Kaj skoraj nič obrestne mere pomenijo za stabilne kovance in zakaj ne bodo ovirale njegove rasti

Pregled

Izredni ukrepi za izredne čase, kar bi lahko pomenilo tudi izredne posledice. Čeprav smo videli, da so se trgi premoženja sprva opomogli od prodaje koronavirusa, pandemija še zdaleč ni končana in strah pred globalno recesijo narašča.

Voda, ki nosi čoln, je enaka tisti, ki jo pogoltne. Ukrepi za sprostitev, ki so jih sprejele svetovne centralne banke in oblikovalci politik, lahko nekako zadržijo gospodarsko škodo, lahko pa ustvarijo tudi druge izzive.

Tako tradicionalni kot kripto trgi očitno vse bolj zaskrbljujejo zaradi negativnih stopenj v ZDA, nedavno pa je bilo med oblikovalci politik veliko več pogovorov o tej temi. Če vidimo negativne obrestne mere v ZDA, kako bo ta skrajni ukrep vplival na stabilnostni trg in njegov poslovni model ter na trg kriptovalut na splošno?

Pandemija pošlje stopnjo skoraj nič

Ameriška centralna banka in druge centralne banke so sprejele pogumne ukrepe za ublažitev vpliva koronavirusa na svetovno gospodarstvo in finančne trge. Po dveh presenetljivih znižanjih 3. marec in 15. marec, stopnja krmenih virov se je zdaj znižala na 0-0,25%, ravni, ki je trgi niso videli še od svetovne finančne krize. Poleg tega 23. marec, Fed je napovedal nadaljevanje količinskega popuščanja brez omejitev in odprl vrata za nakup sredstev, ki so “potrebna za nemoteno delovanje trga."

Slika 1: Ameriški zvezni skladi ciljajo na zgornji in spodnji obseg (Vir: Broad of Guverners of Federal Reserve System; St Louis Fed.)

Odzivi zakladniških trgov so pritegnili pozornost analitikov. Donos ameriških 1-mesečnega in 3-mesečnega padca se je zmanjšal na negativnem območju. Padec je prišel kmalu po tem, ko je Fed prišel do tega "QE neskončnost" napoved. Čeprav sta se oba nekoliko oddaljila od najnižjih vrednosti, pa trgi še niso povsem izključili, da bi se donos lahko vrnil v negativno.

Slika 2: US 1M in 3M donosnosti so postale negativne (Vir: Tradingview)

Negativne obrestne mere v ZDA resnično?

Po tem so se razprave o negativni stopnji krmenih virov povečevale, trgi in oblikovalci politik imajo zelo različna stališča.

Na novinarski konferenci 15. marca predsednik Fed Jerome Powell opozoril verjetno, da bo gospodarska rast ZDA "šibka" v drugem četrtletju. Kljub temu centralna banka “ne bo uporabila negativnih obrestnih mer za boj proti pandemiji koronavirusa.” Powell je dodal, da “negativnih političnih stopenj ne vidimo kot ustrezen politični odgovor tukaj v Združenih državah,”

Zdi se, da so nekateri drugi uradniki FED glede tega vprašanja pokazali bolj mehko stališče. Neel Kashkari, predsednica zvezne rezerve Minneapolis, rekel negativne obrestne mere so malo verjetne, čeprav ne nemogoče.

Medtem se predsednik Donald Trump zdi bolj kot zagovornik politike negativnih stopenj. Nazaj v svetovnem gospodarskem forumu, Trump rekel, »Prisiljeni smo konkurirati državam, ki dobivajo negativne stopnje, nekaj zelo novega, kar pomeni, da so plačani za izposojo denarja, česar bi se lahko zelo hitro navadil. Ljubim to."

Pred kratkim je banka Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research izdala študij o centralnih bankah, ki imajo negativne stopnje, možnost ameriškega Fed pa postane negativna.

Torej, bodo ZDA postale negativne? Zdi se, da za to vsaj kratkoročno ni kratkega odgovora, toda v sedanjih razmerah res ni ničesar. Kako pa se bo odzval ameriški trg stabilnega valuta, ko se bo v ZDA uresničilo negativno tečajno okolje?

Obrestne mere, dolar in stablecoin

Dolar že dolgo velja za varno zavetje v stresnih časih, nedavni pretresi na trgu, ki jih vodi COVID, pa so klasičen primer. Na zadnji strani virusa se je indeks dolarjev v času vrhunca prodaje zvišal z zgornjih 94 ročajev na območje 102.

Stablecoin ima podoben koncept, stabilnokovanci, vezani na USD, kot sta USDT in USDC, so veljali za varnejše kripto sredstvo v primerjavi z drugimi kriptovalutami, ko je trg padel.

Marca se je tržna kapitalizacija glavnih stabilcoinov močno povečala. Apreciacija je poudarila občutek tveganja, ko so se cene BTC v nekaj tednih znižale z 9200 USD na 3850 USD. Tudi drugi kazalniki, kot sta obseg in število transakcij v verigi, so prav tako prikazali sliko povpraševanja.

Slika 3: Tržna kapitalizacija glavnih stabilkovancev do 31. marca (Vir: DeFiPrime; Messari)

Stabilni kovanci, vezani na USD, so občutljivi na povpraševanje po dolarjih zaradi svoje narave in pri razpravah o stabilnih kovancih, vezanih na ameriške dolarje, ni mogoče prezreti splošnega tržnega pogleda na dolarje, obrestne mere Fed in drugih s tem povezanih dejavnikov..

Ker je vrednost USD in dolarjev stabilnega valuta 1: 1, izdajatelji stabilkoinov polog denar svojih strank na tradicionalne bančne račune pri izdaji enakovrednega zneska stabilkoinov v USD. Izdajatelji imajo koristi od zbiranja obresti, ustvarjenih s tem denarjem, in to je bil glavni vir prihodka za izdajatelje stabilnih valut.

Zdaj smo Fed znižali referenčne obrestne mere na skoraj nič, kar pomeni, da bodo banke tudi znižale letni odstotek donosa na hranilnih računih, ki ustreza potezi Feda. Izdajatelji stabilnih denarjev zdaj verjetno dobivajo manj dohodka od plačil obresti. Predstavljajte si, če bi stopnja krmenih sredstev postala negativna, bi morali varčevalci celo plačati bankam, da zadržijo svoj denar, kot sta Evropa in Japonska, in izdajatelji stabilkoinov ne bodo imuni.

Stablecoins so tu, da ostanejo in postajajo večji

Trenutno okolje z nizkimi obrestnimi merami lahko izdajatelje stabilcoinov spodbudi k iskanju drugih virov dohodka, na primer dajanje denarja strank v naložbena sredstva, ki niso ničelna, medtem ko lahko nekateri drugi izdajatelji začnejo pobirati provizije od uporabnikov, vendar to ne pomeni, da izdajatelji stabilcoinov kmalu prenehajo poslovati. Mogoče je drugače.

Institucionalni interes v stablecoin cveti, zlasti pri gibanju denarja, plačila na področjih transakcij z vrednostnimi papirji. JPM Coin JP Morgan je odličen primer velike investicijske banke, ki je želela izkoristiti tehnologijo veriženja blokov, da omogoči takojšen prenos plačil. Vendar je to le med njihovimi institucionalnimi strankami.

Dejstvo, da ne samo bančni velikani želijo izkoristiti tehnologijo veriženja blokov, centralne banke so pokazali tudi vse večje zanimanje. PBOC je delal na digitalni obliki juana in se mu menda približuje kosilo. Poročila tudi kažejo, da centralna banka digitalno valuto vidi kot “priročno orodje za njeno ničelno in negativno obrestno mero”. Medtem so Fed, ECB, BOE in BOJ okrepili svoja prizadevanja na tem področju.

Čeprav CBDC in stabilnokovanci morda ne bodo delovali na enak način, zavedanje centralnih bank o verigi blokov pomeni, kako bi ta moteča tehnologija lahko spremenila način poravnave v bolj praktičnem pristopu, in tu pride stabilcoin.

DeFi bi lahko bila še ena svetla točka za stablecoin. Glede na nedavni dolg v višini 4 milijone USD mehurček zaradi padca cen na ETH, zaradi česar je MakerDAO skoraj zasilno zaustavljen, se povečuje glas o centraliziranem zavarovanju z dolarji v sistemu DeFi.

Paolo Ardoino, tehnični direktor v podjetju Tether, povedal Coindesk to, "Ne morete imeti algoritemskih stabilnokovancev, ki bi se zanašali samo na kripto-sredstva," Ardoino je dodal, da lahko centralizirano zavarovanje USD zagotavlja a "varen komplet ramen" v ekosistem DeFi.

Ker naj bi DeFi nadaljeval svojo rast, verjamemo, da se bodo kmalu začeli pogovarjati o tem in to nekaj, kar opazovalci stabilcoinov ne bodo želeli zamuditi.

Zaključek

Trenutno trenutno skoraj ničlo obrestno mero lahko izdajatelje stabilnih valut postavlja v nekoliko proaktivni položaj glede upravljanja njihovih rezerv. Vendar to ni nujno slabo. V širši sliki je bil stabilcoin bistven del širšega kripto prostora; njen pomen se je širil in tako bo še naprej. Kot zasebni vlagatelj bi lahko stabilcoin omogočil zavetje v grobih tržnih pogojih. V času, ko trg stabilkokonov postaja vse bolj konkurenčen, lahko trgovci in vlagatelji raziščejo možnosti, ki jih imajo v prostoru stabilkoinov. OKEx je pred kratkim uvrstil 10 kriptos na pare USDC, vključno z BTC, LTC, ETH in XRP. presegla Konec marca je bilo 680 milijonov USD, februarja pa samo 439 milijonov USD.

Sledite OKEx na:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map