blockchain-a tarča hekerjev, ki želijo izkoristiti napake pri določanju cen, kot kažejo varnostni incidenti Synthetix in bZx.

Napad človek v sredini, v katerem zlonamerni igralec dobi dostop do podatkovnega toka med preročiščem in pametno pogodbo, je še en varnostna grožnja za blockchain oracles. Nato igralec spremeni ali ponaredi podatke, kar zmanjša kakovost podatkov, ki jih zagotavljajo verige blokov.

Brez besednih zvez o blockchainu imajo pametne pogodbe omejene primere uporabe, saj se lahko zanesejo samo na informacije v svojih omrežjih blockchain. Oracles omogoča povezavo med pametnimi pogodbami in zunanjimi ponudniki podatkov, kar povečuje zanesljivost podatkov in preglednost decentraliziranih finančnih protokolov. Kot rezultat, blockchain oracles služijo kot most med protokoli DeFi in zanesljivimi zunanjimi ponudniki podatkov.

Sledite OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map