Uvod v osnove kripto in Bitcoin za začetnike

Pregled ključnih tržnih meritev za Bitcoin in kriptovalute

Z naraščajočim zanimanjem institucionalnih vlagateljev so se Bitcoin in kriptovalute pojavile kot alternativni razred sredstev, njihove cene pa so letos dosegle nove višine. Iz tega izhajajoča medijska pokritost s poudarkom na kripto cenah je v prostor seveda pritegnila več malih vlagateljev.

Vendar pa je bilo, tako kot v letu 2017, ko je šlo za prvotno ponudbo kovancev, trgovcem na drobno na voljo na tisoče kripto sredstev, ki pa se bistveno razlikujejo glede dejanske uporabnosti in sprejetja. V tem priročniku želimo predstaviti ključne meritve in dejavnike, ki poganjajo Bitcoin in so pomembni za večino kriptovalut, kar novincem omogoča, da ocenijo različne projekte in protokole..

Ključne meritve, ki smo jih izbrali, so razvrščene v tri kategorije:

  • Meritve omrežja
  • Meritve projekta
  • Finančne metrike

Meritve omrežja

Te meritve kažejo na zdravje blockchain omrežja z vidika njegove uporabe in varnosti ter vključujejo statistiko transakcij, število naslovov in druge s tem povezane statistike, obravnavane spodaj.

Število transakcij

Število transakcij meri število transakcij v blockchain omrežju. Na splošno visoke transakcije kažejo na veliko porabo. Vendar same transakcije niso dobri kazalniki uporabe omrežja, saj lahko zgolj štetje napihnemo z zelo majhnimi zneski, ki se večkrat premikajo med istimi naslovi.

Uporabniki si lahko ogledajo transakcije za katero koli javno omrežje blockchain s pomočjo spletnih mest, kot so Blockchain.com, Etherscan itd.

Skupno število transakcij na Bitcoin blockchain je preseglo 600 milijonov. Vir: Blockchain.com

Vrednost transakcije

Ta metrika prikazuje skupno vrednost, izmenjano v blockchain omrežju v določenem časovnem obdobju. Na splošno je to bolj zanesljiva metrika kot preprosto štetje transakcij, lahko pa jo napihnemo tudi s kolesarjenjem sredstev med denarnicami.

Vrednost transakcije se dobi tako, da se skupno število transakcij v obdobju pomnoži z zneskom (kovancem ali USD), ki je bil opravljen v vsaki. Če je na primer na dan v omrežju Ethereum 200 transakcij po 100 USD, bo skupna vrednost transakcije 200 x 100 USD = 20.000 USD.

Ocenjena vrednost transakcije Bitcoina je pred kratkim dosegla rekordnih 10,835 milijard USD. Vir: Blockchain.com

Skupna vrednost zaklenjena

Meritev, ki jo je populariziral boom DeFi, skupna vrednost zaklenjena meri skupno vrednost vseh digitalnih sredstev, zaklenjenih v pametni pogodbi. Običajno je označen v USD, ETH ali izvornem žetonu protokola.

TVL je pogosto uporabljena metrika za oceno sprejetja protokolov DeFi, saj meri vrednost sredstev, ki so jih zastavili uporabniki. Do te metrike je mogoče dostopati prek DeFi pulz ali DeBank.

Podobno znesek, vložen v verigo dokazov o deležu, meri zanimanje uporabnikov za protokol skozi čas in njihovo pripravljenost, da ga podprejo, v nasprotju s trgovanjem z domačim žetonom.

Trg DeFi je pred kratkim dosegel pomemben mejnik, saj je njegova skupna vrednost presegla 40 milijard dolarjev. Vir: DeFi pulz

Aktivni naslovi

Kot že ime pove, ta metrika označuje skupno število aktivnih naslovov v omrežju verig blokov. Na splošno je večja, kot je ta številka, več uporabnikov ima omrežje.

Medtem ko lahko en subjekt vsebuje več naslovov, je dejavnost aktivnih naslovov razvrščena na pošiljanje, prejemanje in enolične naslove in se pogosto uporablja kot splošni pokazatelj sprejetja in decentralizacije omrežja..

Te meritve si lahko ogledate s pomočjo ponudnikov podatkov, kot je Glassnode in prek blockchain raziskovalcev, kot so Blockchain.com.

V omrežju Ethereum je več kot 135 milijonov edinstvenih naslovov. Vir: Etherscan

Provizije za transakcije

Provizije za transakcije plačajo uporabniki omrežja, zaslužijo pa jih rudarji ali zainteresirane strani. Ta meritev je običajno označena v USD ali izvornem žetonu omrežja, dostopna pa je tudi prek zgoraj omenjenih spletnih mest.

Predvsem se transakcijske provizije naglo povečujejo, ko je omrežje blockchain preobremenjeno, pa naj gre za Bitcoin ali Ethereum. To je zato, ker rudarji v obdobjih visoke aktivnosti naravno dajejo prednost transakcijam z višjimi provizijami. Da bi se izognili dolgim ​​čakalnim dobam, uporabniki ponujajo višje provizije za preverjanje svojih transakcij.

Skupne provizije za transakcije v Bitcoin omrežju so dosegle vrhunec med trženjem ICO leta 2017. Vir: Blockchain.com

Hash stopnja

Stopnja razpršenosti je eden najpogostejših kazalnikov za ocenjevanje varnosti verižnih verig blokov. Na splošno velja, da večja kot je računalniška moč, namenjena omrežju PoW, večja je njegova hitrost razpršitve in bolj varno in manj verjetno je, da bo utrpel 51-odstotni napad.

Blockchain omrežja z nizko hitrostjo razpršitve so ranljiva za slabe akterje, ki se lahko kosajo z obstoječimi rudarji v omrežju in spodkopavajo njihove poskuse preverjanja novih blokov.

Omrežja, ki so priljubljena pri rudarjih, kot je Bitcoin, imajo običajno visoko hitrost razpršitve. Ko se novi rudarji pridružijo omrežju, se hitrost razpršitve poveča, ko pa rudarji zapustijo omrežje, meritev pade.

Hitrost omrežja Bitcoin je 9. februarja dosegla rekordnih 165 milijonov TH / s. Vir: Blockchain.com

Distribucija in velika gospodarstva

Glede na čas pisanja, BitInfoCharts kaže, da imajo naslovi z najmanj 1.000 BTC v obtoku 42,96% celotnega BTC. Na splošno so metrike distribucije dobri pokazatelji, ali je osnovni žeton ali kovanec dovolj porazdeljen v primerjavi z nekaterimi subjekti, ki imajo nadzor nad ponudbo..

Povečanje denarnic z manjšimi posestmi kaže tudi na povečanje zanimanja in posvojitve na drobno.

Obstajajo trije Bitcoin naslovi, ki so lastniki 2% celotne ponudbe Bitcoinov. Vir: BitInfoCharts

Meritve projekta

Meritve projekta so kvalitativne narave in večinoma odražajo vizijo in razvojne cilje ekipe, ki stoji za protokolom. Ključni primeri teh so tehnične knjige, strukture ekip, tokenomika in še več.

Projektne knjige

Branje bele knjige o projektu je bistvenega pomena za osnovno razumevanje protokola, njegove zasnove, uporabnosti in izvorne kriptovalute. Pri pregledu bele knjige bi morali uporabniki na splošno upoštevati:

  • Utemeljitev in vizija projekta
  • Primeri uporabe z jasno opredeljenimi ciljnimi kupci
  • Ključne tehnične lastnosti projekta, kot je uporabljeni mehanizem soglasja
  • Podroben načrt projekta
  • Tokenomika z uporabo in distribucijo žetonov

Poleg tehnične dokumentacije o projektu se lahko uporabniki za povzetek projekta obrnejo na osebne pozivnike. Tehnične tehnične knjige, ki so pogosto vidne v javnih blockchain protokolih, uporabnikom omogočajo poglobljeno tehnično razumevanje projekta.

Ekipa

Preden začnete vlagati, je pomembno, da se seznanite z ustanovitelji in ekipo, ki stoji za projektom. Preglednost, kvalifikacije in prejšnji dosežki so očitni dejavniki, ki jih je treba iskati.

Spletna mesta in kanali socialnih medijev

Pravilno spletno mesto skupaj z aktivno prisotnostjo v družabnih medijih je dober pokazatelj priljubljenosti projekta. Kanali, kot sta Telegram in Discord, so odlični tudi za to, da postanete del skupnosti in pozorno opazujete projekt v smislu komunikacije in napredka ekipe.

Prispevki Github

Github je spletno mesto, na katerem lahko uporabniki spremljajo razvojni napredek. Število oddanih naročil je običajna meritev za sledenje projektu.

Uporabniki se lahko obrnejo na Github Stars, če želijo izvedeti več o ključnih razvijalcih in predlogih za projekt kriptovalut. Prispevalci, ki prejmejo največ zvezd, so običajno ključni razvijalci protokola in skladišča z največ zvezdami so ključni predlogi, o katerih razpravlja skupnost razvijalcev.

Tokenomika

Tokenomi v beli knjigi projekta odražajo predlagani mehanizem distribucije in ekonomičnost žetona projekta. Nekatere ključne statistike tukaj vključujejo skupno ponudbo, stopnjo izdaje, morebitne obveznosti odkupa in dodelitve žetonov projektni skupini in zakladnici.

Če se večina žetonov dodeli ustanoviteljem in zakladnici, lahko s ceno žetona enostavno manipulirate in projekt bo za uporabnike tvegana naložba. Če pa jim je dodeljenih premalo, morda ne bo dovolj virov niti spodbud za razvoj ekosistema.

Finančne metrike

Finančne metrike se nanašajo na statistične podatke, kot so tržna kapitalizacija, likvidnost in podatki o ponudbi žetonov.

Tržna kapitalizacija

Tržna kapitalizacija predstavlja skupno omrežno vrednost kriptovalute in se izračuna tako, da se trenutna cena pomnoži s krožno ponudbo žetona. Ta metrika se pogosto uporablja za oceno potenciala rasti kriptovalute.

Večina najboljših seznamov kovancev, kot je tisti na CoinGecko, so uvrščeni glede na tržno kapitalizacijo, v času pisanja pa sta Bitcoin in Ethereum na prvih dveh mestih.

Tržna kapitalizacija Bitcoina je 14. februarja prvič dosegla 900 milijard USD. Vir: CoinGecko

Likvidnost in obseg trgovanja

Likvidnost se nanaša na to, kako enostavno je mogoče kripto sredstvo kupiti in prodati na trgu. Likvidnost kripto sredstva lahko ocenimo z dejavniki, kot so 24-urni obseg trgovanja, število trgovalnih parov, ki so na voljo na trgu, in število aktivnih naslovov, ki imajo žeton.

Tether (USDT) je v času pisanja najpogostejša kriptovaluta, s katero se trguje. Vir: CoinGecko

Dobavni mehanizem

Največja ponudba, krožna dobava in celotna ponudba so ključne meritve v mehanizmu dobave žetona. Največja ponudba vključuje vse žetone, ki so v obtoku, in tiste, ki še niso izdani.

Obtočna ponudba se nanaša na število kovancev ali žetonov, ki so javno dostopni in trgujejo na trgu. Statistika ponudbe je v središču večine modelov in razprav o vrednotenju cen.

Bitcoin ima v obtoku 18 630 100. Vir: CoinGecko

Dejavniki tveganja

Kriptoprostor je tvegano okolje zaradi številnih izzivov, od tehničnih napak do regulativnih zastojev in drugih varnostnih tveganj, ki se jih morajo uporabniki v celoti zavedati.

Pravna / regulativna tveganja

Za kripto žetone lahko veljajo predpisi ali pravna tveganja, odvisno od mehanizma izdaje žetonov in / ali operativne jurisdikcije. Če so žetoni na primer izdani prek začetne ponudbe kovancev v Združenih državah, se lahko žetoni soočijo z morebitno tožbo ameriške komisije za vrednostne papirje in borze zaradi neregistrirane ponudbe vrednostnih papirjev..

Nedavni primer regulatornih tveganj, s katerimi se soočajo kripto projekti, je Ripple. Družba, ki stoji za šesto največjo kriptovaluto XRP, je ameriška SEC pred kratkim zaračunala za neregistrirano ponudbo vrednostnih papirjev v višini 1,3 milijarde USD leta 2013.

Pametna pogodba / varnostna tveganja

Ne glede na vizijo in napredek projekta so varnostni podvigi stalna grožnja in lahko vodijo do izgube sredstev. Glede na to, kako lahko razvijalci zlahka plagirajo kodo, bi morali biti uporabniki pozorni na projekte, ki so jih varnostne družbe neodvisno revidirale.

Pomanjkljivosti pametnih pogodb, kot so napadi hitrih posojil, še vedno prevladujejo na decentraliziranem finančnem trgu in so leta 2021 do zdaj povzročile izgubo v višini 48 milijonov USD.

Poslovna tveganja

Za protokole kriptovalut konkurenčna krajina primerov njihove uporabe predstavlja poslovno tveganje za uporabnike. Na primer, žetoni, ki predstavljajo decentralizirano kripto borzo, se soočajo s konkurenco drugih, morda bolj uveljavljenih decentraliziranih borz in tradicionalnih finančnih institucij. Drugi primer bi bili plačilni žetoni, kjer se soočajo s konkurenco tradicionalnih plačilnih velikanov, kot je PayPal.

Zaključne misli

Bitcoin in druge kriptovalute v zadnjem bikovskem teku postajajo priljubljeni med trgovci na drobno. Vendar pa bi morali uporabniki pri ocenjevanju novih in obstoječih projektov upoštevati zgoraj navedena merila temeljne analize..

Uporabniki, ki jih zanima trgovanje, se lahko za začetek obrnejo tudi na naš vodnik za trgovanje s kriptovalutami in se prijavijo za račun na OKEx, da dobijo 10 USD.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map