Kaj je trajna izguba v DeFi-ju? Pregled NMA in tveganj likvidnostnega rudarjenja

Razlaga nestalne izgube in kako deluje pri zagotavljanju likvidnosti protokolom DeFi

DeFi, ali decentralizirano financiranje, je modna beseda v kripto od leta 2019, vendar je postala glavna tema leta 2020, ko so protokoli in platforme DeFi naraščali. Ekosistem, ki ga poganja blokovna veriga Ethereum, je imel tudi ključno vlogo pri oživitvi zanimanja za maloprodajo v večjem kripto prostoru. Pravzaprav so to celo tradicionalne bančne institucije priznavanje potencial DeFi-ja, medtem ko smo videli, da se vrednost sredstev, namenjenih protokolom DeFi, v zadnjih 12 mesecih giblje od 1,2 milijarde dolarjev na več kot 60 milijard dolarjev.

Ljudje, ki celo dobro poznajo prostor DeFi, se morda zavedajo koncepta zagotavljanja likvidnosti za pasivni dohodek ali donos prek protokolov DeFi. Tako imenovano donosno kmetovanje – imenovano tudi likvidnostno rudarstvo – je bilo v DeFi-ju v središču eksplozije trga, ki ga vodijo protokoli za avtomatizirano trženje. Projekti, kot so Uniswap, SushiSwap in Balancer, so znani kot decentralizirane borze in se zanašajo na takšne protokole AMM. Njihove platforme trgovcem omogočajo enostavno zamenjavo žetonov na popolnoma decentraliziran in brezhiben način.

To omogočajo tako imenovani ponudniki likvidnosti – tj. Uporabniki, ki na platformo položijo določena kripto sredstva in s tem zagotovijo likvidnost za druga sredstva, ki jih je treba zamenjati. LP-ji se spodbudijo, da položijo ali zaklenejo svoja sredstva, ker zaslužijo provizije za transakcije, ki jih ustvarijo trgovci, ki zamenjajo žetone na določeni platformi. Z vidika LP-jev – tistih, ki zaklenejo svoje žetone v protokol DeFi – so transakcijske provizije, ki jih zaslužijo, podobne donosu. Vrednost donosa niha, saj je odvisna od uporabe in količine protokola.

V tem članku se ne bomo podrobneje ukvarjali s tem, kako zagotavljanje likvidnosti deluje, ampak, če želite izvedeti več, si oglejte naš vodnik o zaslužku pasivnega dohodka z OKEx Earn. Tu bomo razložili koncept trajne izgube, ki je pomemben za uporabnike, ki že zagotavljajo likvidnost NMA, ali pa razmišljamo o tem.

Da bi razumeli ta koncept, pa moramo imeti pregled nad delovanjem likvidnostnih združb v protokolih AMM.

Kako delujejo skladi likvidnosti AMM

Da lahko uporabniki protokola, ki ga poganja AMM, zamenjajo žetone, jim morajo biti na voljo skladi likvidnosti. Na primer, če želi trgovec prodati 1 ETH za USDT, mora obstajati likvidnostni sklad, ki lahko sprejme 1 ETH in da 1.000 USDT (in za poenostavitev recimo, da 1 ETH trguje za 1.000 USDT in ne ne upoštevam pristojbin) in obratno. Ko se povečuje obseg trgovanja, narašča tudi potreba po takšni likvidnosti in tu vstopajo tisti, ki želijo biti LP. Ti uporabniki lahko dve digitalni valuti para – v tem primeru ETH in USDT – položijo na protokol. ustreznih bazenov v vnaprej določenem razmerju, ki je pogosto 50/50.

Če na primer LP z 10 ETH želi dodati likvidnost v sklad ETH / USDT z razmerjem 50/50, bodo morali položiti 10 ETH in 10.000 USDT (še vedno ob predpostavki, da je 1 ETH = 1.000 USDT). Če ima sklad, za katerega se zavežejo, skupno 100.000 USDT sredstev (50 ETH in 50.000 USDT), bo njihov delež enak 20.000 USDT / 100.000 USDT x 100 = 20%.

Odstotek deleža LP v danem združenju je pomembno omeniti, ker ko LP s pametno pogodbo prevzame ali položi svoja sredstva v sklad, se jim samodejno izdajo žetoni LP. Ti žetoni omogočajo LP, da kadar koli umakne svoj delež v združenju – 20% bazena v našem zgornjem primeru.

Tu nastopi koncept nenehne izgube. Ker imajo LP-ji pravico do svojega deleža v skupini in ne do določenega števila žetonov, so izpostavljeni drugi plasti tveganja – trajni izgubi -, če cena njihovih deponiranih sredstev znatno naraste.

Izračun nestalne izgube

V našem primeru je bila cena 1 ETH takrat 1000 USDT, recimo, da se cena podvoji in 1 ETH začne trgovati za 2.000 USDT. Ker se področje algoritmično prilagaja, za upravljanje sredstev uporablja formulo. Najosnovnejši in najpogosteje uporabljen je konstantna formula izdelka, popularizira DEX platforma Uniswap.

Poenostavljeno povedano, formula je naslednja: Likvidnost ETH x likvidnost žetona = stalni produkt

Z uporabo številk iz zgornjega primera (50 ETH in 50.000 USDT) dobimo: 50 x 50.000 = 2.500.000

Podobno lahko ceno ETH v bazenu dobimo s to formulo: likvidnost žetona / likvidnost ETH = cena ETH

Z uporabo naših zglednih številk dobimo: 50.000 / 50 = 1.000 USDT (tj. Cena 1 ETH).

Zdaj, ko se cena ETH spremeni na 2.000 USDT, lahko s pomočjo teh formul ugotovimo razmerje med ETH in USDT, ki jih imamo v bazenu:

  • Likvidnost ETH = kvadratni koren (stalna cena izdelka / ETH)
  • Likvidnost žetona = kvadratni koren (stalni produkt x cena ETH)

Če uporabimo podatke iz našega primera tukaj, skupaj z novo ceno 2.000 USDT na ETH, dobimo:

  • Likvidnost ETH = kvadratni koren (2.500.000 / 2.000) = ~ 35.355 ETH
  • Likvidnost žetona = kvadratni koren (2.500.000 x 2.000) = ~ 70.710,6 USDT

Točnost tega lahko potrdimo z uporabo prve enačbe (likvidnost ETH x likvidnost žetona = konstanten produkt), da dobimo isti konstantni zmnožek 2.500.000: 35.355 x 70.710,6 = ~ 2.500.000 (tj. Enako kot naš prvotni konstantni izdelek zgoraj).

Zato bo po spremembi cene, ob predpostavki, da bodo vsi drugi dejavniki konstantni, bazen imel približno 35 ETH in 70.710 USDT v primerjavi s prvotnimi 50 ETH in 50.000 USDT.

Če želi LP v tem času umakniti svoja sredstva iz sklada, bo svoje žetone LP zamenjal za 20-odstotni lastniški delež. Če vzamejo svoj delež od posodobljenih zneskov vsakega sredstva v združenju, bodo prejeli 7 ETH (tj. 20% od 35 ETH) in 14.142 USDT (tj. 20% od 70.710 USDT).

Zdaj je skupna vrednost umaknjenih sredstev enaka: (7 ETH x 2.000 USDT) + 14.142 USDT = 28.124 USDT.

Če bi uporabnik preprosto držal svojih 10 ETH in 10.000 USDT, namesto da bi ta sredstva položil v protokol DeFi, bi dejansko pridobil več. Ob predpostavki, da bi se ETH podvojil s 1.000 USD na 2.000 USDT, bi bila uporabnikova nedeponirana sredstva ocenjena na 30.000 USDT: (10 ETH x 2.000 USDT) + 10.000 USDT = 30.000 USDT.

Ta razlika v višini 1.876 USDT – ki se lahko pojavi zaradi načina upravljanja ravni razmerja premoženja – je tisto, kar je znano kot trajna izguba.

Zaključek

V našem primeru naj bi LP izgubil skoraj 2.000 USDT v postopku zagotavljanja likvidnosti protokolu DeFi. Čeprav se temu procesu reče trajna izguba, je izraz nekoliko zavajajoč. Pomen nestalne izgube je pravzaprav zelo podoben konceptu nerealizirane izgube. Izguba bi se lahko teoretično obrnila (če LP ne umakne svojih sredstev in se cena ETH vrne na prvotno raven), vendar ni nobenega zagotovila, da se bo to zgodilo.

Poleg tega, ko LP iz protokola umakne likvidnost, postane nenehna izguba trajna. V primeru, da LP doživi trajno izgubo in nato odvzame njihovo premoženje, edina prednost, da je protokolom zagotovila likvidnost, ostajajo provizije za trgovanje, ki jih je LP pobral, ko so tam premoženje deponirali. Vendar pa v nestanovitnih razmerah, zlasti med bikovskim tekom, razlike le verjetno ne bodo pokrile same.

Na drugi strani pa bi znižanje cene ETH od trenutka, ko je bil deponiran v bazenu, prinesel dodaten ETH, s čimer bi se povečal delež ETH ponudnika likvidnosti. Glede na to, kako deluje nestalna izguba, sta obe strategiji vredni upoštevanja zagotavljanja likvidnosti med medvedjim trgom in preprosto držanja nestanovitnih sredstev med bikovskim trgom..

Če vas zanima decentralizirana borza ali zagotavljanje likvidnosti, lahko za začetek raziščete OKEx Swap in Farm DApps na OKExChain.

Niste pripravljeni vstopiti v DeFi? Začnite z učenjem, kako deluje kripto trgovanje, in začnite trgovati na OKEx – novi uporabniki lahko zaslužijo nagrade za nakup, deponiranje in trgovanje s kripto.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map