Tehnična analiza kriptovalut 101

Začetniški vodnik za tehnično analizo na trgu kriptovalut

Čeprav se zdi tehnična analiza na trgu kriptovalut zastrašujoča, se izraz preprosto nanaša na preučevanje preteklih tržnih podatkov, da bi projicirali prihodnje gibanje cen. V bistvu nam omogoča izdelavo izobražene ugibanja o tem, ali se bo cena digitalnega sredstva v prihodnosti zvišala ali znižala.

V tem članku bomo na kratko razložili najpomembnejša orodja za izvedbo osnovne tehnične analize, da bi vas začeli na poti do načrtovanja BTC in drugih kriptovalut ter izboljšanja vaše igre kripto trgovanja..

Grafikoni svečnikov

Čeprav obstajajo različne vrste grafikonov – na primer črtni in palični – so svečniški grafikoni eden najučinkovitejših.

Grafikoni sveč, ki izvirajo iz Japonske pred več kot stoletjem, vizualno prikazujejo velikost gibanja cen v različnih barvah – pogosto pozitivna sveča zelena in negativna sveča rdeča.

Vsak svečnik prikazuje štiri ključne komponente za želeni časovni okvir:

  • Odprta cena
  • Visoka cena
  • Nizka cena
  • Zapri ceno

Vsak svečnik prikazuje štiri ključne podatke, z "votle" sveča, ki označuje povišanje cene

Te komponente ne zagotavljajo le množice koristnih informacij v lahko berljivi in ​​jedrnati obliki, temveč omogočajo tudi prepoznavanje različnih vzorcev svečnikov. Čeprav obstaja veliko vzorcev svečnikov, ki jih tukaj ne bomo podrobno opisovali, nekateri preprosti vključujejo bikovske in medvedje zajemajoče vzorce.

Bikovski svečni vzorec, ki prikazuje pozitivno telo sveče "zajesti" ena ali več predhodnih negativnih sveč

Podpora in odpor

Ena najpreprostejših in najučinkovitejših metod za izvajanje tehnične analize je prepoznavanje podpor in odpora – kjer naj bi se cena digitalnega sredstva nehala zniževati oziroma nehati naraščati..

Ker je trg kriptovalut preprosto izmenjava med kupci in prodajalci, je razumljivo, da se povpraševanje po digitalnem sredstvu povečuje, ko se njegova cena znižuje, in obratno – vsaj teoretično. To bistveno načelo je v veliki meri odgovorno za ustvarjanje tako ravni podpore kot odpora. Preprosto povedano, trg pogosto zanima nakup ali prodaja po določeni ceni, kar ustvarja ravni, ki jih je težko prebiti.

Cena BTC od konca leta 2017 do konca leta 2018 se je približno šestkrat odbila od vodoravne ravni podpore, preden je sčasoma padla

Ugotavljanje ključnih ravni podpore in odpora je lahko koristno pri načrtovanju poslov. Na primer, bolj ko se preizkusi raven podpore ali odpornosti, šibkejša je navada. Vrhunski primer tega je ponazorjen zgoraj – ko se je cena BTC na koncu zrušila zaradi skoraj leta dolge ravni podpore v višini približno 6000 USD leta 2018.

Trend linije

Drugo temeljno orodje za tehnično analizo, ki je ključnega pomena, je linija trenda – ki, kot že ime pove, je črta, ki se uporablja za prepoznavanje trenda.

S sledenjem vrhov ali dna vzorcev svečnikov lahko tehnični analitik opredeli jasen bikovski ali medvedji trend za ceno kriptovalute in temu prilagodi strategijo trgovanja.

BTC se je v drugi polovici leta 2019 podaljšal navzdol dalj časa, preden se je močno prebil skozi padajočo linijo trenda – ki je bil recikliran kot podpora med tržnim padcem, ki ga je COVID povzročil marca 2020

Drseča povprečja

Drseča povprečja so priljubljen in enostaven za uporabo kazalnik zaostajanja, ki gladi nestanovitnost cen in daje jasnejšo sliko o povprečni ceni digitalnega sredstva v določenem časovnem obdobju.

Obstajata dve glavni vrsti drsečih povprečij:

  • Preprosta drseča povprečja
  • Eksponentna drseča povprečja

Preprosta drseča povprečja uporabljajo aritmetično sredino nabora cen, medtem ko eksponentna drseča povprečja dajejo nedavni cenovni akciji večjo težo.

Drseča povprečja se lahko uporabljajo samostojno ali v povezavi med seboj. Na primer, v štiriurnem grafikonu svečnikov v naših analizah Crypto Market Daily pogosto uporabimo trak eksponentnih drsečih povprečij. Ta trak je sestavljen iz osmih EMA, od 20 do 55 v korakih po pet – kar pomeni, da zavzema povprečje zadnjih 20 do 55 svečnikov, hkrati pa daje večjo težo nedavni cenovni aktivnosti.

Štiriurni trak EMA za BTC je konec leta 2020 večkrat deloval kot podpora in jasno opredeljeval bikovski trend

Na trendnih trgih se lahko trak EMA izkaže kot koristen, saj jasno ponazarja, v katero smer gre trg in kje lahko najdemo področja podpore ali odpora.

Indeks relativne trdnosti

Končno orodje, o katerem bomo razpravljali v tem članku, je indeks relativne moči, ki je kazalnik zagona, ki se v prvi vrsti uporablja za ugotavljanje, ali je kriptovaluta preveč kupljena ali preprodana ali ne. Tradicionalno vrednosti RSI nad 70 pomenijo, da je digitalno sredstvo prekupljeno, vrednosti pod 30 pa pretirano prodajo.

Ko pa gre za BTC in druge kriptovalute, RSI morda ni najbolj zanesljiv kazalnik. BTC je dokazal, da je nagnjen k podaljšanim bikovskim tekom, pri katerih cena vedno znova postane in pogosto ostane preveč kupljena. Kljub temu je lahko koristno za ugotavljanje, kdaj bi se lahko vrnil na obzorje.

Med bikovskim tekom BTC-ja v letih 2016–2017 je vodilna kriptovaluta v tedenskem časovnem okviru večkrat postala prekupljena.

Niste trgovec z OKEx? Naučite se, kako začeti trgovati!

Sledite OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map