Vodnik za trgovanje s kriptovalutami za začetnike

Izčrpen uvod v trgovanje z bitcoini in kriptovalutami

Ker je obseg 24-urnega trgovanja letos v povprečju znašal približno 50 milijard dolarjev in pogosto presegel 100 milijard dolarjev, so trgi kriptovalut že od zgodnjih let občutno narasli. Danes udeleženci kripto trga vključujejo kombinacijo trgovcev na drobno in institucionalnih trgovcev, digitalna sredstva, ki jih vodi Bitcoin (BTC), pa veljajo za alternativni naložbeni razred.

Če ste nov na trgu kriptovalut, vam bo ta vodnik predstavil osnove kripto trgovanja, kar vam bo omogočilo, da začnete samozavestno trgovati s kriptovalutami..

Uvod v trgovanje: kupujte nizko, prodajajte visoko

V bistvu trgovanje vključuje nakup in prodajo sredstva v poskusu ustvarjanja dobička. Medtem ko danes trgovanje vključuje različne, sorazmerno zapletene instrumente (terminske pogodbe, opcije, zamenjave itd.) In strategije (varovanje pred tveganji, kratkoročno trgovanje, arbitražo itd.), Ostaja osnovno načelo nizke prodaje in visoke prodaje še naprej pomembno.

Primarni cilj trgovca je kupiti instrument po določeni ceni in ga nato prodati po višji ceni (v tistem, kar je znano kot dolga trgovina), razliko pa pospraviti kot dobiček. Vrstni red transakcij se lahko spremeni – kot je to pri kratki trgovini, pri kateri trgovec poskuša najprej prodati visoko, kasneje pa kupiti nizko – vendar je cilj enak.

Čeprav teoretično to zveni kot preprost koncept, v praksi vključuje oceno tržne cene instrumenta in ali je v danem trenutku podcenjena ali precenjena. Navsezadnje lahko inštrument prodate po višji ceni le, če nekdo drug meni, da je vreden več in je zanj pripravljen plačati.

Realizirani in nerealizirani dobički in izgube

Vstop v trgovino – ne glede na to, ali greste dolgo ali kratko – je znan tudi kot zavzemanje pozicije in vznemirljivo je videti, kako vaš položaj ustvarja dobiček, ko se trg premika v vašo korist. Kakršen koli dobiček, ki ga vidite na svojem položaju, pa je "nerealiziran" (poznan tudi kot "dobički iz papirja"), dokler dejansko ne zapustite položaja. Izstop iz pozicije pomeni bodisi prodajo instrumenta, ki ga imate (proti dolgemu trgovanju) bodisi njegov odkup (proti kratkemu trgovanju).

Če ste na primer med zrušitvijo marca 2020 kupili 1 BTC za 5000 USD v pričakovanju prihodnje apreciacije, ste dejansko šli dolgo. Če še vedno držite ta kovanec, ki je trenutno ocenjen na približno 18.250 USD, imate nerealiziran dobiček v višini 13.250 USD (tj. 18.250 – 5.000 USD).

Če pa se cena Bitcoina v naslednji uri zniža na 17.000 USD, se bo tudi vaš potencialni dobiček zmanjšal na 12.000 USD. Ta primer dokazuje, da se bo vaš dejanski dobiček uresničil šele, ko boste prodali ta kovanec in zapustili svojo dolgo pozicijo. Do takrat lahko gledate samo potencialne ali nerealizirane dobičke.

Posledica tega je neugodno gibanje cen "izgube papirja" ki se prav tako uresničijo šele, ko zapustite položaj. V obeh primerih je kot trgovec pomembno upoštevati razliko med nerealiziranimi in realiziranimi dobički in izgubami ali P&L. Dobički in izgube so resnični šele, ko so realizirani.

Trgovanje ali vlaganje

Trgovanje in vlaganje sta dve različni dejavnosti, četudi so njihovi cilji nekoliko usklajeni. Tako vlagatelji kot trgovci iščejo dobiček, vendar se njihova miselnost, strategije in zaveze zelo razlikujejo.

Ko vlagate v sredstvo, kot je BTC, v bistvu upoštevate idejo in celo kulturo, ki stoji za tem. Morda se zavezujete, da boste zasedli svoj položaj – ali "hodl" vaš BTC – leta, če ne celo desetletja. Nasprotno pa, ko zgolj trgujete z BTC, nimate takšnih zavez in se ukvarjate le s kratkoročnimi tržnimi cenami in dogodki, ki to vodijo.

Čeprav ni določenih trajanj, ki bi ločevala posle od naložb, so trgovci na splošno bolj aktivni v ciljno specifičnih krajših časovnih okvirih. Dnevni trgovci, na primer, držijo svoje položaje ure na dan, vendar lahko scalpers (podskupina dnevnih trgovcev) vstopijo in izstopijo iz položajev v minutah, če ne celo sekundah.

Izbira med trgovanjem in vlaganjem je odvisna od vaših osebnih finančnih ciljev in ocene cene, vrednosti in možnosti vašega izbranega instrumenta, tako kratkoročno kot dolgoročno..

Razumevanje kripto trgov

Čeprav trgovanje ne zahteva strogo tržnice, pa ima ena pomembne prednosti. Čeprav teoretično lahko s čim koli trgujete, tako da ga preprosto kupite neposredno od prodajalca in prodate nekomu drugemu (recimo svojemu sosedu in nato nekomu, ki ga poznate), ta scenarij ni prilagodljiv.

Tržnice, kot so borze kriptovalut, imajo številne prednosti, a morda je bistveno zmožnost zagotavljanja likvidnosti, kar pomeni, da lahko trgovci hitro zaključijo sočasne transakcije v nekaj minutah, ne da bi iskali kupce in prodajalce ali jih čakali. Tržna likvidnost je izraz, kako enostavno in hitro lahko kupite ali prodate sredstvo v skladu z naročili, ki so na voljo na trgu, ne da bi vaša trgovina drastično vplivala na tržno ceno sredstva.

Na splošno je likvidno sredstvo tisto, ki ga zanima veliko ljudi – kar pomeni, da je obseg trgovanja s tem sredstvom visok in se cena sredstva ne razlikuje drastično od trgovine do trgovine. Tržnice, kot so borze, združujejo povpraševanje po določenem sredstvu na centraliziranem mestu, tako da je lažje in hitreje primerjati kupce in prodajalce.

Glede na potrebo po likvidnosti, zanesljivih indeksih cen, varnih transakcijah in drugih funkcijah se danes skoraj vse trgovanje s kriptovalutami izvaja na namenskih borzah, kot je OKEx, ali prek specializiranih posrednikov.

Z OKEx, na primer, lahko kupite ali prodate BTC in množico drugih podprtih kriptovalut skoraj takoj, 24 ur na dan in sedem dni v tednu, za zelo majhno plačilo na posel.

Spot ali derivati

Kripto trgi večinoma sledijo enakim oblikam kot njihovi tradicionalni kolegi in so razdeljeni na promptne in izvedene finančne instrumente. Spot trg je kraj, kjer lahko takoj kupite ali prodate kriptovaluto in prejmete dejanske kovance / žetone, s katerimi trgujete. Trg izvedenih finančnih instrumentov se ukvarja s pogodbami, kot so terminske pogodbe, opcije in zamenjave, ki sledijo ali izpeljejo njihovo vrednost iz osnovne kriptovalute. Trgovanja, ki vključujejo pogodbe o izvedenih finančnih instrumentih, trgovcu ne dostavijo vedno dejanskih kovancev / žetonov.

Izvedeni finančni instrumenti so po svoji naravi bolj izpopolnjeni produkti trgovanja in pogosto vključujejo večje tveganje v primerjavi s promptnim trgovanjem. Čeprav se bo ta vodnik osredotočil predvsem na osnove promptnega trgovanja, večina širših načel velja tudi za trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti. Če želite izvedeti več o posamezni vrsti in kako deluje, si lahko ogledate naš vodnik za kripto derivate.

Trgovalni pari

Trgi kriptovalut, tako kot tradicionalni trgi, imajo za trgovanje naštete različne pare (vsak predstavlja trg), ki so označeni s kombinacijo oznak sredstev, kot so BTC / USDT, ETH / BTC ali LTC / BTC. Vsak tržni par se primerno nanaša na dve valuti. To niso vedno kriptovalute, saj nekatere borze podpirajo fiat trgovalne pare – kar pomeni, da trgujejo med kripto in fiat ali valuto, ki jo izda država, kot so BTC / USD, BTC / EUR ali BTC / GBP. Ti pari odražajo ponudbe ali menjalne tečaje. Prva valuta v paru je "osnova" valuta, drugi pa je "kvota" valuta.

Trgovalni pari so način, kako se cene kriptovalut pogosto odražajo, zlasti na borzah. Na primer, trgovanje v paru BTC / USDT pri 18.250 USDT pomeni, da je 1 BTC enak 18.250 USDT ali približno 18.250 USD. Podobno ETH / BTC pri 0,03 pomeni, da je 1 ETH enak 0,03 BTC ali približno 550 USD v času pisanja.

Šifrirano

Kot smo že omenili, trgovalni pari vključujejo osnovno in kotacijsko valuto. Medtem ko so osnovne valute lahko katere koli od navedenih kriptovalut na borzi, so tečajne valute običajno bolj omejene.

V kriptoprostoru je BTC vodilna digitalna valuta in tudi prevladujoča kotacijska valuta v kripto denominiranih trgovalnih parih. Stablecoin Tether (USDT) in vodilni altcoin, Ether (ETH), sta drugi običajni kotacijski valuti. OKEx ima svoj žeton platforme, OKB, ki se uporablja tudi kot ponudbena kriptovaluta na borzi.

Z imenom Fiat

Fiati, denominirani pari, so v primerjavi s kripto denominiranimi pari bolj intuitivni za trgovce, ki svoje račune uravnotežijo v svojih fiat valutah. Na primer, trgovec, ki posluje v USD, lahko raje trguje z BTC / USD ali enakovrednimi pari, da vidi ceno BTC, ki kotira v USD.

Vendar večina kripto borz (vključno z OKEx) za predstavitev parov, denominiranih s fiatom, namesto dejanskih fiat valut, uporablja stabilcoin. USDT je ​​daleč najpogosteje uporabljen stabilni valut, vezan na USD, na trgu, drugi pa vključujejo TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC), USDK in drugi.

Izbira trgovalnega para

Tako kripto denominirani kot fiat denominirani trgovalni pari imajo svoje prednosti in slabosti, vaša izbira pa je odvisna od vaših trgovinskih ciljev.

Na primer trgovci, ki želijo ohraniti in potencialno povečati svoje imetje BTC (ne glede na to, kako niha lastna cena, denominirana v Bitcoinu), favorizirajo pare, denominirane v BTC. Tisti, ki na koncu trgujejo za fiat dobičke in želijo, da se njihovi dobički ne spreminjajo s gibanjem tečajne cene, se bodo odločili za pare, denominirane v fiat.

Razumevanje tržne cene in dejavnosti

Zdaj, ko smo zajeli trgovalne pare in kotacije, bomo razpravljali o tem, kako te kotacije – ki so teoretično tržne cene – nastanejo.

Če je par BTC / USDT kotiran na 18.000 USDT, to pomeni, da je tržni tečaj za 1 BTC 18.000 USDT. Vendar je v resnici – in zlasti pri nestanovitnih kripto trgih – to zelo poenostavljen opis cene 1 BTC, saj se natančno navedena cena lahko spremeni in ni nujno, da velja v obe smeri (ne morete vedno kupujte in prodajajte po isti ceni).

Ta številka (18.000 USDT) je zgolj zadnja cena, po kateri se je na trgu sklenil posel, ne glede na to, kako majhen je bil. Čeprav to tehnično pomeni tržno ceno, je malo verjetno, da bo to cena, ki jo boste dejansko dobili na trgu za naročila za nakup ali prodajo..

Namesto tega dejanske kotacije, ki so na voljo na trgu, predstavljajo "vpraša" in "ponudbe," kjer so povpraševanja naročila za prodajo (tj. želim prodati BTC po določeni ceni), ponudbe pa naročila za nakup (tj. želim kupiti BTC po dani ceni).

Vprašanja in ponudbe, izdelovalci in prevzemniki

Kot smo že omenili, obstaja razlika med ceno, s katero se je nazadnje trgovalo, in dejansko tržno ceno. Slednje je odvisno od različnih dejavnikov, kot so razpon med ponudbami in ponudbami ter njihova globina.

Preprosto določeno, prošnje so naročila za prodajo, ponudbe pa so ponudbe za nakup, ki so trenutno navedene na določenem trgu (na primer na OKEx). Vsako povpraševanje in ponudba vsebuje ceno in znesek. Prosilec lahko na primer zahteva nakup 0,5 BTC po ceni 18 000 USD za BTC – to pomeni, da bi bila skupna cena naročila 18 000 x 0,5 BTC = 9 000 USD. Podobno je lahko ponudba za 0,25 BTC pri 17.500 USD na BTC, kar pomeni, da je ponudnik pripravljen kupiti 0,25 BTC za 4.375 USD (tj. Skupna cena naročila bi znašala 17.500 USD x 0,25 BTC = 4.375 USD).

Tako povpraševanja kot ponudbe lahko sprejme ali izpolni kdor koli na borzi (razen če trgovec pred izpolnitvijo zahteve ali ponudbe prekliče). Vendar v obeh primerih ni treba izpolniti celotnega zneska povpraševanja ali ponudbe. Izberete lahko poljuben znesek, ki je manjši od navedenega in največ do navedenega. Če pogledamo zgornje primere povpraševanja in ponudb, bi to pomenilo, da bi imeli razpon od 0,001 BTC (najmanjši znesek, s katerim je mogoče trgovati BTC na OKEx) do 0,5 BTC za primer spraševanja in 0,001 BTC do 0,25 BTC za primer ponudbe.

Pri trgovanju na katerem koli trgu imate dve možnosti. Ali lahko izpolnite, ali "vzemite," katero koli od obstoječih ponudb (kot je pojasnjeno zgoraj) ali "naredite" lastne. Pri tem se tudi odločite, ali boste postali "ustvarjalec" ali a "prevzemnik," in za vaša naročila se v vsakem primeru plačajo različne pristojbine. Izdelovalce spodbujajo z nižjimi provizijami, saj z aktivnim predlaganjem poslov trgu dodajajo likvidnost, medtem ko prevzemniki plačujejo nekoliko višje provizije, ker odstranjujejo likvidnost z izpolnjevanjem in porabo obstoječih naročil (tj. Tistih, ki jih predlagajo proizvajalci).

Če si na primer ogledate trg BTC / USDT na OKExu in vidite, da ima najnižje povpraševanje 18.050 USDT, najvišjo ponudbo pa 17.800 USDT, to pomeni, da je najnižja cena, ki jo je kdo na OKExu pripravljen prodati 1 BTC v tem trenutku je 18.050 USDT in najvišja cena, za katero je pripravljen kupiti 1 BTC, je 17.800 USDT. Odločite se lahko za eno od teh naročil ali za izdelavo lastne.

Recimo, da se odločite za lastno zahtevo (tj. Prodajno naročilo): pripravljeni ste prodati svoj BTC (poljuben znesek) po ceni 17.000 USDT za BTC. V tem primeru bi bilo vaše prodajno naročilo na trgu prikazano kot najvišje povpraševanje, saj je celo nižje od predhodno prevladujočega povpraševanja, ki je želelo 17.050 USDT na BTC.

Dokler nihče drug ne prodaja BTC po stopnji, nižji od vaše (17.000 USDT na BTC), bo vaše povpraševanje prvo na vrsti, ki bo izpolnjeno na trgu.

Glede na to, kako prosti trgi vključujejo kupce in prodajalce, ki navajajo želene cene – ne glede na to, kako visoke ali nizke -, se trg uravnava z izbiro najnižjih povpraševanj (tj. Prodajalcev z najnižjimi cenami) in najvišjih ponudb (tj. Kupcev z najvišjimi ponudbe), saj predstavljajo najugodnejše cene.

Globina in širjenje trga

Prosila in ponudbe so ključnega pomena za tržno dejavnost, vendar sami ne odražajo celotne slike. Kot smo že omenili, je povpraševanje ali ponudba lahko za kateri koli znesek, tudi tako nizek kot 0,001 BTC (približno 18 USD v času pisanja).

Če nekdo želi prodati le 0,001 BTC in ob predpostavki, da je bilo to povpraševanje na vrhu trga (tj. Ker ponuja takrat najnižjo ceno za 1 BTC na trgu), če bi poskusili kupiti več od 0,001 BTC, bi samodejno prevzeli najvišjo zahtevo; preostali znesek vašega naročila (nad 0,001 BTC) pa bo v čakalni vrsti, ki ga bo zapolnilo naslednje najboljše povpraševanje, dokler naročilo ne bo zaključeno.

Tu je primerno omeniti, da bo vedno obstajala razlika v ceni med najnižjim povpraševanjem in najvišjo ponudbo – kot smo videli v zgornjem primeru, kjer je bilo 17.000 USDT za najnižje povpraševanje in 17.800 za najvišjo ponudbo. Ta razlika v ceni je znana kot tržna ali ponudba-povprašaj. Brez tega širjenja tržni dejavniki ne bi imeli spodbude, da zagotovijo likvidnost s povpraševanjem ali ponudbo, saj tudi oni želijo kupovati nizko in prodajati visoko. Na zelo likvidnih trgih pa je ta razmik zelo tesen – kar pomeni, da obstaja majhna razlika med nakupno in prodajno ceno – medtem ko imajo trgi z nizko likvidnostjo pogosto širši razpon.

Ko smo razumeli razpon ponudbe in povpraševanja, si zdaj predstavljajte, če je večina povpraševanj ali ponudb na trgu za zelo majhne zneske, recimo približno 0,002 BTC. Glede na to, kako so povpraševanja in ponudbe razvrščene po naraščajočih in padajočih naročilih, postane vaša nakupna ali prodajna cena manj ugodna, ko se premikate skozi kateri koli stolpec (vprašanj ali ponudb), saj se razpon ponudbe in povpraševanja znatno poveča.

Trg BTC / USDT na OKEx gledamo v našem osnovnem načinu. Vir: OKEx

Zgornji posnetek zaslona prikazuje osnovno nadzorno ploščo za trg BTC / USDT na OKEx. Zelene puščice kažejo na razdelek knjige naročil, kjer so navedena vprašanja rdeča, ponudbe pa zelene. Upoštevajte, kako je najnižje povpraševanje 17.920,9 USDT na BTC, medtem ko je najvišje vidno povpraševanje (tukaj je prikazanih več kot 17) 17.927,0 USDT na BTC – razlika približno 6 USDT.

Podobno, medtem ko najvišja ponudba znaša 17.920,8 USDT na BTC in najnižja vidna ponudba 17.916,6 USDT na BTC, velikosti teh ponudb skupaj ne znašajo niti 0,5 BTC. To pomeni, da bo prodajalec z 0,5 BTC ali več na koncu izpolnil vse te ponudbe in več, vendar se bo cena, ki jo dobi prodajalec za svoj BTC, znižala, ko se porabi stolpec ponudb.

Če se vrnemo k našemu prejšnjemu primeru z majhnimi naročili (po 0,002 BTC), če bi želeli prodati 1 BTC na takem trgu, bi morali prebrati 500 ponudb (po 0,002 BTC po različnih cenah, preden bi bilo vaše naročilo popolnoma napolnjena. To bi neizogibno privedlo do tega, da bi bila vaša končna cena naročila manj ugodna od najboljše cene na trgu, ko bi vprašali, ker je bil razpon (ali razlika v ceni) med teh 500 ponudb širok.

To pa je poenostavljen primer dogajanja na trgu, ki nima ustrezne globine. Globina trga je merilo sposobnosti trga za obdelavo velikih naročil, ne da bi prišlo do večjega premika v razponu ponudbe in povpraševanja.

Konec koncev je razumevanje teh konceptov ključnega pomena za izvajanje vaših trgovinskih strategij in izpolnjevanje naročil po želenih cenah.

Kot ena največjih borz kriptovalut po obsegu trgovanja ima OKEx vodilno tržno likvidnost in globino – in posledično zelo tesne razmike, kar ima za posledico ugodne trgovinske cene, tudi za zelo velika naročila.

Naročite knjige

Na vsaki borzi so vse aktivne ponudbe in povpraševanja na trgu uvrščene v tako imenovano knjigo naročil, ki se posodablja sproti in odraža globino in likvidnost trga. Knjige naročil spremljajo tudi grafikoni zgodovine transakcij, ki vsebujejo najnovejše uspešno izvedene posle.

Vendar je treba opozoriti, da ponudniki in prošnje, ki se pojavijo v knjigi naročil, trgovci, ki so jih objavili, lahko prekličejo in niso zagotovljeni, dokler niso dejansko izpolnjeni..

OKEx omogoča uporabnikom, da prilagodijo prikaz svojih knjig naročil s paketom naročil, ki spadajo v določene cenovne razrede valute ponudbe.

Vrste trgovskih naročil in njihova uporaba

Potem ko smo zajeli veliko ključnih konceptov zgoraj, se lahko zdaj osredotočimo na oddajo trgovalnih nalogov. Vsakič, ko želite skleniti posel, morate na trgu objaviti naročilo. Ponovno lahko sprejmete obstoječe zahteve in ponudbe ali pa sami.

Glede na vaše cilje in strategije trgovanja lahko uporabite različne vrste trgovinskih naročil, ki so na voljo na borzah, kot je OKEx. V tem priročniku bomo preučili najpogosteje uporabljene vrste naročil in kaj pomenijo za trgovce.

Omejena naročila

Omejeno naročilo je najpogostejša vrsta trgovinskega naročila in je primerno tako za začetnike kot tudi za izkušene trgovce. Kot že ime pove, vam omejeno naročilo omogoča, da določite določeno omejitev cene za vaše naročilo za nakup ali prodajo, trg pa se bo ujemal le z vašo natančno ponudbo ali boljšo.

Če na primer oddate naročilo z omejenim nakupom za 1 BTC na 17.123 USD, bo izpolnjeno le, če ima prodajalec prodajalec, ki za 1 BTC zahteva 17.123 USD ali manj. Podobno se naročilo z omejeno prodajo z enakimi podrobnostmi izpolni le, če je na trgu kupec, ki je pripravljen plačati 17.123 USD ali več za vaš 1 BTC.

OKEx ima tudi naprednejšo možnost omejenega naročila, ki se ji prav imenuje "Napredno mejno naročilo," ki vam omogoča, da določite nadaljnje parametre ali pogoje – vključno z "Samo objava," "Izpolnite ali ubijte" in "Takoj ali Prekliči."

Ti dodatni pogoji dajejo več nadzora trgovcem s posebnimi strategijami, saj jim omogočajo, da naročila objavljajo samo kot tržni menedžerji (tj. Ne prevzemniki), pri čemer zagotavljajo, da so njihova naročila bodisi v celoti izpolnjena bodisi ubijena (v nasprotju z delnim polnjenjem) ali pa so izpolnjena takoj ali preklicana (v nasprotju s čakanjem na prevzemnike).

Glede na to, kako omejena naročila omogočajo trgovcem, da določijo svoje sprejemljive minimalne vrednosti, in v bistvu so "vzemi ali pusti" ponudbe, jih je enostavno upravljati in omogočajo enostavnejše izračune dobička in izgube.

Tržna naročila

Kadar omejena naročila trgovcem omogočajo, da določijo lastne cene, tudi če to pomeni čakanje na izpolnitev naročil, se tržna naročila takoj izpolnijo po vseh stopnjah, ki jih je trg pripravljen ponuditi..

Če želite na primer prodati 1 BTC s tržnim naročilom, bo borza takoj izpolnila vaše naročilo po najboljši razpoložljivi ceni.

Tržna naročila se v zameno za takojšnjo izvršitev odrečejo nadzoru nad posebnostmi cen, trgovci, ki iščejo takojšnje menjave, pa so jim naklonjeni, ne glede na odstopanja v ceni.

Tu je pomembno opozoriti, da trgovanje s tržnimi naročili v krajših časovnih okvirih zaradi širjenja ponudbe in povpraševanja ni verjetno donosno. Če še naprej kupujete in prodajate zaporedoma po tržnih cenah, boste v bistvu kupovali visoko in prodajali nizko ter posledično izgubljali denar.

Ustavite ukaze

Napredna vrsta naročila, ustavitvena naročila omogočajo trgovcem, da določijo pogoje, kot so "Sprožilna cena" in "Cena naročila," ki po izpolnitvi samodejno objavijo naročila za nakup ali prodajo na trgu. OKEx podpira dve vrsti ukazov za ustavitev, "Pogojno" in "One-Cancels-the-Other" ali OCO stop naročila.

Čeprav se začetni ukazi na začetku zdijo pretežno zapleteni, so zelo koristni in logični, ko enkrat razumete, kako delujejo.

Na primer, ko objavite naročilo s pogojno zaustavitvijo, najprej določite sprožilno ceno. Kot že ime pove, je sprožilna cena cenovni prag, ki sproži ali aktivira vaše naročilo. Vendar sprožilna cena ni cena, po kateri bo vaše naročilo izvedeno. Za to boste morali določiti drugi parameter, ceno naročila, ki je dejanska cena, po kateri bo objavljeno vaše naročilo za nakup ali prodajo. Če želite zagotoviti takojšnjo izvršitev, se lahko odločite tudi za izvedbo naročila po kateri koli tržni ceni, ko je izpolnjen pogoj za sprožilno ceno.

Pogojni ustavitveni nalog na trgu BTC / USDT na OKEx. Vir: OKEx

OCO stop naročilo deluje na enak način, vendar z dvema sklopoma pogojev (dva sprožilca in pogoji cene naročila), v nasprotju z enim. Ta vrsta naročila je uporabna, če želite oddati naročila, ki pokrivajo tako tržne sunke kot padce.

OCO stop naročilo na trgu BTC / USDT na OKEx. Vir: OKEx

Če na primer Bitcoin trguje po 18.000 USD in vaša strategija trgovanja vključuje prodajo 1 BTC po 19.000 USD v primeru rallyja ali prodajo po 17.500 USD v primeru padca, lahko za izvedbo teh poslov uporabite vrsto naročila OCO. Določite en niz cen sprožilca in naročite za navzgor, drugi pa za spodnjo stran. Pri trgovanju z OCO se izvrši kateri koli nabor pogojev najprej, drugi pa se samodejno prekliče.

Upoštevajoč nekatere koncepte, obravnavane prej v tem priročniku, lahko povezavo med pogojnimi in OCO stop ukazi povežemo s pravočasno realizacijo dobička, pa tudi z ublažitvijo tveganja z zgodnjim realiziranjem izgub na sprejemljivih ravneh, ki ste jih določili vi..

Čeprav je uporabnikom na strani OKEx na voljo nekaj naprednejših vrst naročil, bi zgoraj obravnavane morale zadostovati za večino začetnikov in vmesnih trgovcev..

Naslednji koraki: Začnite trgovati

Namen tega vodnika je uporaben uvod v trgovanje s kriptovalutami, po katerem bi morali začeti opazovati in razumeti tržne dejavnosti. Sčasoma lahko postanete udeleženec na trgu – tudi začnete trgovati in preizkušajte zgoraj omenjena orodja in strategije.

Vendar pa je zavedanje tveganj ključnega pomena tudi za začetnike, saj so kripto trgi bolj tvegani in veliko bolj nestanovitni kot tradicionalni trgi. Uspešni trgovci nimajo vedno prav, vendar imajo vedno načrt in izstopne strategije, usklajene s svojimi cilji in željo po tveganju.

OKEx ima številne funkcije, namenjene izobraževanju in olajšanju začetnikov kripto trgovanja. Če še nimate računa OKEx, se prijavite še danes. Prav tako lahko začnete predstavitveno trgovanje – kar pomeni, da lahko vadite trgovanje na OKEx-u, ne da bi tvegali izgubiti pravi denar – in z uporabo OKEx ter povabite druge, da se pridružijo, zahtevajo do 80 USD v kripto.

Sledite OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map