Popolnoma razredčene vrednosti lahko zavedejo vlagatelje in trgovce podjetja DeFi

Natančnejši pogled na tri pomembne projekte DeFi razkriva omejitve inflacijske ponudbe glede cene.

Popolnoma razredčena tržna vrednost je tista tržna kapitalizacija digitalnega sredstva, če bi bili izdani vsi kovanci ali žetoni v celotni ponudbi.

Na primer, Uniswap bo v naslednjih štirih letih na koncu izdal skupno 1 milijardo žetonov UNI. Če hipotetično cenimo UNI za celo 3,00 USD na žeton, bi FDV znašal 3 milijarde USD. Od 15. oktobra ima žeton upravljanja decentralizirane borze obtočna zaloga 185.059.564 in dejansko trguje po ceni 3,36 dolarja na žeton, kar daje UNI tržno kapitalizacijo 623 milijonov dolarjev – kar je še vedno daleč od trenutne popolnoma razredčene vrednosti 3,364 milijarde dolarjev. 

Dobro znani decentralizirani finančni projekti se trenutno močno razlikujejo glede na razmerje med tržno mejo in FDV. Na primer, yearn.finance je v enem tednu dodelil svojo celotno ponudbo žetonov YFI, kar pomeni, da je njegovo razmerje med tržno omejitvijo in FDV enako 100%. Po drugi strani pa Curve vsak dan distribuira 2 milijona žetonov CRV z likvidnostnim rudarjenjem, kar bo postopoma povečalo ponudbo na največ 3,03 milijarde CRV – kar ima za posledico izjemno nizko razmerje med tržno kapitalizacijo in FDV 2,64%. 

Za primerjavo SushiSwap težko omejen njegova ponudba pri 250 milijonih žetonov 20. septembra – tako je FDV padla na 99 milijonov dolarjev, glede na ceno 15. oktobra 0,76 dolarja za SUSHI. Zaradi tega je razmerje tržne omejitve do FDV SushiSwap po zmanjšanju ponudbe približno 76,93%. Njegov glavni konkurent Uniswap ima razmerje približno 18,51%.

Najbolj popolnoma razredčene tržne kapitalizacije so višje od trenutnih tržnih kapitalizacij. Vir: Coingecko, OKEx

Kako pomembna je popolnoma razredčena vrednost kriptovalut?

Vprašanje, ki ga je vredno preučiti, je, ali je FDV kritična metrika na trgu kriptovalut ali ne. Ali tržni udeleženci racionalno gledajo na teoretična vrednotenja, postavljena leta v prihodnost??

Da bi odgovorili na to vprašanje, primerjamo številke Uniswap, SushiSwap in Curve – tri decentralizirane borze z dokazanimi denarnimi tokovi.

Finančni podatki Uniswap, SushiSwap in Curve prikazujejo nekatere ključne razlike. Vir: cryptofees.info, CoinGecko, OKEx

Prvič, CRV ima najnižje razmerje med tržno omejitvijo in FDV in je glede na ceno najslabši. Od 15. oktobra je njegova cena v višini 0,54 ameriških dolarjev padla za 99% od najvišje 54 (54) ameriških dolarjev in ni dosti narasla z dna 0,46 dolarja.

Med tremi decentraliziranimi borzami ima Curve najboljše razmerje med tržno omejitvijo in letnimi honorarji, in sicer 6,26 – ima pa tudi najvišje razmerje med FDV in letnimi honorarji, 237. Glede na to, da je njegova skupna vrednost približno 53% cene Uniswap-a in njene sedemdnevne povprečne provizije znašajo 19% Uniswap-ov, lahko sklepamo, da so udeleženci na trgu zaskrbljeni zaradi njene obsežne distribucije žetonov. Prav tako lahko vidimo strmo krivuljo povečanja oskrbe s CRV. Posledica tega je, da potencialni dnevni pritisk prodaje svojo žetonsko ceno dvigne na le 16% cene UNI.

Krivulja inflacije za CRV je dramatična. Vir: gov.curve.fi

Pomanjkljivosti pogleda na popolnoma razredčene vrednosti

V prostoru kriptovalut se marsikdo boji vse večje ponudbe kovancev ali žetonov. Morda natančneje se bojijo agresivnih urnikov inflacije. Skupaj z majhno možnostjo, da se v kratkem času bistveno spremenijo osnove projekta, se trg lahko spopade s tekočo izdajo novih žetonov, da nenehno znižuje ceno.

Curve je dober primer tega, saj je ustvaril nenavaden pojav, v katerem kripto skupnost Curve vidi kot eno najbolj stabilnih platform za likvidnostno kmetovanje, vendar se vsi izogibajo nakupu žetonov CRV na sekundarnem trgu. Ob močnem padcu cen in agresivni stopnji inflacije se tržna kapitalizacija Curve od sredine septembra ni veliko spremenila – in celo upadla.

Tržna kapitalizacija CRV je večji del septembra upadala. Vir: CoinGecko

Popolnoma razredčena nominalna vrednost je lahko dobra metrika za dolgoročne vlagatelje, saj jim omogoča, da bolje presodijo, ali je vrednost projekta izjemno neskladna. Na primer, FDV za CRV se je na dan začetka prodaje 15. oktobra zvišal na 160 milijard USD – približno 65% od BTC-jevih. Tako vlagatelji zlahka zaznajo, da je cena CRV precenjena. Prav tako vlagateljem omogoča, da se izognejo pasti vrednotenja, ki jo povzroča majhna količina začetnih žetonov.

Ena pomanjkljivost metrike popolnoma razredčene vrednosti je ta, da lahko napihne skupno vrednost projekta. Na primer, recimo, da ima projekt trenutno 1 milijon žetonov. Pozneje danes bo objavil še 10 milijonov žetonov, izdanih v naslednjih treh letih. Ali to pomeni, da "tržna kapitalizacija" projekta bo 11x višja kot včeraj? Ker lahko vodje projektov kadar koli podajo predloge za spremembo krivulje ponudbe, bi lahko trenutna neposredna neposredna vrednost postala nepomembna.

Razprava o metodah vrednotenja na koncu temelji na tem, ali je kovanec ali žeton vredno kupiti. Ali zmanjšanje FDV z znižanjem inflacije vodi do zvišanja cene žetona? Tu nam SushiSwap daje dober primer.

Levi krog na spodnjem grafikonu sovpada s predstavitvijo Uniswap-ovega žetona UNI, zaradi česar je TVL konkurenta SushiSwap hitro upadel. Krog na desni sovpada z odločitvijo SushiSwap-a, da ponudbo omeji na 250 milijonov žetonov, zaradi česar so kmetje zavrnili, saj niso videli dovolj spodbud za nadaljevanje kmetovanja SUSHI. To pomeni, da se kmetje s pridelkom, ko so smiselno znižane, preprosto spustijo k naslednjemu projektu.

Skupna vrednost, zaklenjena v programu SushiSwap, je po dveh napovedih strmo padla. Vir: DeFi Pulse

V pridelavi pridelka je trajnost ključnega pomena, saj obdobja kmetovanja niso kratka. Nagrade Uniswap-a se na primer razdelijo na štiri leta. Zmanjšanje celotne ponudbe žetonov lahko zviša ceno, vendar ne bo spremenilo vrednosti projekta. Hkrati pa sredstva ne bodo nenadoma bolj redka.

Če primerjamo te tri decentralizirane borze, ima SushiSwap nekaj najboljših finančnih podatkov – najnižjo metriko FDV do letnih provizij, ob 18.30, in najvišji odstotek tržne omejitve do FDV, enkrat na 76,93% nenadoma je znižal zalogo žetonov. Vendar so udeleženci na trgu ta pristop obžalovali, kar se je odrazilo v njegovi ceni. Še huje je, da se je njegova cena od najnižjih najnižjih cen vrnila le 10,26%.

V drugem primeru je Cream Finance (CREAM) zgorelo 67,5% njegove ponudbe žetonov 20. septembra naj bi se cena žetona potrošila – če bi se FDV ohranil -, vendar se je povečala za manj kot 50%. Tudi pri projektu pridelave donosa, ki bo trajal leta, da se končno konča, pomanjkanje na začetku ni glavni dejavnik. Zato zmanjšanje proizvodnje likvidnostnega rudarjenja dramatično ne vpliva na cene. 

Izgorevanje ponudbe žetonov CREAM na koncu ni le malo ustavilo splošnega padca cen. Vir: CoinGecko

Poceni FDV samo po sebi ne zagotavljajo cenovne podpore

Če povzamemo, primer CRV nam pokaže, kako lahko agresivna stopnja inflacije vlagatelje odvrača od nakupa in držanja novo kovanih žetonov. Primer SUSHI pa nam pokaže, da je močno zmanjšanje ponudbe, čeprav je FDV videti cenejše, malo vplivalo na njegovo ceno..

Nagrade za kmetovanje in inflacijske zaloge imajo veliko vlogo pri pridobivanju uporabnikov. Še bolj kritična pa je sposobnost privabljanja uporabnikov k projektu in omogočanje hitrejše rasti temeljne vrednosti, kot je razredčena ponudba žetonov. 

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map